Kalibracja NEC EA271U + MBP 16 XDR + i1Display Pro
Re: Kalibracja NEC EA271U + MBP 16 XDR + i1Display Pro
Co znalazłeś lepszego od EA721U w kwestii tych zmian WB przy różnych kątach patrzenia.
- Czornyj
- Kontakt:
Wszystkie IPSy mają delikatną zmianę temp. barwowej w funkcji kąta obserwacji, EA271U nie jest pod tym względem szczególnie gorszy od czegokolwiek.
Byłem przyzwyczajony do VA i tam to inaczej wyglądało. Dziwi mnie fakt, że niezależnie od ustawienia wysokości (czyli kąta patrzenia pionowego) srebrzenie widzę tylko w dolnych narożnikach.
To standard w tym modelu, że srebrzenie najbardziej od dołu widać ? Zdjęcia potęgują problem, na żywo jest lepiej. Pierwsze po ciemku, drugie ze światłem z tyłu.
- Tom01
- Kontakt:
To standard w IPS, nie w tym modelu. Taki "test" jak na zdjęciu jest całkowicie bezsensowny. Przecież nie kupuje się nowego monitora aby oglądać czarne ekrany po ciemku. Konfiguracja samego ekranu i otoczenia ma być taka, aby "czerń" LCD była całkowicie czarna. Tak jest poprawnie, nie inaczej.
O taka:
O taka:
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
VA ma znacznie gorszą charakterystykę kątową - poza czernią, gdzie gorszy jest IPS. Srebrzenie widać w dolnych rogach bo zawsze są one oglądane pod większym kątem niż górne rogi ekranu - jeśli oczy będą prostopadle do środka ekranu to wszystkie rogi będą wyglądać tak samo.
Właśnie dziwne jest to, że pod żadnym kątem nie widzę tylko górnych srebrzących, ewidentnie dolne "się wybijają", dlatego zapytałem, czy wszystkie EA721U tak mają, bo pierwszy raz się z czymś takim spotkałem, zazwyczaj było tak jak piszesz - ze zmianą wysokości ekranu względem wzroku zmieniało się srebrzenie.Czornyj pisze: ↑23 maja 2024, 14:43 - czwVA ma znacznie gorszą charakterystykę kątową - poza czernią, gdzie gorszy jest IPS. Srebrzenie widać w dolnych rogach bo zawsze są one oglądane pod większym kątem niż górne rogi ekranu - jeśli oczy będą prostopadle do środka ekranu to wszystkie rogi będą wyglądać tak samo.
Wróć do „Kalibracja monitorów”