Witaj:)max pisze:kolejna propozycja. Tym razem już półka "masowa", za znacznie niższą cenę.
DELL U2713HM
(...)
To ta nowa wersja matrycy AH-IPS od LG.
Zalety: 27", 8 bit, 2560x1440, brak migotania (brak PWM), b. niska cena jak na ten rozmiar, delikatniejsza powłoka rozpraszająca, niekłopotliwe sRGB, bardzo BARDZO BARDZO szeroki zakres regulacji podświetlenia, bez spadku kontrastu, pełnowartościowa matryca, regulacja wysokości, pivot
Wady: podświetlenie krawędziowe - norma w tej cenie. Przy tak dużym rozmiarze nie liczyłbym na równomierne podświetlenie i brak świecących narożników. Brak zaawansowanej elektroniki sterującej z NEC/EIZO. Jednak przy sRGB może da się bez niej żyć. "DELL" - a nie NEC/EIZO.
Jednak ta cena...
Warto poczytać i rozważyć
Zanim napisałem tutaj tego pierwszego posta w tym wątku to rozważałem dwa inne modele: Dell U2410 oraz Dell 2412HM. Ten ostatni ze względu oczywiście na cenę. Jednak spędziłem chyba z tydzień czytając o tych modelach a w szczególności o 2410 którego chciałem kupić, i odstraszyła mnie informacja na wielu portalach ich nowsze modele nie posiadają matrycy H-IPS tylko S-IPS za tę samą cenę, oraz że niektóre modele mają wyjątkowo święcące kąty jak to w IPS oraz modne w tym modelu mocne świecenie. Nie brałem wówczas pod uwagę EIZO/NEC ze względu na cenę. Biorąc pod uwagę ten monitor który Ty napisałeś czyli DELL U2713HM zastanawiam się czy jednak poprzednik nie był lepszy:
Dell U2711 vs. U2713HM Comparison (Poniżej tabelka z serwisu "http://www.tftcentral.co.uk"
Wydaje się iż ten starszy wypada nieco lepiej w stosunku do nowego. Szczególnie ilość kolorów i wmocnienie bitów. I co dziwne bądź nie, to jest droższy od nowego o około 200 zł. Jednak niepokoi mnie wiersz: "Emulation Modes" z tym Adobre RGB, czy to nie będzie jak z poprzednio wspomnianym modelem Eizo S24xx.
W piątek prawdopodobnie będę w sklepie który mi polecał "Czornyj" w Krakowie. Zobacze sobie tego della też może co podrzuciłeś, oraz tego starszego 27".
Wiem też, że te Ulstrasharpy warto kupić widząc je, gdyż wielu użytkowników narzeka na ogólnie niedopracowane spasowanie materiałów w niektórych modelach: Np, przerwa pomiędzy obudową, a ekranem, która jest na tyle duża że widać lampy. Dlatego jeśli bym kupował, to napewno najpierw bym go sprawdził na sklepie.
Chętnie bym zestawił obok siebie Eizo S 24 calowego jakiegoś i tego della, jak wypada sprawa kolorów itp.
Nie ukrywam że dell kusi ceną/rozmiar i IPS'em. Patrząc na te podświetlone narożniki wydaje się, iż poradzili sobie lepiej niż w modelu U2410. W Dellu U2711 wygląda to nieco gorzej niż w nowszym na niektórych modelach. Czyli znów powstaje zagadka, czy kupimy z dobrym podświetleniem, czy koszmarnym.... Ah DELL....
Na szczęście jest to forum, gdzie można dostać wiele wartościowych informacji:) Dlatego ludzie tak chętnie tu piszą;)max pisze:Kurde, a ludzie czytają to jak wyrocznię. Ech...
Napiszę może w piątek/sobotę jak wyszło moje porównanie dwóch, może trzech monitorów w Krakowie;)
Początek stycznia, więc trzeba będzie powoli zakupywać i ściągać części kompa i zdecydowac się na monitor;)
Pozdrawiam i chętnie zobaczyłbym te krzywe w Dell i Eizo EV:)