Tom, dzięki za wyjaśnienie. Faktycznie znalazłem teraz info ,,The bandwidth of DisplayPort 1.2 is 21.6 Gbps, therefore the maximum number of monitors connectible depends on their resolution.'' i dla 3840 x 2160 (4K) to jest 1 szt. monitora. Miałem cichą nadzieję, że może dla USB Chain będą to jakieś lepsze standardy. Przepraszam Eizo za użycie niecenzuralnych słów. ;]
Ale tak przy okazji zapytam, jeżeli stawiamy monitor główny 32" z rodziałką 3840x2160 to da się podłączyć w daisy chain monitor 27" 2560x1440 obok? Czy w takiej konfiguracji na obu monitorach musiałby być wyświetlany obraz 2560x1440?
Monitor dla programisty 24'' lub 27''
- Czornyj
- Kontakt:
Re: Monitor dla programisty 24'' lub 27''
Ten monitor w ogóle nie ma DaisyChainingu, więc po prostu się nie da - przy 4K UHD musiałby mieć DaisyChaining po TBJadran pisze: ↑08 listopada 2023, 10:13 - śrTom, dzięki za wyjaśnienie. Faktycznie znalazłem teraz info ,,The bandwidth of DisplayPort 1.2 is 21.6 Gbps, therefore the maximum number of monitors connectible depends on their resolution.'' i dla 3840 x 2160 (4K) to jest 1 szt. monitora. Miałem cichą nadzieję, że może dla USB Chain będą to jakieś lepsze standardy. Przepraszam Eizo za użycie niecenzuralnych słów. ;]
Ale tak przy okazji zapytam, jeżeli stawiamy monitor główny 32" z rodziałką 3840x2160 to da się podłączyć w daisy chain monitor 27" 2560x1440 obok? Czy w takiej konfiguracji na obu monitorach musiałby być wyświetlany obraz 2560x1440?
Kontynuując wątek Daisy Chain to już sam nie wiem, bo niby standard DP 1.2 mówi jedno, a instrukcja takiego Dell U3223QE mówi, że da się 2 x UHD - zrzut poniżej. Czyli co w Dellu się da, a w EIZO nie?
- Czornyj
- Kontakt:
Widać Dell nie używa standardu DP 1.2 tylko 1.4 - 2.1 W EIZO pewnie też by się dało (po TB lub nowszym DP), tylko widać nie było w przedmiotowym wypadku takiej woli
Zgadza się - w specyfikacji do Della napisano: ,,DP 1.4 with DSC support (HDCP 2.2)''. Mogę więc z czystym sumieniem wrócić do pierwotnej opinii, że EIZO odwaliło dziadostwo, bo spliter DP1.4 8K to koszt ok. 100-150 złotych w zależności ile wejść/wyjść. Oczywiście użyszkodnik musi też spełnić kilka warunków takich jak m.in. wsparcie dla HBR3 ze źródła sygnału, niemniej nadal takie niby oszczędności w monitorze EV za 7k PLN (wersja 32") (EV2740X - 5,3k PLN) jest b. słabe. Jak to mówią: chytry traci dwa razy...
IMHO, akurat ta technologia MST (Daisy Chain) przynosi dużo korzyści zwłaszcza w połączeniu z KVM. Aż dziwne, że nie jest to chętniej wykorzystywane w nowych modelach monitorów. ¯\_(ツ)_/¯
IMHO, akurat ta technologia MST (Daisy Chain) przynosi dużo korzyści zwłaszcza w połączeniu z KVM. Aż dziwne, że nie jest to chętniej wykorzystywane w nowych modelach monitorów. ¯\_(ツ)_/¯
- Tom01
- Kontakt:
Jeszcze dochodzi taki detal, że w kompie musi być DP o specyfikacji wyższej niż 1.1-1.2.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions