Po zapoznaniu się z informacjami na tym forum i jeszcze innymi informacjami w Internecie w zasadzie prawie jestem już zdecydowany na wybór mojego następnego monitora i na pewno to będzie EIZO
![Szczęśliwy :-)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Ale mam dylemat bo rozważam trzy propozycje tego producenta: tj. Foris FS2331, Foris FS2333, lub ostatecznie FlexScan S2243W (najmniej preferowany ten ostatni model z racji większej ceny i większej rozdzielczości co wymaga do gry w roz. natywnej lepszej karty graficznej niż dziś gdy gram na 1680x1050, jednocześnie na jednym z forum wskazywano na drobny problem z czcionką na tym monitorze z racji innego ustawienia subpikseli - nie mam pojęcia o zasadności tej uwagi).
Używam monitora tak w 75% do czytania artykułów w Internecie, ale w 25% do gier i to wyłącznie FPS (dynamicznych). Z informacji na forum wynika, że do ogólnych zastosowań lepsze są monitory z matrycami PVA (miałem jeszcze wcześniej Samsunga 173P+ z taką matrycą i pamiętam lepszą ogólnie jakość obrazu szczególnie czerni) ale nie daje mi spokoju szybkość matrycy bo do gier poleca się monitory z matrycami IPS.
Czy Foris FS2331 ma dużo większe smużenie od Della? Z racji matrycy PVA gorszej w tym aspekcie niż IPS? Bo że Foris FS2333 jest szybszy to oczywiste.
Obecnie do gorszej czerni się przyzwyczaiłem ale nie chciałbym po zmianie monitora widzieć smużenie w dynamicznych grach (większe w porównaniu do Della) bo to by na pewno bardziej przeszkadzało niż słabsza czerń. Proszę o pomoc. Gdyby można te monitory mieć wszystkie obok siebie łatwo dokonałbym wyboru ale dzisiaj model sprzedaży głównie na tym, że sklepy mają produkty w ofercie (cenniku) gdy faktycznie są one gdzie na magazynie centralnym i ewentualnie tylko po zamówieniu mogą sprowadzić.
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.