A co ma wspólnego EasyPIX (czyli wykastrowany ColorNavigator) z fabrycznym trybem sRGB?Filip pisze:Dlaczego zatem przy kalibracji EasyPixem do sRGB można ustawić tylko Gamma 2.2? Nie można wybrać sRGB.Czornyj pisze: SX2462W w trybie sRGB jest skalibrowany - naturalną rzeczy koleją - do TRC sRGB.
P232W vs 2690WUXi czyli sRGB vs a/sRGB do pracy w sRGB
- Czornyj
- Kontakt:
Re: P232W vs 2690WUXi czyli sRGB vs a/sRGB do pracy w sRGB
ok...polityka jak w autach ( tylko teraz białe są w modzie )
Podsumowując omówione modele do profilu:
chcesz mieć tańsze/gorsze wybierz:
NEC P232W
NEC P241W
chcesz mieć droższe/lepsze
EIZO SX2262W
EIZO SX2462W
- wszystkie będą tak samo dobrze pracowały w sRGB ( z przewagą EIZO )
- EIZO dodatkowo mają aRGB
- EIZO będzie zdrowsze dla oczu
- EIZO wymaga mniejszych walorów w oświetleniu otoczenia pracy
Zgadza się? Czy Pan 'Czornyj' oraz 'Tom01' i inni udzielający się w wątku/i nie mogą to potwierdzić ?
Podsumowując omówione modele do profilu:
chcesz mieć tańsze/gorsze wybierz:
NEC P232W
NEC P241W
chcesz mieć droższe/lepsze
EIZO SX2262W
EIZO SX2462W
- wszystkie będą tak samo dobrze pracowały w sRGB ( z przewagą EIZO )
- EIZO dodatkowo mają aRGB
- EIZO będzie zdrowsze dla oczu
Zgadza się? Czy Pan 'Czornyj' oraz 'Tom01' i inni udzielający się w wątku/i nie mogą to potwierdzić ?
Wydaje mi się logicznym, że powinien korzystać z tego co najlepsze, a nie kastrować monitor z jego możliwości. Rozumiem, że lepiej ustawić sRGB w monitorze i wygenerować profil jakimś normalnym narzędziem, np. Argyllem.Czornyj pisze:A co ma wspólnego EasyPIX (czyli wykastrowany ColorNavigator) z fabrycznym trybem sRGB?Filip pisze:Dlaczego zatem przy kalibracji EasyPixem do sRGB można ustawić tylko Gamma 2.2? Nie można wybrać sRGB.Czornyj pisze: SX2462W w trybie sRGB jest skalibrowany - naturalną rzeczy koleją - do TRC sRGB.
Zależy które. SX2262 (PVA) może mieć oświetlenie bylejakie, a SX2462 (IPS) musi mieć dobre.eXpeL pisze:
- Czornyj
- Kontakt:
Lepiej ustawić tryb sRGB i zapiąć generyczny profil sRGB.Filip pisze:Rozumiem, że lepiej ustawić sRGB w monitorze i wygenerować profil jakimś normalnym narzędziem, np. Argyllem.
Nic nie musi - mrok ujawia srebrzenie czerni matrycy IPS, w pracy ze zdjęciami to w 99,5% przypadków nie przeszkadza. Inna sprawa, że w pracy ze zdjęciami ogólnie mocno zalecane jest oświetlenie stanowiska.Filip pisze:Zależy które. SX2262 (PVA) może mieć oświetlenie bylejakie, a SX2462 (IPS) musi mieć dobre.
Tak. Miałem na myśli komfort, bo generalnie ludzie narzekają na to srebrzenie. Pisałem zresztą już kiedyś o tym, że ludzie to demonizują, ale chyba bardziej ci, którzy chcą kupić monitor, niż ci co już go mają Powtórzę zatem, że świecąca czerń przeszkadza tylko, gdy się patrzy na czerń czyli, podejrzewam, że nie zbyt często.Czornyj pisze: Nic nie musi - mrok ujawia srebrzenie czerni matrycy IPS, w pracy ze zdjęciami to w 99,5% przypadków nie przeszkadza.
