Monitor dla fotografa - do 4000 zl
Ktory monitor EIZO jest dla mnie do 4 tys!?
Witam,
Przymierzam sie do zakupu nowego monitora. Przenaczenie to 99% fotografia i od czasu do czasu jakis film
Monitor bedzie uzywany w domu i oswietlenie raczej nie bedzie ciekawe.
Z tego co czytalem bardzo interesuja mnie monitory EIZO. NEC niestety odpada ... nie pytac dlaczego, dluga historia.
Niestety EIZO cenowo wyglada tragicznie, to chyba jakies ferrari wsrod monitorow.
Mimo wszystko takie modele znalazlem:
-MONITOR EIZO FLEXSCAN SX2462W-BK EASYPIX
-MONITOR EIZO COLOREDGE CX240
-MONITOR EIZO COLOREDGE CG241W-BK
-MONITOR EIZO COLOREDGE CG243W-BK
moj budzet to 4000zl ^_^ tak wiec i tak naciagam juz go dosc znacznie.
NEC wyglada genialnie pod wzgledem cenowym.
Ktory z tych monitorow jest godny polecenia?
z gory dzieki za odp.
Pozdr,
Marek
Przymierzam sie do zakupu nowego monitora. Przenaczenie to 99% fotografia i od czasu do czasu jakis film
Z tego co czytalem bardzo interesuja mnie monitory EIZO. NEC niestety odpada ... nie pytac dlaczego, dluga historia.
Niestety EIZO cenowo wyglada tragicznie, to chyba jakies ferrari wsrod monitorow.
Mimo wszystko takie modele znalazlem:
-MONITOR EIZO FLEXSCAN SX2462W-BK EASYPIX
-MONITOR EIZO COLOREDGE CX240
-MONITOR EIZO COLOREDGE CG241W-BK
-MONITOR EIZO COLOREDGE CG243W-BK
moj budzet to 4000zl ^_^ tak wiec i tak naciagam juz go dosc znacznie.
NEC wyglada genialnie pod wzgledem cenowym.
Ktory z tych monitorow jest godny polecenia?
z gory dzieki za odp.
Pozdr,
Marek
- Czornyj
- Kontakt:
Cenowo te monitory sa bardzo podobne, czy jest jakas roznica pomiedzy CX240 a CG241W-BK a CG243W-BK?
aha, i gdzies tutaj na tym forum przeczytalem, ze panel IPS pokazuje swoje wady przy zlym oswietleniu. co to jest zle oswietlenie? nierownomierne? 3200k?
Jaki sklep polecacie do zakupu eizo? czy monitory.mastiff.pl to dobry sklep?
z gory dzieki za odp.
Pozdr.
Re: Ktory monitor EIZO jest dla mnie!?
Dzieki za szybka odpowiedz.Czornyj pisze:CX240 i długo nic
Cenowo te monitory sa bardzo podobne, czy jest jakas roznica pomiedzy CX240 a CG241W-BK a CG243W-BK?
aha, i gdzies tutaj na tym forum przeczytalem, ze panel IPS pokazuje swoje wady przy zlym oswietleniu. co to jest zle oswietlenie? nierownomierne? 3200k?
Jaki sklep polecacie do zakupu eizo? czy monitory.mastiff.pl to dobry sklep?
z gory dzieki za odp.
Pozdr.
- Tom01
- Kontakt:
+ nie boi się żadnej rozrywki
+ kaptur w komplecie
+ ColorNavigator w komplecie
- rozjaśnia detale w cieniach pod kątem
To starsza konstrukcja niż CX240, ale póki co CG241W nie ma żadnego konkurenta w dziedzinie uniwersalności. Pozostałe monitory są warte uwagi, nawet bardzo, ale przy założeniu, że zrobi Pan na stanowisku minimum rozsądnego oświetlenia. Jeśli zajmuje się Pan fotografią zawodowo, polecam zrobić światło i któryś z pozostałych.
Przy takich kryteriach CG241W.mastamarek pisze:od czasu do czasu jakis film (...)
+ skrajnie niski punkt czerni
+ kaptur w komplecie
To starsza konstrukcja niż CX240, ale póki co CG241W nie ma żadnego konkurenta w dziedzinie uniwersalności. Pozostałe monitory są warte uwagi, nawet bardzo, ale przy założeniu, że zrobi Pan na stanowisku minimum rozsądnego oświetlenia. Jeśli zajmuje się Pan fotografią zawodowo, polecam zrobić światło i któryś z pozostałych.
