Kalibracja sprzętowa monitorów z serii EA od NEC
Kalibracja sprzętowa monitorów z serii EA od NEC
Witam serdecznie,
Myślę, że wątek który rozpoczne może być dla Państwa dość interesujący.
Całkiem niedawno na rynku pojawiły się cztery modele monitorów NEC z serii EA.
NEC EA224WMi - 6 bitowy panel IPS + FRC do pełnych 8 bitów, dodatkowo 10 bitowa tablica LUT
NEC EA244WMi - 6 bitowy panel IPS + FRC do pełnych 8 bitów 10 bitowa tablica LUT
NEC EA274WMi - 8 bitowy panel IPS bez FRC 10 bitowa tablica LUT - monitor dostępny od października 2013.
NEC EA294WMi - 8 bitowy panel IPS bez FRC 10 bitowa tablica LUT
Ciekawostką o której NEC nie wspomina jest możliwość legalnej pełnej sprzętowej kalibracji monitorów!
Kalibracja monitorów z serii EA dostępna jest poprzez oprogramowanie do zarządzania i kalibracji monitorów medycznych NEC GammaComp QA w najnowszej wersji 5.02.
Oprogramowanie nie jest oficjalnie dostępne, ale, jeżeli ktoś z Panów będzie uprzejmy chętnie udostępnie oprogramowanie do zamieszczenia na FTP.
Cała procedura kalibracji może zostać przeprowadzona na dowolnym komputerze wyposażonym w nie zintegrowaną kartę graficzną. Monitor podłączony powinien być złączem cyfrowym, DVI lub Display Port.
Po uruchomieniu oprogramowania powita nas następujące okno:
Następnie przechodzimi do zakładki Administrator:
Gdzie kolejno wchodzimi do reinitialize display configuration gdzie wybieramy NECdisplay:
Wracamy do głównego menu i przechodzimy do zakładki calibration:
Następinie Calibration setup, gdzie możemy ustawić parametry kalibracyjne:
oraz krzywą półtonalną:
Następnie klikamy OK i startujemy kalibrację:
Po kalibracji, okienko podsumowania:
Ze względu na sporą wiedzę osób odwiedzających MVA.pl nie będę się rozwodził więcej nad sensem takiej kalibracji oraz "dlaczego właśnie tak to działa". Zainteresowanych zapraszam do podjęcia prywatnej rozmowy.
Na zakończenie, kalibracja przeprowadzona za pomocą GC jest pełnoprawną kalibracją sprzętową zapisującą LUT monitora.
Niestety nie miałem czasu na zrobienie testów monitora przed kalibracją i po kalibracji, ale myślę że ktoś z Państwa posiadający monitor z serii EA z panelem IPS podzieli się wynikami.
p.s Ten konkretnie kalibrowany monitor to NEC EA294WMi 2560x1080pix 21:9!
Serdecznie Pozdrawiam!
Myślę, że wątek który rozpoczne może być dla Państwa dość interesujący.
Całkiem niedawno na rynku pojawiły się cztery modele monitorów NEC z serii EA.
NEC EA224WMi - 6 bitowy panel IPS + FRC do pełnych 8 bitów, dodatkowo 10 bitowa tablica LUT
NEC EA244WMi - 6 bitowy panel IPS + FRC do pełnych 8 bitów 10 bitowa tablica LUT
NEC EA274WMi - 8 bitowy panel IPS bez FRC 10 bitowa tablica LUT - monitor dostępny od października 2013.
Ciekawostką o której NEC nie wspomina jest możliwość legalnej pełnej sprzętowej kalibracji monitorów!
Kalibracja monitorów z serii EA dostępna jest poprzez oprogramowanie do zarządzania i kalibracji monitorów medycznych NEC GammaComp QA w najnowszej wersji 5.02.
Oprogramowanie nie jest oficjalnie dostępne, ale, jeżeli ktoś z Panów będzie uprzejmy chętnie udostępnie oprogramowanie do zamieszczenia na FTP.
Cała procedura kalibracji może zostać przeprowadzona na dowolnym komputerze wyposażonym w nie zintegrowaną kartę graficzną. Monitor podłączony powinien być złączem cyfrowym, DVI lub Display Port.
