Opinie na temat Eizo Foris FS2333

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: Opinie na temat Eizo Foris FS2333

27 lutego 2013, 00:18 - śr

mort pisze:Proszę mi powiedzieć w jakich kategoriach oprócz grania w którym jest lepszy niż S2243W jest gorszy - oczywiście mówimy o domowym użytkowaniu. Przeglądnie stron, filmy itd itp ?
We wszystkich. ;)
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
mort

27 lutego 2013, 13:33 - śr

Tom01 pisze:
mort pisze:Proszę mi powiedzieć w jakich kategoriach oprócz grania w którym jest lepszy niż S2243W jest gorszy - oczywiście mówimy o domowym użytkowaniu. Przeglądnie stron, filmy itd itp ?
We wszystkich. ;)
Wszystkich na pewno nie ;) S2243W nie ma hdmi tylko display port co właściwie dyskwalifikuje go do użytku domowego dla mnie. Z tego co wiem konsole i blue-ray mają tylko hdmi. Oczywiście można użyć kabla display-hdmi ale wtedy można tylko jedno urządzenie podłączyć a fs2333 ma dwa hdmi więc mogę podłączyć konsolę i mieć jeszcze jedno wolne na blue-ray albo telefon bez zabawy z przełączaniem kabli. S2243 to raczej do biura i do pracy się nadaję.
Awatar użytkownika
max

27 lutego 2013, 14:26 - śr

Proszę zapoznać się z tematem prawidłowej symulacji gamutu sRGB (3DLUT) do zastosowań uniwersalnych przez S2243W.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

27 lutego 2013, 19:08 - śr

mort pisze:Wszystkich na pewno nie ;) S2243W nie ma hdmi tylko display port co właściwie dyskwalifikuje go do użytku domowego dla mnie.
Ale ma DVI a to ten sam standard sygnału, tylko inny kształt wtyczki. Przejście kosztuje grosze. Kabel HDMI-DVI też nie należy to drogich rzeczy.
Tom01

monitory.mastiff.pl

mort

27 lutego 2013, 23:39 - śr

Tom01 pisze:Witam
Realne użytkownie w przypadku tego monitora to granie. Zawodowe granie. W tym jest znakomity, choć do domu osobiście brałbym ciut droższy ale o niebo bardziej wszechstrony S2243W.
Tom01 pisze: Jedno z najlepszych połączeń szybkości i jakości to EIZO S2243W. Niestety produkcja zakończona i nie ma następcy.
Tom01 pisze:Nie ma na rynku nic podobnego do FS2333. To specjalistyczny monitor do grania. Smużenia brak, zwłoki też. Kolor jak to kolor. Nie jest to sprzęt graficzny.
Czytając Pana wypowiedzi z różnych wątków można się poczuć lekko :o ? W jednym doradza Pan żeby kupić model - o którym w innym informuję że go już nie produkują wtf ? W jednym temacie o FS2333 wyolbrzymia Pan jego wady a w drugim podkreśla zalety. Z doświadczenia życiowego i filmów ;) wiem że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę.
Ostatnio zmieniony 27 lutego 2013, 23:44 - śr przez mort, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

27 lutego 2013, 23:42 - śr

mort pisze:W jednym temacie o FS2333 wyolbrzymia Pan jego wady a w drugim podkreśla zalety.
Wszystko zależy od profilu wykorzystania. Trudno go nie polecać jeśli ktoś szuka monitora do szybkich gier i jednocześnie trudno nie skrytykować jeśli myśli od zawodowej fotografii.
Tom01

monitory.mastiff.pl

mort

27 lutego 2013, 23:56 - śr

Tom01 pisze: Wszystko zależy od profilu wykorzystania. Trudno go nie polecać jeśli ktoś szuka monitora do szybkich gier i jednocześnie trudno nie skrytykować jeśli myśli od zawodowej fotografii.
Nazgul1980 pisze:Witam wszystkich użytkowników tego forum.
Ostatnio przymierzam się do zakupu nowego monitora w kwocie do 2500zł
Moim głównym kandydatem był do tej pory Eizo Foris 2333, ale nie mogę znaleźć nigdzie jakiejś jego sensownej recenzji, bo to nowość na rynku.
Czy któryś z użytkowników miał już stycznośc z tym monitorem? Jak się sprawdza w realnym użytkowaniu?
Moje główne zastosowanie to: gry rts (starcraft2 - czasem jakaś inna gra).
Proszę o chociaż odrobinę konsekwencji w swoich wypowiedziach :( Kolega Nazgul1980 nie wspomniał ani słowem że będzie używał monitora w zawodowej fotografii ? Dlaczego przedstawia mu Pan alternatywę w postaci monitora do zastosowań zawodowych/biurowych jakim jest nieprodukowany już polecany przez Pana model ?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

28 lutego 2013, 00:04 - czw

mort pisze:Proszę o chociaż odrobinę konsekwencji w swoich wypowiedziach :( Kolega Nazgul1980 nie wspomniał ani słowem że będzie używał monitora w zawodowej fotografii ? Dlaczego przedstawia mu Pan alternatywę w postaci monitora do zastosowań zawodowych/biurowych jakim jest nieprodukowany już polecany przez Pana model ?
Kol. Nazgul1980 wspomniał o monitorze do grania ale budżet miał, jak Pan sam widzi, 2,5 tys co siłą rzeczy determinuje lepszy, bardziej uniwersalny S2243W. Gdyby budżet wynosił 1,5 tys, wówczas nie byłoby nic lepszego ponad FS2333. Poza tym, kiedy pytający rozważał zakup, S2243W był normalnie dostępny. No i na koniec, S2243W nie jest projektowany ani do zastosowań biurowych ani zawodowych. To w pełnym tego słowa znaczeniu sprzęt uniwersalny.
Tom01

monitory.mastiff.pl

mort

28 lutego 2013, 00:18 - czw

Tom01 pisze:Kol. Nazgul1980 wspomniał o monitorze do grania ale budżet miał, jak Pan sam widzi, 2,5 tys co siłą rzeczy determinuje lepszy, bardziej uniwersalny S2243W.
Jak może determinować wybór sprzęt, którego nie ma już na rynku ?
Siła pieniądza determinuję Pana wypowiedzi tak ja to widzę, w moim przypadku nie widzi Pan korzyści materialnych bo mam adres spoza Polski i nic mi Pan nie sprzeda :( .
bkdi

28 lutego 2013, 10:12 - czw

mort pisze: Jak może determinować wybór sprzęt, którego nie ma już na rynku ?
O co się rozchodzi, jak dobrze poszukasz to jeszcze znajdziesz?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

01 marca 2013, 10:36 - pt

mort pisze:Jak może determinować wybór sprzęt, którego nie ma już na rynku ?
Ojeju, szuka Pan dziury w całym czy co? Pytanie było z sierpnia 2012 a wówczas S2243W był normalnie dostępny. Koniec produkcji był dopiero na koniec roku a i teraz jeszcze da się kupić. Pytający miał budżet na S2243W, a ów sprzęt jest lepszy od FS2333. Większy, lepszy panel, szybkość niewiele gorsza, lepsza regulacja, podstawa, obudowa, czujniki, możliwość pół-sprzętowej kalibracji, 10-bitowy LUT. Generalnie stosunek zalet do wad conajmniej jak 10:1.
mort pisze:Siła pieniądza determinuję Pana wypowiedzi tak ja to widzę, w moim przypadku nie widzi Pan korzyści materialnych bo mam adres spoza Polski i nic mi Pan nie sprzeda :( .
Proszę mi nie zarzucać hipokryzji. To forum służy przede wszystkim pomocą ludziom szukającym czegoś lepszego niż masówka. A że jest prowadzone przez komercyjną firmę to inna sprawa. Ktoś musi płacić za serwer, administrację itd. A tak w ogóle poza tym, to za bardzo o nic mnie Pan nie pytał.
Tom01

