SX2462 czy CG223 ?
Witam ponownie
Jakiś czas temu miałem dylemat jaki monitor wybrać i stanęło na SX2262. Niestety wypadło parę innych rzeczy i musiałem odłożyć zakup na późniejszy termin. Przypomnę, że szukam monitora do amatorskiej fotografii krajobrazowej i portretowej (czasem się zdarzy jakiś wydruk ale rzadko). Jeżeli chodzi o warunki oświetleniowe i IPS, to nie problem. Jestem na wykończeniu remontu pokoju i mogę zastosować odpowiednie świetlówki.
Teraz mogę na monitor przeznaczyć max 2700zł więc zastanawiam się czy wybrać SX2462 czy CG223 ? Przeczytałem chyba wszystkie wątki, a mimo to nadal się waham.
1.Czy CG223 nie będzie miał zbyt małej powierzchni roboczej i czy nie będzie przerostem formy nad treścią w moim przypadku ?
2.Jeżeli dobrze doczytałem to rozumiem, że kalibracja CG223 jest prostsza niż w przypadku SX2462 i mogę ją wykonać sam w domu przy użyciu odpowiedniego kalibratora ?
Pozdrawiam
Jakiś czas temu miałem dylemat jaki monitor wybrać i stanęło na SX2262. Niestety wypadło parę innych rzeczy i musiałem odłożyć zakup na późniejszy termin. Przypomnę, że szukam monitora do amatorskiej fotografii krajobrazowej i portretowej (czasem się zdarzy jakiś wydruk ale rzadko). Jeżeli chodzi o warunki oświetleniowe i IPS, to nie problem. Jestem na wykończeniu remontu pokoju i mogę zastosować odpowiednie świetlówki.
Teraz mogę na monitor przeznaczyć max 2700zł więc zastanawiam się czy wybrać SX2462 czy CG223 ? Przeczytałem chyba wszystkie wątki, a mimo to nadal się waham.
1.Czy CG223 nie będzie miał zbyt małej powierzchni roboczej i czy nie będzie przerostem formy nad treścią w moim przypadku ?
2.Jeżeli dobrze doczytałem to rozumiem, że kalibracja CG223 jest prostsza niż w przypadku SX2462 i mogę ją wykonać sam w domu przy użyciu odpowiedniego kalibratora ?
Pozdrawiam
- Czornyj
- Kontakt:
1. Będzie. Będzie.
2. Kalibracja CG223 będzie prostsza - no więc w jego przypadku wpisujesz jak ma być skalibrowany monitor, wieszasz sensor i resztę robi profiler. W przypadku SX2462W musisz zawiesić kalibrator, a następnie ustawić jaskrawość i wagi RGB przy pomocy guziczków w menu OSD. Osobiście wolałbym poświęcić te kilka minut i przez resztę czasu mieć rozdzielczość 1920x1200px, ale jeśli ta procedura cię przeraża, a rozdzielczość 1680x1050px wydaje ci się wystarczająca, to bierz CG223.
2. Kalibracja CG223 będzie prostsza - no więc w jego przypadku wpisujesz jak ma być skalibrowany monitor, wieszasz sensor i resztę robi profiler. W przypadku SX2462W musisz zawiesić kalibrator, a następnie ustawić jaskrawość i wagi RGB przy pomocy guziczków w menu OSD. Osobiście wolałbym poświęcić te kilka minut i przez resztę czasu mieć rozdzielczość 1920x1200px, ale jeśli ta procedura cię przeraża, a rozdzielczość 1680x1050px wydaje ci się wystarczająca, to bierz CG223.
Nie no jeżeli nie jest to jakaś czarna magia i zwykły zjadacz chleba z odrobiną smykałki technicznej może sobie z tym poradzić to ja też sobie poradzę z kalibracją SXa. Co do obszaru roboczego chyba jednak przejadę się do Warszawy żeby zobaczyć na własne oczy, bo ciężko mi określić potrzeby, ale w CG kusi mnie sprzętowa kalibracja Dotychczas pracowałem na 17" Eizo M1700. A jak wygląda sprawa z ziarnistością na SX2462 ? Jest bardzo zauważalna ?