Po uruchomieniu oprogramowania powita nas następujące okno:
Następnie przechodzimi do zakładki Administrator:
Gdzie kolejno wchodzimi do reinitialize display configuration gdzie wybieramy NECdisplay:
Wracamy do głównego menu i przechodzimy do zakładki calibration:
Następinie Calibration setup, gdzie możemy ustawić parametry kalibracyjne:
oraz krzywą półtonalną:
Następnie klikamy OK i startujemy kalibrację:
Po kalibracji, okienko podsumowania:
Ze względu na sporą wiedzę osób odwiedzających MVA.pl nie będę się rozwodził więcej nad sensem takiej kalibracji oraz "dlaczego właśnie tak to działa". Zainteresowanych zapraszam do podjęcia prywatnej rozmowy.
Na zakończenie, kalibracja przeprowadzona za pomocą GC jest pełnoprawną kalibracją sprzętową zapisującą LUT monitora.
Niestety nie miałem czasu na zrobienie testów monitora przed kalibracją i po kalibracji, ale myślę że ktoś z Państwa posiadający monitor z serii EA z panelem IPS podzieli się wynikami.
p.s Ten konkretnie kalibrowany monitor to NEC EA294WMi 2560x1080pix 21:9!
Serdecznie Pozdrawiam!
- Kontakt:
Tej klasy produkty z opcją sensownej regulacji sprzętowej przenoszą te monitory serii EA o poziom wyżej do poziomu monitorów mocno zaawansowanych. Mamy małe kuku dla japońskiego konkurenta z serią EV ;P
Kawał dobrej roboty panie Gamma
Re: Kalibracja sprzętowa monitorów z serii EA od NEC
Pięknie napisaneCzornyj pisze:Ma-sa-kra
Tej klasy produkty z opcją sensownej regulacji sprzętowej przenoszą te monitory serii EA o poziom wyżej do poziomu monitorów mocno zaawansowanych. Mamy małe kuku dla japońskiego konkurenta z serią EV ;P
Kawał dobrej roboty panie Gamma
Tomasz Gut
- Tom01
- Kontakt:
Dodam informację dla tych, którzy nie znają głębiej rozwiązań od NECa, że oprogramowanie GammaCompMD QA jest bliskim krewnym Spectraview II.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Oba programy tworzone są przez ten sam dział R&D NEC w US.Tom01 pisze:Dodam informację dla tych, którzy nie znają głębiej rozwiązań od NECa, że oprogramowanie GammaCompMD QA jest bliskim krewnym Spectraview II.
- Kontakt:
Z tym przenoszeniem poziomu bym się nie zagalopowywał. To półka taka jak była. Monitory mocno zaawansowane mają lepsze panele, selekcjonowane i linearyzowane w fabryce, "elektronikę" na jednak znacznie wyższym poziomie. Faktem jest natomiast, że bezpośrednia konkurencja w tej chwili nie ma możliwości bezstratnego poprawienia liniowości. Zobaczymy jaki będzie ruch ze strony EIZO, wszak to "tylko" kwestia odblokowania pewnych wihajstrów w firmware.Tomig pisze:Tej klasy produkty z opcją sensownej regulacji sprzętowej przenoszą te monitory serii EA o poziom wyżej do poziomu monitorów mocno zaawansowanych. Mamy małe kuku dla japońskiego konkurenta z serią EV ;P
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Czy wiadomo coś Panu na temat nowości serii P oraz PA, z dwójką na końcu?Gammaray pisze: NEC EA224WMi - 6 bitowy panel IPS + FRC do pełnych 8 bitów, dodatkowo 10 bitowa tablica LUT
NEC EA244WMi - 8 bitowy panel IPS bez FRC 10 bitowa tablica LUT
- Tom01
- Kontakt:
NEC do jesieni zmieni całą linię PA na "2".
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Zagadką jest dla mnie jeszcze, czy pojawią się modele 27" i 30" w wersji P (s-RGB)?
Wreszcie jakaś konkretna informacja. Dzięki .Tom01 pisze:NEC do jesieni zmieni całą linię PA na "2".
Zagadką jest dla mnie jeszcze, czy pojawią się modele 27" i 30" w wersji P (s-RGB)?
