Tak jak w temacie, poszukuję monitora do codziennego użytku oraz okazjonalnego edytowania zdjęć pod amatorskie (domowe) wydruki i wysyłania przez Internet. Codzienne użytkowanie to oglądanie mediów (przez dzieciaki), praca z dokumentami oraz CADem oraz rozrywka (gry) w podziale 40% / 20% / 35% plus te 5% na edycję zdjęć.
Obecnie, od dwóch lat, korzystam z NEC MultiSync EA275UHD (AH-IPS 4k), fantastyczny monitor kupiony jako około dwu letnia używka i przez ponad dwa lata mi już służy ale ostatnio zauważyłem, że co jakiś czas pojawia się pionowy pasek w kolorze niebieskim (tak jakby jeden pasek ledów się wypalał?) co prawda wystarczy przycisnąć lekko spód obudowy monitora pod tym paskiem i wszystko wraca do normy, ale mam obawy, ze powoli zaczyna on sobie umierać. Niestety
![Smutny :(](./images/smilies/icon_e_sad.gif)
To teraz może założenia odnośnie poszukiwanego monitora:
Rozmiar od 27" do 32"
Rozdzielczość 3840 x 2160 piksele
Odwzorowanie braw przynajmniej te 100% sRGB (dobrze byłoby jakby odwzorowanie było porównywalne z NECiem którego mam)
Porty DP, HDMI i hub USB (to już chyba taki standard).
Budżet 2000 zł, maksymalnie 2500 zł (rynek wtórny również biorę pod uwagę, chociaż wolałbym się dalej niż dwa lata już nie cofać z generacją.)
To chyba tyle.
Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc i porady.