Różnica między EA271U a EA271Q
Czy oba monitory różnię się tylko liczbą pikseli, czy jest też jakaś inna różnica dotycząca jakości obrazu inna niż większe ich upakowanie?
6D & LX100, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
- Czornyj
- Kontakt:
EA271U ma matrycę o rozdzielczości UHD (3840x2160px), a EA271Q ma rozdziałkę QHD (2560x1440px). Poza tym są bliźniaczo podobne, z różnicami na poziomie aptekarskim, nieistotnymi w pracy z foto. Oczywiście w obecnych realiach lepiej sprawdza się U - daje lepszy pogląd tego, jak fotografie wyglądają na urządzeniach mobilnych i odbitkach.
Re: Różnica między EA271U a EA271Q
dzięki za odpowiedź, chciałbym U ale laptop nie uciągnie, więc dlatego pytam o Q (wątek: viewtopic.php?t=4889)Czornyj pisze: ↑08 września 2023, 09:57 - ptEA271U ma matrycę o rozdzielczości UHD (3840x2160px), a EA271Q ma rozdziałkę QHD (2560x1440px). Poza tym są bliźniaczo podobne, z różnicami na poziomie aptekarskim, nieistotnymi w pracy z foto. Oczywiście w obecnych realiach lepiej sprawdza się U - daje lepszy pogląd tego, jak fotografie wyglądają na urządzeniach mobilnych i odbitkach.
monitor do pracy biurowej
- Czornyj
- Kontakt:
Do biurowej 60Hz nie ma znaczenia - UHD owszem, czytelność o niebo lepszaunesco pisze: ↑09 września 2023, 08:25 - sobdzięki za odpowiedź, chciałbym U ale laptop nie uciągnie, więc dlatego pytam o Q (wątek: viewtopic.php?t=4889)Czornyj pisze: ↑08 września 2023, 09:57 - ptEA271U ma matrycę o rozdzielczości UHD (3840x2160px), a EA271Q ma rozdziałkę QHD (2560x1440px). Poza tym są bliźniaczo podobne, z różnicami na poziomie aptekarskim, nieistotnymi w pracy z foto. Oczywiście w obecnych realiach lepiej sprawdza się U - daje lepszy pogląd tego, jak fotografie wyglądają na urządzeniach mobilnych i odbitkach.
monitor do pracy biurowej
- NocnyJastrzab
Lapka zawsze można zmienić. Rozdzielczości potem nie dołożysz..
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
lapek jest nowy i się nie zmieni przez najbliższe 4-5 lat
czy 4k 30Hz, nie jest męczące dla wzroku? jeśli nie, to komu jest potrzebne 60Hz?
czy 4k 30Hz, nie jest męczące dla wzroku? jeśli nie, to komu jest potrzebne 60Hz?
- Czornyj
- Kontakt:
60Hz potrzebne jest tylko do płynniejszego ruchu kursora i przewijanych treści, na zmęczenie ma zerowy wpływ
Mimo, że 30Hz nie męczy wzroku to takie odświeżanie przy superanckiej rozdzielczości trochę psuje efekt końcowy. Wprawdzie 30Hz jak i 60Hz jest już płynne dla oka. Jednak wszystko poniżej 60 wydaje się, że trochę klatkuje. I też w drugą stronę nie można przegiąć, bo 120Hz moim zdaniem do pracy biurowej jest zbyt płynne…
Nie polecam odświeżania 30Hz do żadnego przypadku użycia monitora. Nie jest płynnie a responsywność na ruch myszką koszmarna. Pracować się da, ale po co odbierać sobie przyjemność? Dla mnie to nieakceptowalne.
Witam
Odgrzewam temat. Stoję przed wyborem właśnie tych modeli : EA271U a EA271Q
Hobbystyczna obróbka zdjęć . Widziałem jak wygląda pulpit programu LR na rozdzielczości 4k , jak dla mnie mega drobnica, mam pewne obawy że czcionka będzie stanowczo za drobna. Wiem ze można skalować obraz.
Moje pytanie brzmi : czy skalowany obraz z 4k na np 150% w windowsie nadal będzie lepszy jakościowo i lepszy od natywnego 2k w modelu EA271Q?
Takie 150% skalowanie dopiero dało by mi normalne używanie programu LR. Czy po prostu iść od razu w 2k?
Hobbystyczna obróbka zdjęć . Widziałem jak wygląda pulpit programu LR na rozdzielczości 4k , jak dla mnie mega drobnica, mam pewne obawy że czcionka będzie stanowczo za drobna. Wiem ze można skalować obraz.
Moje pytanie brzmi : czy skalowany obraz z 4k na np 150% w windowsie nadal będzie lepszy jakościowo i lepszy od natywnego 2k w modelu EA271Q?
Takie 150% skalowanie dopiero dało by mi normalne używanie programu LR. Czy po prostu iść od razu w 2k?