Złe oświetlenie to każde inne od dziennego lub sztucznego imitującego dzienne.mastamarek pisze:co to jest zle oswietlenie? nierownomierne? 3200k?
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Jakies sa roznice pomiedzy EIZO COLOREDGE CG241W-BK a
EIZO COLOREDGE CG243W-BK?
Jezeli chodzi o oswietlenie to wlasnie sie przerpowadzam tak wiec moge zrobic takie oswietlenie jakie jest wymagane dla paneli IPS. No wlasnie, tylko co to znaczy "zrobic swiatlo? :] potrzebne sa jakies zarowki ktore swieca na odpowiedni kolor? rownomierne naswietlenie pokoju? odpowiednia moc?
planowalem postawic monitor na zwyklym biurku z ikea, mocna zarowke na sufit i lampke na biurko :]
Monitor bedzie glownie uzywany do fotografi, tak wiec jezeli panele IPS sa do tego lepsze to chcialbym z nich korzystac. To bedzie moj pierwszy lepszy monitor w zyciu :]
Dzieki za porady,Tom01 pisze:Przy takich kryteriach CG241W.mastamarek pisze:od czasu do czasu jakis film (...)
+ skrajnie niski punkt czerni
+ kaptur w komplecie
Jakies sa roznice pomiedzy EIZO COLOREDGE CG241W-BK a
EIZO COLOREDGE CG243W-BK?
Jezeli chodzi o oswietlenie to wlasnie sie przerpowadzam tak wiec moge zrobic takie oswietlenie jakie jest wymagane dla paneli IPS. No wlasnie, tylko co to znaczy "zrobic swiatlo? :] potrzebne sa jakies zarowki ktore swieca na odpowiedni kolor? rownomierne naswietlenie pokoju? odpowiednia moc?
planowalem postawic monitor na zwyklym biurku z ikea, mocna zarowke na sufit i lampke na biurko :]
Monitor bedzie glownie uzywany do fotografi, tak wiec jezeli panele IPS sa do tego lepsze to chcialbym z nich korzystac. To bedzie moj pierwszy lepszy monitor w zyciu :]
hehe, minelismy sie postami, dzieki za info. Czyli "dzienne" oswietlenie jest potrzebne ... to da sie zalatwicTom01 pisze: Złe oświetlenie to każde inne od dziennego lub sztucznego imitującego dzienne.
- Tom01
- Kontakt:
CG243W jest IPS-owy, ma gniazdo DP i hub USB z boku zamiast od spodu. Światło można zrobić wieszając na suficie zwykłe biurowe panele świetlówkowe z rastrem a w nie świetlówki 5300K Philips Graphica lub Osram Lumilux Proof: https://monitory.mastiff.pl/oswietlenie/ ... t_type=325
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
CX240 łączy w sobie zalety CG243W i CG241W dodając kilka swoich własnych.
Jest to monitor zaopatrzony w matrycę PLS (Samsungowa odmiana IPS) zaopatrzoną w powłoki retardacji optycznej - dzięki temu obraz jest bardziej klarowny, a czerń nie wykazuje objawów srebrzenia typowych dla IPSów. Wizualnie ten monitor skopie dupę nawet CG241W, do tego jest o klasę bardziej równomierny i liniowy - podwójne, 3DLUT o 16-o bitowej precyzji współpracujące z ulepszonym układem DUE (digital uniformity equalizer) zapewniają chirurgiczną precyzję wyświetlania i brak wad równomierności. Dodatkowym atutem CX240 jest sensor autokorekcyjny, który co 50h weryfikuje poprawność i utrzymuje monitor w idealnie skalibrowanym stanie.
Jest to monitor zaopatrzony w matrycę PLS (Samsungowa odmiana IPS) zaopatrzoną w powłoki retardacji optycznej - dzięki temu obraz jest bardziej klarowny, a czerń nie wykazuje objawów srebrzenia typowych dla IPSów. Wizualnie ten monitor skopie dupę nawet CG241W, do tego jest o klasę bardziej równomierny i liniowy - podwójne, 3DLUT o 16-o bitowej precyzji współpracujące z ulepszonym układem DUE (digital uniformity equalizer) zapewniają chirurgiczną precyzję wyświetlania i brak wad równomierności. Dodatkowym atutem CX240 jest sensor autokorekcyjny, który co 50h weryfikuje poprawność i utrzymuje monitor w idealnie skalibrowanym stanie.
troche odswiezam watek ale juz pomalu jestem gotowy do zakupu. Nadal jednak nie jestem pewien w 100% ktory monitor wybrac.
