SX2462 - ustawienie

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: SX2462 - ustawienie

24 marca 2013, 18:19 - ndz

GoOrange pisze:Co może najbardziej prawdopodobnie zakłócać monitor?
LCD nie jest podatny na zakłócenia elektromagnetyczne jak kineskop.
GoOrange pisze:Czy to w ogóle bez kalibratora i późniejszej kalibracji ma sens?
Nie ma sensu. Póki co proponuję zmniejszyć mocno jaskrawość i pracować. Przy kalibracji wyjdzie co i ile trzeba regulować.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
GoOrange

24 marca 2013, 19:46 - ndz

Na oko ustawiłem 15%, o dziwo po resecie ustawień kiedy zadziałał ECO-cośtam też ustawił mi 15% :)

Może mi Pan jeszcze wytłumaczyć dlaczego mimo ze obraz wydaje się bardzo podobny na Dell-u i na Eizo to po obróbce na tym pierwszym obraz wpada w zielony

Proszę jeszcze napisać jakie są normy nierówności dE dla SX2262W, i analogicznych CG? Dla SX2462W jak Pan napisał =5.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

24 marca 2013, 21:27 - ndz

GoOrange pisze:Na oko ustawiłem 15%, o dziwo po resecie ustawień kiedy zadziałał ECO-cośtam też ustawił mi 15% :)
Znaczy ma Pan dobre oko. ;)
GoOrange pisze:Może mi Pan jeszcze wytłumaczyć dlaczego mimo ze obraz wydaje się bardzo podobny na Dell-u i na Eizo to po obróbce na tym pierwszym obraz wpada w zielony
Różnica pomiędzy wysokiej jakości monitorem graficznym a korporacyjnymi widać w zastosowaniach wymagających wysokiej jakości. Prawdopodobnie z upływem czasu będzie Pan widział coraz większą dysproporcję. Zafarb prawdopodobnie wynika z innej regulacji.
GoOrange pisze:Proszę jeszcze napisać jakie są normy nierówności dE dla SX2262W, i analogicznych CG? Dla SX2462W jak Pan napisał =5.
SX dE<5
CG sE<3, realnie <2
Tom01

monitory.mastiff.pl

GoOrange

24 marca 2013, 21:55 - ndz

Chyba za dobre skoro wychwyciłem te nierówności. Poprzestawiałem klocki miejscami i w innych warunkach nie widzę aż tak bardzo tech wad. Nie wiem czemu ale zafarby zniknęły, została tylko leciutka nierówność podświetlania, która zanika już ok ok. 35% - 40% podświetlania. Na 50% - 60% jest igła!

Proszę nie dać się prosić i powiedzieć ile to jest dE=5 jeśli w jednym miejscu jest biel 255 255 255, niżej, wyżej niż 252 252 252?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

24 marca 2013, 22:01 - ndz

GoOrange pisze:Proszę nie dać się prosić i powiedzieć ile to jest dE=5
To nie jest takie proste. To parametr matematyczno-fizjologiczny, silnie nieliniowy i na dodatek mający kilka odmian liczenia. Proszę rzucić okiem: http://pl.wikipedia.org/wiki/Delta_E
Tom01

monitory.mastiff.pl

GoOrange

24 marca 2013, 22:12 - ndz

Rozumiem że kluczowy jest ten fragment

"W praktyce okazuje się, że powszechnie stosowane modele barw nie są równomierne. Innymi słowy, wybrane pary kolorów, równo od siebie oddalonych w przestrzeni barw, mogą być w jednym przypadku bardziej różniące się od siebie, a w innym mniej. Zależy to od subiektywnej oceny obserwatora. Np. w modelu CMYK żółta barwa jest zwykle oceniana jako jaśniejsza, niż barwa niebieska o tym samym natężeniu, a przez to bardziej różni się od czerni."

Cóż, nie mam czym zmierzyć, sprzedawca (wymieniony na stronie Eizo) powiedział że nie przyjmie świecącego więcej niż kilka godzin monitora, zakup w czwartek, niby kupiłem na odległość ale odbierałem w sklepie. Najgorsze jest to ze nie wiem na ile taka nierównomierność jest jeszcze w normie a na ile nie... Ma Pan może jakieś przykłady (foto) jakie nierównomierności są jeszcze w normie a jakie już nie?

Jak Pan myśli, jest sens dzwonić jutro do Alstora? Może też (jak w Epsonie 30 dni), jest jakiś termin że można z nimi dogadać ewentualną wymianę?
F670ES

25 marca 2013, 19:45 - pn

Jak pisałem wcześniej u mnie też występuje to nierówne świecenie (prawy górny róg) i mora na planszach 8 i 9. Mora znika przy rozdzielczości 1280x800. Z nierównomiernością podświetlenia tak jak pisze Tom01 bez pomiarów, na oko nie ma co się męczyć i nerwy tracić. Dla pewności trzeba odesłać do serwisu żeby pomierzyli. Ja dałem temu spokój na razie.

Zapomniałem tylko zapytać jakim konkretnie urządzeniem można pomierzyć te różnice podświetlenia ?
GoOrange

25 marca 2013, 20:10 - pn

Ja jestem dziś po obiecującej rozmowie z serwisem Alstora oraz miłej i rzeczowej z Panem Tomkiem. Wnioski są takie że ów problem (równomierność podświetlania) jest dość subiektywny i rzeczywiście bez odesłania monitora i pomiarów profesjonalnym sprzętem nic powiedzieć nie można, nic w kwestii rozmiaru problemu a tym samym czy sprzęt się łapie na wymianę czy nie. Ja jutro będę miał i1display pro i mimo iż jak powiedział mi Pan Tomek, taki pomiar może być obarczony błędem samego urządzenia to jednak uważam że jeśli wynik będzie dużo gorszy niż zakładany błąd maksymalny to poproszę serwis Alstora o interwencję.

Chciałbym wierzyć że wyolbrzymiam sprawę, dla mnie problem zniknie wraz z tym jak przestanę go widzieć, oby nie było jak powiedział Pan Tomek, takie rzeczy to tylko w CG :(

Kwestia mory, w czym ona przeszkadza i czym się objawia poza testem? Ja używam Maca Mini z oryginalną przejściówką z HDMI na DVI + oryginalny kabel dołączony z monitorem, podpiętym do DVI1.
F670ES

25 marca 2013, 20:50 - pn

Czyli takim i1display pro da się wstępnie coś określić...no to super. Ja niestety za jakiś miesiąc najwcześniej go kupię. Koniecznie daj znać jak już pomierzysz u siebie :) Fajnie by było jakbyś też opisał mniej więcej w jaki sposób mierzyłeś i wyliczałeś odchyłkę.
Co do mory to wydaje mi się, że poza tym specyficznym testem Eizo nie ma ona żadnego znaczenia przy codziennym użytku, chociaż akurat niedaleko mory obraz mam jakby ciemniejszy i dlatego się o nią pytałem. U mnie te fale są bliżej lewego, dolnego rogu. W weekend może uda mi się zorganizować inną kartę graficzną żeby mieć pewność, że nie ma ona na to żadnego wpływu.
GoOrange

25 marca 2013, 21:03 - pn

U mnie są jajka jak mapa baryczna, od dużego do mniejszych, mniej więcej od ciut powyżej połowy ekranu aż na sam dół, dość systematyczne i równomiernie rozłożone w koło całej matrycy. Oczywiście pomiar akurat i1display pro nie będzie idealny ale to najlepszy sprzęt z tych tańszych a jako właściciel dwóch monitorów, które będę kalibrował sporadycznie nie chcę kupować nic lepszech (czyt. dużo droższego).

Jutro jak coś "pomierzę" to dam znać.

Może pochwalisz się zdjęciem swoich nierówności? Będę miał jakieś porównanie.
F670ES

25 marca 2013, 22:51 - pn

Nierównomierność na zdjęciach bardzo trudno uwiecznić, tym bardziej że jest to bardzo subtelne zjawisko, no ale może coś zobaczycie.A więc tak:

Moire:
Obrazek

Nierównomierność:
Obrazek
GoOrange

25 marca 2013, 23:41 - pn

Co do mory to u mnie jest na większym obszarze ale nie umiałem jej sfotografować, wydaje się mniej widoczna.

Zdjęcie podświietlania jak dla mnie jest za ciemne żeby to porównać ale widzę tą samą tendencję. Jak się dobrze przypatrzeć to widać granicę od kosza do godziny, czyli z grubsza pokrywa się z moim egzemplarzem.

Sprawdź jeszcze datę na tabliczce znamionowej, ja teraz dokładnie nie mam jak sprawdzić ale jeśli to ok. listopada 2012 to mamy pewnnie bardzo podobne egzemplarze z tego samego okresu.
raptor88

26 marca 2013, 12:01 - wt

GoOrange pisze:Ja jestem dziś po obiecującej rozmowie z serwisem Alstora oraz miłej i rzeczowej z Panem Tomkiem. Wnioski są takie że ów problem (równomierność podświetlania) jest dość subiektywny i rzeczywiście bez odesłania monitora i pomiarów profesjonalnym sprzętem nic powiedzieć nie można, nic w kwestii rozmiaru problemu a tym samym czy sprzęt się łapie na wymianę czy nie. Ja jutro będę miał i1display pro i mimo iż jak powiedział mi Pan Tomek, taki pomiar może być obarczony błędem samego urządzenia to jednak uważam że jeśli wynik będzie dużo gorszy niż zakładany błąd maksymalny to poproszę serwis Alstora o interwencję.

Chciałbym wierzyć że wyolbrzymiam sprawę, dla mnie problem zniknie wraz z tym jak przestanę go widzieć, oby nie było jak powiedział Pan Tomek, takie rzeczy to tylko w CG :(
I będzie analogicznie jak w serwisie Nec: "trzeba było kupić CG". :lol:
GoOrange

26 marca 2013, 12:10 - wt

raptor88 pisze:
GoOrange pisze:Ja jestem dziś po obiecującej rozmowie z serwisem Alstora oraz miłej i rzeczowej z Panem Tomkiem. Wnioski są takie że ów problem (równomierność podświetlania) jest dość subiektywny i rzeczywiście bez odesłania monitora i pomiarów profesjonalnym sprzętem nic powiedzieć nie można, nic w kwestii rozmiaru problemu a tym samym czy sprzęt się łapie na wymianę czy nie. Ja jutro będę miał i1display pro i mimo iż jak powiedział mi Pan Tomek, taki pomiar może być obarczony błędem samego urządzenia to jednak uważam że jeśli wynik będzie dużo gorszy niż zakładany błąd maksymalny to poproszę serwis Alstora o interwencję.

I będzie analogicznie jak w serwisie Nec: "trzeba było kupić CG". :lol:
Myślmy pozytywnie, intencje podczas rozmowy z serwisem były OK więc nie mam podstaw żeby się uprzedzać.
GoOrange

26 marca 2013, 14:27 - wt

Obrazek

Pierwszy zgrubny pomiar i1display pro. Zwykłe sprawdzenie równomierności podświetlania dostępne w tym sofcie. To chyba jest tragedia!!!
Załączniki
podsw.jpg
podsw.jpg (114.62 KiB) Przejrzano 2199 razy
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

26 marca 2013, 16:41 - wt

To jest całkiem znośny wynik ;)
GoOrange

26 marca 2013, 16:47 - wt

Czornyj pisze:To jest całkiem znośny wynik ;)
Proszę nie żartować, poważnie?!

Powyższy wynik był dla podświetlania 15%, na 100% mam 250 min 265 max. Ale o dziwo teraz odwrotnie, od lewego dołu jaśniejszego do górnego prawego ciemniejszego... Czyżby w połowie skali jaskrawości miało się zrównać?

O ja pinkolę, na 50% jest 165 - 170 max!
F670ES

26 marca 2013, 17:20 - wt

GoOrange pisze:Co do mory to u mnie jest na większym obszarze ale nie umiałem jej sfotografować, wydaje się mniej widoczna.
U mnie mora nie jest tak widoczna jak na tym zdjęciu. Podniosłem ekspozycję, żeby uwidocznić jej rozkład.

Przy jakich odchyłkach należy się zastanawiać nad serwisem ? Liczy się to w jakiś sposób czy wystarczy różnica między max i min wartością ?
GoOrange

26 marca 2013, 17:36 - wt

Podpowiedzcie proszę jak pomierzyć równomierność na całym ekranie, mając jako tło szarość 118 RGB? i1Profiler pozwala w ogóle na to? Ja mam tylko opcję pomiaru w dziewięciu punktach ale nie wiem jakie on sobie tło ustawia, wygląda na białe.

Niby tak to trzeba pomierzyć.
Obrazek
Załączniki
is.jpg
is.jpg (99.88 KiB) Przejrzano 2199 razy
Awatar użytkownika
max

26 marca 2013, 18:29 - wt

F670ES pisze:Nierównomierność na zdjęciach bardzo trudno uwiecznić, tym bardziej że jest to bardzo subtelne zjawisko, no ale może coś zobaczycie.A więc tak:
Moire:
Te przejścia od lekkiej czerwieni do zieleni, to jak mniemam mura chrominancji monitora szerokogamutowego. Pewnie zdjęcie nie oddaje rzeczywistości, ale widziałem szeroki gamut na dużym ekranie PVA EIZO i wydaje mi się, że tam było gorzej.

Równomierność czerni wydaje się na zdjęciu dobra. Choć nie sposób oddać głębi efektu na zdjęciu.

Równomierność bieli: różnica (delta): +11-(-13)=24cd/m2. 24/94(na środku)=25,5%. To ma być "całkiem znośny" wynik? :shock:

Izobary, przy dolnej krawędzi na lewo od środka. Czy ekran nie został aby "lekko" wduszony? Czegoś takiego jeszcze nie widziałem.
Albo była plama i nie została dobrze wyczyszczona, co dało taki efekt. Byłoby to wtedy widoczne na wyłączonym monitorze.

Wróć do „Kalibracja monitorów”