- Tom01
- Kontakt:
To IPS, więc tak. Dość widoczna.F670ES pisze:A jak wygląda sprawa z ziarnistością na SX2462 ? Jest bardzo zauważalna ?
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
Wszystkie obecnie produkowane monitory graficzne mają matowe dyfuzory i są mocno ziarniste.
Z jednym-jedynym wyjątkiem - EIZO ColorEdge CX240. Satynowy dyfuzor daje idealną klarnowność obrazu - wygląda jak ekran błyszczący - ale mimo wszystko rozprasza odblaski. Moim zdaniem idealny kompromis pomiędzy lusterkiem a ziarniakiem.
Z jednym-jedynym wyjątkiem - EIZO ColorEdge CX240. Satynowy dyfuzor daje idealną klarnowność obrazu - wygląda jak ekran błyszczący - ale mimo wszystko rozprasza odblaski. Moim zdaniem idealny kompromis pomiędzy lusterkiem a ziarniakiem.
Przejadę się do Galerii Eizo w Warszawie żeby mieć pewność który wybrać Ostatnie pytanie : czy jest jakiś inny monitor godny uwagi w tym przedziale cenowym ? Z tego co się orientuje LEDy nadal są niedopracowane ?
- Czornyj
- Kontakt:
Wizyta w Galerii Eizo to świetny pomysł
Pierwsze słyszę, by podświetlenie LED miało być niedopracowane, więc ciężko mi się odnieść. Czym owo niedopracowanie miałoby się objawiać?
Pierwsze słyszę, by podświetlenie LED miało być niedopracowane, więc ciężko mi się odnieść. Czym owo niedopracowanie miałoby się objawiać?
Odnoszę się do wypowiedzi Toma01, który bardziej poleca / polecał ? CCFL od LED. Czytałem to już jakiś czas temu i być może to były stare wątki sprzed paru lat i teraz się coś zmieniło. Kojarzę też Twoje wypowiedzi o którymś NECu na LEDach i chyba były one właśnie pozytywne o ile dobrze pamiętam.
Reasumując jakie inne monitory poza SX2462 i CG223 są godne polecenia w tym budżecie ? Przypomniało mi się coś jeszcze : czy CG223 nie ma lepiej selekcjonowanych paneli i lepszej gwarancji na badpixele od serii SX ? Widzę, że w nowych modelach Eizo jakby częściej się one pojawiają.
Reasumując jakie inne monitory poza SX2462 i CG223 są godne polecenia w tym budżecie ? Przypomniało mi się coś jeszcze : czy CG223 nie ma lepiej selekcjonowanych paneli i lepszej gwarancji na badpixele od serii SX ? Widzę, że w nowych modelach Eizo jakby częściej się one pojawiają.
Wszystko co na IPS od LG.Philips było/jest ziarniste ( ponoć coś w wymiarze 27" się zmieniło, model HP ZR2740 v2 i jakiś tam jeszcze inny model ). Natomiast PLS od Samsunga zawsze miał ładną, czystą powierzchnię. Wspomniany CX240 właśnie taką matrycę posiada.
- Czornyj
- Kontakt:
Jeśli o mnie chodzi, to widzę raczej pozytywy stosowania podświetlenia W-LED oraz B G+R LED - monitory są statystycznie równiejsze od CCFL / WGCCFL.
CG223W ma wprawdzie selekcjonowane panele, ale nie ma gwarancji na badpixele. Widywałem praktycznie wszystkie panele z badpikselami, shit happens.
Gwarancję na badpixele mają obecnie tylko nowe ColorEdge CG246/CG276.
Ogólnie polecam całą serię SX, ma obecnie najlepszy stosunek ceny do jakości.
Atutem serii CX jest wbudowany sensor autokorekcyjny, bardzo fajne oprogramowanie ColorNavigator Elements do wizualnej kalibracji i profilowania monitora, oraz możliwość dokupienia pełnej licencji ColorNavigatora, umożliwiającej autentyczną kalibrację sprzętową z użyciem wysokiej klasyc sensorów jak X-Rite i1Display Pro, i1Pro 2, basICColor DISCUS. CX240 to mz. monitor zupełnie wyjątkowy - dzięki satynowemu dyfuzorowi i powłokom retardacji optycznej uzyskuje niezrównaną klarowność wyświetlanych barw i nie ma efektu srebrzenia czerni charakterystycznego dla matryc IPS.
Alternatywą dla CG233 jest nowy CS230 - podobnie jak CX ma sensor autokorekcyjny, CN Elements, możliwość dokupienia licencji CN i wyższą rozdzielczość 1920x1080px, ale jest to niestety wyświetlacz wąskogamutowy. Na chwilę obecną w moim odczuciu ten monitor ma trochę zbyt wygórowaną cenę w stosunku do oferowanych możliwości.
CG246 to paramont oferty EIZO - wszystkie atuty CX240 + dodatkowo gwarancja na wady matrycy, osłona, pełna sprzętowa kalibracja z możliwością sprzętowego softproofingu przestrzeni LUT RGB i CMYK oraz urządzęń mobilnych, wbudowany świetny kolorymetr produkcji Konica-Minolta Sensing. O jakości produktów Konica-Minolta powiem tyle, że najlepszy obecnie popularny kolorymetr X-Rite i1Display Pro zaopatrzony jest w kalibracje spektralne wykonane... spektroradiometrem Konica-Minolta CS-1000.
CG223W ma wprawdzie selekcjonowane panele, ale nie ma gwarancji na badpixele. Widywałem praktycznie wszystkie panele z badpikselami, shit happens.
Gwarancję na badpixele mają obecnie tylko nowe ColorEdge CG246/CG276.
Ogólnie polecam całą serię SX, ma obecnie najlepszy stosunek ceny do jakości.
Atutem serii CX jest wbudowany sensor autokorekcyjny, bardzo fajne oprogramowanie ColorNavigator Elements do wizualnej kalibracji i profilowania monitora, oraz możliwość dokupienia pełnej licencji ColorNavigatora, umożliwiającej autentyczną kalibrację sprzętową z użyciem wysokiej klasyc sensorów jak X-Rite i1Display Pro, i1Pro 2, basICColor DISCUS. CX240 to mz. monitor zupełnie wyjątkowy - dzięki satynowemu dyfuzorowi i powłokom retardacji optycznej uzyskuje niezrównaną klarowność wyświetlanych barw i nie ma efektu srebrzenia czerni charakterystycznego dla matryc IPS.
Alternatywą dla CG233 jest nowy CS230 - podobnie jak CX ma sensor autokorekcyjny, CN Elements, możliwość dokupienia licencji CN i wyższą rozdzielczość 1920x1080px, ale jest to niestety wyświetlacz wąskogamutowy. Na chwilę obecną w moim odczuciu ten monitor ma trochę zbyt wygórowaną cenę w stosunku do oferowanych możliwości.
CG246 to paramont oferty EIZO - wszystkie atuty CX240 + dodatkowo gwarancja na wady matrycy, osłona, pełna sprzętowa kalibracja z możliwością sprzętowego softproofingu przestrzeni LUT RGB i CMYK oraz urządzęń mobilnych, wbudowany świetny kolorymetr produkcji Konica-Minolta Sensing. O jakości produktów Konica-Minolta powiem tyle, że najlepszy obecnie popularny kolorymetr X-Rite i1Display Pro zaopatrzony jest w kalibracje spektralne wykonane... spektroradiometrem Konica-Minolta CS-1000.
Dzięki wielkie za pomoc. Zdecyduję się chyba na CG223 ze względu na selekcjonowany panel, osłonę i ColorNavigatora w cenie....no chyba, że powierzchnia robocza okaże się za mała po oględzinach to wtedy SX2462 zostaje. CS230 i 23" raczej odpadają...z wąskogamutowych wolałbym chyba NECa P232W i trochę kasy zaoszczędzić wtedy. CX240 to moje marzenie, same pozytywne opinie o nim krążą. Niestety na ten moment 3700zł to absolutne maximum, resztę wolę przeznaczyć na obiektywy foto
- Czornyj
- Kontakt:
Jeszcze raz polecam wizytę w Galerii Eizo i zapoznanie się z monitorami. Jeśli plan jest taki, by nie przekraczać budżetu ~3000, to radzę nie oglądać CX240
Z drugiej strony - monitor do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy kupuje się na dłuuuugie lata, pozwala lepiej wykorzystać możliwości wszystkich obiektywów, a pracujemy z nim zwykle o wiele więcej i dłużej, niż z najbardziej ukochaną stałką. To jest bardzo niedoceniany element obiegu pracy fotografa
Z drugiej strony - monitor do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy kupuje się na dłuuuugie lata, pozwala lepiej wykorzystać możliwości wszystkich obiektywów, a pracujemy z nim zwykle o wiele więcej i dłużej, niż z najbardziej ukochaną stałką. To jest bardzo niedoceniany element obiegu pracy fotografa
Pewno obejrzę CX240, a potem będę musiał przeboleć, że go nie mam CG223 / SX2462 teraz za ok 3200zł już mogę mieć i dokładać prawie drugie tyle przy mojej amatorskiej fotografii to trochę przegięcie
Chciałem się jeszcze zapytać o kalibrację sprzętową SX2462. Jeżeli dobrze rozumiem można jej dokonać tylko i wyłącznie za pomocą EasyPix 2 ? Jeżeli tak to jakie są jej rezultaty....jak wypada SX2462 po takiej kalibracji na tle CG223 ?
EasyPix nie nadaje się do niczego. Program wyręcza nas tylko w ustawianiu jasności i wag RGB. W dodatku działa TYLKO z nieprawdopodobnie gó...ym czujnikiem. Lepiej zrobić to ręcznie przy pomocy np. i1 Display Pro.F670ES pisze:Chciałem się jeszcze zapytać o kalibrację sprzętową SX2462. Jeżeli dobrze rozumiem można jej dokonać tylko i wyłącznie za pomocą EasyPix 2 ? Jeżeli tak to jakie są jej rezultaty....jak wypada SX2462 po takiej kalibracji na tle CG223 ?
Czy za pomocą i1 Display Pro można skalibrować sprzętowo SX2462 czy tylko programowo ? Jeżeli programowo to czy efekt jest zadowalający ?
SXy da się kalibrować tylko programowo. Chyba, że ma się dostęp do jakiegoś tajnego oprogramowania serwisowego, to wtedy podobno da się i sprzętowo. Efekt kalibracji programowej jest bardzo zadowalający. Defekty widzialne są tylko dla dopatrujących się maniaków.F670ES pisze:Czy za pomocą i1 Display Pro można skalibrować sprzętowo SX2462 czy tylko programowo ? Jeżeli programowo to czy efekt jest zadowalający ?
Podepnę się pod temat.
Potrzebuje monitor do fotografii. Głównie chodzi o fotografię ślubną. Zaczynam sam drukować materiał (epson l800) i potrzebuje tak zarządzić barwą aby mieć te same kolory na monitorze oraz na papierze fotograficznym (korzystam tylko z oryginalnych materiałów epsona).
Także zastanawiam się nad SX2262W lub CG223W. Do tego wszystkiego jeszcze nie mam kalibratora, więc go też muszę zakupić.
Bardziej skłaniam się do zestawu CG223W plus X-Rite i1Display Pro.
Czy to dobry wybór? Nie chciałbym kupić monitora i potem dalej mieć problemy ze skalibrowaniem wszystkiego tak, żeby mieć poprawne kolory na wydrukach.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
Potrzebuje monitor do fotografii. Głównie chodzi o fotografię ślubną. Zaczynam sam drukować materiał (epson l800) i potrzebuje tak zarządzić barwą aby mieć te same kolory na monitorze oraz na papierze fotograficznym (korzystam tylko z oryginalnych materiałów epsona).
Także zastanawiam się nad SX2262W lub CG223W. Do tego wszystkiego jeszcze nie mam kalibratora, więc go też muszę zakupić.
Bardziej skłaniam się do zestawu CG223W plus X-Rite i1Display Pro.
Czy to dobry wybór? Nie chciałbym kupić monitora i potem dalej mieć problemy ze skalibrowaniem wszystkiego tak, żeby mieć poprawne kolory na wydrukach.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
- Tom01
- Kontakt:
Dobry wybór, ale na CG223W już za późno. Koniec produkcji. SX2262W ma tą samą elektronikę, podobny panel, ale 2x większą tolerancję błędów i zablokowaną sprzętową kalibracją. Ewentualnie proponuję jeszcze zastanowić się nad CS230 + ColorNavigator.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl