zwracam się z prośbą o pomoc w doborze monitora (nowego )
Zakres pracy monitora:
- obróbka fotografii produktów na potrzeby aukcji i sklepu internetowego który zawodowo prowadzę
- Tworzenie grafiki sklepu internetowego (w zasadzie połowa pakietu Adobe CS6 )
Czyli reasumując tylko i wyłącznie tworzenie grafiki odtwarzanej na monitorze.
- Mniej istotne bo aktualnie nie używane rzeczy to:
modelowanie 3d w 3ds max studio
animacja i obróbka wideo w adobe primiere i affer efecs
generalnie jeżeli jest możliwość chciał bym aby monitor mógł w przyszłości sobie z tym sensownie poradzić.
- Odbiorcy docelowi mają matryce TN więc docelowa przestrzeń barw to sRGB i format jpg/png bo jest mały aby mieć jak najlepsze odwzorowanie barwy u nich.
- maksymalna wielkość zdjęcia jakie jest tworzone nie przekracza 640x480 pix więc monitor mały 19 calowy powinien sobie z tym poradzić.
Prosił bym o podpowiedzi z marek EIZO i NEC. Potrzebuję dobrego skalibrowanego monitora. Po prostu teraz pracuję na LGIPS235 ale finalna fotografia z tego monitora jest inny na praktycznie każdym innym monitorze jaki spotkałem - wstępnie ustaliłem że problem leży w głębi koloru bo to co fotografuję jest czarne lub czarne + jakiś kolor.
Kwota - trudno powiedzieć - ważniejsze dla mnie jest osiągnięcie powyższych celów więc jak będzie trzeba odkładać na monitor rok lub dwa to to zrobię bo nie chcę kolejnego taniego cudu, czytając forum zrozumiałem że matryca ips i monitor na którym pracuję jest marny więc szedł bym w stronę PVA
Panie Tom001 - czy jest pan zainteresowany doborem tego monitora + jego kalibracją/profilowaniem?
Zanim powiem jaki monitor ja wstępnie wybrałem chciał bym poznać pana zdanie. Niestety jestem z Elbląga więc trochę daleko