Cześć !
Mam problem z monitorem EIZO CG243W, rok produkcji około 2011 roku. Kupiłem go dziesięć lat temu jako dwulatka z przebiegiem wyświetlania jedynie 12 godzin. Nigdy nie było z nim żadnego problemu. Trzy dni temu, podczas użytkowania, nagle znikł obraz z monitora. Od tego momentu ekran jest przez cały czas czarny. Po włączeniu monitora pojawia się na chwilę logo EIZO i przez krótką chwilkę wyświetlany jest obraz podawany z komputera. Po chwili obraz znika, na ekranie jest tylko czerń.
Nie da się wejść do menu monitora. Jedyny przycisk, który działa na froncie monitora, to jego włącznik/wyłącznik, czyli można monitor włączyć i wyłączyć. Wciskanie każdego z pozostałych przycisków nie powoduje żadnej reakcji. Od kiedy zaczął występować ten problem, kiedy monitor jest włączony, dioda na jego froncie świeci kolorem niebieskim. Wygląda mi to na znak o awarii, ponieważ wcześniej, kiedy monitor był sprawny, dioda świeciła jedynie na żółto oraz zielono. Komputer wciąż „widzi” monitor. Pięcioletnia gwarancja skończyła się w 2017 roku.
Czy wiecie co może mu dolegać ?
Czy powiecie mi komu oddać go do naprawy ?
EIZO CG243W – Wyświetla obraz tylko przez krótką chwilę
- ELBE
- Kontakt:
- NocnyJastrzab
Re: EIZO CG243W – Wyświetla obraz tylko przez krótką chwilę
Czy jest możliwość sprawdzenia z innym kompem i na innym złączu?
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
- ELBE
- Kontakt:
@NocnyJastrzab
Sprawdziłem ten monitor tylko na moim komputerze za pomocą dwóch kabli, DVI i HDMI. Na obu jest ten sam problem. Mój drugi monitor, przy użyciu tych samych kabli, działa poprawnie z moim komputerem.
Czy zatem jest sens sprawdzać ten monitor z innym komputerem ?
Jeśli tak, mogę wieczorem pójść z monitorem do znajomego.
Sprawdziłem ten monitor tylko na moim komputerze za pomocą dwóch kabli, DVI i HDMI. Na obu jest ten sam problem. Mój drugi monitor, przy użyciu tych samych kabli, działa poprawnie z moim komputerem.
Czy zatem jest sens sprawdzać ten monitor z innym komputerem ?
Jeśli tak, mogę wieczorem pójść z monitorem do znajomego.
- NocnyJastrzab
Profilaktycznie nie zaszkodzi skontaktować się z oficjalnym serwisem: T.Obluski@alstor.com.pl / tel. 502447109
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
- ELBE
- Kontakt:
Dzięki stary ! Jutro będę dzwonił do tego gościa
- ELBE
- Kontakt:
PONIŻEJ ROZWIĄZANIE OPISANEGO PRZEZE MNIE PROBLEMU DLA PRZYSZŁYCH POKOLEŃ.
Oddałem monitor do serwisu w Alstorze. Zdiagnozowali, że naprawy wymagały "połączenia świetlówek z inwerterem" [cokolwiek to znaczy].
Koszt naprawy 600 zł.
Naprawiony monitor czeka na mnie do odbioru. Jutro jadę go przytulić i zabrać do domu, gdzie jest jego miejsce
Oddałem monitor do serwisu w Alstorze. Zdiagnozowali, że naprawy wymagały "połączenia świetlówek z inwerterem" [cokolwiek to znaczy].
Koszt naprawy 600 zł.
