Jaki sprzęt do kalibracji Eizo SX2462w proponujecie ?
Cenowo – max do X-RITE COLORMUNKI PHOTO

myślałem o:
X-Rite i1 ColorMunki Display
X-Rite i1 Display Pro
X-RITE COLORMUNKI PHOTO
Dzięki i pozdr.
W sporej części można go skalibrować sprzętowo, tj skorygować liniowość, skalibrować gamut. Jest to jednak skomplikowane, wymaga posiadania oprogramowania serwisowego i dwóch czujników. W praktyce do wykonania usługowo.tedo pisze:Zastanawiam się w jakim zakresie w ogóle można skalibrować SX2462w ?
dotyczy to kalibracji usługowej ?Tom01 pisze:Kalibracja sprzętowa wykonywana jest w większości w monitorze. Wyjątkiem jest punkt czerni, którego nie można ustawić w monitorze i jeśli zaistnieje konieczność korekcji, wykonana jest poprzez LUT karty graficznej.
Temperaturę barwową bieli oraz jaskrawość kalibrujesz w monitorze, a krzywej odpowiedzi tonalnej (gamma) nie korygujesz przy pomocy karty graficznej, bo w przypadku tego monitora nie ma czego korygować.tedo pisze:Jeśli samodzielnie kalibruję SX-a kalibratorem i1Display Pro to korekta dokonywana jest w sterowniku karty graficznej czy w monitorze ?
Zajmuje się projektowaniem do sieci, oraz do druku.Czornyj pisze:do czego jest Ci takowa kalibracja ew. potrzebna.
Musisz mieć przydzielony zły profil monitora w systemowym zarządzaniu kolorami. Zmieniając tryb z sRGB na AdobeRGB musisz przydzielić dla monitora profil AdobeRGB w systemie operacyjnym (i vice versa). Oczywiście kolory będą wyświetlane poprawnie tylko w aplikacjach wyposażonych w moduł zarządzania barwą - Photoshop itp.tedo pisze:Zastanawia mnie fakt, że kolory które są wspólne dla sRGB i A.RGB wyświetlane są na moim monitorze inaczej. Szeroki gamut to ciężka sprawa ...
Pokrycie jest stuprocentowe. Ciężko powiedzieć czy monitor skalibrowany jest idealnie, ale na pewno bliżej niż dalej mu do ideału. W zastosowaniach, gdzie wykorzystuje się sRGB jest o wiele więcej niż wystarczający.F670ES pisze:Dzięki za pomoc. Czy SXa da się skalibrować żeby pokrywał 100% sRGB czy takie 100% pokrycie jest nierealne ?
Trzeba włączyć próbę koloru do sRGB i tyle. W LR4 podobno jest.F670ES pisze:W jaki sposób mogę od razu podejrzeć jak będzie dane zdjęcie wyglądało w tej przestrzeni ?
Wróć do „Kalibracja monitorów”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości