Czy EIZO CX240 posiada 3DLUT?

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

Re: Czy EIZO CX240 posiada 3DLUT?

22 lutego 2013, 13:52 - pt

max pisze:Trudno się jednak nie zgodzić z tokiem rozumowania MrKinga, że to EIZO ma tu zdanie decydujące.
O tak? Mnie to np. przychodzi ze zdumiewającą łatwością.
Awatar użytkownika
max

22 lutego 2013, 14:08 - pt

:lol:

Podejdźmy zatem do sprawy od tyłu. Czym wg Was różni się seria CG i CX?
Czy nie chodzi o możliwość kalibracji sprzętowej oraz używania ColorNavigatora?
Czy jest to tożsame obecnością lub nie 3DLUT? (Cały czas mamy 16bitową dokładność przeliczeń, możliwość regulacji nasycenia, tonu, "kontrastu").
Mi się to wydaje bez bezpośredniego związku, w przeciwieństwie do EIZO. No ale są tu mądrzejsi.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

22 lutego 2013, 14:55 - pt

CG ma w przeciwieństwie do CX możliwość wykonania sprzętowego softproofingu przestrzeni barwnych scharakteryzowanych przez profile ICC typu tablicowego (LUT based), która realizowana jest z poziomu oprogramowania ColorNavigator. Jest też możliwość generowania profili ICC urządzeń przenośnych takich jak smartphone czy tablet i wykonywania na tej podstawie symulacji z użyciem 3DLUT.

W CX ta funkcjonalność ograniczona jest do możliwości symulacji przestrzeni charakteryzowanych przez profile ICC typu macierzowego (matrix based), jak syntetyczne przestrzenie edycyjne - sRGB, AdobeRGB itp.

Jedno i drugie do poprawnej implementacji wymaga jednak 3DLUT, różni się tylko stopniem koniecznej ingerencji.

Różnice sprowadzają się więc wyłącznie do tego, na co producent nam pozwala w przypadku danej serii.

Oczywiście to wyłącznie moja prywatna opinia, a ja się po prostu nie znam ;)
Awatar użytkownika
max

22 lutego 2013, 15:11 - pt

Mój nos mówi mi, że powyżej mamy wyjaśnienie, które znajduje się najbliżej prawdy i które mogła wysnuć jedynie osoba obeznana dogłębnie w temacie.
No ale mój nos też się nie zna ;)
Czyli 3DLUT jest, ale jego pełna funkcjonalność została obcięta. Inni zatem stwierdzą, że go nie ma ;)

PS. Czy, na tej samej zasadzie, nie jest tak, że u NECa seria PA/P "nie ma 3DLUT", a seria SV go "ma"?
Awatar użytkownika
gekon

22 lutego 2013, 16:20 - pt

Czornyj pisze:...Oczywiście to wyłącznie moja prywatna opinia, a ja się po prostu nie znam ;)
Dobre…

Czy rozumiem coś z tego, co tu piszecie?

„Czy EIZO CX240 posiada 3DLUT?”
Czy wobec wątpliwości przed tak postawionym pytaniem istnieje prosty sposób, aby to sprawdzić?
Nie wiem, ale warto się nad tym zastanowić, choćby przeprowadzając prosty test.
http://www.amd.com/us/products/workstat ... oshop.aspx
Pod tym linkiem należy pobrać plik Ramp. psd
Jeśli po otwarciu tego piliku nie zobaczymy szarej jednolitej karty-znaczy, że nasz monitor ma pewne problemy z przejściami tonalnymi i kolorem -o 3dlut możemy tylko pomarzyć.
Dodam tylko, że na moim CX jest OK.
Adam Bijok
bkdi

22 lutego 2013, 16:59 - pt

gekon pisze: Nie wiem, ale warto się nad tym zastanowić, choćby przeprowadzając prosty test.
http://www.amd.com/us/products/workstat ... oshop.aspx
Pod tym linkiem należy pobrać plik Ramp. psd
Jeśli po otwarciu tego piliku nie zobaczymy szarej jednolitej karty-znaczy, że nasz monitor ma pewne problemy z przejściami tonalnymi i kolorem -o 3dlut możemy tylko pomarzyć.
Dodam tylko, że na moim CX jest OK.
Nie rozumie, dlaczego na tym obrazku powinny być gładkie przejścia. Każdy pasek ma inny odcień to chyba różnica powinna być widoczna pomiędzy paskami?
Awatar użytkownika
gekon

22 lutego 2013, 17:27 - pt

bkdi pisze:... Każdy pasek ma inny odcień to chyba różnica powinna być widoczna pomiędzy paskami?
Tam nie ma żadnych pasków.
Adam Bijok
Filip

22 lutego 2013, 18:28 - pt

gekon pisze:
bkdi pisze:... Każdy pasek ma inny odcień to chyba różnica powinna być widoczna pomiędzy paskami?
Tam nie ma żadnych pasków.
Masz 10-bitowy tor obrazu? Jaka karta FirePro czy Quadro?
Awatar użytkownika
max

