Astygmatyzm
Mam taki pytanie, jaki wpływ ma astygmatyzm podczas korzystania z monitorów NEC Multisync PA243W i NEC MultiSync EA245WMi. Za informacje dziękuje z góry.
- Tom01
- Kontakt:
Tu jest odpowiedź: https://monitory.mastiff.pl/faq/question/id/85
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Z tego artykułu wynika, ze oba odpadają, bo mają marną rozdzielczość 1920x1200… Ja po prostu na miejscu kol. Maga, zrobiłbym najprościej - usiadłbym przed tymi dwoma ekranami przed biurkiem i zobaczył na własnej skórze jaki jest odbiór…
Tak to prawda że jest rozdzielczość 1920x1200 ale myślę że jak przeprowadzę kalibracje monitorów to powinno być w porządku.
Dziękuje za odpowiedź Tom1. Nigdy nie miałem takich objawów ja w artykule poświęconym astygmatyzmie, tylko mało wiem z temat o "kalibrowaną przestrzenią". Czy ona różni się od zwykłej kalibracji monitora.Tom01 pisze: ↑16 sierpnia 2024, 12:50 - ptTu jest odpowiedź: https://monitory.mastiff.pl/faq/question/id/85
Kalibracja zagęszczenia pixeli Ci i tak nie zwiększy…
Re: Astygmatyzm
A co tu zmienia kalibracja? Tzn. głównie mam na myśli w przypadku modelu EA - on nie ma modelowania gamutu, ale chyba nie wykracza za sRGB… I dobrze, bo przykładowo EA271U wykracza ostro za gamut sRGB, a w Spectrze NEC przysępił opcji przycięcia gamutu, co mnie wnerwia…
Tutaj akurat się na tym nie znam. No tak tylko jaki jest teraz sens kupowania lepszych i droższych monitorów.SzymonBN pisze: ↑17 sierpnia 2024, 09:36 - sobA co tu zmienia kalibracja? Tzn. głównie mam na myśli w przypadku modelu EA - on nie ma modelowania gamutu, ale chyba nie wykracza za sRGB… I dobrze, bo przykładowo EA271U wykracza ostro za gamut sRGB, a w Spectrze NEC przysępił opcji przycięcia gamutu, co mnie wnerwia…
Chodziło mi, że nie wiem co ma zmienić kalibracja poza przycięciem gamutu do sRGB w szerokogamutowcach. Co do samej kalibracji to oczywiście warto i tego nie zaprzeczam, a droższe monitory mają taki sens, że ładniej świecą i mają większe możliwości regulacji
- Tom01
- Kontakt:
Wszystkie monitory NEC serii EA mają gamut bardzo zbliżony do sRGB. Różnice są kosmetyczne, pomijalne. Kalibrowana przestrzeń w kontekście astygmatyzmu ma to znaczenie, że umożliwia zmniejszenie jej, tzw przycięcie nasyceń, co daje pozytywny wpływ na tą wadę widzenia.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
No nie do końca - w EA271U (nie wiem jak w Q, bo go nie mam), gamut wychodzi moim zdaniem jednak zauważalnie za sRGB. Widać to głównie na strasznie nasyconych zieleniach, np. trawa oświetlona zachodem. Jednak trochę wyjeżdża też w czerwieniach za bryłe, a tam widać to najmocniej, więc czerwone płatki kwiatów wyglądają zupełnie inaczej po exporcie do sRGB niż oglądane prosto w Lightroomie.
Oczywiście to nie jest szeroki gamut, tylko zwyczajnie nie wiem, czemu w menu OSD można sobie ustawić na sztywno do sRGB, a w SVII już nie. Jeśli w menu idzie to zrobić, to elektronicznie musi mieć takie sterowanie.
Na tle zalet tego monitora to mu całkowicie wybaczam, jedynie o tym wspominam, że jeśli dla astygmatyzmu tak ważne jest sRGB, to w nim jest więcej
Oczywiście to nie jest szeroki gamut, tylko zwyczajnie nie wiem, czemu w menu OSD można sobie ustawić na sztywno do sRGB, a w SVII już nie. Jeśli w menu idzie to zrobić, to elektronicznie musi mieć takie sterowanie.
Na tle zalet tego monitora to mu całkowicie wybaczam, jedynie o tym wspominam, że jeśli dla astygmatyzmu tak ważne jest sRGB, to w nim jest więcej
- NocnyJastrzab
Monitor ma 1D LUT, a do zmiany przestrzeni używa sie 3D LUT. I różnica dla niektórych nie będzie tylko
"kosmetyczna"!!!
"kosmetyczna"!!!
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
- Czornyj
- Kontakt:
W OSD można ustawić preset sRGB, ale zupełnie nie zmienia on gamutu - aby go zmienić trzeba zrobić to ręcznie w trybie full za pomocą 6cio osiowego CMS, czyli przy pomocy 3x3 Matrix LUT, w który wyposażony jest EA271U. Trzeba jednak zrobić to złapy przy użyciu np. HCFR lub Argyll Color Meter, bo SVII dlaczegoś niestety nie wspiera automatycznej kalibracji gamutu w tym modelu.
Re: Astygmatyzm
Różnica realnie jest ok. 6∆E w zieleniach i 3∆E w czerwieniach, więc praktycznie pomijalna i dostrzegalna tylko w bezpośrednim porównaniu - wykres powyżej jest w Yxy więc wychodzą cuda na kiju, wystarczy przełączyć na wykres w Luv by zobaczyć to bardziej realnie percepcyjnie.SzymonBN pisze: ↑18 sierpnia 2024, 11:25 - ndzNo nie do końca - w EA271U (nie wiem jak w Q, bo go nie mam), gamut wychodzi moim zdaniem jednak zauważalnie za sRGB. Widać to głównie na strasznie nasyconych zieleniach, np. trawa oświetlona zachodem. Jednak trochę wyjeżdża też w czerwieniach za bryłe, a tam widać to najmocniej, więc czerwone płatki kwiatów wyglądają zupełnie inaczej po exporcie do sRGB niż oglądane prosto w Lightroomie.
W OSD można ustawić preset sRGB, ale zupełnie nie zmienia on gamutu - aby go zmienić trzeba zrobić to ręcznie w trybie full za pomocą 6cio osiowego CMS, czyli przy pomocy 3x3 Matrix LUT, w który wyposażony jest EA271U. Trzeba jednak zrobić to złapy przy użyciu np. HCFR lub Argyll Color Meter, bo SVII dlaczegoś niestety nie wspiera automatycznej kalibracji gamutu w tym modelu.
Ooo! Czyli jednak dobrze kojarzyłem, że ma 3x3 Matrix LUT, bo kiedyś mignął mi tutaj dawny wpis Czornyja, że EA271U ma wspomnianego Matrixa 3x3. Ja tą różnicę widzę, choć na wykresy w SVII lub ColorSyncu zbytnio nie patrzę - może po prostu mam czułe oczy.
Dzięki za patent „złapy”, ale raczej nie wykorzystam, bo znając życie coś tylko rozkalibruję
Widocznie funkcja w SVII tylko dla modeli PA, ale nie ma co gdybać, bo i tak raczej EA już jej nigdy nie dostanie…
Dzięki za patent „złapy”, ale raczej nie wykorzystam, bo znając życie coś tylko rozkalibruję
Widocznie funkcja w SVII tylko dla modeli PA, ale nie ma co gdybać, bo i tak raczej EA już jej nigdy nie dostanie…