Monitor do codziennego użytku i sporadycznie obróbki zdjęć

Monitory uniwersalne w dowolnie szerokim ujęciu oraz do zastosowań domowych.
BBrylinski

Monitor do codziennego użytku i sporadycznie obróbki zdjęć

11 grudnia 2024, 12:56 - śr

Dzień dobry

Tak jak w temacie, poszukuję monitora do codziennego użytku oraz okazjonalnego edytowania zdjęć pod amatorskie (domowe) wydruki i wysyłania przez Internet. Codzienne użytkowanie to oglądanie mediów (przez dzieciaki), praca z dokumentami oraz CADem oraz rozrywka (gry) w podziale 40% / 20% / 35% plus te 5% na edycję zdjęć.
Obecnie, od dwóch lat, korzystam z NEC MultiSync EA275UHD (AH-IPS 4k), fantastyczny monitor kupiony jako około dwu letnia używka i przez ponad dwa lata mi już służy ale ostatnio zauważyłem, że co jakiś czas pojawia się pionowy pasek w kolorze niebieskim (tak jakby jeden pasek ledów się wypalał?) co prawda wystarczy przycisnąć lekko spód obudowy monitora pod tym paskiem i wszystko wraca do normy, ale mam obawy, ze powoli zaczyna on sobie umierać. Niestety :(

To teraz może założenia odnośnie poszukiwanego monitora:
Rozmiar od 27" do 32"
Rozdzielczość 3840 x 2160 piksele
Odwzorowanie braw przynajmniej te 100% sRGB (dobrze byłoby jakby odwzorowanie było porównywalne z NECiem którego mam)
Porty DP, HDMI i hub USB (to już chyba taki standard).
Budżet 2000 zł, maksymalnie 2500 zł (rynek wtórny również biorę pod uwagę, chociaż wolałbym się dalej niż dwa lata już nie cofać z generacją.)
To chyba tyle.

Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc i porady.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

Re: Monitor do codziennego użytku i sporadycznie obróbki zdjęć

11 grudnia 2024, 14:08 - śr

1) pasek to problem z T-Con, można go potraktować ściskiem stolarskim
2) Następcą był bardzo udany EA271U
3) Następcą EA271U będzie Sharp EA272U, który niebawem powinien pojawić się w dystrybucji
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

11 grudnia 2024, 15:38 - śr

Czornyj pisze:
3) Następcą EA271U będzie Sharp EA272U, który niebawem powinien pojawić się w dystrybucji
Jest szansa na pierwsze sztuki przed świętami ;)
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
KubaT

11 grudnia 2024, 16:06 - śr

Najlepiej by było, gdybyś dozbierał 400 zł i kupił NEC-a EA272U, bo to na pewno nie będzie krok wstecz względem obecnego monitora.

Za 2500 zł dostaniesz albo EA271/272Q (2560x1440), albo jakiś losowy monitor do gier i multimediów o rozdzielczości 3840x2160), który jednak może nie być w stanie zapewnić równie dobrej jakości obrazu jak Twój obecny NEC.

Używka z przypadkowego źródła to ryzyko, bo może się okazać, że jest w kiepskim stanie.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

11 grudnia 2024, 16:44 - śr

BBrylinski pisze:
Odwzorowanie braw przynajmniej te 100% sRGB

To nie jest żadne "odwzorowanie barw". Ten parametr w ogóle nic nie mówi o jakości reprodukcji koloru.

PS. Następcą EA275UHD jest EA271U i radzę go brać póki jest. Tyle, że budżet dużo za mały.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Kyle

11 grudnia 2024, 20:02 - śr

BBrylinski pisze:
To jest wielkość gamutu. Nic nie mówi, co się dzieje w jego środku, a jedynie wyznacza granice.

Coś jak pasmo przenoszenia kolumn - jedne grają (-3dB) od 60Hz do 20 kHz, a inne (też @ -3dB) od 30 Hz do 20 kHz ... ale nie wiadomo ani w jednym, ani w drugim przypadku, co wewnątrz tych pasm się dzieje, tylko wiemy, że jedne zagrają zakres szerszy niż drugie.
ipst

16 grudnia 2024, 20:55 - pn

Dzień dobrywieczór - podczepię się pod temat bo mam podobny dylemat (również rozdzielczość)
Jeśli dobrze doczytałem w sieci, to EA271U ma możliwość kalibracji sprzętowej - prawda to? Jeśli tak, to czy EA272U też?
Czy jeśli EA272U jest następcą EA271U a cenowo podobnie to czy który byłby lepszym wyborem?

