Witam wszystki jako ze to moj pierwszy post na tym forum.
Mam kilka pytan do fachowcow w dziedzinie koloru
Pozyczylem colormunki photo i przy profilowaniu monitora nie bardzo moge poradzic sobie z opcjami zaawansowanymi tzn jak ustawic luminance level - czy zostawic domyslne 120 czy zjechac do 80 oraz jaki wybrac target white D65 domyslny czy native
Ponadto przy profilowaniu drukarki w moim przypadki L800 tworze profil ver 2 z rozszerzeniem .cm a wszystkie inne np oryginalne epsona maja icc i przy drukowaniu nie moge wybrac bo nie widze profilowanego papieru
moj monitor to dell u2410-tak wiem wypala oczy i jest do d... ale taki niestety mam i sprawdzalem w googlach ale nic z tych tematow nie namierzylem-wiec prosze o wyrozumialosc
color munki photo - jak?
- gootchio
Najpierw weź szeroki zamach i wyrzuć oprogramowanie ColorMunki - a nie, to pożyczone... to przyklej do pudełka, żeby nikomu nie przyszło do głowy go wyciągać.
Do monitora pobierz trial Basiccolor Display, a do drukarki - ArgyllCMS. W ogóle, to przy kosztach wydruku L800 jedź na oryginalnych atramentach i profilach od dostawcy papieru.
Potem możesz ustawić: D65, gamma 2,2, jasność - tak żeby Cię nie raziło w Twoim otoczeniu, czerń - "native".
Do monitora pobierz trial Basiccolor Display, a do drukarki - ArgyllCMS. W ogóle, to przy kosztach wydruku L800 jedź na oryginalnych atramentach i profilach od dostawcy papieru.
Potem możesz ustawić: D65, gamma 2,2, jasność - tak żeby Cię nie raziło w Twoim otoczeniu, czerń - "native".
rozumiem tylko ja mam teraz sporo papieru noname ktory chcialem oprofilowac bo teraz wydruku mam za ciemne w stosunku do monitoragootchio pisze:Najpierw weź szeroki zamach i wyrzuć oprogramowanie ColorMunki - a nie, to pożyczone... to przyklej do pudełka, żeby nikomu nie przyszło do głowy go wyciągać.
- gootchio
No to zostaje Argyll CMS. Do przyzwoitego profilu drukarkowego trzeba min. kilkaset próbek (najlepiej tysiąc- kilkaset), a soft od ColorMunki'ego robi tylko 50.
W Argyllu, jak się go trochę podtunuje można ColorMunkim zeskanować wzornik z ponad 400 pól per arkusz A4. Np. 5xA4 => ok. 2300 pól.
A i jeszcze podstawowa sprawa: profil papieru zakłada oglądanie odbitki w standardowym (czyt. silnym) świetle. Jeżeli porównujesz odbitki przy typowym, domowym oświetleniu, to normalne, że są za ciemne.
W Argyllu, jak się go trochę podtunuje można ColorMunkim zeskanować wzornik z ponad 400 pól per arkusz A4. Np. 5xA4 => ok. 2300 pól.
A i jeszcze podstawowa sprawa: profil papieru zakłada oglądanie odbitki w standardowym (czyt. silnym) świetle. Jeżeli porównujesz odbitki przy typowym, domowym oświetleniu, to normalne, że są za ciemne.
- Tom01
- Kontakt:
Stawiam napój na K, że to nie problem drukarki tylko monitor jest za jasny.marekp1963 pisze:bo teraz wydruku mam za ciemne w stosunku do monitora
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions