Jako że jest to mój pierwszy wpis i jestem tu nowy chciałem się przywitać ze wszytkami forumowiczami, i przyznaje że jestem w pełni podziwu waszej wiedzy a szczególnie wuja toma
Od wczoraj jestem szczęśliwym (i spłukanym ale szczęśliwym) posiadaczem dwóch monitorów eizo SX2462W (nie skalibrowanych), na co dzień zajmuje się animacją i modelowaniem w3d tak że kalibrację odkładam tymczasowo na bok ale na pewno będe chciał ją zrobić w niedalekiej przyszłości. Zaznaczam że jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o zarządzanie kolorem tak że proszę mi wybaczyć moje błędne rozumowanie jeśli na takowe się natchniecie.
Moje pytania:
1. zdarzają się sytuację że przy pracy na dwóch monitorach, jeden nie jest tak bardzo potrzebny, czy warto go wyłączyć czy jednak świecić dwoma ?
2. czy warto jest wgrać profil ICC ? skoro nie mam kalibracji ?
3. odpaliłem "Obrazy testowe i trickowe do sprawdzania monitorów i drukarek: viewtopic.php?f=21&t=6" i np. "Obraz trickowy sprawdzający moduł CMM" wyświetla się nie poprawnie, są kolorowe paski po bokach
przy odpaleniu fotki na cały ekran ( nie powiększając fotki jest ok), czy poprawność wyświetlania mogę uzyskać tylko z kalibratorem, czy w ustawieniach w menu OSD ?
4. mam wrażenie że kolory są troszkę przesycone, nie wiem może to dlatego że ujrzałem je po raz pierwszy na monitorze czerwony jest tak czerwony że aż wręcz niemożliwy,
monitory są odpalone na profilu user1, którą opcją mam manipulować by dostosować nasycenie do własnych potrzeb ? ... temperatura jest ustawiona na 6500k
2x flexscan SX2462W
- Tom01
- Kontakt:
Ad1. Wedle uznania. Niby się jeden będzie wolniej zużywał, więc można rozważyć.
Ad2. Obowiązkowo!
Ad3. W jakiej aplikacji był wyświetlany?
Ad4. Bez profilu pod Windows nic dziwnego. Saturacja będzie dużo za duża. Na oko nic nie wolno grzebać poza zmniejszeniem jaskrawości i podłożeniem profilu fabrycznego. Jeśli ma być lepiej trzeba skalibrować.
Ad2. Obowiązkowo!
Ad3. W jakiej aplikacji był wyświetlany?
Ad4. Bez profilu pod Windows nic dziwnego. Saturacja będzie dużo za duża. Na oko nic nie wolno grzebać poza zmniejszeniem jaskrawości i podłożeniem profilu fabrycznego. Jeśli ma być lepiej trzeba skalibrować.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
Pięknie dziękuje za odpowiedzi,
proszę jeszcze o podpowiedź odnośnie pytania 1.
1. czy będzie widoczna jakaś znaczna różnica przykładowo po trzech lata, na monitorze który pracował o połowę mniej od swojego brata bliźniaka ?
2. profil ICC zainstalowany
3. przepraszam ale tutaj dałem ciała, zamiast 100% oglądać obrazek, wyświetliłem go na cały ekran , wszystko jest ok
4. przełączyłem na profil sRGB, 20 min i przywykłem do czasu kalibracji przeżyje
Mogę jeszcze dodać, dla tych którzy rozważają zakup SX2462W, nie ma nad czym się zastanawiać, monitory warte swojej ceny, pełna satysfakcja, miód na oczy, pełen orgazm i takie tam
1. czy będzie widoczna jakaś znaczna różnica przykładowo po trzech lata, na monitorze który pracował o połowę mniej od swojego brata bliźniaka ?
3. przepraszam ale tutaj dałem ciała, zamiast 100% oglądać obrazek, wyświetliłem go na cały ekran , wszystko jest ok
4. przełączyłem na profil sRGB, 20 min i przywykłem do czasu kalibracji przeżyje
Mogę jeszcze dodać, dla tych którzy rozważają zakup SX2462W, nie ma nad czym się zastanawiać, monitory warte swojej ceny, pełna satysfakcja, miód na oczy, pełen orgazm i takie tam
- Tom01
- Kontakt:
Ad1. SX2462W ma kompensację starzenia się lamp więc raczej nie.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
Monitory EIZO gniotsa nie łamiotsa, m. in. po to wywala się na nie tyle kasy. Proszę spojrzeć na grubość tych paneli - to są 3-4 grubości monitora z hipermarketu, bynajmniej nie z powodów marketingowych. Nie ma sensu ich oszczędzać - i tak zniosą dobre 10-15 lat intensywnej pracy.
Re: 2x flexscan SX2462W
Stop - albo 2. albo 4. - profil charakteryzuje monitor w trybach user 1-2-3, w trybie sRGB zapinamy profil sRGB albo nie zapinamy niczego.malpiszon pisze:Pięknie dziękuje za odpowiedzi,
Monitory EIZO gniotsa nie łamiotsa, m. in. po to wywala się na nie tyle kasy. Proszę spojrzeć na grubość tych paneli - to są 3-4 grubości monitora z hipermarketu, bynajmniej nie z powodów marketingowych. Nie ma sensu ich oszczędzać - i tak zniosą dobre 10-15 lat intensywnej pracy.
- Tom01
- Kontakt:
Ha, ha... Przypomniała mi się niedawna sytuacja. Dostarczałem komuś jakiś sprzęt i na miejscu klient poprosił o podłączenie też nowego monitora który kupił w przeddzień. Jakiś LG. Pudełeczko jak do biurkowego skanera USB. Wziąłem w rękę żeby rozpakować. Co za licho, puste chyba!? Otwieram, wyciągam. Wydmuszka to najlepsze określenie. Monitor ważył tyle co plastik obudowy z którego jest zrobiony. Dosłownie pusty w środku. Odwykłem już od czegoś takiego, a przecież w środku siedzi "płyta główna" wielkości karty kredytowej. Sama podstawka od EIZO waży więcej niż ten cały monitor wraz z opakowaniem i kablami.Czornyj pisze:Proszę spojrzeć na grubość tych paneli - to są 3-4 grubości monitora z hipermarketu
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Dziękuje Panowie za podpowiedzi, niniejszym zostały wprowadzone w życie
W kwestii zużywania to zawsze można zerknąć na licznik i raz na pół roku zamieniać miejscami
Wróć do „Praca wielomonitorowa, podłączenia, dobór, problemy”