Drukarka A3+

Technika drukowania i przygotowanie. Minilaby, drukarki i plotery fotograficzne.
wocek

Drukarka A3+

17 listopada 2024, 18:20 - ndz

Mam od jakiegoś czasu Pixmę G640 - spodobała mi się - czas na coś większego.
Jestem raczej nastawiony na szukanie w Canonie, nie boję się używek czy trochę starszych sprzętów.
Wstępnie wybrałem Piksmę pro 200, ale na OLX widuję też jakieś starsze modele z atramentami pigmentowymi np. pro 10s, pytanie czy jej eksploatacja mnie nie wykończy ekonomicznie :D
Jak pro 200 ma się do pro 100? Czym one się różnią i jak długo będą jeszcze dostępne atramenty do tej drugiej? Czy ewentualnie są jakieś alternatywy w Epsonie? Widziałem ET-8550, jakość wydruków w porządku, pytanie jak z trwałością głowicy. Jej plusem są na pewno tusze z dolewki zamiast kartridży.

Czekam na wszystkie spostrzeżenia, łącznie z tymi, które stwierdzają, że kupno takiej drukarki się nie opłaca i lepiej zlecać. :roll:
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

Re: Drukarka A3+

18 listopada 2024, 11:09 - pn

Canon Pro-100 i Pro-200 jest fajny, tylko drogi w eksploatacji. Dostępność atramentów nie jest problemem. Epson jest znośny, tylko to Epson - nie jest to G640, oj nie jest… Ja bym kupił jak najtańszego Canona i czekał aż sie zlitują i zrobią MegaTanka A3+, jeśli masz G640 to do sporadycznego drukowania większych formatów nie powinna zabić.
wocek

18 listopada 2024, 16:24 - pn

I rozumiem, że ten koszt eksploatacji spada dopiero przy potworach typu Pro-1000? Bo chyba te tańsze pigmenty (Pro-300, Pro-10) wychodzą podobnie źle jak Pro-200.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

18 listopada 2024, 16:33 - pn

wocek pisze:
18 listopada 2024, 16:24 - pn
I rozumiem, że ten koszt eksploatacji spada dopiero przy potworach typu Pro-1000? Bo chyba te tańsze pigmenty (Pro-300, Pro-10) wychodzą podobnie źle jak Pro-200.
Niestety tak - wszystkie A3+ mają wysoki koszt ml atramentu/tuszu, dopiero w PRO-1100 zaczyna on być rozsądny. Wszyscy bardzo liczymy na to, że Canon się zlituje i machnie G640 w wariancie A3+ ale na razie nie mam nawet nieoficjalnych informacji by coś się kroiło w tej kwestii. Ja bym na chwilę obecną wziął używkę PRO-100 za parę stów i czekał na rozwój wypadków. Ewentualnie można wrzucić zamienniki i machnąć profil, to tylko barwnik więc chinolom łatwiej ubyrdać to kijem w wiaderku i mniejsze ryzyko że głowica od tego klęknie (z pigmentem bym nie zaryzykował).
wocek

18 listopada 2024, 16:45 - pn

Dzięki za pomoc, chyba zrobię, jak piszesz i zostawię sobie G640, dokupię do tego Pro-100. I tak większość moich wydruków to 13x18.
jacland

19 listopada 2024, 13:07 - wt

Śledzę pilnie wątki dotyczące drukarek, gdyż planuję w najblizszym czasie zakupić drukarkę A2, bo jak wspomniał Czornyj cena za ml tuszu jest nizsza. Czornyj z reguły przedkłada Canona nad Epsona, ale biorąc pod uwagę to, że drukował będę nieregularnie, a na pewno nie codziennie to wydaje się, że Epson będzie właściwszym wyborem. Ale chętnie zapoznam się z opiniami tych, co wiedzę mają z własnej praktyki. No i liczę na jakieś sensowne oferty na black friday.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

19 listopada 2024, 14:08 - wt

jacland pisze:
Śledzę pilnie wątki dotyczące drukarek, gdyż planuję w najblizszym czasie zakupić drukarkę A2, bo jak wspomniał Czornyj cena za ml tuszu jest nizsza. Czornyj z reguły przedkłada Canona nad Epsona, ale biorąc pod uwagę to, że drukował będę nieregularnie, a na pewno nie codziennie to wydaje się, że Epson będzie właściwszym wyborem. Ale chętnie zapoznam się z opiniami tych, co wiedzę mają z własnej praktyki. No i liczę na jakieś sensowne oferty na black friday.
Do nieregularnego drukowania Canon jest o niebo lepszy od Epsona, bo nie zasycha :)

Niestety PRO-1100 to nowość, która właśnie wyszła na rynek więc marne szanse na jakieś promki w tym roku :/ Taniej pewnie można wyrwać PRO-1000, ale polecam dopłacić do PRO-1100, nowa LUCIA PRO II jest baaardzo poprawiona ;)
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

19 listopada 2024, 14:27 - wt

Bez przesady.. Pro-1100 weszła z ceną starej (5999), a na Pro-1000 obniżka (4999).

@jacland - możesz się odezwać PW to coś podziałamy ;)
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
jacland

19 listopada 2024, 14:39 - wt

Czornyj pisze:
jacland pisze:
Do nieregularnego drukowania Canon jest o niebo lepszy od Epsona, bo nie zasycha :)
Tyle, że to niezasychanie, o ile zdążyłem się zorientować, wynika z przepuszczania sporej ilości tuszu w "kanał" w trakcie różnego rodzaju cykli serwisowych. (wg Keith Cooper)
Problem z Canonem jest też taki ze jest ciężki, duzy i ponoć głośny.
Czy jakieś uwagi odnośnie Epsona P900?
SzymonBN

19 listopada 2024, 15:05 - wt

Cooper czasem się czepia różnych rzeczy ;) Choć z dawnych wpisów chyba na tym forum wynika, że Pro-1000 miało na początku jakiś problem ze zużyciem tuszu, ale potem to poprawili. Ogólnie jeśli chodzi jakość to Epsony też dają dobre rezultaty i to kwestia preferencji. Canon jest większy, bo ma więcej tuszy w tym tusz CO, to ciężko żeby był mniejszy. Głośność - to mnie zawsze bawi przy drukarkach, przecież to ma dobrze drukować i raczej każdy o zdrowych zmysłach ocenia drukarkę po zobaczeniu wydruku, a nie z sonometrem w ręce.
Canona przewaga jest taka, że ładniej drukują bez zabaw z profilowaniem. Już taka malutka, wyżej wspomniana G640 po prostu jest dla mnie rewelacyjna, a im wyżej tym lepiej.
wocek

19 listopada 2024, 19:27 - wt

Ona jest lepsza niż fotolab, na pewno nie rewelacyjna. Szkoda, że zostawia znaczek na papierze w trybie pro luster i plus semi-gloss. Ale mam jakieś profile właśnie od Coopera i problem nie występuje, bo drukuję głównie na Permajet Oyster w trybie glossy.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

19 listopada 2024, 21:52 - wt

jacland pisze:
19 listopada 2024, 14:39 - wt
Czornyj pisze:
jacland pisze:
Tyle, że to niezasychanie, o ile zdążyłem się zorientować, wynika z przepuszczania sporej ilości tuszu w "kanał" w trakcie różnego rodzaju cykli serwisowych. (wg Keith Cooper)
Problem z Canonem jest też taki ze jest ciężki, duzy i ponoć głośny.
Czy jakieś uwagi odnośnie Epsona P900?
Canon ma głowicę termiczną, która jest mniej podatna na zasychanie bo dysze są 50x mniejsze od dyszy z komorą piezo i pęcherzyki powietrza odpowiedzialne za zasychanie nie mają się gdzie zbierać. Dodatkowo element termiczny wytwarza znacznie większe ciśnienie niż membrana piezo, a dzięki pojemnikom retencyjnym na tusz układ jest bardziej hermetyczny. Zużycie tuszu na konserwację na pewno jest znacznie mniejsze niż w Epsonie, bo tam na udrożnienie dysz schodzi o wiele więcej tuszu, a czyszczenie często bywa nieskuteczne i trzeba je powtarzać. Canon jest większy i cięższy, bo posiada podciśnieniowe prowadzenie papieru, dzięki czemu nie ma problemów z ocieraniem się głowicy o grubsze papiery artystyczne, które potrafią się wyginać.
wocek

19 listopada 2024, 22:00 - wt

Może głowica w Pro-1000 nie trze, za to wałek prowadzący papier z podajnika w G640 już tak...
I wątpię, że to tylko mój egzemplarz. :D Wstyd dla tak dużej firmy jak Canon, że spieprzyli coś w sumie trywialnego.

Wróć do „Reprodukcja zdjęć”