Problemy na wzroku - przechodzenie ze starego monitora LCD na LED IPS lub OLED

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
SzymonBN

Re: Problemy na wzroku - przechodzenie ze starego monitora LCD na LED IPS lub OLED

10 listopada 2024, 19:02 - ndz

Definitywnie postawiłeś jakąś bzdurną tezę, a teraz po trupach do celu, po wszystkich kościach chcesz ją na siłę udowodnić.
Ale dobra - chcesz żeby Ci podrzucić monitor, powtarzam raz jeszcze - NEC z serii EA. Jeśli budżet pozwala to EA271U - jego kładziesz na główny i robisz wszelkie prace biurowe, tam gdzie wzrok się męczy.
Tego TurboStoPro MSI zostawiasz na boku i na nim grasz. Inplus masz stanowisko wielomonitorowe.
Kazdy Ci powie, ze MSI to śmietnik jeśli chodzi typowo o monitory.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

Re: Problemy na wzroku - przechodzenie ze starego monitora LCD na LED IPS lub OLED

10 listopada 2024, 22:39 - ndz

EA271U już nie ma ;p

Ale na prawdę ciężko coś doradzić w tym przypadku.. 20 tysi kredytu i zamawianie w kółko różnych modeli aż się trafi..
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
SzymonBN

10 listopada 2024, 23:09 - ndz

Wybacz, przyzwyczajenie. No to ten, no... tego Szarpa można. :D
Panie Dominiku, ale w tym drugim akapicie to bądź Panie milszy, bo za chwilę dostaniesz, że obrażasz, albo, że kogoś denerwuje ton tego handlarza z Foto-Plusa(nawiązanie do jakiegoś poprzedniego tematu) :lol: :lol:

PS. Chociaż z tym kredytem to nie takie głupie nawet.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

11 listopada 2024, 10:31 - pn

Ja lubię niestety ironizować ;p Jak ktoś się obraża to jego problem. Ale pisze jak jest. Nie jesteśmy w stanie się wczuć w "pacjenta" i w pełni zrozumieć jego nietypowy problem. Nie jestem ani naukowcem, ani lekarzem. W moim doświadczeniu nie trafiłem bezpośrednio na podobny przypadek, dlatego nie umiem się konkretnie i fachowo wypowiedzieć. Podano już różne koncepcje i trzeba wszystkie sprawdzić. Być może przyczyna problemu leży zupełnie gdzie indziej, niż to się wydaje wątkotwórcy. Czasami rozwiązanie jest tak nieoczywiste, że wpadamy na nie dopiero na samym końcu rozkminy..
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
nosilence

12 listopada 2024, 21:04 - wt

Problem uważam za nadal nierozwiązany.
nosilence

12 listopada 2024, 21:10 - wt

Pytanie jest takie, ile czasu można próbować przyzwyczajać się do monitora OLED ? 28 dni powinno wystarczyć, jeśli w tym czasie nie pomoże trzeba będzie monitor zwrócić, podziękować i próbować coś innego, mam na oku kolejny monitor, jeśli będziecie ciekawscy to mogę napisać co będzie kolejne.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

12 listopada 2024, 22:08 - wt

nosilence pisze:
08 listopada 2024, 22:20 - pt
Tzn stary monitor jest ok, jest renomowany znanej bardzo dobrej firmy bo to Samsung, znaczy ten nazywasz marketingowym badziewiem ?

Tak się składa, że w branży monitorowej, ten producent ma w ofercie wyłącznie sprzęt konsumencki lub o jakości adekwatnej do sprzętu konsumenckiego, nawet jeśli kierowane na rynek profesjonalny. Niedawno w pewnej BARDZO WAŻNEJ INSTYTUCJI miałem nieprzyjemność ustawiać ścianę monitorową złożoną z wielkoformatowych Samsungów. Boże drogi, takiego szmelcu dawno nie dotykałem.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

12 listopada 2024, 22:11 - wt

nosilence pisze:
10 listopada 2024, 12:23 - ndz
nie przemawia do mnie firma NEC, więc za nią podziękuję.

Wobec tego EIZO serii CS. Modele CS2731, CS2740. Stawiam skrzynkę piwa jeśli po dostawie, taki monitor do mnie wróci. :)
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

12 listopada 2024, 22:16 - wt

nosilence pisze:
10 listopada 2024, 18:25 - ndz
Mój przypadek jest raczej jakąś wrażliwością lub nadwrażliwością na światło LED, OLED QLED,

Ileż razy można powtarzać, że nie ma czegoś takiego? Z uporem maniaka trwasz przy swoich teoriach, pomimo, że sam masz na dłoni dowody, że są fałszywe. Jeśliby ów MSI, czy co tam, było lepsze niż stary Samsung, to problemów by nie było. Skoro jest, to znaczy, że nowy, super-hiper-bomba-łał renomowanej firmy MSI, jest gorszy od kilkunastoletniego konsumenckiego szajsunga.
Tom01

monitory.mastiff.pl

nosilence

13 listopada 2024, 14:51 - śr

Tom01 pisze:
12 listopada 2024, 22:08 - wt
nosilence pisze:
08 listopada 2024, 22:20 - pt
Tzn stary monitor jest ok, jest renomowany znanej bardzo dobrej firmy bo to Samsung, znaczy ten nazywasz marketingowym badziewiem ?

