Ze wszystkich aspektów obrazowania liniowość ma absolutnie najmniejsze znaczenie w pracy z tekstem, ponieważ rzutuje ona wyłącznie na odwzorowanie walorów pośrednich pomiędzy czernią a bielą, które z natury rzeczy nie są wykorzystywane podczas pracy z czarno-białym (czy nawet kolorowym) tekstem.
Najtańszy 27" do Excela który nie wpadli mi oczu
- Czornyj
- Kontakt:
Re: Najtańszy 27" do Excela który nie wpadli mi oczu
- Tom01
- Kontakt:
Liniowość jest świetnym papierkiem lakmusowym jakości obrazu. Jeśli jest ok, wszystkie inne parametry też. Jeśli jest kiepska, wszystko inne również jest kiepskie.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
Liniowość nie ma najmniejszego związku z żadnym parametrem obrazowania istotnym dla pracy z tekstem.
- Tom01
- Kontakt:
Hmmm.... Widział Pan jakikolwiek dobrej jakości monitor z fatalną liniowością? Lub odwrotnie, kiepski monitor z idealną?
Praca "z tekstem" nigdy nie jest związana tylko z samym tekstem. Współczesny komputer osobisty, to nie czytnik ebooków. Służy, w mniejszym lub większym stopniu, do masy innych zadań. Również wszelkie czynności inne / towarzyszące, przed pracą, po pracy, równolegle z pracą, mogą wymagać czegoś więcej niż literki na białym tle. Nawet jeśli nie wymagają w sposób krytyczny, to korzysta się po prostu przyjemniej. Natomiast "przyjemniej", wynika wprost z ergonomii.
Praca "z tekstem" nigdy nie jest związana tylko z samym tekstem. Współczesny komputer osobisty, to nie czytnik ebooków. Służy, w mniejszym lub większym stopniu, do masy innych zadań. Również wszelkie czynności inne / towarzyszące, przed pracą, po pracy, równolegle z pracą, mogą wymagać czegoś więcej niż literki na białym tle. Nawet jeśli nie wymagają w sposób krytyczny, to korzysta się po prostu przyjemniej. Natomiast "przyjemniej", wynika wprost z ergonomii.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
Określenie "kiepski" lub "dobry" monitor ma sens tylko w kontekście konkretnych zastosowań - choć oczywiście że wielokrotnie widziałem jedno i drugie, co kompletnie nic nie wnosi w temacie wątku.
Monitor optymalny do tekstu to rozdzielczość, powierzchnia, proporcje, akceptowalna charakterystyka kątowa i POPRAWNA REGULACJA KONTRASTOWOŚCI (o czym pisałem tu elaboraty 10000x) - jakość fetyszyzowanej na forum reprodukcji barw ma znaczenie zerowe bądź marginalne, niezależnie od ilości fikołków retorycznych.
Monitor optymalny do tekstu to rozdzielczość, powierzchnia, proporcje, akceptowalna charakterystyka kątowa i POPRAWNA REGULACJA KONTRASTOWOŚCI (o czym pisałem tu elaboraty 10000x) - jakość fetyszyzowanej na forum reprodukcji barw ma znaczenie zerowe bądź marginalne, niezależnie od ilości fikołków retorycznych.
- Tom01
- Kontakt:
Monitor optymalny do tekstu to e-ink, oczywiście niepodświetlany, gdyż wówczas nie da się go źle ustawić względem oświetlenia. Czyli zawsze warunek kontrastu będzie spełniony. Jednak monitorów e-inkowych praktycznie nie ma, a i te co są, nie cieszą się popularnością, z powodów wypisanych w moim poprzednim poście. Mamy zatem z definicji monitor również do tekstu a nie tylko do tekstu. Czyli to co napisałem jest prawdą.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Ostatnie pytanie, czy w przypadku 27" przyjemniej będzie się pracować (cały czas nowa o Excelu) na 4k niż 1440p? Znalazłem interesującą recenzję monitów do pracy, Dell S2722QC jest w moim zasięgu cenowym z tekst clarity 9,5 na 10 możliwych (ale Eizo i NEC nie są badane, czy ta strona jest rzetelna?)
https://www.rtings.com/monitor/reviews/ ... ess-office
Jeśli nie ma to aż takiego znaczenia, to zaryzykuję sporo tańszy Gigabyte 27Q 1440p, a jeśli Gigabyte okaże się taki zły jak straszycie, to wtedy wezmę tego NEC'a. Fajnie że większość sieciówek wydłuża zwrot do 30 dni, więc można testować.
https://www.rtings.com/monitor/reviews/ ... ess-office
Jeśli nie ma to aż takiego znaczenia, to zaryzykuję sporo tańszy Gigabyte 27Q 1440p, a jeśli Gigabyte okaże się taki zły jak straszycie, to wtedy wezmę tego NEC'a. Fajnie że większość sieciówek wydłuża zwrot do 30 dni, więc można testować.