Pierwszy model PA242W będzie dostępny już od czerwca - tak wynika z mojej wiedzy. Będzie to monitor wyposażony w panel AH-IPS delikatnie satynowany z podświetleniem GB-r LED.
max pisze:Wreszcie jakaś konkretna informacja. Dzięki .Tom01 pisze:NEC do jesieni zmieni całą linię PA na "2".
Pierwszy model PA242W będzie dostępny już od czerwca - tak wynika z mojej wiedzy. Będzie to monitor wyposażony w panel AH-IPS delikatnie satynowany z podświetleniem GB-r LED.
Witam serdecznie,
Gamma Comp 5 jest do ściągnięcia tutaj:
http://www.necdisplay.com/support-and-s ... /downloads
Gamma Comp 5 jest do ściągnięcia tutaj:
http://www.necdisplay.com/support-and-s ... /downloads
- Kontakt:
No niezłe cacko! Szkoda tylko, że nie ma wersji dla OSX...
Bardzo to ciekawe co czytam w tym wątku:)
Jakie są różnice pomiędzy tym softem a SpectraView II? Pracuje obecnie na tym drugim i chętnie go zastąpię ze względu na zagmatwaną licencję, a lubię mieć czyste sumienie:). Mam starszy monitor SpectraView 2690 i Color Munkiego Photo. Oba znajdują się na liście kompatybilnych sprzętów.
Jakie są różnice pomiędzy tym softem a SpectraView II? Pracuje obecnie na tym drugim i chętnie go zastąpię ze względu na zagmatwaną licencję, a lubię mieć czyste sumienie:). Mam starszy monitor SpectraView 2690 i Color Munkiego Photo. Oba znajdują się na liście kompatybilnych sprzętów.
- Czornyj
- Kontakt:
Przecież SV2690 działa z softem SpectraView Profiler 5 - całkowicie legalnie...
Czornyj dzięki:)
Przyznam, że więcej czasu spędzam na bieganiu po krzakach z aparatem niż czytaniu forum i takie oczywistości mi umykają:). SVII wydał mi się oczywistym wyborem...i dlatego postarałem się o pozyskanie tego softu.
Jeszcze raz dzięki za info!!
Przyznam, że więcej czasu spędzam na bieganiu po krzakach z aparatem niż czytaniu forum i takie oczywistości mi umykają:). SVII wydał mi się oczywistym wyborem...i dlatego postarałem się o pozyskanie tego softu.
Jeszcze raz dzięki za info!!
- NocnyJastrzab
Jak na złość.. przydałby się niektórym Jest "manual" PDF to i testy się pojawią..
Czornyj pisze:No niezłe cacko! Szkoda tylko, że nie ma wersji dla OSX...
Jak na złość.. przydałby się niektórym Jest "manual" PDF to i testy się pojawią..
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
- Tom01
- Kontakt:
Zauważyłem grube ograniczenie. GammaCompMD QA nie ma możliwości skalibrowania jasności monitorów poniżej 100nitów.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- NocnyJastrzab
Dobrze wiedzieć.. Ale w sumie trudno się dziwić skoro, jest dedykowany do monitorów medycznych, pracujących dużą jasnością i określonych warunkach.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
- Czornyj
- Kontakt:
EA244WMi - minimalny cel kalibracji luminancji to 40cd/m^2 - mz. ujdzie Wartość min. wtpt GCMD QA zależy od typu wyświetlacza.Tom01 pisze:Zauważyłem grube ograniczenie. GammaCompMD QA nie ma możliwości skalibrowania jasności monitorów poniżej 100nitów.
- Czornyj
- Kontakt:
...lepsze jajo - SpectraView II kalibruje EA244WMi
Co ciekawe - aplikacji nie da się zainstalować z podłączonym EA, trzeba podpiąć x90, P lub PA. Ale później ogarnia EAcza i kalibruje go (sprzętowo of kros) bez najmniejszego problemu
Co ciekawe - aplikacji nie da się zainstalować z podłączonym EA, trzeba podpiąć x90, P lub PA. Ale później ogarnia EAcza i kalibruje go (sprzętowo of kros) bez najmniejszego problemu
Wróć do „Dział wsparcia technicznego”