hp zr24w
hp zr2440w
Dell u2410
Dell u2412m
Gdy dowiedziałem się o 6bitowej matrycy w zr2440w i Dell u2412m wstępnie z nich zrezygnowałem. Oba monitor hp posiadam w pracy. Dziś testowałem zr2440w i wydaje się być całkiem ok pomijając przyciemnienia przy lewych i prawych krawędziach. Wydaje się być on lepszym wyborem niż zr2440w który miałem wrażenie że bardziej świeci i nie ma takiej głębi kolorów (szczególnie czernie i szarości) jak jego starszy brat. Poza tym tak jak wspomniałem 6bitowa matryca nie na wiele się zdaje w grafice. Z kolei opinie o Dell u2410 są również różne w internecie, spotkałem się z wieloma opiniami że świeci dość mocno, że obecny firmware powoduje dithering, ze problematyczna jest kalibracja...
Zajrzałem do wątku na forum z proponowanymi monitorami w różnych przedziałach cenowych i rozmiarach i zauważyłem że jest tam model hp zr22w i mam pytanie dlaczego zr24w nie znalazł się w zestawieniu do 2k?
Prosiłbym o wszelkie rady, sugestie, może jest jeszcze jakiś model który odpowiadałby moim wymaganiom i oczywiście budżetowi, zaznaczam ze w grę nie wchodzi dorzucanie kilkuset zł, gdyż mam na względzie to, że w taki sposób można zajść bardzo wysoko. Podsumowując chciałbym mieć w miarę uniwersalny monitor (z lekkim naciskiem na poprawnie wyświetlane kolory), dobrze ustawiony.