Kalibracja sprzętowa monitorów z serii EA od NEC
Re: Kalibracja sprzętowa monitorów z serii EA od NEC
Inna ciekawa informacja:
EA244WMi ma ten sam panel który umieszczany jest w P242W.
Oczywiscie nadal brakuje gadżetów elektonicznych, ale panel pozostaje ten sam.
Bo nie ma innego .
http://www.tftcentral.co.uk/articles/mo ... _parts.htm
Patrz: 24", LGD, 2012r, AH-IPS, W-LED.
http://www.tftcentral.co.uk/articles/mo ... _parts.htm
Patrz: 24", LGD, 2012r, AH-IPS, W-LED.
Samym panelem nie ma co się jarać. Jego udział w wyświetlaniu jest podobny do udziału opon we właściwościach trakcyjnych samochodu.Gammaray pisze:Inna ciekawa informacja:
Czyli kluczowy.Filip pisze:...Jego udział w wyświetlaniu jest podobny do udziału opon we właściwościach trakcyjnych samochodu.
Czyli jak założymy do Poloneza opony z Subaru Imprezy STI, to trakcja będzie prawie taka sama. Tak?max pisze:Czyli kluczowy.Filip pisze:...Jego udział w wyświetlaniu jest podobny do udziału opon we właściwościach trakcyjnych samochodu.
Że tak powiem: Myślę, że nie sądzę
- Czornyj
- Kontakt:
Ucinając motoryzacyjne dywagacje - mz. monitorek jest całkiem niezły, szczególnie jeśli wziąć pod uwagę jego cenę. Oczywiście nie tak dobry i wygodny w obsłudze jak P/PA z 14(16)bit 3DLUT + DUC, ale zupełnie znośny w zastosowaniach o niekrytycznym znaczeniu barwy.
Mz. jest to doskonały następca "poor man's Spectraview", NECzka P221W - tyle że większy, z wyższą rozdzielczością oraz mniejszym gamutem (skutkiem czego z o niebo lepszą równomiernością). Ogólnie w swojej kategorii cenowej jest mz. bezkonkurencyjny.
Mz. jest to doskonały następca "poor man's Spectraview", NECzka P221W - tyle że większy, z wyższą rozdzielczością oraz mniejszym gamutem (skutkiem czego z o niebo lepszą równomiernością). Ogólnie w swojej kategorii cenowej jest mz. bezkonkurencyjny.
Gammaray napisał w poście otwierającym wątek: "Cała procedura kalibracji może zostać przeprowadzona na dowolnym komputerze wyposażonym w nie zintegrowaną kartę graficzną."
Gammaray, skąd wytrzasnąłeś ten warunek, że działa to wyłącznie z kartą nie zintegrowaną?
Gammaray, skąd wytrzasnąłeś ten warunek, że działa to wyłącznie z kartą nie zintegrowaną?
Czy do takiej kalibracji potrzebuję jakiś czujnik? Na zdjęciu widzę, że do monitora coś przylega?
- Tom01
- Kontakt:
Oczywiście, że potrzebny.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
- NocnyJastrzab
Naturalnie, zgodnie z dokumentacją softu (zazwyczaj podaje zgodne modele). Z obecnych na rynku najlepszy będzie X-Rite i1Display ProVilier pisze:Czy do takiej kalibracji potrzebuję jakiś czujnik?
wygląda na ColorMunki PhotoNa zdjęciu widzę, że do monitora coś przylega?
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Posiadam NEC 244WMi i przymierzam się do wykonania kalibracji . Nigdy tego wcześniej nie robiłem ale skoro jest taka możliwość postanowiłem spróbować.
Mam kilka pytań do doświadczonych użytkowników ( z góry przepraszam jeżeli wydadzą się banalne )
1. czy po skalibrowaniu monitora przy pomocy GammaCompMDQA_Client_v5.1.20 powinienem używać monitora w trybie PROGRAMMABLE żeby monitor wyświetlał prawidłowo to co udało się poprawić w czasie kalibracji ( oczywiście profil ICC ustawię jako aktywny w systemie )
2. czy w czasie kalibracji należy regulować jakoś monitor z poziomu menu monitora czy tylko ustawiamy parametry w samym programie
3. przed rozpoczęciem kalibracji w menu monitora ma ustawić PRGRAMMABLE ?