22 lutego 2013, 18:46 - pt

nie wiem, czy już jestem zmęczony, ale zdaje mi się, że Panowie mówicie od rzeczy.
Osobną sprawą jest wyświetlanie 10bitowe, a osobną jest istnienie w monitorze 3DLUT. Mnie się zdaje, że nie ma to ze sobą bezpośredniego związku. No ale ja tam się nie znam.
Filip

22 lutego 2013, 19:54 - pt

max pisze:nie wiem, czy już jestem zmęczony, ale zdaje mi się, że Panowie mówicie od rzeczy.
Osobną sprawą jest wyświetlanie 10bitowe, a osobną jest istnienie w monitorze 3DLUT. Mnie się zdaje, że nie ma to ze sobą bezpośredniego związku. No ale ja tam się nie znam.
Chodzi o to, że podany przykład z plikiem ramp.psd jest bez sensu. Tym plikiem się sprawdza, czy mamy 10 bitowy tor obrazu. Jeśli widać pasy to znaczy, że mamy 8-bitowy obraz. Jeśli jest gładko, to znaczy, że jest 10-bit. I to wszystko. Nie ma to NIC wspólnego z 3D LUT.
Awatar użytkownika
gekon

22 lutego 2013, 20:22 - pt

Filip pisze: Masz 10-bitowy tor obrazu? Jaka karta FirePro czy Quadro?
Quadro FX3800,ale kabel DP musiałem dokupić osobno, gdyż przy monitorze był tylko DP-miniDP.
max pisze: Osobną sprawą jest wyświetlanie 10bitowe, a osobną jest istnienie w monitorze 3DLUT. Mnie się zdaje, że nie ma to ze sobą bezpośredniego związku. No ale ja tam się nie znam.
Oczywiście, że masz rację.
Niemniej monitor, który wyświetli gładko i bez żadnych pasów powyższy plik-wyświetli wszystko.
Adam Bijok
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

22 lutego 2013, 20:52 - pt

gekon pisze:Niemniej monitor, który wyświetli gładko i bez żadnych pasów powyższy plik-wyświetli wszystko.
Wyświetli, wyświetli ;)

Zacznijmy od różnicy między 1DLUT a 3DLUT - rzecz jest dość czytelnie zwizualizowana przez EIZO:
Obrazek
Jak widać na powyższym diagramie, w przypadku monitora sterowanego 1DLUT mamy kontrolę nad jaskrawością wartości R,G,B, podczas gdy w przypadku monitorów sterowanych 3DLUT możemy regulować również chrominancję wyświetlanych liczb RGB.

Przeprowadziłem zatem mały eksperyment posługując się CX240:
1) Jako target kalibracji podałem koordynaty chromatyczne przestrzeni sRGB, ale podstępnie zamieniłem je między sobą: koordynaty R podmieniłem B, G podmieniłem B, a B podmieniłem R:
Obrazek
Efekt kalibracji wygląda następująco:
Obrazek

Teraz chętnie wysłucham logicznego wytłumaczenia wszystkich koronowanych głów, angielskich REPów i japońskich marketoidów EIZO jakim cudem nazarejskim udało mi się w trakcie kalibracji skutcznie ograniczyć gamut i pozamieniać koloranty w monitorze z 1DLUT, jakim ich zdaniem jest model ColorEdge CX240.
Awatar użytkownika
max

22 lutego 2013, 21:00 - pt

Za cienki jestem, żeby pojąć pytanie. Ale z innej beczki. Czy CX240 po zainstalowaniu ColorNavigatora nie staje się CG246, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki? A z tego co widzę, został zainstalowany, aby przeprowadzić kalibrację. Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę, ale zdaje mi się, że CX240 nie zawiera licencji na ColorNavigatora.
Jeśli mój tok rozumowania jest słuszny, przetestowałeś właśnie CG246 a nie CX240, mimo, że tak jest napisane na naklejce z tyłu monitora. ;)
Ostatnio zmieniony 22 lutego 2013, 21:08 - pt przez max, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

22 lutego 2013, 21:07 - pt

Oczywiście, że licencja CN została zainstalowana, co zresztą nie ma nic do rzeczy, 3DLUT to ficzer sprzętowy.

Upraszczając pytanie do maksimum - jak przy pomocy regulacji jasności zmienić barwę i to tak diametralnie, jak w powyższym przykładzie?
Awatar użytkownika
max

22 lutego 2013, 21:13 - pt

Tak, to ficzer sprzętowy. Tyle tylko, że pełny dostęp do niego został odblokowany dopiero po zainstalowaniu ColorNavigatora. Przed jego zainstalowaniem blokada jest aktywna i, w rozumieniu EIZO, monitor nie ma 3DLUT, a w naszym rozumieniu, ma 3DLUT z okrojonym dostępem do regulacji.
Innymi słowy. Aby przeprowadzić test na CX240, zainstalowałeś ColorNavigatora. Uczyniłeś tym samym swój monitor CG246 i wykazałeś, że CG246 ma 3DLUT. Tylko CG246 (razem z ColorNavigatorem) ma pełny, z pełnym dostępem do regulacji i kalbracji sprzętowej, 3DLUT. CX240 z zainstalowanym ColorNavigatorem = CG246 z ColorNavigatorem. CX240 bez CN, to nie CG246. Również sprzętowo.
Jest to możliwe?

