Po lekturze m.in. tego forum stałem się ostatnio posiadaczem monitora Eizo FS2331. Używam go w domu, przy słabym oświetleniu; czytam, programuję i trochę gram. Od początku zachwyciła mnie jedna cecha, a mianowicie wysoki kontrast tego monitora nawet przy najniższych ustawieniach podświetlenia matrycy. Nareszcie!
Nowy monitor ma jeszcze inne cechy, z których jestem bardzo zadowolony, ale z czasem odkryłem również dwie wady.
Pierwsza z nich to smużenie, wyraźnie występujące w grach przy szybkich przejściach ciemny-jasny oraz czerwień-inny kolor. Trudno, nie można mieć wszystkiego, zwłaszcza że pograć można nawet mimo smużenia.
Druga z wad, która zresztą skłoniła mnie do napisania tego posta, jest niestety chyba poważniejsza. Chodzi o migotanie świetlówek, będące zapewne wynikiem zbyt niskiej częstotliwości PWM w tym monitorze. Co prawda wygląda na to, że migotanie widać głównie na jasnym, jednorodnym obrazie oraz niskich ustawieniach jaskrawości. Problem polega jednak na tym, że kupiłem ten monitor z myślą właśnie o pracy właśnie w takich warunkach. Efekt nie jest może bardzo silny, ale mnie mimo wszystko daje się mocno we znaki.
Za pomocą aparatu fotograficznego (sztuczka z fotografowaniem pojedynczej pionowej linii na czarnym tle, przy jednoczesnym przemieszczaniu aparatu poziomo) zmierzyłem częstotliwość PWM w tym monitorze i wyszło mi, że jest to 100 Hz. Czy to jest normalne w przypadku tego monitora?
Jako że przymierzam się aktualnie do kolejngo zakupu, myślałem o drugim egzemplarzu FS2331. Widoczne migotanie PWM skłoniło mnie jednak do zastanowienia, czy to aby na pewno jest najlepszy wybór w tym przedziale cenowym. Dlatego właśnie rozważam ostatnio kupno używanego S2243W, o ile tam migotanie PWM nie występowałoby. Niestety jedna z opinii na niemieckim Amazonie (http://www.amazon.de/review/R6F8H3RYU94 ... =computers) nie napawa mnie optymizmem:
(tłumaczone przez Google Translate). Nie brzmi to zachęcająco.Podświetlenia (CCFL podświetlenie) migocze w 100Hz (to tzw PWM migocze nawet przy max. Brightness), która jest wyraźnie wyczuwalny. Mój stary EIZO to jednak przedstawia 140Hz, który przynajmniej nie dostrzegam.
Czy jest w ogóle szansa na znalezienie modelu o podobnych zaletach jak FS2331 (i podobnej cenie), ale wolnego od migotania? Jak na razie zainteresował mnie HP ZR2440w, który wg prad.de (http://www.prad.de/en/monitore/review/2 ... part9.html) wyposażono w PWM o częstotliwości 430 Hz, a do tego można regulację jaskrawości o wystarczająco szerokim zakresie. Z drugiej strony matryca jest podświetlana LED-owo, a podobno w takim wypadku migotanie staje się bardziej widoczne w stosunku do CCFL. Trudno mi jednak uwierzyć, żeby ponad czterokrotny wzrost częstotliwości przełączania był niewystarczający nawet po uwzględnieniu tej różnicy. Mam rację? Obawiam się też, czy gorszy kontrast HP w połączeniu z pozostałymi wadami matrycy IPS nie okażą się przykładem wylania dziecka z kąpielą.
Co radzicie?