Dzień dobry, to mój pierwszy post na forum. Proszę o wskazówkę, bo nie bardzo rozumiem zachowanie mojego monitora (lub systemu) - to usiłuję ustalić.
Otóż kalibruję (a w zasadzie chyba profiluję) 2 monitory (wspomniany EIZO i Nec 1990SXi) za pomocą ColorMunki. Dla każdego monitora tworze profile i wszystko gra.
Problem z tym że po restarcie komputera, na Necu jest OK, a EIZO nie trzyma tego profilu. Ekran jest znacznie cieplejszy (w sensie koloru). System to Win 7 home. W systemowym zarządzaniu kolorem wygląda że jest ok. każdy profil przypisany do właściwego urządzenia. Ponowna kalibracja naprawia kolory. Zapisuje profil z inną nazwą. Jest OK do następnego restartu. Znowu ciepłe kolory w EIZO (Nec OK). Zaglądam do zarządzania, mam już 2 profile, zmiana domyślnego nie robi różnicy na ekranie. Kolejna kalibracja i znowu dobry kolor. Zarządzanie i zmiana pomiędzy już trzeba profilami nie wpływa na obraz, jest OK na każdym z profili - oczywiście do restartu.
Co z tym robić? Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.
Pozdrawiam.
EIZO FS L997 - zapamiętanie profilu
- Czornyj
- Kontakt:
Karta pewnie nVidia? Może być problemik.
Tak czy owak ustawiasz punkt bieli monitorów przy pomocy LUT karty graficznej, przez co bezsensownie psujesz ich jakość tonalną. Proponowałbym instalację ArgyllCMS+dispcalGUI i skalibrowanie monitorów z użyciem wag RGB z poziomu menu OSD.
1990SXi optymalnie byłoby skalibrować oprogramowaniem NEC SpectraView II
Tak czy owak ustawiasz punkt bieli monitorów przy pomocy LUT karty graficznej, przez co bezsensownie psujesz ich jakość tonalną. Proponowałbym instalację ArgyllCMS+dispcalGUI i skalibrowanie monitorów z użyciem wag RGB z poziomu menu OSD.
1990SXi optymalnie byłoby skalibrować oprogramowaniem NEC SpectraView II
Dzięki za szybka odpowiedź, chyba zaczynam rozumieć mechanizm. Windows przy starcie nie ładuje do karty danych z profilu, czyli muszę się uniezależnić od LUT (może nie namieszałem)
Karta to ATI Radeon X1300.
Czy kalibrator colormunki będzie współpracować ze wspomnianym przez ciebie oprogramowaniem?
Karta to ATI Radeon X1300.
Czy kalibrator colormunki będzie współpracować ze wspomnianym przez ciebie oprogramowaniem?
- Czornyj
- Kontakt:
Problem najprawdopodobniej polega na tym, że Windows dlaczegoś ładuje te dane w zły sposób. Spotykałem się z błędnym identyfikowaniem w systemie obu monitorów jako jednego i tego samego, ogólnie wygląda na to, że coś się krzaczy. Proponowałbym instalację najnowszych sterów karty i ponowną reinstalację.
Tak czy owak polecam też ArgyllCMS+dispcalGUI, SpectraView II - oczywiście działają z CMP, gdyby nie działały, to bym nie polecał
Tak czy owak polecam też ArgyllCMS+dispcalGUI, SpectraView II - oczywiście działają z CMP, gdyby nie działały, to bym nie polecał
- Tom01
- Kontakt:
Jeśli to Nvidia, proponuję uruchomić msconfig i z sekcji uruchamianie wyłączyć wszystko co ma "nvidia" w nazwie. Spotkałem się wielokrotnie z sytuacją, że jakiś program Nvidii nałogowo resetował LUT karty graficznej. W celu sprawdzenia czy jest załadowana korekcja, proponuję posłużyć się tym programem: https://monitory.mastiff.pl/temp/tester.zip
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
To nie nvidia, to ATI.
Zainstalowałem ArgyllCMS+dispcalGUI i zrobiłem kalibracje i profilowanie EIZO. Co ciekawe otrzymałem bardzo ciepły kolor, obraz jest zupełnie inny niż przez oprogramowanie colormunki.
Zainstalowałem też Spectra View II i niestety mam tu problem bo soft nie rozpoznaje mojego monitora Nec, mimo że jest na liście wspieranych monitorów. Nie mogłem się w sieci doszukać rozwiązania problemu. Może macie jakieś sugestie? Błąd to "No Communication"
Zainstalowałem ArgyllCMS+dispcalGUI i zrobiłem kalibracje i profilowanie EIZO. Co ciekawe otrzymałem bardzo ciepły kolor, obraz jest zupełnie inny niż przez oprogramowanie colormunki.
Zainstalowałem też Spectra View II i niestety mam tu problem bo soft nie rozpoznaje mojego monitora Nec, mimo że jest na liście wspieranych monitorów. Nie mogłem się w sieci doszukać rozwiązania problemu. Może macie jakieś sugestie? Błąd to "No Communication"
- Tom01
- Kontakt:
Mocny rozjazd kolorystyki wynika prawdopodobnie z innych przyjętych parametrów. Poza tym kalibracja Argyllem w porównaniu do oprogramowania ColorMunki to zupełnie inny poziom trudności. Dobrze byłoby, gdyby opisał Pan krok po kroku, dokładnie co Pan robi. Ewentualnie można ściągnąć triala basICColor display. Dużo łatwiejszy i w znacznie prostszy sposób uzyska Pan podobieństwo obu ekranów.
Jeśli SpectraView II nie może porozumieć się z monitorem, to znaczy, że nie działa komunikacja DDC/CI. Proponuję sprawdzić czy w monitorze jest to włączone. Jeśli tak, winnym jest sterownik karty graficznej. Częsta awaria, szczególnie przy połączeniach analogowych.
Jeśli SpectraView II nie może porozumieć się z monitorem, to znaczy, że nie działa komunikacja DDC/CI. Proponuję sprawdzić czy w monitorze jest to włączone. Jeśli tak, winnym jest sterownik karty graficznej. Częsta awaria, szczególnie przy połączeniach analogowych.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Re: EIZO FS L997 - zapamiętanie profilu
Gdzie tego szukać? W menu monitora czy w konfiguracji sterowników? nie widzę ani tu ani tuTom01 pisze:Proponuję sprawdzić czy w monitorze jest to włączone.
[edit] znalazłem
Wróć do „Kalibracja monitorów”