EA271U - szukanie sygnału mimo uśpienia komputera.

Problemy eksploatacyjne, serwis.
SzymonBN

EA271U - szukanie sygnału mimo uśpienia komputera.

13 października 2024, 20:36 - ndz

Witam,
NEC EA271U + Mac Mini M2 podłączone po USB-C. Problem czy nie problem, w każdym bądź razie przypadłość polega na tym, że po uśpieniu komputera monitor się wygasza, komputer jest cały czas uśpiony, a monitor co jakiś czas (losowo) zapala kontrolkę na niebiesko, włącza podświetlenie aby tylko wyświetlić komunikat brak sygnału. Logiki tego nie rozumiem, w ustawieniach niezbyt też widzę żeby coś zmienić… To zauważyłem praktycznie od kupna, ale teraz mnie naszło, żeby popytać. Jw. dzieje się to mocno losowo, w różnych odstępach czasu. Póki co po prostu przy dłuższej przerwie od biurka wyłączam monitor dla spokoju z guzika, ale tutaj nasuwa się pytanie - czy jakby go ręcznie nie wyłączać to czy takie raz na jakiś czas włączanie/wyłączanie podświetlenia, czyli nabijanie cykli on/off nie zmniejsza jakoś przypadkiem żywotności monitora? Wiem, że te świetlówkowe raczej tego nie lubiły.
Z góry dzięki za rady.

PS. Zmiana połączenia na inny standard raczej nie wchodzi w grę, po to kupowałem monitor z USB-C aby używać tylko jedno gniazdo w komputerze. Tak poza tym wszystko śmiga pięknie.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: EA271U - szukanie sygnału mimo uśpienia komputera.

15 października 2024, 01:23 - wt

Rozwiązaniem jest replikator portów USB-C. Apple za bardzo miesza z protokołem TB, choć nie ma do tego prawa.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
SzymonBN

Re: EA271U - szukanie sygnału mimo uśpienia komputera.

19 października 2024, 11:13 - sob

Był to jakiś trop i mam stację Della, która rzekomo podaje przez USB-C 4K 60Hz - tymczasem z 50Hz działa, a po włączeniu w ustawieniach 60 wywala obraz. Ciężkie życie z tym USB… :lol:

Wróć do „Dział wsparcia technicznego”