I jeszcze kwestia rozważenia rozdzielczości 2k i wybrania wersji Q. Wiem, że można przeskalować i zakładam, że Win, office i przeglądarki się przeskalują poprawnie... Monitor ma być używany ~80% do prac biurowych plus wykresy giełdowe, a w 20% do hobbystycznej obróbki zdjęć własnych.
Kyle

16 grudnia 2024, 21:36 - pn

Wyższa rozdzielczość = ostrzejszy i gładszy obraz. Jeśli chodzi o programy biurowe (LibreOffice, MS Office, przeglądarki www, AdobeReader) to skalują się bardzo dobrze. Do zdjęć też wysoka rozdzielczość (wyższe PPI) jest wskazana.
SzymonBN

16 grudnia 2024, 21:43 - pn

ipst pisze:
16 grudnia 2024, 20:55 - pn
Dzień dobrywieczór - podczepię się pod temat bo mam podobny dylemat (również rozdzielczość)
Jeśli dobrze doczytałem w sieci, to EA271U ma możliwość kalibracji sprzętowej - prawda to? Jeśli tak, to czy EA272U też?
Czy jeśli EA272U jest następcą EA271U a cenowo podobnie to czy który byłby lepszym wyborem?

I jeszcze kwestia rozważenia rozdzielczości 2k i wybrania wersji Q. Wiem, że można przeskalować i zakładam, że Win, office i przeglądarki się przeskalują poprawnie... Monitor ma być używany ~80% do prac biurowych plus wykresy giełdowe, a w 20% do hobbystycznej obróbki zdjęć własnych.
Dzień dobrywieczór :D

Tak, EA271U ma kalibracje sprzętowa i kalibruje się go fenomenalnie. Oficjalnie PÓKI CO EA272U jej nie ma, ale według panów z forum ma być. Jeśli znajdziesz jeszcze EA271U to jest pewniejszy, bo znany. Ale zaznaczam - nie mówię, że EA272U jest zły, bo pewnie też jest fenomenalny.

Koniecznie bierz 4K, przeskalujesz w 5sek i będzie pikkobello. ;)
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

16 grudnia 2024, 21:50 - pn

Jeśli zdjęcia obrabiasz okazjonalnie na własne potrzeby to kalibracja sprzętowa nie jest wymogiem koniecznym. EA272, podobnie jak poprzednik, jest akceptowalny z pudełka w trybie sRGB. Kalibracja sprzętowa jest na ten moment zablokowana i mam nadzieję, że Japończycy się ogarną. Chociaż ci "szarpowi" jeszcze nie kleją chyba, co narobili..

A pod wykresy giełdowe to zdecydowanie UHD - musisz spróbować, bo żadna opinia nie będzie miarodajna.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
BBrylinski

17 grudnia 2024, 07:21 - wt

Czornyj pisze:
1) pasek to problem z T-Con, można go potraktować ściskiem stolarskim
2) Następcą był bardzo udany EA271U
ad. 1 Czy ma Pan na myśli taki typowy ścisk stolarski (nie mała zabawka, mówię jako stolarz)? Zamontowany na stałe? Byłoby to o tyle kłopotliwe, że miejsce, którego naciśnięcie "naprawia" problem paska jest w miejscu gdzie są przyciski menu i jakoś tak trudno mi sobie to wyobrazić abym miał tam zacisk na stałe założony, chyba że wystarczyłaby biurowa żabka.
ad. 2 i 3 Widzę, że EA271U jest już raczej na wyczerpaniu w sklepach bo ceny szybują w okolicach 4k pln natomiast nowszy model EA272U można już poniżej 3k kupić, co jest już bardziej osiągalne ale wolałbym nie dochodzić do tej kwoty.

Zastanawia mnie czy ten problem z T-Con będzie się pogłębiał i dojdzie do trwałego tudzież większego uszkodzenia matrycy (monitora) albo w pewnym momencie zgaśnie i nie zaświeci nigdy więcej (ostatecznie pogrążając świat w rozpaczy, znaczy wyłączy się moim dzieciom w trakcie oglądania bajek).
Ten Sharp EA272U bardzo jest bardzo, bardzo obiecujący, tylko ta cena jest dla mnie w tym momencie jednak trochę wygórowana, ja wiem, że na oczach się nie oszczędza, jednak czasem trzeba gdzieś obciąż wydatki (zawsze też można ograniczyć czas spędzany przed monitorem :D ), a za dwa, trzy lata kupić już coś bardziej sensownego i z wyższej półki, co posłuży następnych kilka lat. Idąc tym tropem oszczędności zacząłem rozważać zakup Benq PD2705U lub PD2706U ewentualnie szarpnąć się na 32" w modelu EX3210U (pod kątem kinowym) albo może pójść totalnie w gierkowe klimaty i kupić Benq Mobiuz EX2710U lub po taniości Samsung Odyssey G7 LS28BG700EPXEN. Ja zdaję sobie sprawę, że to są, w porównaniu do tego Sharpa EA272U, monitory co najmniej o klasę niżej jeżeli chodzi o odwzorowanie barw, ale jak wspominałem czasem trzeba gdzieś uciąć tudzież naszyć łatę jakąkolwiek aby później wymienić na nową, lepszą szatę (ale porównanie :) ). Ale do brzegu, bardziej mnie teraz zastanawia czy te Benq-i wytrzymają te dwa, trzy lata w miarę bez0problemowo pracując i czy będą w miarę akceptowalnie odwzorowywać barwy nie wypalając oczu?

Bardzo dziękuję za wcześniejsze wskazówki i odpowiedzi.
BBrylinski

17 grudnia 2024, 07:26 - wt

KubaT pisze:
11 grudnia 2024, 16:06 - śr
Najlepiej by było, gdybyś dozbierał 400 zł i kupił NEC-a EA272U, bo to na pewno nie będzie krok wstecz względem obecnego monitora.

Za 2500 zł dostaniesz albo EA271/272Q (2560x1440), albo jakiś losowy monitor do gier i multimediów o rozdzielczości 3840x2160), który jednak może nie być w stanie zapewnić równie dobrej jakości obrazu jak Twój obecny NEC.

Używka z przypadkowego źródła to ryzyko, bo może się okazać, że jest w kiepskim stanie.
Właśnie z tym "dozbieraniem" jest trochę kłopotliwie bo niestety wolałbym tego budżetu 2500 zł nie przekraczać, a nawet zejść do poziomu poniżej 2000 zł. Dlatego dość poważnie rozważam pójść w zakup Benq PD2705U lub PD2706U albo może pójść totalnie w gierkowe klimaty i kupić Benq Mobiuz EX2710U lub po taniości Samsung Odyssey G7 LS28BG700EPXEN.
Patrzyłem na te EA271/272Q i właśnie rozdzielczość 2560x1440 mnie raczej odstręczyła, już do tych 4k się mocno przyzwyczaiłem (może za mocno) i wolałbym przy niej pozostać.
A co do używek, to chyba rzeczywiście sobie tym razem odpuszczę, jednak monitory chyba nie są dobrym pomysłem do kupowania z drugiej ręki (jeżeli się nie ma co do niej stu procentowej pewności).
BBrylinski

17 grudnia 2024, 07:31 - wt

Tom01 pisze:
11 grudnia 2024, 16:44 - śr
BBrylinski pisze:

To nie jest żadne "odwzorowanie barw". Ten parametr w ogóle nic nie mówi o jakości reprodukcji koloru.

PS. Następcą EA275UHD jest EA271U i radzę go brać póki jest. Tyle, że budżet dużo za mały.
Kyle pisze:
11 grudnia 2024, 20:02 - śr
BBrylinski pisze:
To jest wielkość gamutu. Nic nie mówi, co się dzieje w jego środku, a jedynie wyznacza granice.

Coś jak pasmo przenoszenia kolumn - jedne grają (-3dB) od 60Hz do 20 kHz, a inne (też @ -3dB) od 30 Hz do 20 kHz ... ale nie wiadomo ani w jednym, ani w drugim przypadku, co wewnątrz tych pasm się dzieje, tylko wiemy, że jedne zagrają zakres szerszy niż drugie.

Słuszne uwagi, zdecydowanie brakuje mi obycia i umiejętnego posługiwania się odpowiednią terminologią aby wyrazić co miałem na myśli. Dziękuję za wskazówki. Na szczęście z odpowiedzi, które widzę, pomimo mojego "błądzenia" w miarę zostałem zrozumiany.
ipst

17 grudnia 2024, 11:44 - wt

SzymonBN pisze:
16 grudnia 2024, 21:43 - pn
Dzień dobrywieczór :D

Tak, EA271U ma kalibracje sprzętowa i kalibruje się go fenomenalnie. Oficjalnie PÓKI CO EA272U jej nie ma, ale według panów z forum ma być. Jeśli znajdziesz jeszcze EA271U to jest pewniejszy, bo znany. Ale zaznaczam - nie mówię, że EA272U jest zły, bo pewnie też jest fenomenalny.

Koniecznie bierz 4K, przeskalujesz w 5sek i będzie pikkobello. ;)
Dziękuję za odpowiedź. A czy ktoś ma doświadczenie odnośnie przeskalowania, ale używając dwóch monitorów?
tzn załóżmy 27'' 4k i przeskalowuję go i do tego pomocniczy 21'' natywnie 1600x1200 - czy to zadziała tak, że ten 21'' będzie w natywnej jeśli nawet przeskaluje ten 27?
Kiedyś ostrzegano przed przeskalowaniem z 4K, bo to ponoć bardziej obciąża kartę graficzną niż natywne 4k... ale to filmik sprzed 2 lat (Thomas Voland). Mam kartę rtx4060 8GB - zakładam, że da radę..
SzymonBN

17 grudnia 2024, 16:39 - wt

Panieee no oczywiście! Zakładam, że je masz jako oddzielne pulpity - w sensie rozszerzone. 4K stawiasz na główny i ustawiasz skalowanie jakie chcesz, a drugi po prostu działa w swojej natywnej rozdzielczości. To są dwa oddzielne wyjścia/dwa oddzielne kable. Sam tak mam i to jest zupełnie normalne.

Jeżeli mój Mac M2 (układ SoC) na przeskalowanym EA271U 4K i drugim monitorze w normalnej rozdzielczości, obecnie drugi NEC przez 99% czasu ma najniższe obroty wentylatora - to śmiem twierdzić (z całą sympatią do Appla), że taki potwór jak RTX4060 też :lol:

Nie wiem co gadał pan Voland… może miał kartę z lat 90 jak mu ją tak obciążało żeby musiał o tym mówić.
ipst

17 grudnia 2024, 18:28 - wt

:) dziękuję za odpowiedź

Wróć do „Zastosowania amatorskie”