Tak się składa, że w branży monitorowej, ten producent ma w ofercie wyłącznie sprzęt konsumencki lub o jakości adekwatnej do sprzętu konsumenckiego, nawet jeśli kierowane na rynek profesjonalny. Niedawno w pewnej BARDZO WAŻNEJ INSTYTUCJI miałem nieprzyjemność ustawiać ścianę monitorową złożoną z wielkoformatowych Samsungów. Boże drogi, takiego szmelcu dawno nie dotykałem.
Nie będę się z Tobą wykłócał. Dla mnie Samsung jest najlepszą firmą i tyle. Ty swoje , że szmelc , a ja swoje, żę to najlepszy sprzęt, więc nie dojdziemy do porozumienia, tą kwestię możemy zamknąć.
nosilence

13 listopada 2024, 14:54 - śr

Tom01 pisze:
12 listopada 2024, 22:16 - wt
nosilence pisze:
10 listopada 2024, 18:25 - ndz
Mój przypadek jest raczej jakąś wrażliwością lub nadwrażliwością na światło LED, OLED QLED,

Ileż razy można powtarzać, że nie ma czegoś takiego? Z uporem maniaka trwasz przy swoich teoriach, pomimo, że sam masz na dłoni dowody, że są fałszywe. Jeśliby ów MSI, czy co tam, było lepsze niż stary Samsung, to problemów by nie było. Skoro jest, to znaczy, że nowy, super-hiper-bomba-łał renomowanej firmy MSI, jest gorszy od kilkunastoletniego konsumenckiego szajsunga.
A ile razy ja mam Tobie powtarzać, żę jest coś takiego jak wrażliwość i nadwrażliwość, nie stoję przy swoich teoriach, tylko stwierdzam panie fakty, Więc twoje fałszywe tezy są nic nie warte. Wyżej jak byk masz napisane że problemy są na monitorach różnych firm LED IPS oraz OLED, więc Ty i tak z oporem przy swoich teoriach, więc daj spokój ze swoimi wypowiedziami z moim temacie proszę, bo są po prostu żałosne.
Żałosne jest to , że ty swoje, ja swoje, ale to Ty chcesz bym ci potwierdził Twoje racje, nie masz racji, że MSI to bubel, bo opinie ludzi , którzy zakupili monitot ww tym modelu co mam w jednej z sieci mówią same, za siebie, jest kilkanaście opinii 5/5, więc Te opinie przeczą twoim stwierdzeniom , że MSI to bubel, to nie bubel, tylko porządna marka jak Samsung i się praktycznie równa z Samsungiem. Proste.

Co do EIZO, to nie podważam, że to porządne monitory i porządna marka, ale te monitory nie są stworzone np. do gier, więc takie monitory mnie nie interesują, gdzie musiałbym kupować monitor inny do gier i inny do pracy biurowej.

Co do NECa, ta firma mnie nie interesuje, nigdy nic nie miałem tej firmy i sama marka za mną nie przemawia, mam większe zaufanie do Samsung czy MSI, z któych to innych produktów korzystam, proste.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

13 listopada 2024, 17:31 - śr

Czyli faktycznie, Twój problem nie będzie rozwiązany. Kilka osób z potężnym doświadczeniem liczonym w dziesięcioleciach, tłumaczy co i jak. Widzieliśmy, mierzyliśmy, pracowaliśmy z setkami modeli monitorów. Mamy sporą wiedzę na tematy związane z kolorymetrią, optyką, fizjologią i psychologią widzenia. Wiemy co jest dobre, a co nie bardzo. Wiemy jak działają mechanizmy widzenia. Opieramy się na faktach a nie mitach ludowych. Wiemy jak zapewnić jakość i parametry obrazu odpowiednie dla użytkownika. To nasza praca, codzienność. Jeśli uważasz że informacje od fachowców są bezwartościowe, i stawiasz wyżej jakieś bzdety, to trudno. Będziesz nadal błądził po omacku, tracił czas, pieniądze i zdrowie. Twój wybór.

PS. Co do NEC-a, gwoli informacji. To najstarsza firma elektroniczna na świecie. Istnieje od 1899 roku, czyli 125 lat. Ma na koncie najwięcej patentów z dziedziny elektroniki na świecie. Firma operuje na wielu rynkach hiper specjalistycznych, jak m.in. przemysł wojskowy, medyczny, kosmiczny. Niemalże w każdym urządzeniu, jeśli je rozbierzesz, będzie scalak z logo NEC. Rozumiem, że można marki nie znać, ale to nie powód, aby odrzucać z góry.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
Administrator

13 listopada 2024, 17:37 - śr

nosilence pisze:
13 listopada 2024, 14:54 - śr
twoje fałszywe tezy są nic nie warte. (...) bo są po prostu żałosne.

Ze swojej strony bardzo proszę o zachowanie kultury wypowiedzi.
Administracja forum mva.pl
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

13 listopada 2024, 17:46 - śr

Aha, i jeszcze jedno, choć chyba się powtarzam: Każdy dobrej klasy monitor da się ustawić tak, że będzie nieodróżnialny od Twojego starego i będzie równie lub bardziej komfortowy. I wcale nie będzie to CCFL, tylko jakikolwiek z tych na któryś masz "nadwrażliwość". Niestety, choćbyś nie wiem jakie zaklęcia rzucał, ani Samsung, ani MSI nie mają takich monitorów w ofercie. Jakie firmy mają, już wiesz. Natomiast co do grania, jeśli nie grasz zawodniczo, z powodzeniem nadaje się każdy współczesny, niezależnie ile ms ma napisane w danych technicznych.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Wróć do „Monitory różne”