Problemy na wzroku - przechodzenie ze starego monitora LCD na LED IPS lub OLED

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
nosilence

Problemy na wzroku - przechodzenie ze starego monitora LCD na LED IPS lub OLED

30 października 2024, 17:12 - śr

Mam problemy związane z dolegliwościami przy : przechodzeniu ze starego monitora LCD CCFL na LED IPS lub OLED,

LCD CCFL (przyjazne dla moich oczu do dziś, nigdy nie narzekałem na zmęczenie oczu ,bóle głowy, pieczenie, szczypanie oczu czy przymrużanie)

Próbowałem przechodzić na nowe monitory większe jak 19" typu 25"-27" LCD IPS, niestety, mimo testów do 14dni czas na zwrot , byłem zmuszony monitory oddać i kilka różnych firm testowanych LEDów IPS 24-25" zwrociłem wszystkie i powróciłem do starego 19" LCD CCFL. Przykre.

Postanowiłem, że udam się do okulisty z moim problemem. Nigdy nie nosiłem i nie noszę okularów. Omówiłem mu podczas wizyty w czym problem i został mi zbadany wzrok, Stwierdzony astygmatyzm w jednym oku poniżej 1 , a dokladniej 0.75 dioptrii około, zalecono recepte a na niej krople do oczu Hyal Drop multi oraz dano wizytówkę do optyka. U optyka się nie zjawiłem, testowałem okulary korekcyjne zerówki z filtrem swiatla niebieskiego, które również zwróciłem w 30 dni, ponieważ nie rozwiązały problemu jakim są dolegliwości na nowym podświetleniu LEDowym na IPSach - bóle głowy, zmęczenie oczu, pieczenie i szczypanie oczu, przymrużanie.

Problem dalej został nierozwiązany.

Obecnie wróciłem do prób rozwiązania problemu i znowu zacząłem testy monitorów, obecnie mam OLED 27" i czas na test 14 dni na moich oczach. Szukam osób, które miały podobny astygmatyzm w jednym z oczu poniżej 1 i miały podobne problemy, szukam osób które , miały podobny problem.

Jeszcze dodam , że jasność na monitorach LEDowych IPS czy to OLEDowych to dla mnie wypalarka dla oczu na dzień dobry po podłączeniu byłem zmuszony zjechać z jasnoćią do 0 a z kontrastem do około 55. Właczyłem też w Windows włączone wyświetlanie nocne co delikatnie zażółciło obraz, ale czy to pomogło coś, nie do końca, dalej czuje żę światło LEDowe mnie razi mimo że jasność jest ustawiona na 0.

Nie wiem czy teraz na chama próbować się przyzwyczajać czy nie ma co zajeżdżać wzroku na chama

Mogę dodać, że na tv QLED , gdy przechodziłem z tv LCD starego miałem praktycznie ten sam problem, nie aż tak mocno raczej mnie odpychalo, ale miałem podobnie, w tym przypadku nosiłem kilka dni okulary ochronne robocze znanej firmy Peltor , po kilku dniach zdjąłem te okulary i już było dobrze, ale pamiętam, że byłem już skłonny oddać telewizor bo patrzenie na TV znięchęcalo mnie i odpychało .
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

Re: Problemy na wzroku - przechodzenie ze starego monitora LCD na LED IPS lub OLED

31 października 2024, 10:34 - czw

TLDR: ustaw kontrast tak, by czerń monitora była szara i pracuj z szarym lustrem tekstu na jasnym tle (jasny tekst na ciemnym tle o 30% bardziej męczy wzrok u astygmatyków)

Obrazek

Źródła informacji:

https://uxmovement.com/content/why-you- ... ckgrounds/

https://www.nature.com/articles/s41598-018-28904-x
nosilence

Re: Problemy na wzroku - przechodzenie ze starego monitora LCD na LED IPS lub OLED

