Calibrite Display 123

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
Awatar użytkownika
2marekm

Calibrite Display 123

17 października 2024, 10:07 - czw

Czy ktoś z forumowiczów posiada ten kalibrator? Cena bardzo przyzwoita, dla amatorszczyzny takiej jak ja, wydaje się znakomity :D
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

Re: Calibrite Display 123

17 października 2024, 10:21 - czw

Ja posiadam.. Do sprzedaży! ;p Co chcesz kalibrować?
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

17 października 2024, 10:22 - czw

Jest zaskakująco dobry jak na tak brutalnie uproszczone rozwiązanie, ale ma masę upierdliwych ograniczeń; nie współpracuje z oprogramowaniem do kalibracji sprzętowej i jakimkolwiek oprogramowaniem poza własnym, maksymalnie uproszczonym. W tej cenie polowałbym raczej na używane i1D3, ale do prostych zastosowań się sprawdzi.
Awatar użytkownika
2marekm

19 października 2024, 09:41 - sob

To już wszystko wiadomo. Zapytałem, ponieważ trafiłem na ten kalibrator na innym forum. Póki co, mam spektrofotometr Color Munki Photo, tylko nie wiem czy jeszcze jest coś wart, ponieważ swoje lata już ma, chociaż był sporadycznie używany.
SzymonBN

19 października 2024, 11:22 - sob

Czornyj wiele razy tutaj pisał o trwałości tych X-ritów, więc ciężko napisać coś więcej. Jedynie od siebie mogę napisać jako użytkownik starego i1 Display Pro który ogarniał 5 monitorów i nowego, topowego Calibrite Plus HL, że są powtarzalne i trwałe te maszynki.
Na NECu EA271U nowy pokazuje o 120K chłodniej po uśrednieniu kilku pomiarów, czyli raczej w granicy błędu, bo bodaj dla przykładu na matrycy akceptowalne odchyłki to jakieś 150K. Jedynie zabawniej jest na NECu EA231WU bo tam różnice nie występują - oba pokazują dokładnie w punkt 6500K. Widziałem, że te dwa sensory mają różnych kolorów powłoki na soczewkach i być może EA271U ma nieco inne podświetlenie/inaczej widoczne dla tych dwóch sensorów, a EA231U jest prostszy więc wszytko widzi go tak „samo”. Moje luźne domysły.
Niemniej różnice na dużym są niezauważalne gołym okiem i można używać tych sensorów zamiennie, a jeden kalibrował już spooooro czasu, więc bez obaw.

PS. Tylko, że ten ColorMunki jest z założenia lepszy do drukarek, niż ekranów. Ale się dodatkowo automatycznie kalibruje przy każdym włączeniu, przy profilowaniu monitora chyba też z tego co kojarzę.
Awatar użytkownika
KubaT

19 października 2024, 11:57 - sob

W wypadku punktu bieli liczą się koordynaty chromatyczne, a nie skorelowana temperatura barwowa (CCT). CCT jest liczona tylko na osi żółty/niebieski, więc może być w punkt mimo widocznego gołym okiem odchylenia na osi magenta/zieleń (biel zabarwiona na różowo lub zielono).
SzymonBN

19 października 2024, 17:10 - sob

W to nie będę już brnął… I tak nie mam referencyjnego czujnika za kilka tysi, więc nie zrobię testów od A do Z i nawet trochę nie mam takiego zamiaru. Zresztą punkt bieli to najmniej istotna rzecz moim zdaniem, bo monitory różnią się w tym aspekcie między egzemplarzami oraz często dobiera się biel pod własne widzimisię, żeby spasować ekran z drugim ekranem. I tak biel papieru zawsze daje minimalnie inny wygląd, a ważniejsze jest, żeby w monitorze była odpowiednia gamma i płynne stopniowanie szarości. Ja mam rezultaty takie, że ekrany nie ważne jakim czujnikiem skalibrowane na oko mają taki sam wygląd, a dane to tylko przykład - dla mnie X-Rite to pewnik. Autor się martwił, że długo mu leżał ten Munki to ja twierdzę, że jeśli elektrycznie dziala to nie ma się czego martwić - jeśli faktycznie byłby walnięty to będzie widać gołym okiem problem. Jeśli byłaby to DataColor to większe obawy :lol:
Awatar użytkownika
KubaT

19 października 2024, 21:12 - sob

Odchylenie punktu bieli względem koordynat chromatycznych, wyrażone dE, można zmierzyć za pomocą DisplayCAL, z zapiętą właściwą korekcją spektralną, i kolorymetru typu i1 Display Pro.

Spyder potrafi mieć błędy własne na poziomie 3-5 dE, a z założonym punktem bieli rozminąć się o lata świetlne, przez co jego użycie może skończyć się rozregulowaniem ekranu.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

19 października 2024, 22:40 - sob

Sęk w tym, że właśnie punkt bieli jest najistotniejszym parametrem i od niego się zaczyna cała zabawa, bo mamy na niego najbardziej realny wpływ (zakładając regulację kanałów RGB i ich poprawne wysterowanie).
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

20 października 2024, 08:51 - ndz

KubaT pisze:
19 października 2024, 21:12 - sob
Spyder potrafi mieć błędy własne na poziomie 3-5 dE, a z założonym punktem bieli rozminąć się o lata świetlne, przez co jego użycie może skończyć się rozregulowaniem ekranu.
Znacznie więcej i to w dE2000, sprawdzałem to korzystając z uprzejmości Maćka:

https://hdtvpolska.com/forum/topic/3576 ... ec-pa242w/
SzymonBN

20 października 2024, 11:13 - ndz

NocnyJastrzab pisze:
Sęk w tym, że właśnie punkt bieli jest najistotniejszym parametrem i od niego się zaczyna cała zabawa, bo mamy na niego najbardziej realny wpływ (zakładając regulację kanałów RGB i ich poprawne wysterowanie).
Abstrahując już od tematu. To co napisałeś to od dawna moja rozkmina, więc podpytam. Ja rozumiem, że punkt bieli jest ważny i jednak bardzo dobrze aby monitor nie świecił na 8000K czy tam 9000, albo w drugą stronę czyli jakieś 4000K - to jest zrozumiałe. No ale dajmy na to mamy dwa różne ekrany - wysokiej klasy. Np. ktoś kupuje sobie Eizo CG jako główny, a na boczny dostawia sobie jakiegoś mniejszego CS, jako pomocniczy. Ustawia je dwa nowiutkim czujnikiem na 6500K, a tu zonk bo biel się różni, bo monitory są różne i wiadome, że będą takowe różnice. No ale jednak stop - oba są skalibrowane do referencji na 6500K, oczywiście można je dopasować wizualnie, ale wtedy na jednym „psujemy” te referencyjne K i działanie na zasadzie, które 6500K jest bardziej 6500K. Także te kilka K trochę w lewo lub prawo nie robi chyba takiej różnicy. Chyba, że czegoś nie rozumiem, więc proszę o uzupełnienie. Inaczej ma się sprawa z gammą - po dobrym ustawieniu do 2.2 rzeźnik zawsze ma być szary i koniec kropka - to jest stan albo dobrze, albo źle.
bacardi

20 października 2024, 19:31 - ndz

Także te kilka K trochę w lewo lub prawo nie robi chyba takiej różnicy.
Ile K zdarzało Ci się odchylać w jedną lub drugą aby mniej więcej (na oko) wyrównać punkt bieli?
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

20 października 2024, 21:17 - ndz

SzymonBN pisze:
20 października 2024, 11:13 - ndz
NocnyJastrzab pisze:
Abstrahując już od tematu. To co napisałeś to od dawna moja rozkmina, więc podpytam. Ja rozumiem, że punkt bieli jest ważny i jednak bardzo dobrze aby monitor nie świecił na 8000K czy tam 9000, albo w drugą stronę czyli jakieś 4000K - to jest zrozumiałe. No ale dajmy na to mamy dwa różne ekrany - wysokiej klasy. Np. ktoś kupuje sobie Eizo CG jako główny, a na boczny dostawia sobie jakiegoś mniejszego CS, jako pomocniczy. Ustawia je dwa nowiutkim czujnikiem na 6500K, a tu zonk bo biel się różni, bo monitory są różne i wiadome, że będą takowe różnice. No ale jednak stop - oba są skalibrowane do referencji na 6500K, oczywiście można je dopasować wizualnie, ale wtedy na jednym „psujemy” te referencyjne K i działanie na zasadzie, które 6500K jest bardziej 6500K. Także te kilka K trochę w lewo lub prawo nie robi chyba takiej różnicy. Chyba, że czegoś nie rozumiem, więc proszę o uzupełnienie. Inaczej ma się sprawa z gammą - po dobrym ustawieniu do 2.2 rzeźnik zawsze ma być szary i koniec kropka - to jest stan albo dobrze, albo źle.
To często się zdarza i bywa upierdliwe, zwłaszcza dla mniej wprawnych użytkowników. W grę wchodzi metameryzm i różne typy podświetlenia (a co za tym idzie ich widma) oraz warunki otoczenia. Poprawnie ustawione ekrany solo będą OK, ale zestawione razem już się rozjeżdżają. I nie chodzi o kilka Kelwinów, bo nie one są istotne tylko konkretne koordynaty chromatyczne xy, które określają dany punkt bieli. Ogólnie zazwyczaj lepszy ekran traktowany jest jako "referencyjny" dla dodatkowego. Kalibracja sprzętowa pomaga o tyle, że ustawienia są dokładniejsze i dedykowany soft ma opcję ręcznej (wizualnej) korekty żądanego punktu bieli. W innych przypadkach jest dłubanie. Pamiętam zlecenie, gdzie klientka miała NEC PA241W (na świetlówkach) i dokupiła nowszego PA242W na LED-ach. Tutaj akurat przydał się bardzo MultiProfiler, który znacznie ułatwił i skrócił proces. Ale żeby zgrać starszy do nowszego musiałem mu wartościowo ustawić ponad 7000K dla sugerowanego 6500K. Oczywiście współrzędne były poza krzywą Plancka..
SzymonBN

20 października 2024, 22:12 - ndz

bacardi pisze:
20 października 2024, 19:31 - ndz
Także te kilka K trochę w lewo lub prawo nie robi chyba takiej różnicy.
Ile K zdarzało Ci się odchylać w jedną lub drugą aby mniej więcej (na oko) wyrównać punkt bieli?
Jak widzisz Jastrząb chwilę temu napisał chyba już wszystko od strony technicznej, więc ciężko dodać coś więcej. Od siebie - u mnie na stanowisku stoją teraz na główny EA271U i boczny w pionie EA231WU. Są w cholerę inne. Gdy miałem na główny Benq SW240 to bawiłem się z dopasowywaniem wizualnym. EA271U i SW240 są wizualnie niemal takie same, wiec z powodzeniem mogę na targecie jednej luminacji stosować mój matching na EA231WU. To miałem zrobione pod 80 nitów i gdy na tych dwóch było 6500K to na EA231WU musi być ok. 6350... Zazwyczaj to mam w dupie, bo jeśli robię coś na białym tle to tylko na jednym, bo 27 cali 4K UHD przeskalowane o jedno w dół (żeby coś widzieć) i tak ma miejsca jak na lotnisku, a tło pulpitu mam szarość 120,120,120, więc na tym tak nie widać zbytnio różnic. Boczny mam na pivot na podglądy zdjęć w LrC i czasem do obrobienia pionowego zdjęcia, więc niech sobie świecą na tej bieli inaczej. Aktualnie w SpectrzeView oba sobie lecą na 60 nitów, bez matchingów, bo po jednym dopasowywaniu straciłem tyle czasu, że nie mam ochoty już tam zaglądać i robić nowych kalibracji :lol: :lol: Bardziej to mnie w tej szarości irytuje nierówność EA231WU na tle bajecznego EA271U ale to tak postscriptum. Oczywiście jedną informację obudowałem całą powieścią, niemniej podsumowując - czytałem drugi Twój wątek - ja bym ustawił 6500K na NECu jako świętość i do niego dopasowywał tego Aira. Ale jw. efekty zależą od cierpliwości, a na to lekarstwem niech będzie... melisa. ;)
bacardi

21 października 2024, 14:30 - pn

a czym ustawiacie MacBooka Air jeśli chodzi o punkt bieli?
bo NECa i1pro lecę ale MacBooka Air miałem tylko wgrane *systemowe* profile

Jaki soft do tego maczka aby pobawić się bielą?

Wróć do „Kalibracja monitorów”