Rozumiem, że intencją twojego wywodu było to, że przesunąłeś suwak HUE, tak aby kompletnie pozamieniać kolory. A taki suwak może mieć tylko monitor z 3DLUT? PS. Ma to mój starusieńki LCD1990SXi. Razem mam HUE, SATURATION, OFFSET, razem 3D. W wierszach regulacje na R, G, B, C, M, Y. Monitor 1D ma tylko SATURATION?
Ostatnio zmieniony 22 lutego 2013, 21:27 - pt przez max, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
gekon

22 lutego 2013, 21:20 - pt

:twisted:

Obrazek
Adam Bijok
Awatar użytkownika
max

22 lutego 2013, 21:52 - pt

Czornyj pisze:...Upraszczając pytanie do maksimum ?
Czy zainstalowanie ColorNavigatora nie odblokowało CX240 w wewnętrznym firmware/procesorze wykonującym obliczenia, tak, że zachowuje on się teraz jak CG246?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

22 lutego 2013, 23:44 - pt

gekon pisze::twisted:
ColorNavigator do CX jest płatny.
max pisze:Czy zainstalowanie ColorNavigatora nie odblokowało CX240 w wewnętrznym firmware/procesorze wykonującym obliczenia, tak, że zachowuje on się teraz jak CG246?
Na to wygląda. Zastanawia mnie tylko dlaczego w informacji od producenta jest babol. Bo ewidentnie jest, eksperyment P. Marcina to wykazuje bez żadnej wątpliwości. W "normalnych" LUT można zmienić tylko koordynaty "jednoosiowo" w funkcji jasności. Nie można zmienić barwy.

PS. Panie Marcinie, oczywiście w prfoilu nie ma karkołomnej korekcji jak zakładam?
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

23 lutego 2013, 00:04 - sob

Tom01 pisze:
max pisze:Czy zainstalowanie ColorNavigatora nie odblokowało CX240 w wewnętrznym firmware/procesorze wykonującym obliczenia, tak, że zachowuje on się teraz jak CG246?
Na to wygląda. Zastanawia mnie tylko dlaczego w informacji od producenta jest babol. Bo ewidentnie jest, eksperyment P. Marcina to wykazuje bez żadnej wątpliwości. W "normalnych" LUT można zmienić tylko koordynaty "jednoosiowo" w funkcji jasności. Nie można zmienić barwy.

PS. Panie Marcinie, oczywiście w prfoilu nie ma karkołomnej korekcji jak zakładam?
Karkołomna korekta w profilu nic nie zdziała, bo karta graficzna też ma 1DLUT. Można oczywiście zrobić numer z zamianą w profilu i sfingować to posługując się modułem zarządzania barwą Photoshopa, ale każdy może to sobie zweryfikować we własnym zakresie - trzeba tylko kalibrować CX240 z priorytetem kontrastu, bo CN przy tak wariackim targecie wykrzacza się na iteracji szarości.

ColorNavigator niczego nie odblokował, tylko po prostu umożliwił pokaz ewidentnego działania 3DLUT - jednak nawet bez CN można zmieniać kalibracje na sRGB/AdobeRGB, czy dłubać ColorNavigatoremElements w tonach skóry/nieba - ciekawym, jak można tego dokonać bez obecności 3DLUT.

W informacji od producenta jest mz. po prostu marketing, zresztą nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz.
Awatar użytkownika
max

23 lutego 2013, 00:34 - sob

Taką możliwość wskazywałem już ładnych kilka postów wyżej. Szczerze mówiąc wydaje mi się ona najbardziej prawdopodobna.
Moja ostatnia próba miała raczej na celu wyeliminowanie ostatniej możliwości jaka pozostała. Nie jestem wstanie tego sprawdzić, bo nie mam tego monitora. Więc "zachęciłem" Czornyja.
Wydaje mi się, że trzeba sprawdzić gołego CX240, przed zainstalowaniem CN, czy można manewrować HUE, SATURATION, OFFSET, operując w R, G, B, C, M, Y, każde całkowicie niezależnie, guziczkami w monitorze (bo nie ma CN), jak w moim LCD1990SXi, albo wpisać koordynaty guziczkami wprost w monitor?
CN jest płatny (przynajmniej w Polsce, vide UK) co upodabnia CX240 do CG246, ułatwiając bardziej automatyczne przeprowadzenie kalibracji, jak mniemam. Tylko upodabnia, bo CG powinien być "bardziej" selekcjonowany.

Pomijając wszystko co powyżej, oficjalne stanowisko EIZO, że CX240 nie ma 3DLUT wydaje mi się ewidentnym wprowadzaniem w błąd. Nawet, gdyby miał tylko po zainstalowaniu CN, powinni to napisać.

Swoją drogą. Ciekawy wątek. Pełen nieoczekiwanych zwrotów akcji :lol:

Wróć do „Kalibracja monitorów”