Na początku, pragnę wychwalić to forum ze względu na rzeczowe podejście do tematu monitorów. Rozumiem również, iż pisząc na tym forum niestety trzeba się liczyć z wydatkami wyższymi niż 1500 zł.
Jak zauważyli co niektórzy, polecane są tutaj monitory Eizo i Nec, wiadomo dlaczego. Zrozumiałe jest również podejście tutaj właściciela forum, który proponuje najlepsze rozwiązania jeśli chodzi o jakość i (jak rozumiem z setek wątków) wolałby wstrzymać się z kupnem monitora do czasu uzbierania choćby tej minimalnej jaką trzeba wydać na zadowalający monitor jakim w najniższym segmencie cenowym jest tutaj proponowany: EIZO FS2331, NEC P221W. Podchodzi podobnie jak ja ze swoją firmą budowlaną, gdzie za wyłożenie płytek bierzemy np 40-60 zł/metr2 a niektórzy mówią że za 20 zł wyłożą. Pytanie tylko czy warto oszczędzać w danej chwili i ryzykować że potem będzie się człowiek potykał przez te początkowe oszczędności na rzecz firmy "Tanio i szybko". Jednak niestety tak jak w moim przypadku, kiedy składam monstrum za 7,5 tysiąca bez monitora gdzie oszczędziłem na czym się dałem, to za monitor nie chce płacić tyle co za procesor (2200zł)... Jednak myślę że w granicy 1500 zł +/- zmieszczę się
![Szczęśliwy :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Od monitora oczekuję:
Specyfikacja pożądana (w kolejności ważności):
-Ma nie męczyć oczu przy pracy w nocy i popołudniami więc zapewne PVA lub S-PVA
-Ekran nie może migać, ani mieć słabe przejścia tonalne
-Monitor minimum 23'' - najlepiej 27<3''
-Rozdzielczość 1920x1200 (16:10) <3 (ewentualnie.... 16:9 1920x1080 :/)
-Minimum 8 bitów
-Możliwość pracy bez koniecznej kalibracji
-Dobre odwzorowanie kolorów
-Serwis/gwarancja/bezawaryjność
-Wystarczająco szybki do typowych gier.
-HDMI, USB
Do czego byłby monitor:
1) Archicad (nie wiem czy wszyscy wiedzą jak on wygląda, ale jest nieco inny niż Autocad w rozumieniu wyglądowym (default)). Nie ma czarnego tła tylko białe które oczywiście można zmienić. Generalnie w Archicadzie nie wykonuje się tak wielu linii o małej grubości, gdyż stawia się tam również ściany które mają swoją grubość przy normalnym przybliżeniu, więc nie ma wielu bolączek (linia w schodkach) jak w auto, oraz są całkiem inne kolory niż te jaskrawe defaultowe w autocadzie.
Tutaj link do typowego wyglądu okna na Macu
http://3.bp.blogspot.com/-_k1O1IZpxQk/T ... ke-ss1.png
2) Szeroko rozumiana grafika, od wykonywania logów (chyba tak się odmienia;p), wizualizacje architektoniczne, po concept arty renderowane i malowane na tablecie. Możliwe że czasem wpadnie jakiś plakat czy bilboard ale to już sprawa za każdym razem na tyle indywidualna z lokalnymi drukarniami, że nie bierzmy tutaj pod uwagę mega odwzorowania barw. Nie zdzierżę jednak zbyt dużego przekłamania.
3) Komponowanie muzyki - tutaj myślę że to nie jest istotne, ale zależy mi na obszarze roboczym w okolicach: 23''-24'' gdyż większe (o czym bym marzył, wchodzą w dość wysoką granicę cenową)
4) Sporadyczne gry typu RPG - bez szału - od święta, jak żona ogląda serial, a ja mam dość...
![Pokazuje język :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Kiedy byłby używany monitor:
Codziennie (bez wyjątków). Od pon-pt w godz. 17:00 - 2:00. Na weekendach można rzec 24/dobę i chyba nie pomylę się nic;p Gdy ja padnę, to żona zapewne będzie wolała dokończyć projekt na mojej maszynie niż na swojej;D Dam mu odpocząć na urlopie raz do roku;p
Jaka cena?
I tutaj warto się zatrzymać na dłużej, gdyż rozpatruje dwa warianty podejścia do kupna:
1) Nowy, nieużywany, ze sklepu z super gwarancją ale niestety nie monitor marzeń, gdyż cena zabije... Czyli zapewne skończył bym na: EIZO FORIS FS2331 bez EasyPixa2 lub NEC EX231Wp, lub EIZO FlexScan EV2336W, EV2335W-GY(możliwe że po roku dokupię drugi identyczny do wygodniejszej pracy)
2) Używany od prywatnego kupca który używał go z umiarem i lampy jeszcze się do czegoś nadają.- miałbym możliwość wówczas za taką cenę wziąć lepszy monitor z pewnym przebiegiem:
Tutaj mam większy wachlarz możliwości bo już np: Eizo Flexscan S2431W i tym podobne za 1800 zł przy około 5000 h czyli zapewne około 20 000 h na prawdę. Wiem że za taką cenę są po leasingowe na allegro ale odnoszę się do tego sceptycznie. Jednak osiągam wówczas dość dobry kompromis ceny do jakości jaką oczekuje oraz parametrów.
Komputer zapewne wraz z monitorem będę składał w styczniu może w jego połowie, dlatego jeśli są jakieś informacje że ma wyjść jakiś nowy produkt w tej pułce cenowej, mogę się wstrzymać jednak nie na długo.
Przepraszam za długiego posta...
![Pokazuje język :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Pozdrawiam Pana Tomka;)