01 listopada 2024, 08:48 - pt

Jeśli mam w jednym oku poniżej 1 czyli 0.75 dioptrii to zalecane jest noszenie okularów do monitora OLED ?
Czy niekoniecznie ? Chodzi o to że mam nadwrażliwość na to śiatło LEDowe , na tv QLED sie przyzwyczajałem miesiąc czasu, było ciezko, ale sie przyzwyczaiłem , ale musiałem z jasnością jakoś zjechać z 30 czy z 25 na 7 i kontrast jakoś tez, do dziś tego nie podwyższyłem.
Jeśli chodzi o OLED to tak samo mam problem jak na LED IPS, obecnie mam OLED i mam czas 14 dni na zwrot monitora, z moich testów i doświadczeń 14 dni to będzie za mało by moje oczy się przyzwyczaiły.

Pozostaje mi kilka opcji, zrobic badanie nowe u innego okulisty lub
u optometrysty, kupic i zrobic okulary na korekte astygmatyzmu,
albo bez okualrow przyzwyczajac sie na na OLED
Jesli sie nie przyzwyczaje w miesiąc to...
kupic uzywany niestety QLED na ktore mam juz przyzwyczajone oczy na tv. ( ale niestety uzywany bo nowych juz nie sprzedają - wycofali).
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

01 listopada 2024, 13:07 - pt

Nie ma czegoś takiego jak nadwrażliwość na LED - siatkówka oka jest tak skonstruowana, że „nie widzi” różnicy między rodzajem emitowanego światła i jest fizjologicznie zabezpieczona przed światłem niebieskim. Żadne magiczne okulary nie pomagają na zmęczenie oczu, bo nie ma takich, które usuwają przyczynę - a wg badań może nią być tylko i wyłącznie kontrast.

Analogicznie jak z qledem musisz obniżyć kontrast nowego monitora - albo przez rozjaśnienie jego czerni suwakami w menu osd, albo świecąc na jego powierzchnię zewnętrzną lampą. Należy też unikać pracy w mroku, tło wokół monitora będące w zasięgu wzroku musi być oświetlone tak, by mniej więcej wizualnie odpowiadało 50% szarości (120,120,120) wyświetlonej na ekranie
nosilence

01 listopada 2024, 13:26 - pt

QLED to inna technologia niż LED IPS czy OLED .
W tv QLED zmniejszyłem jasność do 7 a kontrast do 25.

W OLED jest zupełnie inaczej , tak musiałem zmniejszyć do 0 jasność, a kontrast do około 55 , więc to zupełnie 2 inne technologie .

Jeśli nie istnieje twierdzisz nadwrażliwość to jak tłumaczysz że na LCD nie mam żadnych dolegliwości na oczach oraz tam na LCD to mam nawet jasność na 75 oraz kontrast jakos 90, więc to zupełnie inne dwie technologie podświetlania LCD a LED, QLED, OLED itp. To zupelnje inne światła .
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

01 listopada 2024, 13:38 - pt

Bo stare, świetlówkowe LCD są mniej kontrastowe - natywnie, oraz przez o wiele bardziej matowy dyfuzor. Gdyby istniała nadwrażliwość na rodzaj podświetlenia, to patrząc na błękitne niebo wyłbyś z bólu - widmo błękitu nieba vs. monitor LED IPS (o niebo - ha ha - więcej promieniowa z zakresu od UV po niebieski):

Obrazek
nosilence

01 listopada 2024, 16:01 - pt

No widzisz czyli jednak jest różnica między LCD a LED jak piszesz wyżej. Zresztą ja sam widzę różnicę gołym okiem że jest inne światło .
nosilence

01 listopada 2024, 17:08 - pt

No jest coś takiej jak nadwrażliwość na LED, ponieważ czytam inne fora i nie jestem osobnym przypadkiem jeśli chodzi o problemy ze wzrokiem na LED.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

