Cześć,
w roku 2016 kupiłem Eizo EV2455, który był dla mnie prawdziwą rewolucją - nie mogłem w ogóle patrzeć w ekrany laptopów, mam zespół suchego oka (dość ekstremalny) i po prostu wypalało mi wzrok, natomiast na Eizo jestem w stanie pracować kilka godzin dziennie - oczywiście w trybie Paper.
Minęło 8 lat i chciałbym spytać czy pojawiło się na rynku coś lepszego jeśli chodzi (tylko i wyłącznie) o ochronę oczu - nie za bardzo wiem jak Eizo tak dobrze działa na moje oczy więc nie mogę do konca sprecyzować mojego zapytania.
Nie interesują mnie inne aspekty - tzn. wielkość monitora, rozdzielczość, dostępne porty, cienkie ramki itp., wystarcza mi to, co mam ale może mogę pójść krok dalej. Monitor EIZO po 8 latach dalej działa bez zarzutu.
monitor dobry dla oczu - następca Eizo EV2455
- Tom01
- Kontakt:
Re: monitor dobry dla oczu - następca Eizo EV2455
Seria EV jest przez EIZO kontynuowana. Pojawiła się też konkurencja w postaci NEC serii EA. Super monitory prawie do wszystkiego. I niedrogie.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
No ale czy wnoszą coś nowego do tematu ochrony oczu? Czytałem opisy nowych EIZO i mają raczej takie same cechy jak mój stary EIZO.
- Czornyj
- Kontakt:
NEC serii EA ma możliwość podniesienia punktu czerni w menu monitora, co zmniejsza kontrastowość lustra tekstu znacząco zmniejszając zmęczenie oczu (podobnie jak ma to miejsce w trybie "paper" w EIZO). Dodatkowo wysoka rozdzielczość 4K UHD EA271U zwiększa czytelność tekstu, co również pozytywnie wpływa na mniejsze zmęczenie podczas pracy.