rozglądam się za monitorem do Fotografii i grafiki, sporo poczytałem i już sam nie wiem co wybrać. Moją uwagę zwraca marka EIZO, jeśli macie inne propozycje - bardzo proszę

Aktualnie myślę o przekątnej 24", ale większość zaleca 27".
Moje wymagania to gamut sRGB 100% i Adobe przynajmniej 99%. Rozpoczynam przygodę z drukiem, głównie druk Ecosolvent. Tworzę wydruk swoich zdjęć na Canvasach, ale też w grę wchodzą inne materiały. Rozpoczynam przygodę z drukiem. Obecnie mam NEC 245WMi-2 CT i jestem średnio zadowolony, a kupując kalibrator mija mi się to z celem i jest średnio opłacalne, bo z tego co wyczytałem to nawet nie ma 100% sRGB. Oczywiście oprócz wydruków będę wrzucał zdjęcia do sieci, chcę mieć jak najbardziej oddane barwy na monitorze, abym później mógł skupić się na druku, nie zawracając sobie głowy faktem, że na monitorze nie mam kolorów, które powinienem widzieć.
Budżet do 3500-4000 + do tego kalibrator. Pytanie nr 2, czy kupując EIZO i mając NECA jest kalibrator, który np. ustawi mi EIZO, a w dodatku będzie działała na NECU? Chcę mieć NECA jako rezerwowy monitor z możliwością kalibracji.
Dzięki za pomoc