02 listopada 2024, 13:48 - sob

nosilence pisze:
01 listopada 2024, 17:08 - pt
No jest coś takiej jak nadwrażliwość na LED, ponieważ czytam inne fora i nie jestem osobnym przypadkiem jeśli chodzi o problemy ze wzrokiem na LED.
Czytając inne fora można dojść do wniosku, że istnieje nadwrażliwość na LED, 5G, szczepionki i kulistość ziemi - niekoniecznie jednak ma to poparcie w dowodach naukowych ;) Nigdzie nie spotkasz się z naukowym dowodem na istnienie nadwrażliwości na charakterystykę podświetlenia LED, bo jest to fizycznym niepodobieństwem - powody zmęczenia wzroku są od dawna doskonale znane i przebadane, wynikają wyłącznie z kontrastu oraz zaniku odruchu mrugania podczas koncentracji wzroku na wyświetlanych treściach. Trzeba to albo zaakceptować, zmniejszyć kontrast, ogarnąć otoczenie i nauczyć się mrugać podczas pracy, albo wierzyć w bajki z mchu i paproci i nadal cierpieć ;)

Proponuję prosty eksperyment - użyj monitora jako lampki oświetlającej czytaną książkę, gazetę lub czasopismo - skoro jesteś uczulony na LED, to ich światło odbite od papieru o praktycznie tej samej charakterystyce powinno dojechać cię tak samo jak bezpośrednie patrzenie na monitor. Jeśli jednak dolegliwości nie wystąpią, to przyjmij do wiadomości że wynika to z prostego faktu że lustro tekstu w druku ma kontrastowość ok. x10 mniejszą niż na monitorze :)
nosilence

02 listopada 2024, 14:10 - sob

No widzisz , ja jestem zdania, że mam nadwrażliwość na światło LED, bo takiej nadwrażliwości nie mam na matrycach LCD CCFL, wiec tutaj takie mówienie o zmniejszeniach kontrastu nic nie dają , bo kontrast zmniejszyłem do 50 ze 100 a jasność ze 100 do 0, wieć nie ma mowy o pisaniu inaczej. Jest to stwierdzone, a odniosę się do tego eksperymentu, który proponujesz, ten ekseryment nie ma nic wspolnego z realnością, ponieważ ja oczami patrzę bezposrednio na MONITOR, a tutaj twoja proopozycja kieruje się na to bym patrzał na odbite świato LED, to nie ma nic wspolnego z aktualnymi problemami, które mam, więc to nic nie da, to by i tak nic nie dało, to by nie dało nic jak mowił sam M.Pudzianowski, więc muszę wspomnieć jego słowa.

Następną kwestią jest to, że producent np. tego OLEDa, które aktualnie mam w specyfikacji swojej podaje, że matryca jest "matowa"

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i- ... -03-ms-gtg#

Nie powiedziałbym, że jest matowo-błyszcząca, przykaldem moze byc to ze mam porownanie ze starym LCD CCFL, , moj stary rzeczywiscie mozna nazwac matową matrycą, nawet przy wyłączonym monitorze, natomiast ten OLED przy wyłączonym monitorze mozna smialo nazwac błyszczącą matrycą a nie matową, to po pierwsze a po drugie przy kolorach czerni np. w aplikacji EA app jest dużo czerni , tam smialo mozna nazwac matrycę błyszczącą a nie matową i przy czerni ogolnie wszedzie mozna nazwac blyszczaca a nie matowa.

Wiec nie czemu producent twardo okreslil jako matryce matową jak realnie po moich testach jest nazwana przeze mnie matowo-błyszczącą czyli 2 w 1
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

02 listopada 2024, 15:19 - sob

Bo jest moda na matryce satynowe, tj. matowe gładzone kątowo, które na wprost są matowe, a z boku błyszczące, przez co ostrość i kontrastowość obrazu jest wyższa niż w starych, w pełni matowych świetlówkowych LCD o dodatkowo nieco gorszym kontraście i właśnie to powoduje u ciebie dyskomfort. Regulacja kontrastu wcale niekoniecznie go zmniejsza w zależności od modelu, męczy też kontrast między monitorem a ciemnym tłem jeśli pracujesz wieczorami. Możesz też spróbować oświetlić ekran lampką jeśli regulacja nie działa lub działa w zbyt małym stopniu, lub kupić filtr matujący na monitor. Światło LED nie ma tu nic do rzeczy.
nosilence

