SX2462 - ustawienie
Dzięki za odzew, możesz jeszcze w dwóch żołnierskich słowach co mógłbym sprawdzić "na szybko", po zakupie żeby się nie naciąć? W przypadku tego monitora chyba trudniej się naciąć ale strzeżonego...
- Czornyj
- Kontakt:
W najgorszym wypadku badpixel, lekka niejednolitość temperatury barwowej. Niektórzy przejmują się jednolitością czerni i robią aferę o cieknięcie przy krawędziach, ale to akurat uważam za przypał. Ogólnie lista potencjalnych problemów traktowanych w kategoriach osobistej zniewagi, to - szczerze mówiąc - pierdolety.
Dzięki raz jeszcze. Jutro zobaczę czy zobaczę różnicę, mam wqrw już na Della 2209wa.
P. Marcinie czy Jest jeszcze cień szansy na barytowy wzorzec pigmentowy czy było, minęło?
P. Marcinie czy Jest jeszcze cień szansy na barytowy wzorzec pigmentowy czy było, minęło?
- Czornyj
- Kontakt:
Jest straszna ilość zamówień, powoli je rozsyłam - proszę o odrobinkę cierpliwości
Woow, monitor mnie powalił, generalnie to jest to czego się spodziewałem i szczerze mówiąc jestem w szoku. Aczkolwiek kąty są słabsze od mojego Della i dość szybko monitor zaczyna szarzeć pod kątem, domyślam się że to kwestia wielkości i tego że Dell na minimum był jaskrawszy, choć niedużo.
Jestem również pozytywnie zaskoczony tym że w ciemnym pomieszczeniu nie zauważam kompletnie czegoś co zwie się cieknięciem czerni.
Przy okazji okazało się że drukarka zaczęła poprawnie drukować, zieleń wyeliminowana w 99% ponieważ nareszcie widzę gdzie brnąłem z obróbką. Inna sprawa że w tym momencie troszkę mi wstyd za moje poprzednie zdjęcia (obróbkę). Jest co prawda fragment gradientu gdzie zazielenia ale w tym modelu jest chyba nie do weliminowania, bw z jednym czarnym ponoć nie istnieje.
Minimalny minus dla monitorka za wrażliwość na oświetlenie z boku lub jednak leciuteńko jaśniejszą prawą stronę. Nie wiem na ile oszukują mnie oczy a na ile to monitor ale mam dwie, prawie metrowe, zimne jarzeniówki właśnie z prawej, metr nad monitorem. Aczkolwiek o dziwo na białym tle tego nie widać, tylko na tle grafiki np. błękitnej w białe wzorki.
Na szczęście oświetlenie nie jest zamontowane na stałe i jutro z nim pokombinuje.
Ogólnie zakup uważam za udany, aczkolwiek myślę że porządnie skalibrowany Dell także mi posłuży do prac pobocznych do samej obróbki gdzie kolor nie jest bardzo ważny (indesign itp.).
Jestem również pozytywnie zaskoczony tym że w ciemnym pomieszczeniu nie zauważam kompletnie czegoś co zwie się cieknięciem czerni.
Przy okazji okazało się że drukarka zaczęła poprawnie drukować, zieleń wyeliminowana w 99% ponieważ nareszcie widzę gdzie brnąłem z obróbką. Inna sprawa że w tym momencie troszkę mi wstyd za moje poprzednie zdjęcia (obróbkę). Jest co prawda fragment gradientu gdzie zazielenia ale w tym modelu jest chyba nie do weliminowania, bw z jednym czarnym ponoć nie istnieje.
Minimalny minus dla monitorka za wrażliwość na oświetlenie z boku lub jednak leciuteńko jaśniejszą prawą stronę. Nie wiem na ile oszukują mnie oczy a na ile to monitor ale mam dwie, prawie metrowe, zimne jarzeniówki właśnie z prawej, metr nad monitorem. Aczkolwiek o dziwo na białym tle tego nie widać, tylko na tle grafiki np. błękitnej w białe wzorki.
Na szczęście oświetlenie nie jest zamontowane na stałe i jutro z nim pokombinuje.
Ogólnie zakup uważam za udany, aczkolwiek myślę że porządnie skalibrowany Dell także mi posłuży do prac pobocznych do samej obróbki gdzie kolor nie jest bardzo ważny (indesign itp.).
