Monitor do programowania, projektowania GUI i foto

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
tomkowz

Monitor do programowania, projektowania GUI i foto

31 stycznia 2013, 00:29 - czw

Na początku chciałbym się z wami przywitać, tak więc cześć :)

Powoli staję przed wyborem monitora. Aktualnie posiadam MacBook Pro 17" 2010 z matowym ekranem 1920x1200. Jego kolory mi odpowiadają, tyle że mam za mało miejsca do pracy z Xcode, Photoshop + www i im więcej okien mam otwartych tym jest to bardziej uciążliwe. Chciałbym wybrać monitor z dużą powierzchnią roboczą, aby wygodniej się pracowało. Tak więc wytypowałem 3 monitory póki co:

- ACD 27
- Dell U2711
- Dell U2713HM

Tak więc po kilku dniach rozmyślań powoli rezygnuję z ACD z tego powodu iż mogę kupić Dell'a z tą samą matrycą. Trochę nie mogę pogodzić się z tym, że nie dostanę ładnego alumiowego monitora, ale cóż... Chciałbym aby ów monitor nadawał się do długich godzin patrzenia się w niego (10-14h) oraz żeby kolory były przyzwoite (przynajmniej takiej jak w mojej obecnej matrycy w MBP 17).

Czy te Delle prócz portów USB 3.0 i pivota w U2713HM różnią się czymś jeszcze? U2713HM jest tańszy od U2711 z tego co zauważyłem dlatego też pytam.
Czy to są te same matryce? Różnią się jakością podświetlenia?
Jak te Delle mają się do ACD 27?
Fotografuję amatorsko Nikonem D300s. Czy kolory na tych monitorach będą dużo odchodziły od mojej matrycy?

Mniejszych monitorów nie rozpatruję dlatego iż aktualnie mam plamkę 0,19 w MBP, a te powyższe mają 0,233 więc nie chciałbym większej.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi na te pytania.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: Monitor do programowania, projektowania GUI i foto

31 stycznia 2013, 01:42 - czw

Każdy monitor stacjonarny powyżej szmelcu, który stoi w marketach, da lepszą jakość reprodukcji koloru niż Macbook Pro. Jednak, jeśli szuka Pan monitora nie katującego oczu, zdecydowanie należy odpuścić sobie DELL-e i inne konstrukcje dedykowane do jasnych biur. Obraz jaki dają jest mocny, przekolorowany i przekontrastowany.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
tomkowz

31 stycznia 2013, 06:18 - czw

Więc co mógłby Pan polecić ewentualnie w półce cenowej Della i w półce cenowej MBP przede wszystkim do programowania, a w drugiej kolejności do fotografii? Skoro i tak droższe monitory zachowują się lepiej od matrycy MBP, z której jestem zadowolony to zdjęcia powinny wyglądać lepiej.
Czy Dell będzie bardziej kontrastowy niż matryca w MBP?
Czy matryca w Dellu i ACD świecą identycznie? ta sama jaskrawość i kontrast?

Aktualizując swoją wiadomość:

Gdybym miał wybrać coś w półce cenowej ACD 27" jak to startowo zakładałem to wybrałbym pomiędzy:

- NEC PA271W
- EIZO FLexScan SX2762W

Niestety nie znam się na nich i nie wiem jaka jest między nimi różnica. Wyglądają bardzo podobnie. To przy założeniu, że jednak wydałbym trochę więcej pieniędzy niż na ACD. Tylko zastanawiam się czy jest sens. Podejrzewam że zachowują się lepiej jeśli chodzi o jaskrawość i kontrasty. Proszę o poradę.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

31 stycznia 2013, 07:55 - czw

tomkowz pisze:Więc co mógłby Pan polecić ewentualnie w półce cenowej Della i w półce cenowej MBP przede wszystkim do programowania, a w drugiej kolejności do fotografii?
Czy zapoznawał się Pan z listą polecanych monitorów? http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152
tomkowz pisze:Skoro i tak droższe monitory zachowują się lepiej od matrycy MBP, z której jestem zadowolony to zdjęcia powinny wyglądać lepiej.
W sensie liniowości tak, ale to nie jest jedyny parametr.
tomkowz pisze:Czy Dell będzie bardziej kontrastowy niż matryca w MBP?
Kontrastowy, tak ale i przekontrastowany, w sensie złej krzywej jasności, tak i przejaskrawiony, tak.
tomkowz pisze:Czy matryca w Dellu i ACD świecą identycznie? ta sama jaskrawość i kontrast?
Absolutnie nie. Matryca nie ma decydującego wpływu na to co zobaczymy na ekranie. ACD, pomimo że to monitory stosunkowo słabej jakości, są wyraźnie lepsze od DELL-i.
tomkowz pisze:Gdybym miał wybrać coś w półce cenowej ACD 27" jak to startowo zakładałem to wybrałbym pomiędzy:

- NEC PA271W
- EIZO FLexScan SX2762W

Niestety nie znam się na nich i nie wiem jaka jest między nimi różnica. Wyglądają bardzo podobnie. To przy założeniu, że jednak wydałbym trochę więcej pieniędzy niż na ACD. Tylko zastanawiam się czy jest sens. Podejrzewam że zachowują się lepiej jeśli chodzi o jaskrawość i kontrasty. Proszę o poradę.
Obydwa to monitory bardzo wysokiej klasy i technicznie bardzo podobne do siebie. EIZO jest bardziej powtarzalne, ma mniej wad typu "wyciekające" światło, specyficznych w dużych monitorach, lepszą gwarancję. Reprodukcja koloru jest na bardzo wysokim poziomie, jaskrawość i kontrastowość jest naturalna.
Tom01

monitory.mastiff.pl

tomkowz

01 lutego 2013, 07:09 - pt

Zastanawiam się czy tak naprawdę potrzebuję tak drogiego monitora. Głównie zajmuje się programowaniem a zdjęcia robię okazjonalnie.
Czy orientuje się Pan w różnicach pomiędzy Dellem U2711 a Dellem U2713HM?
Filip

01 lutego 2013, 08:53 - pt

tomkowz pisze:Zastanawiam się czy tak naprawdę potrzebuję tak drogiego monitora.
A oczy? Po paru latach mogą okazać się wdzięczne. Lub wprost przeciwnie...
Proponuję zastanowić się nad NECiem. Do tego monitora można pobrać darmowy program Multiprofiler, dzięki któremu do większości zastosowań, nie będzie potrzebna kalibracja z czujnikiem. Program w zależności od ustawień "zapina" w systemie odpowiedni profil.
tomkowz

01 lutego 2013, 09:08 - pt

Dzisiaj rano o nim czytałem i rozważam te delle i własnie tego PA27. Tak się zastanawiam właśnie bo to jednak jest większa możliwość konfiguracji. Czy jest możliwość gdzieś wzięcia go na raty 0%? Orientujecie się może?
Filip

01 lutego 2013, 09:11 - pt

tomkowz pisze:Dzisiaj rano o nim czytałem i rozważam te delle i własnie tego PA27. Tak się zastanawiam właśnie bo to jednak jest większa możliwość konfiguracji. Czy jest możliwość gdzieś wzięcia go na raty 0%? Orientujecie się może?
Kiedyś Cortland oferował takie kredyty na 10 rat. One, z tego co pamiętam, miały zerowe oprocentowanie.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

01 lutego 2013, 09:49 - pt

tomkowz pisze:Dzisiaj rano o nim czytałem i rozważam te delle i własnie tego PA27. Tak się zastanawiam właśnie bo to jednak jest większa możliwość konfiguracji.
Większa? Ona, w przeciwieństwie do DELL-i JEST. ;)
Tom01

monitory.mastiff.pl

tomkowz

02 lutego 2013, 10:16 - sob

Dzięki wam za odpowiedzi. Ten NEC bardzo mi się spodobał. Szukałem czegoś tańszego i znalazłem EIZO FlexSxan EV2736W, którego można dostać za niecałe 3500 zł co bardzo mi odpowiada. Możecie powiedzieć mi jak ma się ten monitor do NEC PA271W?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

02 lutego 2013, 12:29 - sob

tomkowz pisze:Możecie powiedzieć mi jak ma się ten monitor do NEC PA271W?
NEC PA to monitory profesjonalne, graficzne. Mają wszechstronne regulacje, kalibracje, kompensacje itd. EIZO EV to seria biurowo-uniwersalna. Przy Wordzie różnica będzie niewielka, ale przy wszelkich innych bardziej wymagających zastosowaniach kolosalna.
Tom01

monitory.mastiff.pl

tomkowz

02 lutego 2013, 15:44 - sob

Okej, chyba zostanę przy NEC PA271W. Czy możecie polecić mi jakąś dobrą przejściówkę abym mógł podłączyć MacBook Pro 17 2010 do tego NECa? Dobrze, jeśli przejściówka nie kosztowałaby majątku. Dzięki.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

02 lutego 2013, 15:49 - sob

tomkowz pisze:Czy możecie polecić mi jakąś dobrą przejściówkę abym mógł podłączyć MacBook Pro 17 2010 do tego NECa? Dobrze, jeśli przejściówka nie kosztowałaby majątku. Dzięki.
Oryginalna przejściówka Apple lub kabel EIZO miniDP-DP model PM200. Tanie nie są, ale tylko i wyłącznie z nimi nigdy nie ma problemu. Z resztą może się Pan nieźle "bujać".
Tom01

monitory.mastiff.pl

Visar

Znowu programowanie

05 lutego 2013, 01:23 - wt

Witam, zamierzam zmienić monitor, coraz więcej czasu potrzebuję spędzać przed monitorem podczas godzin "ciemnych". Podczas przeglądania listy polecanych monitorów, wybrałem parę pozycji:

EIZO S2243W
EIZO SX2262W
EIZO EV2436W

ten pierwszy jest już chyba coraz słabiej dostępny, ostatni zaś ma teoretycznie możliwość regulacji jasności od bardzo niskiej granicy.

Proszę o pomoc w wyborze, monitor będzie wykorzystywany głównie do programowania, grafika tylko epizodycznie. Bardzo zależy mi na ciszy, czy ten pierwszy monitor jest rzeczywiście słyszalny? Komputer mam bardzo wyciszony i nie chciałbym w nocy słyszeć odgłosów wydawanych przez monitor.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

Re: Znowu programowanie

05 lutego 2013, 09:03 - wt

Pierwszego nie polecam - jest szerokogamutowy, bez możliwości kalibracji przestrzeni barwnej - literki będą świecić bokami na czerwono.

SX2262W ma mz. wszystko, czego potrzebujesz - mała plamka, dobra regulacja, powinno dać się go ustawić w b. komfortowy dla wzroku sposób.

EV2436W da się jeszcze bardziej przyciemnić (praktycznie do zera), więc w kompletnym mroku może okazać się bardziej komfortowy. Pod względem jakości jest jednak o wiele gorszy od SX2262W, który dzięki zaawansowanemu sterowaniu (wielobitowy 3DLUT o 16-o bitowej precyzji przeliczeniowej), szerokiemu gamutowi i wysokiemu kontrastowi, jest bardziej uniwersalny i nadaje się do pracy z tekstem, zastosowań graficznych i rozrywkowych
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: Znowu programowanie

05 lutego 2013, 11:10 - wt

Visar pisze:Bardzo zależy mi na ciszy, czy ten pierwszy monitor jest rzeczywiście słyszalny? Komputer mam bardzo wyciszony i nie chciałbym w nocy słyszeć odgłosów wydawanych przez monitor.
Żaden z wymienionych nie ma wentylatorów, jeśli o to chodzi.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Visar

12 lutego 2013, 15:26 - wt

Dziękuję za poradę, 6 lutego kupiłem SX2262W i teraz po tygodniu używania jestem bardziej niż zadowolony. Praca późnym wieczorem jest naprawdę komfortowa, odwzorowanie kolorów super. Monitor ten dla mnie to olbrzymi skok jakościowy, mimo, że wcześniej używałem matrycy VA (Belinea 102035W). Przy podświetleniu kilkunastu procent, ciągle widać odcienie czarnego, które wcześniej ginęły.
Także prosta regulacja wysokości monitora jest nie do pominięcia.
Póki co, to aż chce się siedzieć przed komputerem :)
tomkowz

11 marca 2013, 19:17 - pn

Przyszedł czas na odgrzanie tematu. Posiadam już ok. 4900 gotówki i stanąłem znów przed dylematem. Moje ostatnie 2 miesiące pracy pokazały, że 98% czasu spędziłem przy maku na programowaniu, czytaniu dokumentacji, przeglądaniu internetu (tej części poświęconej programowaniu). Jak miesiąc temu byłem zdecydowany na NEC PA271W to teraz zastanawiam się jeszcze nad opcją tańszą o 1300 złotych czyli EIZO EV2736W. Czy są jakieś solidne argumenty za PA271W mając na względzie pracę, którą wykonuję? Nie ukrywam, że bardziej podoba mi się design NEC'a ale chyba design nie jest warty tej dopłaty, chyba że stoi za tym jakaś dużo lepsza jakość wykonania. Ogólnie zastanawiam się czy warto dopłacić te 1300 złotych. Co do fotografii to bardzo amatorsko. W ostatnim miesiącu nie zdążyłem zrobić ani jednego zdjęcia.

Dziękuję za porady.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

11 marca 2013, 20:20 - pn

Musi Pan sam zadecydować. Jeśli ma Pan gryźć przez następne lata, że można było lepszy, to trzeba brać lepszy. Moja praca to też w większości biurowo-internetowa, ale profesjonalny monitor jest nieocenioną pomocą. Wszak to jedna z rzeczy z którą mamy codzienny, wielogodzinny bezpośredni kontakt.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
max

12 marca 2013, 15:20 - wt

PA271W jest z pewnością lepszy niemal pod każdym względem, zwłaszcza do zastosowań foto i uniwersalnych.
Jeśli jednak 98% czasu to czytanie tekstu, spróbowałbym rozważyć jeszcze jedną rzecz.
Powyższe monitory różnią się zdecydowanie technologią podświetlenia. Wydaje mi się to ważne, kiedy czytamy czarny tekst na białym tle (stanowiącym wtedy 98% powierzchni). Wówczas nieco mniej istotne mogą być takie aspekty, jak (prawie zawsze bardzo ważne): rodzaj matrycy, liniowość, gamut, kąty itp.
Obie technologie podświetlenia różnią się z pewnością widmem, charakterem mrugania podświetlenia i kto wie czym jeszcze.
Moduł PWM w podświetleniu CCFL działa z relatywnie niską częstotliwością 200-300Hz, za to świetlówki mają wysoką bezwładność.
Diody w powyższym EIZO mrugają z b. wysoką częstotliwością kilkunastu tys. Hz, za to mają znikomą bezwładność. Suma sumarum powinno wyjść z grubsza na jedno.
Odpowiedź na pytanie, która technologia podświetlenia jest lepsza do wielogodzinnego czytania, wydaje mi się ważna ale i trudna, bo możliwa do uzyskania jedynie od osoby używającej jednocześnie obu rodzajów monitorów, dodatkowo używającej ich głównie do wielogodzinnego czytania i wrażliwej na opisywane kwestie. W żadnym razie nie sugeruję odpowiedzi. Nie znam jej.
Bo do zastosowań graficznych i uniwersalnych polecane są tu raczej WG CCFL, ew. GB-LED w najnowszej odsłonie.

Jeśli jednak okaże się, że aspekt powyższy nie jest dla Ciebie aż tak istotny, PA271 jest mz. wart wyższej ceny. Spotkałem się z określeniami, że monitor ten (PA271W) to "miód na oczy" ;) , co jeszcze nie znaczy, że EV2736W nie jest pod tym jednym względem, jeszcze lepszy. :?:

Wróć do „Monitory różne”