monitory.mastiff.pl

mort

01 marca 2013, 23:35 - pt

Spytałem i oto co otrzymałem w odpowiedzi.
Tom01 pisze:
We wszystkich. ;)
Rozumiem że to Pana praca i moje pytanie mogło z pańskiego punktu widzenia mogło być idiotyczne, ale to jeszcze nie powód żeby olewać kogoś taką odpowiedzią .Odpowiedzi tego typu są traktowane jako przejaw arogancji tu gdzie mieszkam.
Zniechęcony tą tradycyjną polską gościnnością :lol: zarejestrowałem się na forum TFT Central . Przeglądając tematy nie natrafiłem na tego typu odpowiedź administratora tego forum.
Nie szukam dziury w całym ;) tylko monitora do filmów, gier i przeglądania internetu z możliwie jak największą ilością portów HDMI. Dlatego zapytałem w tym wątku bo ten Foris FS2333 był/jest w zasięgu mojego budżetu/zainteresowania. Budżet mogę trochę zwiększyć jeśli będzie to miało realne przełożenie na komfort użytkowania. Jeśli mam wydać 50% więcej pieniędzy a dostać w zamian 20% więcej w jednej kategorii a w innej nawet mniej to z mojego podkreślam punktu widzenia to się nie opłaca.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

02 marca 2013, 01:22 - sob

mort pisze:Rozumiem że to Pana praca i moje pytanie mogło z pańskiego punktu widzenia mogło być idiotyczne, ale to jeszcze nie powód żeby olewać kogoś taką odpowiedzią .Odpowiedzi tego typu są traktowane jako przejaw arogancji tu gdzie mieszkam.
Proszę mi wyjaśnić co jest nie tak w wzmiankowanej odpowiedzi? Jest krótka i precyzyjnie odpowiada na pytanie "w jakich kategoriach". Otóż odpowiedź, jak napisałem, brzmi w rozwinięciu": We wszystkich kategoriach oprócz grania.
mort pisze:Nie szukam dziury w całym ;) tylko monitora do filmów, gier i przeglądania internetu z możliwie jak największą ilością portów HDMI.
Dużo portów HDMI to bardziej cecha telewizora a nie monitora. W technice komputerowej HDMI ni przypiął, ni przyłatał. W sprzęcie popularnym się go montuje, w średniej i wyższej klasie jest praktycznie niespotykany. Dlatego szukanie monitora po ilości portów moim zdaniem nie jest słuszną metodą. Jeśli trzeba koniecznie podłączyć urządzenie HDMI, każdy monitor ma DVI a to złącze jako, że ma szerszą specyfikację, jest zgodne w dół. Wystarczy przejściówka lub kabel HDMI-DVI.
mort pisze:Budżet mogę trochę zwiększyć jeśli będzie to miało realne przełożenie na komfort użytkowania. Jeśli mam wydać 50% więcej pieniędzy a dostać w zamian 20% więcej w jednej kategorii a w innej nawet mniej to z mojego podkreślam punktu widzenia to się nie opłaca.
Skąd Pan wziął "20%"? I czego ma dotyczyć? EIZO serii S od FS jest dużo lepsze. W niektórych parametrach reprodukcji obrazu można wykazać różnicę spokojnie 20x, czyli 2000%. To inna klasa sprzętu i porównania wypadają bardzo blado dla FS, praktycznie we wszystkich parametrach, poza "input lagiem". A to wielkość istotna praktycznie tylko i wyłącznie w szybkich grach z tendencją do grania zawodniczego. FS2333 warto wybrać jeśli to ma być wyłącznie sprzęt do grania. Jeśli natomiast ma służyć do czegokolwiek jeszcze poza grami, w ogóle nie ma co się zastanawiać. Różnica jest duża, widoczna natychmiast. Dopóki gdzieś jest dostępny S2243W, trzeba go brać i nie zawracać sobie głowy FS-ami.
Tom01

monitory.mastiff.pl

mort

03 marca 2013, 18:52 - ndz

Tom01 pisze:Jeśli natomiast ma służyć do czegokolwiek jeszcze poza grami, w ogóle nie ma co się zastanawiać. Różnica jest duża, widoczna natychmiast. Dopóki gdzieś jest dostępny S2243W, trzeba go brać i nie zawracać sobie głowy FS-ami.
Jest dostępny z dostawą z Niemiec albo Japonii, ciekawe kto pokrywa koszty transportu w razie reklamacji na gwarancji ? Czy jest jakiś podobny w parametrach i cenie monitor dostępny teraz w normalnej sprzedaży ?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

03 marca 2013, 21:37 - ndz

W przypadku kupowanych za granicą, będzie ograniczona gwarancja, ale będzie można reklamować w lokalnym serwisie.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Wróć do „Monitory różne”