Zatrzymalem sie na tych monitorach:
- Oczywiscie wszedzie polecany CX240
- CG243
- SX246
- spectra view 241
Kazdy z tych monitorow to spory wydatek tak wiec chce sie upewnic, ze dobrze wybiore.
bylem gotowy zakupic CX240 ale zaczalem czytac watek o 240 i problemach z ta matryca samsunga. Czy model CG243 tez ma takie problemy? jaka jest roznica pomiedzy CX240 a CG243 oprocz 1000zl?
Zastanawialem sie tez nad SX246. Jest najtanszy i nie bedzie mi zal jak cos tam w nim nie bedzie perfekcyjne bo i tak jest o 2000zl tanszy od CX240.
Jak do tego wszystkiego porowuje sie spectra view 241? cenowo tez jest ciekawy.
Monitor bedzie w 95% uzywany do fotografi.
dzieki za odp.
Zatrzymalem sie na tych monitorach:
- Oczywiscie wszedzie polecany CX240
- CG243
- SX246
- spectra view 241
Kazdy z tych monitorow to spory wydatek tak wiec chce sie upewnic, ze dobrze wybiore.
bylem gotowy zakupic CX240 ale zaczalem czytac watek o 240 i problemach z ta matryca samsunga. Czy model CG243 tez ma takie problemy? jaka jest roznica pomiedzy CX240 a CG243 oprocz 1000zl?
Zastanawialem sie tez nad SX246. Jest najtanszy i nie bedzie mi zal jak cos tam w nim nie bedzie perfekcyjne bo i tak jest o 2000zl tanszy od CX240.
Monitor bedzie w 95% uzywany do fotografi.
dzieki za odp.
Proszę zwrócić uwagę, że jest Spectra View 241 i Spectra View Reference 241.mastamarek pisze:
- Czornyj
- Kontakt:
Wybór jest prosty:
- najlepszy stosunek jakości do ceny ma SX2462W
- najlepszą jakość oferuje CX240
Wady CX240 trapią również pozostałe monitory z listy.
- najlepszy stosunek jakości do ceny ma SX2462W
- najlepszą jakość oferuje CX240
Wady CX240 trapią również pozostałe monitory z listy.
Dzieki za odp.
Zamierzam sie wybrac do galeri eizo w ten weekend. Mam nadzieje, ze sa otwarci bo nigdzie nie moge znalesc ich godzin pracy ani telefonu do nich.
Czy CX240 jest o tyle lepszy od SX246 aby dac za niego 2000zl wiecej?
Nikt nic nie mowi o CG243? cos zlego jest w tym monitorze?
spectra view 241 ( chyba bez referance) kosztuje 4999zl. 1500zl wiecej od SX246. Moze NEC nie jest taki zly??
Zamierzam sie wybrac do galeri eizo w ten weekend. Mam nadzieje, ze sa otwarci bo nigdzie nie moge znalesc ich godzin pracy ani telefonu do nich.
Czy CX240 jest o tyle lepszy od SX246 aby dac za niego 2000zl wiecej?
Nikt nic nie mowi o CG243? cos zlego jest w tym monitorze?
spectra view 241 ( chyba bez referance) kosztuje 4999zl. 1500zl wiecej od SX246. Moze NEC nie jest taki zly??
Jeszcze jedno pytanie ... bo chcialbym duzo monitor (slepne ^_^). nie lubie meczyc oczu. Co myslicie na temat SX276 vs CX240? cena taka sama ale w SX dostaje 27' i 2560 rozdzielczosc, co sie bardzo przyda do PSa. Jaka jest roznica w jakosci wyswietlanego obrazu pomiedzy SX276 a CX240?
Z gory dzieki za odp.
Pozdro
Z gory dzieki za odp.
Pozdro
Ok, znowu zmienilem zdanie. Musi byc minimum 27'
moj wybor padl na:
CX270
SX276
Spectra view reverance 271
roznica pomiedzy CX270 a SX276 to 2300zl!!!
Czy roznica w jakosci obrazu bedzie zauwazalna o taka kwote??