Ja dopytam w jakich ustawieniach należy sprawdzać równomierność podświetlania? Z tego co widzęcna obrazkach reklamowych Eizo to jest ona różna dla różnych temperatur barwowych. Dla jakiej jasności powinna ona być najlepsza?
Dodatkowo w kwestii ustawień, posiadacie jakieś dane jak w cd/m2 rośnie jasność wyrażana w %?
Czy w tym modelu włącza / wyłącza się układ wyrównujący podświetlanie?
Dodatkowo w kwestii ustawień, posiadacie jakieś dane jak w cd/m2 rośnie jasność wyrażana w %?
Czy w tym modelu włącza / wyłącza się układ wyrównujący podświetlanie?
- Tom01
- Kontakt:
Przy takich przy jakich monitor jest normalnie eksploatowany.GoOrange pisze:Ja dopytam w jakich ustawieniach należy sprawdzać równomierność podświetlania?
Jasność obrazu wynika z ilości światła w pomieszczeniu. Nie ma gotowej recepty, choć raczej proponuję nie przesadzać. W większości przypadków oświetlenia domowego regulator między 10 a 25% da właściwą jasność.GoOrange pisze:Dodatkowo w kwestii ustawień, posiadacie jakieś dane jak w cd/m2 rośnie jasność wyrażana w %?
Jest włączony na stałe.GoOrange pisze:Czy w tym modelu włącza / wyłącza się układ wyrównujący podświetlanie?
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Co do jasności to bardziej chodziło mi o to od jakiej wartości wyrażonej w procentach zaczyna się cięcie jaskrawości matrycą.
Dodam jeszcze że na teście monitorów od Eizo na 8 i 9 planszy widzę coś jak mapy baryczne. Ktoś już o tym pisał, nie wiem od czego to i czy to jakaś wada?
Dodam jeszcze że na teście monitorów od Eizo na 8 i 9 planszy widzę coś jak mapy baryczne. Ktoś już o tym pisał, nie wiem od czego to i czy to jakaś wada?
- Tom01
- Kontakt:
Wcale.GoOrange pisze:Co do jasności to bardziej chodziło mi o to od jakiej wartości wyrażonej w procentach zaczyna się cięcie jaskrawości matrycą.
Mora. Ktoś faktycznie sygnalizował taki efekt u siebie, sprawdzałem na takim samym monitorze u siebie i nie potwierdzam. Mora na LCD to byłoby dziwne zjawisko.GoOrange pisze:Dodam jeszcze że na teście monitorów od Eizo na 8 i 9 planszy widzę coś jak mapy baryczne. Ktoś już o tym pisał, nie wiem od czego to i czy to jakaś wada?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Co w takim razie jeśli jest? Inna sprawa że jak się dokładnie przyjrzeć to widać różnicę w jasności pomiędzy lewą a prawą stroną + efekt zielono / magentowy pokrywający się z różnicą w jasności podświetlania? Efekt jest minimalny ale jednak na białym tle go widać. Może na to mieć wpływ Mac Mini stojący pod lewą krawędzią monitora?Tom01 pisze:Wcale.GoOrange pisze:Co do jasności to bardziej chodziło mi o to od jakiej wartości wyrażonej w procentach zaczyna się cięcie jaskrawości matrycą.
Mora. Ktoś faktycznie sygnalizował taki efekt u siebie, sprawdzałem na takim samym monitorze u siebie i nie potwierdzam. Mora na LCD to byłoby dziwne zjawisko.GoOrange pisze:Dodam jeszcze że na teście monitorów od Eizo na 8 i 9 planszy widzę coś jak mapy baryczne. Ktoś już o tym pisał, nie wiem od czego to i czy to jakaś wada?
- Tom01
- Kontakt:
Podrążę temat.GoOrange pisze:Co w takim razie jeśli jest?
Instrukcja serwisowa przewiduje dopuszczalną nierównomierność do dE=5. Czyli na granicy widoczności. Mniejsza jest wyłącznie w selekcjonowanych. Etekt jest dodatkowo powiększany przez gamut. Proszę sprawdzić czy maleje w trybie sRGB.GoOrange pisze:Inna sprawa że jak się dokładnie przyjrzeć to widać różnicę w jasności pomiędzy lewą a prawą stroną + efekt zielono / magentowy pokrywający się z różnicą w jasności podświetlania? Efekt jest minimalny ale jednak na białym tle go widać.
Nie.GoOrange pisze:Może na to mieć wpływ Mac Mini stojący pod lewą krawędzią monitora?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Zwracam honor w kwestii zafarbu. Znika po wyłączeniu światła padającego od prawego, górnego rogu. Jednak jasność jest różna lewo - prawo. Nie mam czujnika, można to jakoś inaczej zmierzyć? Od prawej strony też jest ściana, od której pewnie odbija się światło monitora a od lewej wolna przestrzeń. Monitor ma 4 dni i 35h wyświecone dopiero...
Doprecyzuję, właściwie minimalnie widocznie jaśniej gołym okiem jest w prawym, górnym rogu, idzie za tym większy kontrast i zimniejszy kolor.
Wszystko to niuans ale jednak chciałbym mieć pewność że wada nie wykracza poza normy.
Re: SX2462 - ustawienie
Tom01 pisze:Podrążę temat.GoOrange pisze:Co w takim razie jeśli jest?
Instrukcja serwisowa przewiduje dopuszczalną nierównomierność do dE=5. Czyli na granicy widoczności. Mniejsza jest wyłącznie w selekcjonowanych. Etekt jest dodatkowo powiększany przez gamut. Proszę sprawdzić czy maleje w trybie sRGB.GoOrange pisze:Inna sprawa że jak się dokładnie przyjrzeć to widać różnicę w jasności pomiędzy lewą a prawą stroną + efekt zielono / magentowy pokrywający się z różnicą w jasności podświetlania? Efekt jest minimalny ale jednak na białym tle go widać.
Nie.GoOrange pisze:Może na to mieć wpływ Mac Mini stojący pod lewą krawędzią monitora?
Zwracam honor w kwestii zafarbu. Znika po wyłączeniu światła padającego od prawego, górnego rogu. Jednak jasność jest różna lewo - prawo. Nie mam czujnika, można to jakoś inaczej zmierzyć? Od prawej strony też jest ściana, od której pewnie odbija się światło monitora a od lewej wolna przestrzeń. Monitor ma 4 dni i 35h wyświecone dopiero...
Doprecyzuję, właściwie minimalnie widocznie jaśniej gołym okiem jest w prawym, górnym rogu, idzie za tym większy kontrast i zimniejszy kolor.
Wszystko to niuans ale jednak chciałbym mieć pewność że wada nie wykracza poza normy.
- Tom01
- Kontakt:
Trzeba pomierzyć. Inaczej nie da się nic powiedzieć.GoOrange pisze:Wszystko to niuans ale jednak chciałbym mieć pewność że wada nie wykracza poza normy.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Dopytam jeszcze jakie powinno być ustawienie Gain RGB w fabrycznym SX2462W? Do czego to służy, czy można to zmienić bez większych szkód dla koloru?
- Tom01
- Kontakt:
A co Pan chce osiągnąć? Regulacja ma za zadanie zmierzać do jakiegoś określonego skutku.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Próbuję dociec czy ten parametr nie był "na dzień dobry" źle ustawiony, 100,87,96 RGB.
Jako że nie mam miernika a monitor miał zapobiedz jego kupowaniu to jestem w kropce i nie mam jak pomierzyć tych nierówności. Możesz mi napisać jak to dE5 można zobrazować? Jakiś składowe RGB szarości to sobie w Ps poustawiam i porównam na oko w centrum monitora. Domyślam się że to nie metoda ale porównam sobie czy w ogóle mam problem czy nie.
Jak jest z wymianą 4 dni / 40h świecenia monitora? Może w alstorze ktoś mi pomorze?
Jako że nie mam miernika a monitor miał zapobiedz jego kupowaniu to jestem w kropce i nie mam jak pomierzyć tych nierówności. Możesz mi napisać jak to dE5 można zobrazować? Jakiś składowe RGB szarości to sobie w Ps poustawiam i porównam na oko w centrum monitora. Domyślam się że to nie metoda ale porównam sobie czy w ogóle mam problem czy nie.
Jak jest z wymianą 4 dni / 40h świecenia monitora? Może w alstorze ktoś mi pomorze?
- Tom01
- Kontakt:
Jeszcze raz i powoli? Co Pan chce osiągnąć? Sprzęt źle świeci? Chce Pan go skalibrować i nie wie jak? Regulacja ma być pod jakieś konkretne zastosowania?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Monitor wyjęty z pudełka wydawał się OK, obrabiam zdjęcia, drukuję i jest prawie ideał, atkinson niemal idealny, ale po pierwszych zachwytach zorientowałem się że lewy, górny róg, po przekątnej aż do 1/3 świeci mocniej, daje większy kontrast i szarość minimalnie wpada w róż, zupełnie odwrotnie niż lewa strona, mniej kontrastowa, biel świeci jakby od drugiego, może trzeciego prążka gradientu z eizo testu (tego tunelu) i leci w zieleń. W porównaniu z Dellem jest dużo lepiej ale skoro widzę to dość wyraźnie to chyba nie jest dobrze . Zastanawiałem się po prostu czy Gain mie powinien być 100 100 100, jest 100 87, 96.
Aparat ustawiony na punktowy pomiar światła widzi różnicę ale tu mogą być niedokładne pomiary.
Może jakbym potrafił sobie zobrazować te dE5 to może rozwiał bym wątpliwości.
Aparat ustawiony na punktowy pomiar światła widzi różnicę ale tu mogą być niedokładne pomiary.
Może jakbym potrafił sobie zobrazować te dE5 to może rozwiał bym wątpliwości.
- Tom01
- Kontakt:
Regulacja Gain zależy od wybranego punktu bieli. Co do nierówności, jak mówiłem, trzeba zmierzyć. Domowymi metodami się nie da.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
1. Mac Mini stoi 10 cm pod lewym bokiem monitora.
2. Dziwny kolor jarzeniówek, natomiast z której strony by nie były to miałem ten sam efekt.
4. Kabel od tych jarzeniówek opierający się o tylną ściankę monitora.
5. Kolejny zasilany element za tylną ścianką w odległości 10 cm, drukarka.
6. Przedłużacz w samym środku mojego zamieszania.
Zdjęcie przedstawia sytuację, monitor stoi tam gdzie teraz Mac Mini, tuż za nim drukarka a pod nim wiązka kabli z przedłużaczem na czele. Sam mac stoi tuż obok kasy fiskalnej a jarzeniówki wiszą na 4 poziomie półki z tuszami, której dwa poziomy widać na zdjęciu.
Co może najbardziej prawdopodobnie zakłócać monitor?
Piszę o tym ponieważ może ktoś będzie miał ten sam problem, po co ma marnować niedzielę, skoro ja już zmarnowałem
---
Gain RGB - w jaki sposób to regulować, domyślam się że do bieli papieru, ale może jakieś wskazówki? Czy to w ogóle bez kalibratora i późniejszej kalibracji ma sens?
Re: SX2462 - ustawienie
Sprawa okazuje się nieco bardziej złożona niż prosta wada monitora, której nie ma. Niestety problem wynika z powodu jednej z przyczyn:Tom01 pisze:Regulacja Gain zależy od wybranego punktu bieli. Co do nierówności, jak mówiłem, trzeba zmierzyć. Domowymi metodami się nie da.
1. Mac Mini stoi 10 cm pod lewym bokiem monitora.
2. Dziwny kolor jarzeniówek, natomiast z której strony by nie były to miałem ten sam efekt.
4. Kabel od tych jarzeniówek opierający się o tylną ściankę monitora.
5. Kolejny zasilany element za tylną ścianką w odległości 10 cm, drukarka.
6. Przedłużacz w samym środku mojego zamieszania.
Zdjęcie przedstawia sytuację, monitor stoi tam gdzie teraz Mac Mini, tuż za nim drukarka a pod nim wiązka kabli z przedłużaczem na czele. Sam mac stoi tuż obok kasy fiskalnej a jarzeniówki wiszą na 4 poziomie półki z tuszami, której dwa poziomy widać na zdjęciu.
Co może najbardziej prawdopodobnie zakłócać monitor?
Piszę o tym ponieważ może ktoś będzie miał ten sam problem, po co ma marnować niedzielę, skoro ja już zmarnowałem
---
Gain RGB - w jaki sposób to regulować, domyślam się że do bieli papieru, ale może jakieś wskazówki? Czy to w ogóle bez kalibratora i późniejszej kalibracji ma sens?
Wróć do „Kalibracja monitorów”