- Czornyj
- Kontakt:
Największy obecnie projektowany monitor e-inkowy 25" 3K w porównaniu z 27" 4K UHD to popierdułka (o 28" 4K+ nie wspominając przez litość), za to ma kosztować 10x więcej i mieć typowo beznadziejne odświeżanie co przy scrollowaniu doprowadzi do szału, a da ten sam efekt co poprawnie ustawiony wyświetlacz konwencjonalny.
Oczywiście wyświetlacz konwencjonalny przy pracy z tekstem szalenie łatwo ustawić w sposób niepoprawny, a nawet niepoprawne ustawienia jest w jego przypadku domyślne - nie zmienia to jednak faktu, że optymalne, ergonomiczne i nie powodujące zmęczenia ustawienie każdego monitora jest trywialnie proste. Wszystko zaś, co pisze się na forum z definicji służy zabagnieniu, demonizowaniu i szamanizacji relatywnie prostych i oczywistych faktów, zasad i metod.
Jeśli zaś owych prostych faktów, zasad i metod nie zorumiemy i nie wdrożymy to zakup tańszego, droższego czy ekstremalnie drogiego wyświetlacza da dokładnie ten sam, kiepawy efekt, loteryjnie trochę lepszy lub gorszy.
Oczywiście wyświetlacz konwencjonalny przy pracy z tekstem szalenie łatwo ustawić w sposób niepoprawny, a nawet niepoprawne ustawienia jest w jego przypadku domyślne - nie zmienia to jednak faktu, że optymalne, ergonomiczne i nie powodujące zmęczenia ustawienie każdego monitora jest trywialnie proste. Wszystko zaś, co pisze się na forum z definicji służy zabagnieniu, demonizowaniu i szamanizacji relatywnie prostych i oczywistych faktów, zasad i metod.
Jeśli zaś owych prostych faktów, zasad i metod nie zorumiemy i nie wdrożymy to zakup tańszego, droższego czy ekstremalnie drogiego wyświetlacza da dokładnie ten sam, kiepawy efekt, loteryjnie trochę lepszy lub gorszy.
- Czornyj
- Kontakt:
Im wyższa rozdzielczość tym wyższa czytelność i możliwość pracy z większą ilością czytelnych danych wyświetlonych równoczenie. O ile w foto/video nie ma to aż tak dużego znaczenia, o tyle w pracy z tekstem 4K ergonomią rozwala 2,5K w sposób oczywisty. Warto również podkreślić, że kroje szeryfowe historycznie zostały zaprojektowane w celu zwiększenia czytelności i szybkości odczytywania ciągów znaków, która to funkcja jest tym bardziej upośledzona im niższa jest rozdzielczość ekranu.
- Tom01
- Kontakt:
Oczywiście, że lepiej 4K UHD, ale zwiększając rozdzielczość przy stałej cenie coraz bardziej będzie w dół z jakością.
Są takie cechy:
1. Duża rozdzielczość.
2. Niska cena.
3. Dobra jakość.
Z tych trzech cech, jednocześnie można spełnić tylko dwie.
PS. Nie ma czegoś takiego jak "1440p". https://monitory.mastiff.pl/faq/question/id/41
Oczywiście, że lepiej 4K UHD, ale zwiększając rozdzielczość przy stałej cenie coraz bardziej będzie w dół z jakością.
Są takie cechy:
1. Duża rozdzielczość.
2. Niska cena.
3. Dobra jakość.
Z tych trzech cech, jednocześnie można spełnić tylko dwie.
PS. Nie ma czegoś takiego jak "1440p". https://monitory.mastiff.pl/faq/question/id/41
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Chcąc nie chcąc ruszę troszkę temat i podrzucam drobne inf. jakby jeszcze ktoś miał chęć na NEC EA271U to w komputroniku na dzień pisania posta jest w cenie 2549pln
A ja w maju, też w komputroniku, płaciłem za niego 2938 brutto
Widzę, że to cena brutto. No nieźle.dbcooper1983 pisze: ↑03 września 2022, 08:29 - sobChcąc nie chcąc ruszę troszkę temat i podrzucam drobne inf. jakby jeszcze ktoś miał chęć na NEC EA271U to w komputroniku na dzień pisania posta jest w cenie 2549pln
A ja w maju, też w komputroniku, płaciłem za niego 2938 brutto
Co jakiś dłuższy czas są na te necki promki , w fotoplus też była w podobnej cenie tylko wersja biała
- Tom01
- Kontakt:
To jest prawdopodobnie pomyłka product managera. Zresztą nie pierwszy raz. EA271U w hurcie w zakupie są ok 20% droższe. Nie jest możliwe, już w detalu tyle kosztowały. Chyba, że firma celowo sprzedaje "pod wodą", co też jest prawdopodobne, bo Komputronik ma gigantyczne długi i się "restrukturyzuje" od prawie 3 lat.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Odświeżę temat, ponieważ uważam, że winny jestem podzielenia się ostatecznymi wnioskami po zakupie. Przez te parę miesięcy pracowałem na kilku pożyczonych monitorach z matrycą IPS: Dell 24" 1080, iiama 27" 1440 oba w parze z moim starym Eizo 19", a skończyło się na iiama 32" 4k.
