Monitor do domu 1500zł

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

Re: Monitor do domu 1500zł

14 maja 2013, 11:16 - wt

max pisze:Musisz poczekać.
...do jutra ;)
Awatar użytkownika
ruku

14 maja 2013, 13:43 - wt

Czornyj pisze:
max pisze:Musisz poczekać.
...do jutra ;)
To licze na Ciebie, że rozjaśnisz mi trochę w tym temacie:)
Marek

14 maja 2013, 15:49 - wt

Też czekam z niecierpliwością ;)
ampartumpur

16 maja 2013, 20:13 - czw

Ja w końcu zdecydowałem się na zakup NEC EA244Wmi. Zdecydowała jednak chęć posiadania monitora 16:10. Postaram się opisać go trochę jak tylko parę dni go poużytkuję
Marek

16 maja 2013, 21:24 - czw

Gratuluję zakupu ;)

Z chęcią przeczytam pierwsze wrażenia z użytkowania tego monitora :D
zaqer

31 maja 2013, 21:39 - pt

ruku pisze:Ja dorzuce jeszcze swoje pytanie na koniec bo mam dylemat

Eizo EV2436W
vs
NEC EA244WMi
Czy powyższy dylemat został rozwiązany?
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

31 maja 2013, 22:14 - pt

Jak wspomniałem w sąsiednim wątku - NEC EA244WMi ogrywa EIZO EV2436W możliwością pełnej, sprzętowej kalibracji, lepszą matrycą AH-IPS 8-bit, satynowym dyfuzorem i niższą ceną. Z punktu widzenia zastosowań foto/graficznych wg. mnie wybrór jest prosty jak budowa cepa.
Awatar użytkownika
ruku

31 maja 2013, 23:47 - pt

Tak. Jest swietny jednak ja akurat w swojej sztuce dostalem 23 (a pewnie jest ich wiecej) bad pixele :P I to bez zbytniego sprzetu, liczenie palcem... :>
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

31 maja 2013, 23:51 - pt

ruku pisze:Tak. Jest swietny jednak ja akurat w swojej sztuce dostalem 23 (a pewnie jest ich wiecej) bad pixele :P I to bez zbytniego sprzetu, liczenie palcem... :>
W moim - jak bym nie liczył - jest ich równe 0. Dwudziestukilku badpikseli nie widziałem nawet w najgorszej padlinie. Prawdopodobnie kurierzy grali twoim easkiem na sortowni w baseball. Szczęściem w nieszczęściu przy takiej ilości przysługuje wymiana na nówkę sztukę ;)
Awatar użytkownika
ruku

01 czerwca 2013, 00:20 - sob

Dokladnie, szczescie w nieszczesciu:) Wedlug normy iso wypisanej na pudle moze ich byc 2.

Ale mowiac o monitorze - jest swietny jak wyzej juz zostalo powiedziane. W momencie kiedy przestawilem sie znow na mojego starego asusa 22' 1680x1050 TN, odpalilem komputer i przeżyłem szok. Dosłownie, nawet pulpit wyglądał jakby był na "najmniejszych detalach". Czy jest wart tych pieniedzy? Tak. Poleciłbym go każdemu:)
ampartumpur

07 czerwca 2013, 08:21 - pt

hej,

A ja mam pytanie do tych co ten monitor już posiadają. Mianowicie u mnie, jeżeli jest włączony Auto britghness i jednoczesnie włączony jest human sensor to obraz zaczyna się cały czas przyciemniać i rozjaśniać. Są to niewielkie zmiany ale bardzo przeszkadzaja i męczą wzrok. Tam gdzieś w ustawieniach jest wyświetlone procentowo chyba natężenie światła i widzę że cały czas się ono zmienia. Problem wystepuje głównie przy słabym oświetleniu. Jeżeli wyłączony zostanie human sensor to wszystko działa w porządku. Też taki problem występuje u Was???
uppersilesian