CX270 vs. spectra view 271??
jak te dwa monitory sie porownuja?
z gory dzieki za odp.
pozdro
moj wybor padl na:
CX270
SX276
Spectra view reverance 271
roznica pomiedzy CX270 a SX276 to 2300zl!!!
Czy roznica w jakosci obrazu bedzie zauwazalna o taka kwote??
CX270 vs. spectra view 271??
jak te dwa monitory sie porownuja?
z gory dzieki za odp.
pozdro
- Czornyj
- Kontakt:
CX270 jeszcze nie testowałem, widziałem go tylko na Photokinie.
Niestety, jest to bardziej konwencjonalna konstrukcja i nie będzie przepaści między CX270 a SX2762W - różnice to możliwość dokupienia oprogramowania ColorNavigator i sensor autokorekcyjny. Osobiście brałbym tańsze SX2762.
Niestety, jest to bardziej konwencjonalna konstrukcja i nie będzie przepaści między CX270 a SX2762W - różnice to możliwość dokupienia oprogramowania ColorNavigator i sensor autokorekcyjny. Osobiście brałbym tańsze SX2762.
SV271referance vs. PA301W
Cena ta sama, co bedzie lepszym wyborem.
30' i lepsza rozdzielczosc czy 27' i model spectra view??
z gory dzieki za odp.
pozdro
EDIT:
chodzi mi o jakosc obrazu w PA301 vs SV271referance.
Dzieki za twoje odpowiedzi!Czornyj pisze:CX270 jeszcze nie testowałem, widziałem go tylko na Photokinie.
juz naprawde ostatnie pytanie:
SV271referance vs. PA301W
Cena ta sama, co bedzie lepszym wyborem.
30' i lepsza rozdzielczosc czy 27' i model spectra view??
z gory dzieki za odp.
pozdro
EDIT:
chodzi mi o jakosc obrazu w PA301 vs SV271referance.
- Czornyj
- Kontakt:
Różnica w jakości SV271 i PA301 jest aptekarska i do pominięcia. SV ma możliwość sprzętowej kalibracji i kaptur. Z ciekawostek - PA301 jako jedyny monitor na rynku ma prawdziwą matrycę 10bit (co jest bez znaczenia, bo różnicy nie widać)
takiej odpowiedzi sie obawialem chyba znowu powracam do SX2762 :] 2000zl roznicy to spora suma.Czornyj pisze:Różnica w jakości SV271 i PA301 jest aptekarska i do pominięcia. SV ma możliwość sprzętowej kalibracji i kaptur. Z ciekawostek - PA301 jako jedyny monitor na rynku ma prawdziwą matrycę 10bit (co jest bez znaczenia, bo różnicy nie widać)
Wiem, ze meczy ale jakbym mogl jeszcze prosic o opinie na temat CX270. Chyba wiekszosc sklepow w polsce ma prowizje od EIZO bo nikt na slowo NEC nie reaguje za dobrze :]
co ma takiego w sobie CX270 aby byl wart 8000zl?
za ta cena mozna miec pa271 SV!! albo PA301 10 bitowy.
Z roznych testow jakie widzialem PA271SV ma rywalizowac z linia CG a nie CX.
tak wiec, co jest w CX270 aby byl wart 8000zl w porownaniu do konkurencji?
z gory dzieki za odp.
EDIT:
ja nie chce kupib najlepszego monitora na rynku, tylko najlepszy monitor dla mnie w pewnej kwocie.
PA271SV, tak jest gorszy od CG276 ... moze minimalnie gorsza jakosc matrycy i wykonania, nie 100% idealne podswietlenie ale tez kosztuje o wieeeeeele mniej.
Za cena 27' CG276 od EIZO, mozna prawie kupic 2 monitory PA271SV od NECa ktore sa topowym 27' monitorem tej firmy i maja przechodzic specjalna selekcje. Tak, tak to i tak nie bedzie EIZO ale roznica w cenie jest olbrzymia.
Mozna tez wybierac pomiedzy dobrym PA271SV a znakomitym PA301W. PA301W ma w pelni 10bitowa matryce i jest kaliborwany juz w fabryce. Nie znalazlem ani jednej zlej opini zadnego uzytkownia tego monitora ani zadnej zlej recezji na jego temat. Recezje PA301W mowia, ze jest to najlepszy 30' monitor na rynku i to profesjonalny produkt.
Czyli moglbym sobie zrobic, prawie setup z 2 razy PA301W i miec 60" za cene 27' od EIZO. Tak, CG276 jest najelpeszy z najlepszych ale zupelnie nie ma to powiazania z realiami bo jego cena i rozmiar jest zniszczona przez oferte NECa nawet z lini PA.
Tak wiec, ostatnia deska ratunku EIZO w przedziale 27-30' dla "normalnych" ludzi jest CX270. Ale i tak nie moze byc lepszy od CG276, ktory rywalizuje za PA271SV, ktory i tak jest tanszy od CX270!!!! EIZO ma jakas chora oferte w przedziale 27-30'. Tak, tak, chwale EIZO i maja lepsze monitory od NECa ale to sa monitory dla ludzi z Dubaju, nie dla realnego spoleczenstwa. Nawet PA301SV wyglada atracyjnie cenowo w porownaniu do CG276.
co ma takiego w sobie CX270 aby byl wart 8000zl?
za ta cena mozna miec pa271 SV!! albo PA301 10 bitowy.
Z roznych testow jakie widzialem PA271SV ma rywalizowac z linia CG a nie CX.
tak wiec, co jest w CX270 aby byl wart 8000zl w porownaniu do konkurencji?
z gory dzieki za odp.
EDIT:
ja nie chce kupib najlepszego monitora na rynku, tylko najlepszy monitor dla mnie w pewnej kwocie.
PA271SV, tak jest gorszy od CG276 ... moze minimalnie gorsza jakosc matrycy i wykonania, nie 100% idealne podswietlenie ale tez kosztuje o wieeeeeele mniej.
Za cena 27' CG276 od EIZO, mozna prawie kupic 2 monitory PA271SV od NECa ktore sa topowym 27' monitorem tej firmy i maja przechodzic specjalna selekcje. Tak, tak to i tak nie bedzie EIZO ale roznica w cenie jest olbrzymia.
Mozna tez wybierac pomiedzy dobrym PA271SV a znakomitym PA301W. PA301W ma w pelni 10bitowa matryce i jest kaliborwany juz w fabryce. Nie znalazlem ani jednej zlej opini zadnego uzytkownia tego monitora ani zadnej zlej recezji na jego temat. Recezje PA301W mowia, ze jest to najlepszy 30' monitor na rynku i to profesjonalny produkt.
Czyli moglbym sobie zrobic, prawie setup z 2 razy PA301W i miec 60" za cene 27' od EIZO. Tak, CG276 jest najelpeszy z najlepszych ale zupelnie nie ma to powiazania z realiami bo jego cena i rozmiar jest zniszczona przez oferte NECa nawet z lini PA.
Tak wiec, ostatnia deska ratunku EIZO w przedziale 27-30' dla "normalnych" ludzi jest CX270. Ale i tak nie moze byc lepszy od CG276, ktory rywalizuje za PA271SV, ktory i tak jest tanszy od CX270!!!! EIZO ma jakas chora oferte w przedziale 27-30'. Tak, tak, chwale EIZO i maja lepsze monitory od NECa ale to sa monitory dla ludzi z Dubaju, nie dla realnego spoleczenstwa. Nawet PA301SV wyglada atracyjnie cenowo w porownaniu do CG276.
- Tom01
- Kontakt:
Mówiąc o najwyższych modelach CG, mówimy o najlepszym co ludzie stworzyli w dziedzinie reprodukcji koloru, dostępne jeszcze w cenach dla normalnych ludzi. Fakt, że za tyle da się już kupić samochód, ale są monitory które kosztują jeszcze 5-10 razy (sic!) więcej. Jeśli do tego dołożymy produkcję w Japonii, restrykcyjną kontrolę jakości i fakt, że te monitory stanowią fundament istnienia firmy EIZO to mamy wytłumaczenie dlaczego kosztują więcej niż pozornie adekwatne NEC-e. NEC to ogromny koncern, a dział monitorów to tyle co brud za paznokciem. Jakby chcieli, to kupiliby EIZO razem z załogą, szefami i ich rodzinami. Ale NEC żyje z znacznie poważniejszych tematów i firma nie przykłada do monitorów tak wielkiej wagi jak EIZO, które produkuje tylko i wyłącznie monitory. Stąd produkowane w Chinach NEC-e mają gorszą powtarzalność, trafiają się nieudane modele, eksperymenty rynkowe, znacznie gorsze jest wsparcie techniczne. Kupując zawodowego NECa kupujemy Mercedesa, ale kupując EIZO CG kupujemy Maybacha.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl