Monitor do pracy z tekstem (70%) i zdjęciami

Monitory dla grafików i fotografów zawodowych, przygotowanie do druku, trudne dziedziny fotografii.
meehow

Monitor do pracy z tekstem (70%) i zdjęciami

10 czerwca 2024, 09:35 - pn

Cześć!

Po tym, jak Acer PE270k wyzionął ducha, szukam nowego monitora do pracy z domu. Przez 70% czasu (średnio 6-7 godzin dziennie) pracuję z tekstem. Ponadto, hobbystycznie bawię się w fotografię, dlatego też nie mogę tego elementu pominąć przy zakupie monitora. Szukam więc ekranu (27-32"), który sparuję z MacBook Pro 14 jednym kablem USB-C (ładowanie + obraz).

Mam biurko tuż przy oknach, które wychodzą na wschód, więc w ciagu dnia pracy mam jasno w pokoju, ale bez bezpośredniego świecenia.

Budżet? Póki co nie chcę się ograniczać. Rozważam:
1) Samsung 5K S90PC - ciężko znaleźć sensowne opinie - ktoś z Was testował?,
2) Apple Studio Display - tutaj boję się błyszczącej matrycy, bo na ekranie MacBooka często widzę siebie i otoczenie za sobą, zamiast obrazu,
3) NEC EA271u - taki pewniak zdaje się, ale 4K zamiast 5K,
4) Eizo EV3285 - chyba spoko?

Co byście sugerowali?
IMG_2392.jpeg
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

Re: Monitor do pracy z tekstem (70%) i zdjęciami

10 czerwca 2024, 10:44 - pn

Jeśli budżet nie trzyma to z tej trójki sam chyba też pokusiłbym się o Samsung 5K S90PC - naprawdę fajny sprzęt, tańszy od ADS, ale 2x droższy od EA271U. Przy tutaj nie cena jest istotna, ale praktyczność i potencjał na przyszłość.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

12 czerwca 2024, 12:40 - śr

Te Samsungi 5K jakościowo odstają od NEC EA271U, ale do makówki 5K jest lepszym wyborem. Tak się składa, że kupiłem 2 szt takich Samsungów do celów pewnego projektu. Projekt się skończył i idą do sprzedania. Jeden już poszedł, drugi mam w dobrej cenie.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
meehow

12 czerwca 2024, 23:45 - śr

Tom01 pisze: Te Samsungi 5K jakościowo odstają od NEC EA271U, ale do makówki 5K jest lepszym wyborem. Tak się składa, że kupiłem 2 szt takich Samsungów do celów pewnego projektu. Projekt się skończył i idą do sprzedania. Jeden już poszedł, drugi mam w dobrej cenie.
Napisz mi na pw szczegóły lub daj znać, jak się z Tobą skontaktować w sprawie tego Samsunga.
meehow

22 czerwca 2024, 14:12 - sob

Kupiłem Nec EA271u i nie wiem w czym jest problem - obraz, w porównaniu z ekranem MacBooka, jest jakby za mgłą, zgaszony, mało kontrastowy i mniej przyjemny w odbiorze, powiedziałbym, że NUDNY.

I teraz pytanie - tak to ma być, czy jednak ekran MacBooka Pro depcze tego Neca? Różnice są szczególnie widoczne, gdy oba ekrany mam obok siebie. Różnica jest taka, że wyłączam Neca i pracuje na 14-calowym MBP.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

22 czerwca 2024, 21:16 - sob

Czym podłączony, jakie ustawienia?

PS. Pierwsze wrażenie zawsze może się troszkę różnic od oczekiwań. W grę wchodzą przyzwyczajenia no i bezpośrednie porównanie kompletnie różnych ekranów. Każdy z nich jest na swój sposób "wybitny", ale stojąc obok siebie zawsze będą różnice. Kluczowe będzie odpowiednie oświetlenie i dobór parametrów wyświetlania.
meehow

23 czerwca 2024, 11:53 - ndz

Ustawiony tryb sRGB, włączone Uniformity, czyli tak jak gdzieś przeczytałem tutaj na forum. Jasność między 10-30%. Ekran Macbooka jest bardziej jaskrawy, kontrastowy i robiący WOW, Nec jest jakby zgaszony.

Podłączony do MacBooka przez USB-C.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

24 czerwca 2024, 10:21 - pn

To testowo proszę zredukować jaskrawość na MB i wyłączyć Uniformity na NEC.
meehow

25 sierpnia 2024, 20:48 - ndz

Może kogoś zainteresuje, to pokrótce opiszę swoją historię z monitorami (spoiler: nadal szukam).

Jak wspomniałem w jednym z postów wyżej, jako pierwszego kupiłem Neca EA271u. W porównaniu do ekranu MacBooka, obraz był mniej nasycony, jakby wyprany z kolorów. Zwróciłem, bo nie mogłem się przyzwyczaić.

Później kupiłem Apple Studio Display, aby jakość obrazu była identyczna jak w przypadku ekranu MacBooka. I faktycznie tak było - super kolory, oko się cieszyło. Ale tylko w mocno zaciemnionym pomieszczeniu. Nie mam stanowiska dobranego pod kątem pracy (biurko w rogu sypialni), lubię pracować przy naturalnym świetle, dlatego lustro na ekranie powodowało notoryczne bóle głowy i oczu, ponieważ albo musiałem zaciemnić pokój żeby się nie odbijać, albo mocno podkręcać jasność (w sumie monitor sam to robił), aby cokolwiek widzieć.

Aktualnie mam na biurku Della U2723QE z IPS Black. Kontrast faktycznie jest super, w sumie to monitor bardzo fajny, jak na moje potrzeby. Poza jednym drobnym, lecz jakże ważnym szczegółem. Ekran nie jest matowy, przez co mocno odbija to światło wpadające zza okien. Nie jest aż tak źle, jak w przypadku Studio Display, ale komfortowo też nie.

I tak teraz myślę - znów kupić EA271U? Czy może lepszym wyborem będzie np. Asus PA279CRV? Bo niestety, na Studio Display ze szkłem nanostrukturalnym mnie nie stać (wymieniłem MacBooka na droższego Maca Studio, więc w sumie już jest łatwiej, bo nie mam porównania :P, ale też mniej pieniędzy w portfelu).
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

28 sierpnia 2024, 08:26 - śr

Pisałem na początku, by sprawdzić opcjonalnie Samsung 5K S90PC. Poza tym układ pomieszczenia nie jest zbyt szczęśliwy i chyba w pierwszej kolejności warto się skupić na optymalizacji stanowiska = dobrać takie oświetlenie sztuczne, aby uniezależnić się od pory dnia i roku oraz by było stosunkowo miękkie i nie tworzyło zbyt mocnych blików oraz refleksów. Biała ściana za plecami bokiem do okna zachowuje się trochę jak blenda, przerabiałem to u siebie kiedyś - w dzień zawsze miałem jakieś poświaty na ekranie, dlatego lubiłem pracować w nocy z tylnym oświetleniem za monitorem. Tutaj testowo spróbowałbym powiesić kawałek ciemnego materiału lub bristol i porównać, jak to wpływa na odbiór obrazu na ekranie.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

28 sierpnia 2024, 11:19 - śr

Im lepszej klasy obraz (ekran), tym jest mniej atracyjny wizualnie. Wielu ludzi oczekuje od dobrych monitorów efektu WOW, a tymczasem im doskonalsze, tym "brudniejsze" i "wyprane z kolorów". Tak ma być. Naturalny, łagodny obraz, jak za oknem, taki właśnie jest. Stonowany, nie oczojebny.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl

Wróć do „Zastosowania zawodowe”