Problemy na wzroku - przechodzenie ze starego monitora LCD na LED IPS lub OLED

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
Awatar użytkownika
Administrator

Re: Problemy na wzroku - przechodzenie ze starego monitora LCD na LED IPS lub OLED

25 stycznia 2025, 15:38 - sob

Wątek został posprzątany a kolega @nosilence ma tydzień nad zastanowieniem się czy czasem nie przygryźć języka, nomen omen.
Administracja forum mva.pl
nosilence

Re: Problemy na wzroku - przechodzenie ze starego monitora LCD na LED IPS lub OLED

22 lutego 2025, 20:05 - sob

Poproszę o propozycję monitora 27" 2K do normalnego użytkowania komputera oraz do pracy. Budżet myślę max 2500zł. Myślałem nad EIZO - EIZO FlexScan EV2760-BK 27" ale tam czas reakcji 5ms, w IIYAMA jest 1ms i jest połowę tanśzy iiyama ProLite XUB2797QSU-B1

A drugą propozycję monitora też 27" 2K do gier, tak by to był przyjazny monitor wzrokowi jak mój poprzedni monitor Samsung 19" 2ms 1440x900 75Hz - Tutaj myślę budżet tak do 3tys zł.

Jeśli natomiast znajdziecie dla mnie monitor 27" 2K uniwersalny czyli do normalnego użytkowania, pracy i gier przyjazny mojemu wzrokowi jak powyższy Samsung to poprosiłbym o model, ale musiałby być to czas reakcji poniżej 2ms by to był do gier tutaj. Miałem okazję testować Eizo 5ms i niestety nie nadaje się do grania.
Awatar użytkownika
KubaT

23 lutego 2025, 00:26 - ndz

Do samej pracy weź EA272U:

https://fotoplus.pl/monitor-sharp-multi ... sprzedawca

Rozdzielczość 3840x2160 przy przekątnej 27" zapewni Ci bardzo ostry obraz, dzięki czemu Twoje oczy będą się mniej męczyć: im mniej ostry obraz, tym bardziej oczy się męczą, bo mózg próbuje złapać ostrość. Z tego powodu warto zadbać nie tylko o jak największe zagęszczenie pikseli na ekranie, ale również używać odpowiednio ostrego obrazu na tapecie
SzymonBN

23 lutego 2025, 14:30 - ndz

@Tom01 - to go nie zbanowaliście jeszcze? Przecież to jest jakiś troll.
Wcześniej był fanklub turboMSI i Szajsunga, gdzie Eizo było gównem. A teraz Eizo nagle wchodzi w grę.
Litości. Przecież było pisane tyle razy - nie da się połączyć tych dwóch zastosowań, jeśli ponad obraz stawiasz mityczne 2ms.
Albo kupujesz NECa bądź Eizo z 5ms, albo badziew co ma 1ms z tandetnym obrazem i się meczysz. Tyle w temacie.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

23 lutego 2025, 15:26 - ndz

Pomijając, że różnica miedzy 5ms a 1ms jest prawie nieodczuwalna. Jeśli dobrze kojarzę, to percepcja ludzkiego oka wynosi ok. 16ms.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
nosilence

25 lutego 2025, 18:41 - wt

SzymonBN pisze:
23 lutego 2025, 14:30 - ndz
@Tom01 - to go nie zbanowaliście jeszcze? Przecież to jest jakiś troll.
Wcześniej był fanklub turboMSI i Szajsunga, gdzie Eizo było gównem. A teraz Eizo nagle wchodzi w grę.
Litości. Przecież było pisane tyle razy - nie da się połączyć tych dwóch zastosowań, jeśli ponad obraz stawiasz mityczne 2ms.
Albo kupujesz NECa bądź Eizo z 5ms, albo badziew co ma 1ms z tandetnym obrazem i się meczysz. Tyle w temacie.
Tylko ja zaproponowałem propozycję Waszych modeli monitora osobno do gier i osobno do grania. A tu kolega pisze, że wszystko co ma 1ms to badziew z tandetnym obrazem.
nosilence

25 lutego 2025, 18:43 - wt

NocnyJastrzab pisze:
Pomijając, że różnica miedzy 5ms a 1ms jest prawie nieodczuwalna. Jeśli dobrze kojarzę, to percepcja ludzkiego oka wynosi ok. 16ms.
Miałem okazję testować EIZO 5ms w grach i niestety słabo to wygląda, więc dla mnie wskazane są 2 monitory jak wyżej, jeden do pracy drugi do gier.'

Kolega wyżej napisał, że 4K monitor mniej męczy wzrok niż mniejsze rozdzielczości np. 2K i mniejsze, popieracie kolegę, też jesteście tego zdania? Dodam, że nie noszę okularów. To pytanie bardzo ważne bo wzrok mam jeden i niechciałbym sobie go zniszczyć.
nosilence

25 lutego 2025, 20:15 - wt

Czy ten model miniLED nazywacie "szitem" ? LG 27GR95UM - 27" Mini LED Nano IPS 4K 1ms 144Hz HDR - kosztuje nówka 4300zł
albo ten nówka po 1700zł : Samsung LS27DG702EUXDU - 27'' | IPS | 4K | 1ms | 144Hz ? Jak porównacie te 2 monitory do samego grania ....
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

25 lutego 2025, 22:15 - wt

To nie jest forum "gejmingowe" i nikt Ci specjalnie tego nie porówna!
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
SzymonBN

25 lutego 2025, 23:40 - wt

nosilence pisze:
25 lutego 2025, 18:43 - wt
NocnyJastrzab pisze:
Miałem okazję testować EIZO 5ms w grach i niestety słabo to wygląda, więc dla mnie wskazane są 2 monitory jak wyżej, jeden do pracy drugi do gier.'

Kolega wyżej napisał, że 4K monitor mniej męczy wzrok niż mniejsze rozdzielczości np. 2K i mniejsze, popieracie kolegę, też jesteście tego zdania? Dodam, że nie noszę okularów. To pytanie bardzo ważne bo wzrok mam jeden i niechciałbym sobie go zniszczyć.
Pisałem wyżej wiele razy i inni też - weź sobie kup EA271U/272U i jest koniec tematu. Najwyżej go oddasz i napiszesz, że jest śmieciem, ale przy człowieku o zdrowych zmysłach raczej tak nie będzie.
Na boczny sobie ustaw gejmingowy 1ms jeśli tak lubisz i będziesz miał po problemie. Życie i tak jest skomplikowane, po cholerę za przeproszeniem rozbijać taki gowniany temat na atomy i komplikować sobie jeszcze bardziej(?)

Wróć do „Monitory różne”