Mam monitor NEC EA271Q Color po kalibracji przy zakupie (mastiff)

Problem z tym że profile kończą się na 120nit a bardzo często muszę korzystać z monitora w ciągu dnia (dosyć blisko okno) i stworzone profile dają za małą jasność. Irytuje mnie ręczne rozjaśnianie monitora (a automatyczna jasność nie daje wejść powyżej 48%).
Chciałbym utworzyć 2-3 dodatkowe profile (na podstawie innych które powstały przy kalibracji) ze zwiększonymi ustawieniami jasności. Niby można to zrobić, ale SpectraView ich nie chce aktywować.
Wygląda to tak: można wejść w ustawienia jakiegoś profilu z kalibracji, zmienić ustawienia (np wartość nitów) i go zapisać; problem w tym że soft nie chce go wczytać/aktywować (screen drugi poniżej - uncalibrate i brak ptaszka przy liście profili).
Czy jest jakaś metoda aby "dorobić" profil?
Od razu uprzedzę że jestem świadomy że ustawienia się na tym nowym "sztucznym" profilu rozjadą, ale podczas korzystania "biurowego" odwzorowanie kolorów nie ma znaczenia. Jak obrabiam foto to robię to przy poprawniejszych warunkach oświetleniowych (nie przy ostrym słońcu itp).
Proszę o pomoc bo z monitora jestem bardzo zadowolony, ma niewielki "przebieg", a nie wiele mi brakuje żeby się go pozbyć i kupić coś gorszego z normalną opcją zapisywania profili tak jak chcę (coś 32" w 4K ale bez kalibracji bo budżet obecnie nie taki jakbym chciał)...
Dziękuje, Rafał