PS. Mam S-IPSa. Samo srebrzenie generalnie mi w ogóle nie przeszkadza (widoczne pod kątem). Większe znaczenie ma przeciekające podświetlenie na czarnym tle, a i to tylko po ciemnicy.
Jeśli powyższe zdanie jest prawdziwe, a nie mam żadnych podstaw by nie wierzyć, to powyższe powinno być cytowane w wielu prowadzonych równolegle innych wątkach! (Mam na myśli normalnogamutowe DELLe). To wcale nie jest takie oczywiste, jak by się mogło wydawać Zawodowcom. Sądziłem, że monitorów sRGB nie trzeba kalibrować i profilować do wyświetlenia zdjęć w przestrzeni sRGB, niezależnie od ich jakości (bo to nic nie da, albo wręcz zaburzy fabryczną liniowość, o braku dostępu do sprzętu kalibrującego dla "szaraków" nie wspominając).Czornyj pisze:Do biura jak najbardziej, natomiast bez kalibracji/oprofilowania i stosowania aplikacji z modułem zarządzania barwą nie ma co liczyć na wierne odwzorowanie kolorów - zresztą jak w każdym monitorze LCD bez wielobitowej 3DLUT.
PS. Mam S-IPSa. Samo srebrzenie generalnie mi w ogóle nie przeszkadza (widoczne pod kątem). Większe znaczenie ma przeciekające podświetlenie na czarnym tle, a i to tylko po ciemnicy.
Pilne pytanie!
W poniższym zestawieniu (według mojego profilu wymagań: wyżej w wątku) na której pozycji byście umiejscowili EIZO S2411W ( najwyższy numer = najlepszy ):
1. NEC P232W
2. NEC P241W
3. EIZO SX2262W
4. EIZO SX2462W
?. EIZO S2411W
W poniższym zestawieniu (według mojego profilu wymagań: wyżej w wątku) na której pozycji byście umiejscowili EIZO S2411W ( najwyższy numer = najlepszy ):
1. NEC P232W
2. NEC P241W
3. EIZO SX2262W
4. EIZO SX2462W
?. EIZO S2411W
A to nie jest przypadkiem TN-ka?eXpeL pisze:Pilne pytanie!
1. NEC P232W
2. NEC P241W
3. EIZO SX2262W
4. EIZO SX2462W
?. EIZO S2411W
PVA TFT LCD jeśli się nie mylę...http://www.eizo.com/global/support/db/f ... S2111W.pdf
- Tom01
- Kontakt:
S2411W nie jest już produkowany od jakiegoś czasu. To coś pośredniego między S2433W i SX2262W.
WH nie oznacza białej wersji.
- W od Wide czyli panoramiczny. Obecnie oznaczenie zanika bo wszystkie są panoramiczne.
- H od Height Adjustable. Rodzaj podstawy.
Wersja biała w nomenklaturze EIZO ma na końcu dopisek GY.
WH nie oznacza białej wersji.
- W od Wide czyli panoramiczny. Obecnie oznaczenie zanika bo wszystkie są panoramiczne.
- H od Height Adjustable. Rodzaj podstawy.
Wersja biała w nomenklaturze EIZO ma na końcu dopisek GY.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
OK. Lepiej sprawdzić niż się pomylić Nie byłem pewien który model, ale kojarzę, że były jakieś Flexscany z TN. I miały gdzieś jedynkę w nazwie.eXpeL pisze:PVA TFT LCD jeśli się nie mylę...http://www.eizo.com/global/support/db/f ... S2111W.pdf
Ok - rozumiem.
S2411W jest w cenie 1700zł/7000h
Podstawka FS & H: jakie to mogą być różnice, że cena jest większa o 700zł ( przy FS )...
S2411W jest w cenie 1700zł/7000h
Podstawka FS & H: jakie to mogą być różnice, że cena jest większa o 700zł ( przy FS )...