05 listopada 2024, 20:10 - wt

problem uważam za nierozwiązany.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

05 listopada 2024, 23:47 - wt

Ja bym proponował zrobić inaczej. Postawić stary monitor oraz nowy obok siebie, na obu ustawić biały ekran i nowy po prostu wyregulować tak, żeby wizualnie wyglądał tak, jak ten stary na świetlówkach. Potem to samo powtórzyć na typowym obrazie roboczym.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
nosilence

06 listopada 2024, 13:56 - śr

Zrobiłem tak, jednak oba ekrany są nie do porównania inne , inne podświetlenia, i nie da rady ustawić tak jak mój stary, jednak zrobiłem , ustawiłem żeby był jak najbardziej zbliżony, to mimo wszystko wyglądają zupełnie inaczej i nie ma możliwości ustawienia by były podobne, bo są zupełnie inne podświetlenia.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

07 listopada 2024, 00:13 - czw

Jeśli się nie da, to znaczy, że nowy jest gorszy niż stary. Monitor lepszy może symulować gorszy, odwrotnie nie. I tu leży problem. Rodzaj podświetlenia nie ma kompletnie nic do rzeczy.
Tom01

monitory.mastiff.pl

nosilence

07 listopada 2024, 10:49 - czw

to są 2 różne podświetlenia, LCD CCFL świeci innym kolorem światła niż LCD IPS czy QLED czy OLED, nie można tu porównywać tych dwóch technologii , ponieważ są to inne technologie, więc w mojej opinii rodzaj podświetlenia robi różnice.
Problem uważam za nadal nierozwiązany.
SzymonBN

08 listopada 2024, 12:32 - pt

Moim zdaniem szukasz na siłę problemów z jakimiś no-name monitorami i innymi Oledami. Kup coś normalnego, skalibruj po ludzku, zrób dobre oświetlenie tła i po problemie. Można spróbować jakąś wyższa serię Dell, Benq, tylko tutaj się trochę płaci za kij wie co. Można pójść w Eizo, ale to jeszcze większe przepłacanie, szczególnie za chory stosunek możliwości-cena serii EV, CS ma dużo większy sens. A najlepiej sobie kupić obojętnie jakiegoś NECa EA - w zależności od preferencji wielkości i budżetu. Już najbardziej podstawowy EA231WU daje się wyregulować pod wiele sytuacji a im wyżej tym lepiej.
Problemem jest to, że były one zbyt dobre i zakończyli produkcję. Chyba że te IPS co miałeś do tej pory nie były jakieś koszmarne, tylko coś źle ustawione było. Wszystko jest prawdopodobniejsze niż zły wpływ światła LED, jeśli tak by było to znaczna część populacji by czuła dyskomfort i CCFL wciąż by były w produkcji. Jednak tak nie jest, bo po prostu LED IPS jest nowocześniejszym i lepszym źródłem światła…
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

08 listopada 2024, 12:41 - pt

nosilence pisze:
to są 2 różne podświetlenia, LCD CCFL świeci innym kolorem światła niż LCD IPS czy QLED czy OLED, nie można tu porównywać tych dwóch technologii , ponieważ są to inne technologie, więc w mojej opinii rodzaj podświetlenia robi różnice.

Mówimy o technologii, zasadzie działania, czy widzeniu? Bo fizjologicznie, możemy widzieć dokładnie takie samo światło, stworzone zupełnie różnymi technikami. Człowiek nie odróżnia. To, że aktualnie masz problem, wynika nie z tego, że podświetlenie jest CCFL czy LED, a z prostego faktu, że porównujesz, co prawda stary, ale widocznie lepszej jakości monitor z marketowym badziewiem, którego nie da się wyregulować, abyś nie odczuwał dyskomfortu. Jak mówiłem, tu właśnie leży clue problemu.
Tom01