4. GammaCompMDQA_Client_v5.1.20 zainstalowałem , bez problemu odnalazł monitor. Kalibrator zamierzam wypożyczyć (X-Rite i1Display Pro)
5. Czy przywrócenie ustawień fabrycznych monitora kasuje również ustawienia kalibracyjne ?
Mam kilka pytań do doświadczonych użytkowników ( z góry przepraszam jeżeli wydadzą się banalne )
1. czy po skalibrowaniu monitora przy pomocy GammaCompMDQA_Client_v5.1.20 powinienem używać monitora w trybie PROGRAMMABLE żeby monitor wyświetlał prawidłowo to co udało się poprawić w czasie kalibracji ( oczywiście profil ICC ustawię jako aktywny w systemie )
2. czy w czasie kalibracji należy regulować jakoś monitor z poziomu menu monitora czy tylko ustawiamy parametry w samym programie
3. przed rozpoczęciem kalibracji w menu monitora ma ustawić PRGRAMMABLE ?
4. GammaCompMDQA_Client_v5.1.20 zainstalowałem , bez problemu odnalazł monitor. Kalibrator zamierzam wypożyczyć (X-Rite i1Display Pro)
5. Czy przywrócenie ustawień fabrycznych monitora kasuje również ustawienia kalibracyjne ?
- NocnyJastrzab
Ad 1 i 3. Soft sam przełączy monitor w tryb PROGRAMMABLE i nie należy go potem ruszać.
Ad 2. Tylko softem. W monitorze tylko reset ustawień przed kalibracją. Można jeszcze wyłączyć czujnik oświetlenia oraz wygaszanie monitora.
Ad 4. Słuszna opcja
Ad 5. Raczej tak..
Ad 2. Tylko softem. W monitorze tylko reset ustawień przed kalibracją. Można jeszcze wyłączyć czujnik oświetlenia oraz wygaszanie monitora.
Ad 4. Słuszna opcja
Ad 5. Raczej tak..
Ad2. W programie kalibracyjnym zwykle sam decydujesz czy ręcznie regulujesz jasność (odznacz zmianę kontrastu) czy ma to zrobić automatycznie. Niezależnie od wybranej opcji trzeba po kalibracji zapamiętać/zapisać nastawy regulacji, bo tylko z takimi wartościami monitor 'najwierniej' odwzorowuje kolory. I nie ruszaj kontrastu, zostaw 50%, bo ruszenie w dowolną stronę powoduje wzrost bandingu.
Dziś wykonałem kalibrację NEC 244WMi. Całość przebiegła bardzo sprawnie. Załączam wyniki i proszę o ocenę. Kalibrator mam wypożyczony więc jeszcze mogę coś poprawić.
- Załączniki
-
- 6.JPG (86.44 KiB) Przejrzano 6350 razy
-
- 5.JPG (72.47 KiB) Przejrzano 6350 razy
-
- 4.JPG (71.88 KiB) Przejrzano 6350 razy
-
- 3.JPG (75.35 KiB) Przejrzano 6350 razy
-
- 2.JPG (76.4 KiB) Przejrzano 6350 razy
-
- 1.JPG (76.53 KiB) Przejrzano 6350 razy
- NocnyJastrzab
Wygląda przyzwoicie Sprawdzałeś klin szarości?
Sprawdzałem. Nie jest idealnie. Na Eizo S1910 wygląda lepiej. Zostawić już tego NECa w spokoju czy jeszcze coś może być lepiej ?
- NocnyJastrzab
Ja bym zostawił. Możesz się jeszcze pobawić z ciekawości, ale szału nie będzie..
W tym modelu nie da się po kalibracji uzyskać ładnego klina szarości - lekki banding obowiązkowy.
Może jestem nadwrażliwy a może mój egzemplarz jest wadliwy ? Chociaż kolega "NocnyJastrzab" twierdzi, że to taki urok tego modelu niestety.
Czy po kalibracji GammaComp QA jest sens tworzyć dodatkowe profile w i1ProfilerSetup ?
Czy ustawić w monitorze PRGRAMMABLE i w systemie stworzony przez GammaComp profil i zapomnieć o pozostałych trybach menu monitora ?
Tak też myślę. Najbardziej denerwuje mnie drżenie na jednolitych kolorach. Nie widziałem takiego nieprzyjemnego efektu nawet na dużo tańszych monitorachaazinek pisze:W tym modelu nie da się po kalibracji uzyskać ładnego klina szarości - lekki banding obowiązkowy.
Może jestem nadwrażliwy a może mój egzemplarz jest wadliwy ? Chociaż kolega "NocnyJastrzab" twierdzi, że to taki urok tego modelu niestety.
Czy po kalibracji GammaComp QA jest sens tworzyć dodatkowe profile w i1ProfilerSetup ?
Czy ustawić w monitorze PRGRAMMABLE i w systemie stworzony przez GammaComp profil i zapomnieć o pozostałych trybach menu monitora ?
Wróć do „Dział wsparcia technicznego”