08 czerwca 2013, 13:42 - sob

Ampartumpur, wprowadziłem na swoim EA244 (mam go od wczoraj) takie ustawienia, o których piszesz, czyli Autobrightness na 1=ambient light i Humansensing na 1=Light (o takich ustawieniach mówiłeś?) i nic się nie ściemniało. Mam go podłączonego do laptopa i ściemnia się po otwarciu klawiatury, za każdym razem, kiedy chcę coś napisać. W tej chwili piszę na przyciemnionym, jak skończę i zamknę klawiaturę, to powinien się rozjaśnić.
No, i rozjaśnił się.
Przestaje/zaczyna mnie widzieć, jak sądzę.
Oczywiście, przed przyciemnieniem wyświetla się komunikat: HUMAN SENSOR ON / ENTER INTO POWER SAVE MODE SHORTLY.
Ale może twój problem jest innej natury, a ja niewłaściwie Cię zrozumiałem?
uppersilesian

08 czerwca 2013, 13:46 - sob

Wyłączyłem Human Sensing, pozostawiając włączony Autobrightness i nic się nie zmienia w jasności monitora.
uppersilesian

08 czerwca 2013, 15:01 - sob

Dzień dobry,
jak napisałem powyżej od wczoraj mam w domu NEC EA244 WMi. O zakupie zdecydowały m.in. opinie wyrażone na tym forum. Testów nie mogłem się - podobnie jak inni zainteresowani - doszukać. Oczywiście, zdaję sobie sprawę, że nie jest to żaden cud, ale musiałem/chciałem się zmieścić w jakimś rozsądnym budżecie. Monitor z przeznaczeniem do fotografii amatorskiej, głównie krajobraz górski, obróbka w zasadzie tylko plików jpeg z D7000, chociaż może spróbuję się też pobawić nefami; balans bieli w jpegach jest czasem taki sobie - tylko skąd na to wziąć czas?
Przesiadka z 17' monitora w laptopie. SZOK! Początkowo pomyślałem, że trzeba go jak najszybciej odesłać (zakup przez internet, mam 10 dni), ale teraz już powolutku przywykam.
Mam te 10 dni na ewentualny zwrot, dlatego sprawdzam go na różne sposoby dostępne laikowi, czyli w bardzo podstawowym zakresie. Wykorzystuję do tego sposoby i programy polecone mi na forum benchmark, ale rodem z tego forum, z działu/wątku pt.: OBRAZY I NARZĘDZIA DO TESTOWANIA MONITORÓW.
Zamierzałem tu po kolei przywoływać odnośniki do poszczególnych testów, ale nie wiem jak to zrobić.

W tym teście: Obraz trickowy sprawdzający moduł CMM
https://monitory.mastiff.pl/temp/cmm.jpg

Wyświetla mi się kolor zielony z kolorowymi paskami po bokach - jak na dole po prawej. To ma oznaczać nieprawidłową kalibrację charakterystyk jasności kanałów RGB.
Czy to jest do usunięcia na drodze kalibracji monitora? Czy tylko w ten sposób?
Światło zielone oznacza, że w przeglądarce działa moduł zarządzania barwą, w kolejnym teście znalazłem polecenie, żeby zarządzanie barwą wyłączyć, ale znowu nie wiem jak to zrobić w Windows 7.
Czy ktoś wie?

W tym teście: Gradient w szarości.
https://monitory.mastiff.pl/temp/szarosc.png

Wydaje mi się, że jest w porządku.
Oczywiście, w najciemniejszym miejscu, dwa skrajne paski są prawie nie do odróżnienia, ale jak napisałem, zdaję sobie sprawę z możliwości monitora.
Nie ma przebarwień, albo ich nie dostrzegam, ale to by przeczyło wynikom testu pierwszego, bo przebarwienia oznaczają, cytuję:"mamy do czynienia z niepoprawnymi względem siebie charakterystykami jasności kanałów RGB."

W tym teście: Obraz do testowania charakterystyki gamma.
https://monitory.mastiff.pl/images/220.png

Lewa kolumna wyświetla się w odcieniach szarości, środkowa to kolory. Prostokąty po prawej są wyraźnie szaro-czarne.
Co to oznacza?

W tym teście: Obraz do testowania charakterystyki gamma w funkcji kąta widzenia.
https://monitory.mastiff.pl/temp/rzeznik.png

Monitor wyświetla kolorki, bardzo miłe, ale czy o to chodzi?

W tych testach: Obrazy do testowania obecności modułu FRC.
https://monitory.mastiff.pl/images/mva/frc1.gif
https://monitory.mastiff.pl/images/mva/frc2.gif

"Jeśli mechanizm FRC działa, siatka będzie migotać tym bardziej im większa jest ingerencja FRC w obraz." - to fragment komentarza do testu. Spodziewałem się, że na EA244 WMi, wyposażonym podobno w matrycę sterowaną za pomocą pełnego 8 bitowego słowa, cokolwiek to oznacza, nic nie będzie migać. Tymczasem pierwszy obrazek jest nieruchomy, ale drugi jakby nie mógł usiedzieć na miejscu.
Czy to możliwe?

Tego testu nie mogę uruchomić na komputerze:
https://monitory.mastiff.pl/temp/Ntest-mva.pl.exe [600KB]

Ten test: https://monitory.mastiff.pl/instrukcje/p ... st_Win.zip pozwolił mi zrozumieć miażdżącą przewagę nowego monitora nad dotychczasowym i upewnić się, że matryca nie ma martwych pikseli, ani ciemnych, ani kolorowych czy białych. Polecam.

Pozostałe sprawdziany oparte są na wzornikach.Nawet miałem zamiar zamówić po jednym kolorowym i czarno-białym, ale nie wiem, czy ma to sens przy monitorze, który tak się zachował w powyższych testach?

Nieźle przeszedł test The Lagom Test, rzecz jasna według mojej, laika, oceny.

Moje pytanie: co o tym sądzicie?
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

08 czerwca 2013, 16:03 - sob

Test CMM testuje poprawne ustawienie programów i przeglądarek, nie monitora.

Rzeźnik demaskuje kiepską linearyzację fabryczną, typową dla typowej biurwy, jaką jest EA244WMi. Ewenementem w tej klasie monitorów jest to, że można ją poprawić dzięki kalibracji sprzętowej.

Mruganie mikrowzorów jest normą nawet w najdroższych monitorach. Spotkałem się bodaj z jednym, który wogóle nie mrugał - no więc był to NEC SpectraView 301, jedyny na rynku monitor z naprawdę 10-o bitową matrycą. Reszta zawsze lekko mrugnie na 1-2 planszach, padlina mruga tak, że oczy bolą patrzeć.
ampartumpur

08 czerwca 2013, 16:03 - sob

Hej,

Dzięki za odpowiedź :)

Chodziło mi o dokładnie takie ustawienia jak napisałeś. Tyle, że bardzo ważne jest aby sprawdzić to nie w dziennych warunkach oświetleniowych tylko nocnych. (Po zapadnięciu zmroku, całkowicie ciemny pokój albo jakaś niewielka lampka).

Wówczas -w OFF MODE SETTINGS - SENSOR SETTING masz pole MEASURED. Wiem, że sama opcja jest do czego innego, ale tam można sprawdzić obecne natężenie.
Zazwyczaj w jasny dzień jest to 100%. Albo przy mocnym świetle pokojowym.

Natomiast w nocy, lub przy małej lampce ten wskaźnik zaczyna się bardzo wahać. Widzę wartości, które zmieniają się co 1-2 % np. 16%, 17%, 15%, 18%. Zmienia się to bardzo szybko. I wraz z tymi zmianami ekran sie bardzo delikatnie rozjaśnia lub przyciemnia. Trzeba się przyjrzeć, najlepiej na jakimś dość jasnym jednolitym tle.

Ja to tak znalazłem, bo się dziwiłem, że oczy mi się męczą bardzo od monitora ;)
uppersilesian

08 czerwca 2013, 16:19 - sob

ampartumpur pisze:Hej,

Dzięki za odpowiedź :)

Chodziło mi o dokładnie takie ustawienia jak napisałeś. Tyle, że bardzo ważne jest aby sprawdzić to nie w dziennych warunkach oświetleniowych tylko nocnych. (Po zapadnięciu zmroku, całkowicie ciemny pokój albo jakaś niewielka lampka).

Wówczas -w OFF MODE SETTINGS - SENSOR SETTING masz pole MEASURED. Wiem, że sama opcja jest do czego innego, ale tam można sprawdzić obecne natężenie.
Zazwyczaj w jasny dzień jest to 100%. Albo przy mocnym świetle pokojowym.

Natomiast w nocy, lub przy małej lampce ten wskaźnik zaczyna się bardzo wahać. Widzę wartości, które zmieniają się co 1-2 % np. 16%, 17%, 15%, 18%. Zmienia się to bardzo szybko. I wraz z tymi zmianami ekran sie bardzo delikatnie rozjaśnia lub przyciemnia. Trzeba się przyjrzeć, najlepiej na jakimś dość jasnym jednolitym tle.