Naprawiony monitor czeka na mnie do odbioru. Jutro jadę go przytulić i zabrać do domu, gdzie jest jego miejsce
- Tom01
- Kontakt:
Rzadko kiedy udaje się naprawić monitory sprzed parunastu lat. Fajnie, że się udało.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- ELBE
- Kontakt:
W Alstorze powiedzieli mi, że było 30% szans na jego naprawę. Jak widać miałem szczęście w nieszczęściu. Ciekawe jak długo monitor będzie działał bez awarii. Zapłaciłem za niego w 2013 roku tyle forsy, że powinien działać do końca świata A dokładnie 4000 zł. Nówki kosztowały wtedy 6000 zł. Kupiłem go jako używkę z czasem wyświetlania około 20 godzin [to nie błąd]. Nie wiem jaka historia za nim stała, że firma sprzedawała faktycznie nieużywany monitor. No chyba, że miał cofany przebieg ? O ile to możliwe. Tak czy inaczej nie kupię kolejnego monitora za tyle pieniędzy. Chciałbym więc żeby ten żył jak najdłużej.
To 12 czy 20 godzin? W pierwszym poście pisałeś, że kupiłeś z przebiegiem 12 tyś h. Nie chce się czepiać, ale to lekka różnica Nie wiem czy w Eizo można cofać przebieg, w NECu z tego co inni pisali na forum się nie da. Swoją drogą ciekawe w jakich zastosowaniach pracował, że za 2 lata taki przebieg zrobił. W każdym razie, fajnie, że udało się naprawić, teraz już podobno takich monitorów nie robią. Ale jeśli on jest na świetlówkach to ciekawe ile życia ma jeszcze przed sobą?
- Czornyj
- Kontakt:
Całe szczęście że już takich nie robią, era świetlówkowa to był najgorszy okres Ejzo - aż dziw że ludzie kupowali takie gówno w zawyżonych cenachSzymonBN pisze: ↑13 października 2023, 12:38 - ptTo 12 czy 20 godzin? W pierwszym poście pisałeś, że kupiłeś z przebiegiem 12 tyś h. Nie chce się czepiać, ale to lekka różnica Nie wiem czy w Eizo można cofać przebieg, w NECu z tego co inni pisali na forum się nie da. Swoją drogą ciekawe w jakich zastosowaniach pracował, że za 2 lata taki przebieg zrobił. W każdym razie, fajnie, że udało się naprawić, teraz już podobno takich monitorów nie robią. Ale jeśli on jest na świetlówkach to ciekawe ile życia ma jeszcze przed sobą?
- Tom01
- Kontakt:
We wszystkim się da. Nie jest to żaden problem.
We wszystkim się da. Nie jest to żaden problem.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Tom01
- Kontakt:
Najstarsze jakie znam, i wciąż pracujące na stanowisku graficznym, świetlówkowe EIZO ma niecałe 50 tys h nalotu. Nie ma co demonizować. Owszem, zużywa się szybciej i inaczej niż LED, ale służą długimi latami.
Najstarsze jakie znam, i wciąż pracujące na stanowisku graficznym, świetlówkowe EIZO ma niecałe 50 tys h nalotu. Nie ma co demonizować. Owszem, zużywa się szybciej i inaczej niż LED, ale służą długimi latami.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- ELBE
- Kontakt:
Wybaczcie moje błędy w zeznaniach Oto przebieg mojego monitora.
Usage Time: 12 godzin – tyle miał w momencie, gdy go kupiłem dziesięć lat temu, czyli tyle co nic.
Usage Time: 28.544 godzin – tyle ma obecnie. Zrobiłem mu ten przebieg w ciągu dziesięciu lat. Przy tym przebiegu nastąpiła jego pierwsza awaria, którą opisałem w tym temacie. Nigdy wcześniej nie było z tym monitorem żadnych problemów.
Usage Time: 12 godzin – tyle miał w momencie, gdy go kupiłem dziesięć lat temu, czyli tyle co nic.
Usage Time: 28.544 godzin – tyle ma obecnie. Zrobiłem mu ten przebieg w ciągu dziesięciu lat. Przy tym przebiegu nastąpiła jego pierwsza awaria, którą opisałem w tym temacie. Nigdy wcześniej nie było z tym monitorem żadnych problemów.