monitory.mastiff.pl

nosilence

08 listopada 2024, 22:18 - pt

SzymonBN pisze:
08 listopada 2024, 12:32 - pt
Moim zdaniem szukasz na siłę problemów z jakimiś no-name monitorami i innymi Oledami. Kup coś normalnego, skalibruj po ludzku, zrób dobre oświetlenie tła i po problemie. Można spróbować jakąś wyższa serię Dell, Benq, tylko tutaj się trochę płaci za kij wie co. Można pójść w Eizo, ale to jeszcze większe przepłacanie, szczególnie za chory stosunek możliwości-cena serii EV, CS ma dużo większy sens. A najlepiej sobie kupić obojętnie jakiegoś NECa EA - w zależności od preferencji wielkości i budżetu. Już najbardziej podstawowy EA231WU daje się wyregulować pod wiele sytuacji a im wyżej tym lepiej.
Problemem jest to, że były one zbyt dobre i zakończyli produkcję. Chyba że te IPS co miałeś do tej pory nie były jakieś koszmarne, tylko coś źle ustawione było. Wszystko jest prawdopodobniejsze niż zły wpływ światła LED, jeśli tak by było to znaczna część populacji by czuła dyskomfort i CCFL wciąż by były w produkcji. Jednak tak nie jest, bo po prostu LED IPS jest nowocześniejszym i lepszym źródłem światła…
Ten monitor, jak wskazałem wyżej i dałem do niego wcześniej link , ale powtórzę, nazywasz no-namem?
https://www.mediaexpert.pl/komputery-i- ... -03-ms-gtg

To matryca Samsunga i to nazywasz no-namem?
Podziekuję za takie stwierdzenia, nie mozna go po ludzku skalibrować, po prostu zrobilem podstawowe rzeczy ktore wypadałoby zrobić , a wiec jasność zmniejszyc do 0, kontrast do 55 no i ewentualnie wlaczyc Low Blue Light przy normalnym uzytkowaniu. Tak zrobiłem. Mimo wszystko dyskomfort pozostaje. Myślę że to kwestia przyzwyczajenia do LED. Ja nie wiem jak ty interpretujesz to, że na starym LCD problemów na wzroku nie odczuwam nic a na OLED renomowanej firmy i nie byle jaki dyskomfort odczuwam, nie potrafię tego inaczej zinterpretować jako ja osobiscie , że mam jakąś nadwrażliwość na światło LED i nie tylko ja tak stierdziłem , ale mój lekarz rodzinny również. Więc albo to kwestia przyzwyczajenia, albo po prostu to światło nie jest dla mnie do przyzwyczajenia, bo go nie toleruje i pozostaje wrócić do starego LCD. To , że mówisz, że znaczna część populacji czuła by dyskomfort , z tym się zgodzę, ale są takie przypadki jak ja, i jest to tzw. wrażliwość lub nadwrażliwość, nie jestem odosobnionym przypadkiekm bo czytam inne fora i ludzie mają podobne problemy jak ja.
nosilence

08 listopada 2024, 22:20 - pt

Tom01 pisze:
08 listopada 2024, 12:41 - pt
nosilence pisze:

Mówimy o technologii, zasadzie działania, czy widzeniu? Bo fizjologicznie, możemy widzieć dokładnie takie samo światło, stworzone zupełnie różnymi technikami. Człowiek nie odróżnia. To, że aktualnie masz problem, wynika nie z tego, że podświetlenie jest CCFL czy LED, a z prostego faktu, że porównujesz, co prawda stary, ale widocznie lepszej jakości monitor z marketowym badziewiem, którego nie da się wyregulować, abyś nie odczuwał dyskomfortu. Jak mówiłem, tu właśnie leży clue problemu.
Tzn stary monitor jest ok, jest renomowany znanej bardzo dobrej firmy bo to Samsung, znaczy ten nazywasz marketingowym badziewiem ?
https://www.mediaexpert.pl/komputery-i- ... -03-ms-gtg

Czy jak mam to rozumieć ? Jeśli to nazywasz badziewiem to ja również nie wiem jak mam z Tobą rozmawiać.

Wróć do „Monitory różne”