W sumie masz rację.
Pytanie natomiast, ile czasu trzeba będzie poświęcić na ogarnięcie takiego monitora, bo czasami jest to bardzo długi i żmudny proces żonglowania ustawieniami oprogramowania do kalibracji, żeby znaleźć takie, przy których wszystko jest OK.
Tutaj Eizo mają ogromną przewagę bo po prostu się kalibrują, bez żadnych kombinacji.
OLED do fotografii i na co dzień
NEC też się kalibruje bez problemów. Znaczy w sumie to już nie, bo Sharp ma coś namieszane w rozumie, wiec postanowili zepsuć coś, co było dobre. Natomiast historycznie nie tylko Eizo jest wyznacznikiem kalibracji - całe szczęście.
- Czornyj
- Kontakt:
Kolego nie sufluj plotek i nie siej dezinformacji, kalibracja w Sharpach/NECzkach nadal będzie jak dawniej.
Bo taką ma oledowy ASUS ROG Swift PG32UCDM
"W nowej i bardzo efektownej funkcji Asus zapewnia raport kalibracji, który jest wbudowany w menu OSD, a nie drukowany na kartce papieru w pudełku. Wybranie tej opcji powoduje wyświetlenie bardzo ładnego graficznego potwierdzenia kalibracji fabrycznej, jak pokazano na zdjęciu powyżej. Potwierdza to, że urządzenie zostało skalibrowane fabrycznie w trybie predefiniowanym „sRGB Cal”. Nasz raport pokazuje, że ta jednostka najwyraźniej osiągnęła temperaturę barwową 6489K i średnią dE 0,4."
Źródło: https://tftcentral.co.uk/reviews/asus-r ... t-pg32ucdm
Re: OLED do fotografii i na co dzień
A czy dE 0,4 będzie się nadawać do fotografii?KubaT pisze: ↑17 listopada 2024, 23:09 - ndzZobacz, jak na załączonym zrzucie ekranu wyglądają błędy wyświetlania kolorów (delta E) w trybie sRGB prosto po wyjęciu monitora z pudełka:
Średni: 3,4
Maksymalny: 7,4
Generalnie przyjmuje się, że dopiero błędy poniżej 1 są całkowicie niewidoczne dla ludzkiego oka. Tu natomiast są one wysokie i bardzo wysokie, co oznacza silne przekłamania barw. Tak więc bez kalibracji ten monitor zupełnie się nie nadaje do pracy z kolorem, a nie ma żadnej gwarancji, że uda się go skalibrować tak, by te błędy zmniejszyć do akceptowalnego poziomu.
"W nowej i bardzo efektownej funkcji Asus zapewnia raport kalibracji, który jest wbudowany w menu OSD, a nie drukowany na kartce papieru w pudełku. Wybranie tej opcji powoduje wyświetlenie bardzo ładnego graficznego potwierdzenia kalibracji fabrycznej, jak pokazano na zdjęciu powyżej. Potwierdza to, że urządzenie zostało skalibrowane fabrycznie w trybie predefiniowanym „sRGB Cal”. Nasz raport pokazuje, że ta jednostka najwyraźniej osiągnęła temperaturę barwową 6489K i średnią dE 0,4."
To oczywiście wszystko z troski, żeby Eizo się zbytnio nam nie rozepchało na rynku, bo tylko NEC ich może powstrzymać, to znaczy Sharp
Ja tylko bazuję na informacjach ogólnie dostępnych, nie mam żadnych tajnych źródeł, że będzie - póki co jej nie ma i koniec. Ale że na bank wiesz więcej to ja nie mam kompetencji tego podważać i dobrze to słyszeć, że będzie. Może będzie też odświeżone SV II?
To oczywiście wszystko z troski, żeby Eizo się zbytnio nam nie rozepchało na rynku, bo tylko NEC ich może powstrzymać, to znaczy Sharp
- NocnyJastrzab
Zamów i sprawdź:D Wygląda ciekawie, choć design gamingowy jakość do mnie nie przemawia.
PS. Jakość ekranu do prac z kolorem to nie tylko niska deltaE. Aczkolwiek dla monitorów graficznych zaleca dE <2. Ważna też jest liniowość i równomierne podświetlenie oraz stabilność w czasie. Więc z tym Asusem ciężko stwierdzić w ciemno, jaka jest powtarzalność egzemplarzy i ogólna kontrola jakości.
apopelik pisze: ↑19 listopada 2024, 14:02 - wtA czy dE 0,4 będzie się nadawać do fotografii?KubaT pisze: ↑17 listopada 2024, 23:09 - ndzZobacz, jak na załączonym zrzucie ekranu wyglądają błędy wyświetlania kolorów (delta E) w trybie sRGB prosto po wyjęciu monitora z pudełka:
Średni: 3,4
Maksymalny: 7,4
Generalnie przyjmuje się, że dopiero błędy poniżej 1 są całkowicie niewidoczne dla ludzkiego oka. Tu natomiast są one wysokie i bardzo wysokie, co oznacza silne przekłamania barw. Tak więc bez kalibracji ten monitor zupełnie się nie nadaje do pracy z kolorem, a nie ma żadnej gwarancji, że uda się go skalibrować tak, by te błędy zmniejszyć do akceptowalnego poziomu.
Zamów i sprawdź:D Wygląda ciekawie, choć design gamingowy jakość do mnie nie przemawia.
PS. Jakość ekranu do prac z kolorem to nie tylko niska deltaE. Aczkolwiek dla monitorów graficznych zaleca dE <2. Ważna też jest liniowość i równomierne podświetlenie oraz stabilność w czasie. Więc z tym Asusem ciężko stwierdzić w ciemno, jaka jest powtarzalność egzemplarzy i ogólna kontrola jakości.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Moim zdaniem zakup tego Asusa jest bez sensu, kiedy w podobnej cenie jest Eizo CS2740 COLOR:
https://monitory.mastiff.pl/monitor-fot ... color.html
Rozumiem, że Autor bardzo chciałby OLED-a, ale obecnie nie ma sprawdzonego modelu do pracy z barwą. Eizo też są szerokogamutowe, więc kolory również będą żywe. Jedynie maksymalny kontrast będzie mniejszy, ale za to kalibracja monitora będzie szybka i prosta, bez jakiegokolwiek kombinowania.
Rozumiem, że Autor bardzo chciałby OLED-a, ale obecnie nie ma sprawdzonego modelu do pracy z barwą. Eizo też są szerokogamutowe, więc kolory również będą żywe. Jedynie maksymalny kontrast będzie mniejszy, ale za to kalibracja monitora będzie szybka i prosta, bez jakiegokolwiek kombinowania.
Jak go dostanę w dobrej cenie, to postawie obok mojego skalibrowanego Neca i zobaczymy czy warto było.
Ja widzę taki sens, że jest większy (32') ma znacznie lepsze odświeżanie i 4k. Jest bardziej uniwersalny, bo mogę na nim pograć też w gry i obejrzeć filmy.KubaT pisze: ↑19 listopada 2024, 22:26 - wtMoim zdaniem zakup tego Asusa jest bez sensu, kiedy w podobnej cenie jest Eizo CS2740 COLOR:
Jak go dostanę w dobrej cenie, to postawie obok mojego skalibrowanego Neca i zobaczymy czy warto było.
- NocnyJastrzab
Ma możliwość i chęć niech testuje
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
Wróć do „Zastosowania amatorskie”