- Tom01
- Kontakt:
H już nie ma. FS jest jej rozwojową wersją i wszystkie EIZO sprzedawane kiedyś na H, obecnie stoją na FS.
Były, były. Niektóre miały nawet bardzo mylące symbole. Np S1911 - TN, S2111W - PVA, S2100 - PVA, S2001W - TN.Filip pisze:OK. Lepiej sprawdzić niż się pomylić Nie byłem pewien który model, ale kojarzę, że były jakieś Flexscany z TN. I miały gdzieś jedynkę w nazwie.
Jakim cudem "jest", skoro zostały wycofane tak dawno, że nawet ja nie pamiętam kiedy.eXpeL pisze:S2411W jest w cenie 1700zł/7000h
H już nie ma. FS jest jej rozwojową wersją i wszystkie EIZO sprzedawane kiedyś na H, obecnie stoją na FS.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Jakim cudem "jest", skoro zostały wycofane tak dawno, że nawet ja nie pamiętam kiedy.
Znaczy jest na Allegro to co kiedyś było...
H już nie ma. FS jest jej rozwojową wersją i wszystkie EIZO sprzedawane kiedyś na H, obecnie stoją na FS.[/quote]
Czyli cenowarka mówi, że 'sprzedajemy stare o 700zł taniej'.
Tom01 jakie jest Twoje zdanie co do 'uzyskanego' zestawienia według mojego profilu w wątku ?
Zestawienie ( wyższy numer = lepsze ):
1. NEC P232W
2. NEC P241W
3. EIZO SX2262W
4. EIZO SX2462W
kolejność się zgadza ?
Znaczy jest na Allegro to co kiedyś było...
H już nie ma. FS jest jej rozwojową wersją i wszystkie EIZO sprzedawane kiedyś na H, obecnie stoją na FS.[/quote]
Czyli cenowarka mówi, że 'sprzedajemy stare o 700zł taniej'.
Tom01 jakie jest Twoje zdanie co do 'uzyskanego' zestawienia według mojego profilu w wątku ?
Zestawienie ( wyższy numer = lepsze ):
1. NEC P232W
2. NEC P241W
3. EIZO SX2262W
4. EIZO SX2462W
kolejność się zgadza ?
- Tom01
- Kontakt:
Same fajne monitory, ale ja bym sięgał od końca.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Jeśli wyższy numer = lepszy? To NIE.
1. SX2462W jest najlepszy w tym zestawieniu. Ale i najdroższy. Teraz w niższej cenie niż kiedyś.
2. SX2262W
3, 4. P241W, P232W
W sumie wyszło dokładnie odwrotnie.
Jeśli chcieć uszeregować wg jakość/cena to zależy od prywatnych preferencji. Jeden lubi duże brunetki inny małe blondynki
No właśnie, Tom mnie wyprzedził z wnioskiem.
1. SX2462W jest najlepszy w tym zestawieniu. Ale i najdroższy. Teraz w niższej cenie niż kiedyś.
2. SX2262W
3, 4. P241W, P232W
W sumie wyszło dokładnie odwrotnie.
Jeśli chcieć uszeregować wg jakość/cena to zależy od prywatnych preferencji. Jeden lubi duże brunetki inny małe blondynki
No właśnie, Tom mnie wyprzedził z wnioskiem.
Czyli dobrze zostało 'zwątkowane'. Myśl była: 4 jest większym/wyższym numerem niż 1...( na matmie w podstawówce ktoś z nas by miał 'laczka'
A, który będzie najzdrowszy dla oczu - czyli najmniejsza jasność bez strat w obrazie ?
A, który będzie najzdrowszy dla oczu - czyli najmniejsza jasność bez strat w obrazie ?
- Tom01
- Kontakt:
Wszystkie są bardzo ergonomiczne pod tym względem. EIZO schodzi nieco niżej z jaskrawością bez obcinania matrycą.eXpeL pisze:A, który będzie najzdrowszy dla oczu - czyli najmniejsza jasność bez strat w obrazie ?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl