To mój pierwszy post na tym forum ,wiec witam wszystkich . Cieszę się że jest tak specjalistyczne forum jak to w języku polskim .
Kupiłem monitor Dell U2713H , który dysponuje : Wide gamut
(103% NTSC, 99% Adobe RGB)
Zazwyczaj monitory dysponują sRGB (Standard Gamut / sRGB
(72% NTSC)
Jakie są różnice między tymi 2 rożnymi sposobami wyświetlania obrazu ?
Czy dobrze zrobiłem kupując tego della do obróbki video ?
Wiem że jest wersja Della U2713HM która jest tańsza i posiada właśnie tylko sRGB ,ale miałem okazję w takiej samej cenie kupić swój model . Ale czy oby dobrze zrobiłem ??
Jedyne co wiem to wyświetlanie w adobeRGB jest obowiązkowe ( ) dla fotografów . Ale jak to się ma do video edycji , korekcji koloru , kolorowaniu obrazku . Paleta w wyświetlaniu kolorów w adobe RGB wzrasta do 1.07 billion colours a w sRGB to 16.7 million colours ( według producenta) . Ładnie to wygląda na papierze . I pierwsza moja myśl : większa paleta koloru przyda się do kolorowania obrazka .
Ale z drugiej strony doczytuje się o jakiś żrących między sobą sytuacji :
However, if you are working just with sRGB content, viewing it on a wide gamut screen can lead to issues of over-saturation and neon appearing colours and is difficult to manage for many users.
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2713h.htm
Być może ktoś z z znacznie większa wiedzą potrafi rozwiać moje wątpliwości .
Dell U2713H a Adobe RGB czy sRGB do video edycji
- Czornyj
- Kontakt:
Re: Dell U2713H a Adobe RGB czy sRGB do video edycji
Przełączyć pudell w tryb sRGB i po rozterce
Wiem że zazwyczaj powinno się kupować coś o czym ma się pojęcie , ja tak nie zrobiłem , wiem o tym . Ale skoro już mam ten monitor ,to bardzo prosił bym o wyjaśnienie czym się tak naprawdę różni sRGB od adobeRGB . Stary monitor mi się zepsuł ,a jeden projekt musiałem dokończyć w natychmiastowym tempie . Wstępnie miałem wziąć uboższą wersje tego della ,ale zaproponowano mi w tej samej cenie model wyżej . Bardzo bym prosił o wyjaśnienia . Dziękuję .Czornyj pisze:Przełączyć pudell w tryb sRGB i po rozterce
-
br
Jeżeli pracujesz na materiale sRGB to przelącz monitor w tryb sRGB, żeby uniknąć przesycenia kolorów.
Przykład:
Jeżeli będziesz pracował na materiale sRGB w gamucie AdobeRGB, kolory będą przesycone co będziesz próbował skorygować.
W wyniku korekcji kolory oglądane na monitorze o gamucie zbliżonym do sRGB będą blade.
Do obróbki wideo to chyba R709 i w tym wypadku kalibracja.
Przykład:
Jeżeli będziesz pracował na materiale sRGB w gamucie AdobeRGB, kolory będą przesycone co będziesz próbował skorygować.
W wyniku korekcji kolory oglądane na monitorze o gamucie zbliżonym do sRGB będą blade.
Do obróbki wideo to chyba R709 i w tym wypadku kalibracja.
- NocnyJastrzab
A U2713H zmierzony Spyder4Elite troszkę lepiej się prezentuje w kwestii równomierności podświetlenie i koloru, niż to co pokazali na tft.central.co.uk
Wowww! Gdzie robią takie "promocje"?! To prawie 600-700 zł różnicy [..]Wstępnie miałem wziąć uboższą wersje tego della ,ale zaproponowano mi w tej samej cenie model wyżej.
A U2713H zmierzony Spyder4Elite troszkę lepiej się prezentuje w kwestii równomierności podświetlenie i koloru, niż to co pokazali na tft.central.co.uk
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale w ustawieniu nividia control panel ustawiłem tak :
A w playerze tak :
Ogólnie jestem zadowolony z monitora ,ale jednak plazma wydaje mi się wciąż lepszą technologią do wyświetlania filmów . Oczywiście to jest tylko monitor , który ma mi służyć do edycji i korekcji koloru video .
Bardzo bym chciał żeby to było z Polskiego sklepu , niestety tak nie było . Razem z przesyłka wyszło mnie 450eur . Dla tego długo się nie zastanawiałem i od razu wziąłem .Wowww! Gdzie robią takie "promocje"?! To prawie 600-700 zł różnicy
Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale w ustawieniu nividia control panel ustawiłem tak :
A w playerze tak :
Ogólnie jestem zadowolony z monitora ,ale jednak plazma wydaje mi się wciąż lepszą technologią do wyświetlania filmów . Oczywiście to jest tylko monitor , który ma mi służyć do edycji i korekcji koloru video .
- Załączniki
-
- 2.jpg (113.71 KiB) Przejrzano 1551 razy
-
- Untitled.jpg (140.15 KiB) Przejrzano 1551 razy
Wróć do „Zastosowania zawodowe”