Ja to tak znalazłem, bo się dziwiłem, że oczy mi się męczą bardzo od monitora ;)
Czy dobrze zrozumiałem? - "Po zapadnięciu zmroku, całkowicie ciemny pokój albo jakaś niewielka lampka." i "Trzeba się przyjrzeć, najlepiej na jakimś dość jasnym jednolitym tle." Skąd wziąć jasne tło w ciemnym pokoju?
Chcesz powiedzieć, że zmian jasności nie zauważasz patrząc się w monitor, czyli Ci nie przeszkadzają, a zauważasz je ..., no właśnie, wpatrując się w co?
Gdybyś nie odczuwał dyskomfortu związanego z oczami, to nie zorientowałbyś się, że monitor zmienia jasność?
ampartumpur

08 czerwca 2013, 16:37 - sob

:)

Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Mówiąc o tle miałem na myśli tło na ekranie. Np, otwierając pusty dokument tekstowy. Na białym tle dokumentu tekstowego dobrze to widać. Na innych też widać ale akurat przy takim tle jest wg. mnie to najłatwiej zauważalne.

Gdybym nie odczuwał dyskomfortu też pewnie bym zauważył. Ale na początku myślałem, że to przez zmęczenie wzroku coś źle widzę :D I jak się przypatrzyłem to zobaczyłem o co chodzi.
uppersilesian

08 czerwca 2013, 16:46 - sob

Czornyj pisze:Test CMM testuje poprawne ustawienie programów i przeglądarek, nie monitora.

Rzeźnik demaskuje kiepską linearyzację fabryczną, typową dla typowej biurwy, jaką jest EA244WMi. Ewenementem w tej klasie monitorów jest to, że można ją poprawić dzięki kalibracji sprzętowej.

Mruganie mikrowzorów jest normą nawet w najdroższych monitorach. Spotkałem się bodaj z jednym, który wogóle nie mrugał - no więc był to NEC SpectraView 301, jedyny na rynku monitor z naprawdę 10-o bitową matrycą. Reszta zawsze lekko mrugnie na 1-2 planszach, padlina mruga tak, że oczy bolą patrzeć.
No dobrze, Czornyj.
Czyli test CMM to nieporozumienie.

Test Gradient szarości zaliczony.

A jak z/interpretować obraz wyświetlany w teście trzecim - Obraz do testowania charakterystyki gamma.
Na co zwrócić szczególną uwagę uwagę?
https://monitory.mastiff.pl/images/220.png

Kiedy, a raczej jak, demaskuje rzeźnik kiepską linearyzację fabryczną? Tak nawiasem, to, co już gdzieś wcześniej napisałeś, że w tym modelu można to sprzętowo poprawić, było jednym z argumentów za.
Na co, powtórzę się, zwrócić szczególną uwagę oglądając ten obrazek?
https://monitory.mastiff.pl/temp/rzeznik.png

Mruganie zaliczone.
Od wczoraj spędziłem przed monitorem pewnie kilkanaście godzin - oczy mam takie sobie, choć mogę pracować bez okularów, co na 17" laptopa było nie do pomyślenia - i z oczami jest wszystko w porządku.
Pewny jesteś, że EA244 to czyste 8bit bez FRC? W teście na extrahardware.com, recenzent pisze, że jak na jego oko, to może tak nie być:"... if my eyes were not mistaken, careful inspection of dark grey areas did reveal a well managed FRC on the NEC EA244WMi screen."
Ostatnio zmieniony 08 czerwca 2013, 16:52 - sob przez uppersilesian, łącznie zmieniany 2 razy.
uppersilesian

08 czerwca 2013, 16:47 - sob

ampartumpur pisze::)

Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Mówiąc o tle miałem na myśli tło na ekranie. Np, otwierając pusty dokument tekstowy. Na białym tle dokumentu tekstowego dobrze to widać. Na innych też widać ale akurat przy takim tle jest wg. mnie to najłatwiej zauważalne.

Gdybym nie odczuwał dyskomfortu też pewnie bym zauważył. Ale na początku myślałem, że to przez zmęczenie wzroku coś źle widzę :D I jak się przypatrzyłem to zobaczyłem o co chodzi.

Postaram się to sprawdzić wieczorem. Późnym, rzecz jasna.

Wróć do „Monitory różne”