Ktoś zabronił wpisać inne literki?kossa pisze:U2713HM ma panel AH-IPS
Wszystkie współczesne panele normalnogamutowe IPS to okrojone wersje normalnych.
Ktoś zabronił wpisać inne literki?kossa pisze:U2713HM ma panel AH-IPS
Tego jeszcze nie słyszałem. Jest Pan pewien? Jakieś szczegóły?Tom01 pisze:...kossa pisze:U2713HM ma panel AH-IPS
Wszystkie współczesne panele normalnogamutowe IPS to okrojone wersje normalnych.
Gamut zależy przede wszystkim od filtrów, czyli samej budowy panelu.max pisze:No chyba, że owe okrojenie dotyczy podświetlenia, które można by zaliczyć na upartego do panelu i które jest za pomocą zwykłych "białych" diod dających normalny gamut. No bo sterowanie to już osobna sprawa.
http://www.overclock.net/t/1291718/new- ... -ah-ips/20E-IPS IS inferior to the other forms of IPS. It was made to be an economical form of IPS, and was never meant to compete with the higher-end IPS panels for color reproduction. For one thing, E-IPS is the only IPS technology that is not natively at least 8 bit, and requires dithering to produce 8 bit colors, which S-IPS, AH-IPS, H-IPS, P-IPS do not.
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2713hm.htmThis name has been used to identify super high resolution panels used in the mobile and tablet sectors (e.g. Apple "Retina" displays). However, the resolution here on the U2713HM is of course the same as it was before, being 2560 x 1440 from the 27" panel. The LM270WQ1 panel has also been around for several years now in different revisions, including those used in the Apple 27" Cinema Display, Hazro HZ27WA/C/D series and more recently in a range of other low-cost 27" IPS models from around the World. Here, Dell are using the SLB2 revision which we have not seen used elsewhere before. What makes this SLB2 revision AH-IPS as opposed to the normal H-IPS type is unclear, and in fact it is likely just a marketing name given to try and identify modern LED backlit IPS panels offering high resolutions and low energy consumption.
No dobrze. Ale oczywistym jest, że w monitorze normalnogamutowym podświetlenie i filtry RGB muszą być normalnogamutowe. Samo to nie czyni jeszcze panelu "okrojonym".Tom01 pisze: Gamut zależy przede wszystkim od filtrów, czyli samej budowy panelu.
Trzeba by zapytać producenta, jaki chłam pcha do panelu eIPS, że jego odpowiednik IPS kosztuje 2x tyle.max pisze:No dobrze. Ale oczywistym jest, że w monitorze normalnogamutowym podświetlenie i filtry RGB muszą być normalnogamutowe. Samo to nie czyni jeszcze panelu "okrojonym".
Musi być coś innego.
kossa pisze:(...)ponieważ jest to monitor klasy High End (...)
To monitor klasy korporacyjnej, nie najniższej faktycznie, ale najniższa klasa to sąsiednia - marketowa.kossa pisze:No może przesadziłem z tym high end, chodziło mi o to, że nie jest z najniższej półki.
Wysoka klasa też jest sąsiednia. Monitor jest klasy Apple Cinema 27" produkowanych w 2012 r., tak więc im też niewiele brakuje do klasy marketowej mimo ceny większej od Eizo.To monitor klasy korporacyjnej, nie najniższej faktycznie, ale najniższa klasa to sąsiednia - marketowa.
Jakoś tak nie mogłem się powstrzymać. Wartościowsze odpowiedzi były wcześniej gdy pisałem i iMacach i ich porównaniu do Delli. Co do matrycy, to jeszcze dodam, że może być nie wiem jak najlepsza i zaawansowana, ale to i tak stanowi jedynie o 20 procentach jakości wyświetlanego obrazu. Myślę, że trafnym porównaniem będzie porównanie matrycy i jej roli do opon w samochodzie. Czy jak do Poloneza założymy takie same opony co do Subaru Imprezy STI, to czy możemy porównywać ich właściwości trakcyjne? Proponuję eksperyment na własny koszt. Jest akurat trochę śniegu, a polonezy nie są drogiekossa pisze:No może przesadziłem z tym high end, chodziło mi o to, że nie jest z najniższej półki. To nie ja jestem ekspertem od monitorów, a osoby będące redaktorami tego forum. Pan Filip może by dodał jakąś bardziej złożoną i wartościową wypowiedź do wątku, bo te zielone emotki raczej przypominają wypowiedzi nierozgarniętych gimnazjalistów na popularnych portalach społecznościowych.
Nie, ACD to nie jest wysoka klasa. Mniej więcej na poziomie uniwersalnych.kossa pisze:Wysoka klasa też jest sąsiednia. Monitor jest klasy Apple Cinema 27" produkowanych w 2012 r., tak więc im też niewiele brakuje do klasy marketowej mimo ceny większej od Eizo.
He, he... Jak się Pan dobrze wczyta DELLe też, ale tylko wybrane modele. Specjalizacja firmy jest bardzo wąska i stąd wąski asortyment. Nie polecam EIZO dlatego że firma w której pracuję sprzedaje EIZO, tylko sprzedaję EIZO dlatego że nie ma prawie nic innego godnego polecenia. Firma może wprowadzić do oferty praktycznie dowolną markę monitorów. Tylko po co? Aby była? Bo ja polecę to co trzeba a nie to co firma sprzedaje.kossa pisze:Tak na marginesie to dopiero zauważyłem, że Pan admin sprzedaje monitory Eizo i Nec, może to tłumaczyć dlaczego były to jedyne właściwe narzędzia do nie wymagającego szerokiego gamutu web designu i "amatorskiej" fotografii, bo ten wątek jest właśnie w amatorskiej fotografii.
No właśnie o to chodzi, że porównanie jest idealne, bo często chińskie monitory mają te same matryce co NEC i EIZOkossa pisze: Porównanie Imprezy do Poloneza to jak porównanie szeroko gamutowego Eizo z chińskimi monitorami z Allegro. Tak na marginesie miałem kiedyś Poloneza, a trakcję w zimie poprawiało włożenie skrzynki z ołowiem do bagażnika
Wróć do „Zastosowania amatorskie”
Użytkownicy przeglądający to forum: Kyle i 1 gość