- Czornyj
- Kontakt:
Po krótkim okresie adaptacji ciężko później znieść wyświetlacz o normalnej rozdzielczości (wydaje się mydlany i siatkowaty)
Tak, obraz będzie zdecydowanie lepszy - ostrzejszy, klarowniejszy, gładszy, a detal wyświetlanych zdjęć bardziej zbliżony do tego co odbiorcy widzą na smartfonach i wydrukach/odbitkach.bartek84 pisze: ↑08 stycznia 2024, 18:02 - pnWitam
Po krótkim okresie adaptacji ciężko później znieść wyświetlacz o normalnej rozdzielczości (wydaje się mydlany i siatkowaty)
Czyli mimo pewnego skalowania na 150% lepiej wybrać 4k?
Po tym skalowaniu obraz już będzie przypominał bardzo ten z 2k, pytanie czy jest sens dokładać do 4k jak obraz raczej na pewno będzie skalowany? A jest to parę stówek więcej...
Po tym skalowaniu obraz już będzie przypominał bardzo ten z 2k, pytanie czy jest sens dokładać do 4k jak obraz raczej na pewno będzie skalowany? A jest to parę stówek więcej...
- Tom01
- Kontakt:
To popularny i błędny stereotyp. Jest całkowicie przeciwnie. Polecam: https://monitory.mastiff.pl/faq/question/id/359
Do celów związanych w kolorem, warto rozważyć wersję do tego przystosowaną. Najtańszy podstawowy to pomysł średni.
viewtopic.php?p=66160#p66160
https://monitory.mastiff.pl/catalogsear ... uralna=460
To popularny i błędny stereotyp. Jest całkowicie przeciwnie. Polecam: https://monitory.mastiff.pl/faq/question/id/359
Do celów związanych w kolorem, warto rozważyć wersję do tego przystosowaną. Najtańszy podstawowy to pomysł średni.
viewtopic.php?p=66160#p66160
https://monitory.mastiff.pl/catalogsear ... uralna=460
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Tom01
Do celów hobbystycznych nie mam zamiaru przepłacać za wersję 2x droższe.
Do celów hobbystycznych nie mam zamiaru przepłacać za wersję 2x droższe.
- NocnyJastrzab
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
NocnyJastrzab
Do wersji podstawowej warto dobrać program svii? Choćby dla zobaczenia jakie są delty itp? Bo rozumiem że bez tego programu nie jesteśmy w stanie zobaczyć takich info?
Do wersji podstawowej warto dobrać program svii? Choćby dla zobaczenia jakie są delty itp? Bo rozumiem że bez tego programu nie jesteśmy w stanie zobaczyć takich info?
- Tom01
- Kontakt:
Ani bez programu, ani bez kalibratora, ani bez kalibracji.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Tom01
- Kontakt:
To są właśnie monitory hobbystyczne. Zawodowe to koszt jeszcze 2-3x tyle.
Inna sprawa, że standardowo, hobbysta, nawet nie kwiknie przy kupowaniu nowego body za 10 klocków, więc tego...
To są właśnie monitory hobbystyczne. Zawodowe to koszt jeszcze 2-3x tyle.
Inna sprawa, że standardowo, hobbysta, nawet nie kwiknie przy kupowaniu nowego body za 10 klocków, więc tego...
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Tom01 i tu cie zaskoczę bo akurat nie mam taniego body i posiadam w swojej szklarni szkła 1.8 systemowe
- Czornyj
- Kontakt:
2) Aby się o tym przekonać wystarczy po zakupie wyciągnąć go z pudełka, odpalić i wyświetlić rzeźnika
3) Jeśli mimo ewidentnych objawów skalibrowania fabrycznego (neutralność gradientów rzeźnika, dobra zgodność wizualna z wydrukami, smartfonami itp.) uroimy sobie że coś jest nie tak, zawsze możemy dokupić SVII, wypożyczyć sensor i dokonać kalibracji skalibrowanego monitora by przekonać się, że faktycznie był skalibrowany i bardziej nie będzie - jest to operacja prosta, bezbolesna i niezbyt kosztowna
1) EA271Q oraz EA271U jako jedyne z serii EA są skalibrowane fabrycznie
2) Aby się o tym przekonać wystarczy po zakupie wyciągnąć go z pudełka, odpalić i wyświetlić rzeźnika
3) Jeśli mimo ewidentnych objawów skalibrowania fabrycznego (neutralność gradientów rzeźnika, dobra zgodność wizualna z wydrukami, smartfonami itp.) uroimy sobie że coś jest nie tak, zawsze możemy dokupić SVII, wypożyczyć sensor i dokonać kalibracji skalibrowanego monitora by przekonać się, że faktycznie był skalibrowany i bardziej nie będzie - jest to operacja prosta, bezbolesna i niezbyt kosztowna
Wróć do „Zastosowania amatorskie”