1. Każdy z ww monitorów jest wystarczająco dobry do pracy z Excelem, choć 1080 to zbyt niska rozdzielczość aby praca była wygodna + obraz w rozdzielczości fullhd na 24" to jest jednak pikseloza.
2. 27" 1440 to dla tego typu pracy idealne rozwiązanie, obraz jest ostry i przyjemny nawet w iiamie za ok 1100PLN. Niestety z uwagi na specyfikę pracy potrzebne byłyby dwa takie monitory + ekran laptopa, a moja stacja dokująca nie była w stanie obsłużyć 2x27"1440.
3. 32" to ogromny monitor, moim zdaniem zbyt duży dla większości ludzi. Musiałem się do niego przekonać i zmieścić blat biurka na głębszy (80cm).
4. Pomimo tego że wcześniej pracowałem na Eizo, a lata temu bawiłem się w fotografię (stąd zakup bardzo drogiego i dobrego jak na tamte czasy monitora) jestem zadowolony z zakupu.
Nie zauważam żadnych przebarwień w codziennej pracy na Excelu, oglądanie zdjęć jest na nim przyjemnie mimo braku kalibracji, obróbką zdjęć już się nie bawię więc się nie wypowiem. Słowem: dla przeciętnego zjadacza chleba tańsze monitory na panelu IPS są zupełnie wystarczające.
1. Każdy z ww monitorów jest wystarczająco dobry do pracy z Excelem, choć 1080 to zbyt niska rozdzielczość aby praca była wygodna + obraz w rozdzielczości fullhd na 24" to jest jednak pikseloza.
2. 27" 1440 to dla tego typu pracy idealne rozwiązanie, obraz jest ostry i przyjemny nawet w iiamie za ok 1100PLN. Niestety z uwagi na specyfikę pracy potrzebne byłyby dwa takie monitory + ekran laptopa, a moja stacja dokująca nie była w stanie obsłużyć 2x27"1440.
3. 32" to ogromny monitor, moim zdaniem zbyt duży dla większości ludzi. Musiałem się do niego przekonać i zmieścić blat biurka na głębszy (80cm).
4. Pomimo tego że wcześniej pracowałem na Eizo, a lata temu bawiłem się w fotografię (stąd zakup bardzo drogiego i dobrego jak na tamte czasy monitora) jestem zadowolony z zakupu.
Nie zauważam żadnych przebarwień w codziennej pracy na Excelu, oglądanie zdjęć jest na nim przyjemnie mimo braku kalibracji, obróbką zdjęć już się nie bawię więc się nie wypowiem. Słowem: dla przeciętnego zjadacza chleba tańsze monitory na panelu IPS są zupełnie wystarczające.
zapomniałem dodać, ostatecznym wyborem był w moim przypadku: iiyama ProLite XUB3293UHSN-B1
Hej,
pozwólcie, że dołączę się do tematu. Mam EA271Q W wersji Color. Drugi to Dell 24”, który mam od pracodawcy i dojrzałem do wymiany na drugi 27” z taką samą rozdzielczością. Poza tym chciałbym aby był bezbramkowy i miał hub USB. 8 godzin dziennie praca biurowa, także kolor nie jest tu krytyczny. Może być i używany. Dell S2721DS ujdzie czy może coś innego proponujecie?
Dzięki!
pozwólcie, że dołączę się do tematu. Mam EA271Q W wersji Color. Drugi to Dell 24”, który mam od pracodawcy i dojrzałem do wymiany na drugi 27” z taką samą rozdzielczością. Poza tym chciałbym aby był bezbramkowy i miał hub USB. 8 godzin dziennie praca biurowa, także kolor nie jest tu krytyczny. Może być i używany. Dell S2721DS ujdzie czy może coś innego proponujecie?
Dzięki!
- NocnyJastrzab
Jeśli mają stać obok siebie to najlepiej drugi taki sam.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Bez wątpienia to najlepsze rozwiązanie, ale od 4 lat codziennie pracuję na dwóch o rożnej przekątnej i rozdzielczości i poza skalowaniem/przesuwaniem okien między monitorami nie mam innych zastrzeżeń. Chciałbym właśnie to wyeliminować. Nie chciałbym jednak wydawać 2500 na NEC (a drugi w wersji Color nie ma sensu w ogóle), stąd mój post.
- Tom01
- Kontakt:
Drugi w tej samej wersji (EA271Q COLOR) nie tyle jest bez sensu, co oba będą identyczne, oraz identycznie dostrojone, co ma ogromny wpływ na komfort pracy i ergonomię.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl