Monitor do domu 1500zł

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
Awatar użytkownika
max

Re: Monitor do domu 1500zł

08 czerwca 2013, 16:49 - sob

uppersilesian pisze: ...żeby zarządzanie barwą wyłączyć, ale znowu nie wiem jak to zrobić w Windows 7.
Czy ktoś wie?
To się wyłącza w przeglądarce a nie w Win. Sprawdź w ustawieniach przeglądarki.

Wszystkie testy oglądać na 100% powiększenia. Dokładnie. Piksel w piksel.

https://monitory.mastiff.pl/images/220.png
Oglądaj z dużej odległości, przymruż oczy. Prawy klin powinien być klinem szarym, w środku wysokości odpowiadać szarości tła 50%. Wymaga w miarę dokładnej kalibracji. W moim, nie kalibrowanym, o dziwo jest szare i oba kliny są prawie identyczne. Powinny być identyczne przy oglądaniu z większej odległości.

https://monitory.mastiff.pl/temp/rzeznik.png
Oglądaj koniecznie przy powiększeniu 100%. Prostopadle do ekranu, z dużej odległości, przymruż oczy. Powinno być klinem szarości (zbudowanym de facto z kolorowych pasków). U mnie też o dziwo szare. Zmienia się nieznacznie wraz z kątem patrzenia.

Proponuję rozważyć kalibrację przez forumowych fachowców.

Automatyczną regulację jasności, stosowną do jasności oświetlenia w pomieszczeniu, należy ustawić/skalibrować. Jeśli przy jasnym/dziennym oświetleniu monitor ustawia się na 100% jasności, to zdecydowanie za dużo. Proponuję na początek powyłączać ten automat i ustawić ręcznie jasność na stałą wartość, równą jasności białej kartki obok monitora (patent Toma01). Niestety trzeba to regulować na bieżąco, wraz ze zmieniającym się oświetleniem dziennym. Ale przynajmniej kontrolujesz sytuację. Czujnik obecności na początek też bym wyłączył. Za dużo wariactwa mz. jak na początek. Trudno się połapać co się dzieje, dlaczego i kto jest winny.
uppersilesian

08 czerwca 2013, 19:14 - sob

max pisze:
uppersilesian pisze: ...żeby zarządzanie barwą wyłączyć, ale znowu nie wiem jak to zrobić w Windows 7.
Czy ktoś wie?
To się wyłącza w przeglądarce a nie w Win. Sprawdź w ustawieniach przeglądarki.

Proponuję rozważyć kalibrację przez forumowych fachowców.

Max, tylko się nie zdenerwuj - czy mógłbyś mi tak łopatologicznie, krok po kroku, wyjaśnić jak w Mozilli wyłączyć zarządzanie kolorem. Wpisałem tę frazę w wyszukiwarkę Pomocy Mozilli, ale nic zbliżonego nie znalazła. Od tego musiałbym zacząć. Tak myślę.
Awatar użytkownika
Voland

08 czerwca 2013, 20:10 - sob

Awatar użytkownika
max

08 czerwca 2013, 20:23 - sob

uppersilesian pisze:Max, tylko się nie zdenerwuj
Do tej pory nie przeszło mi to przez głowę, ale teraz...
uppersilesian pisze: - czy mógłbyś mi tak łopatologicznie, krok po kroku, wyjaśnić jak w Mozilli wyłączyć zarządzanie kolorem.
...miałem na myśli przeglądarkę do zdjęć np. Faststone Image Viewer, czy coś w tym rodzaju, a nie przeglądarkę internetową. :x Zdjęcia testowe przeglądałbym w przeglądarce zdjęć, choć w sumie Mozilli nie mogę nic zarzucić. ;) W przeglądarce do zdjęć możesz łatwiej wymusić powiększenie 100%, sterować zarządzaniem barwą (włączać/wyłączać). Trzeba oczywiście zacząć od ściągnięcia wszsytkich zdjęć na swój dysk, do jednego katalogu. Odpalić przeglądarkę zdjęć, ustawić powiększenie na 100% itd..... Nie wiem czy w tym modelu monitora jest jakaś możliwość ustawienia temperatury. Ja mam model normalnogamutowy NECa (pod tym względem jak Twój) i wygląd obrazów testowych w ustawieniu NATIVE, 6500K oraz sRGB się różni. Przy normalnych zdjęciach tego nie widać, ale na obrazach testowych cytowanych wyżej fabryczny tryb sRGB (bez kalibracji indywidualnej) jest niemal idealny. Na NATIVE, 6500K, gamma=2,2, czyli teoretycznie to samo, w praktyce obrazy testowe do sprawdzania gammy wyglądają gorzej. Można więc zajrzeć czy taki tryb, o nazwie "sRGB" jest obecny w menu monitora.
uppersilesian

08 czerwca 2013, 20:59 - sob

max pisze:
uppersilesian pisze:Max, tylko się nie zdenerwuj
Do tej pory nie przeszło mi to przez głowę, ale teraz...
uppersilesian pisze: - czy mógłbyś mi tak łopatologicznie, krok po kroku, wyjaśnić jak w Mozilli wyłączyć zarządzanie kolorem.
...miałem na myśli przeglądarkę do zdjęć np. Faststone Image Viewer, czy coś w tym rodzaju, a nie przeglądarkę internetową. :x Zdjęcia testowe przeglądałbym w przeglądarce zdjęć, choć w sumie Mozilli nie mogę nic zarzucić. ;) W przeglądarce do zdjęć możesz łatwiej wymusić powiększenie 100%, sterować zarządzaniem barwą (włączać/wyłączać). Trzeba oczywiście zacząć od ściągnięcia wszsytkich zdjęć na swój dysk, do jednego katalogu. Odpalić przeglądarkę zdjęć, ustawić powiększenie na 100% itd..... Nie wiem czy w tym modelu monitora jest jakaś możliwość ustawienia temperatury. Ja mam model normalnogamutowy NECa (pod tym względem jak Twój) i wygląd obrazów testowych w ustawieniu NATIVE, 6500K oraz sRGB się różni. Przy normalnych zdjęciach tego nie widać, ale na obrazach testowych cytowanych wyżej fabryczny tryb sRGB (bez kalibracji indywidualnej) jest niemal idealny. Na NATIVE, 6500K, gamma=2,2, czyli teoretycznie to samo, w praktyce obrazy testowe do sprawdzania gammy wyglądają gorzej. Można więc zajrzeć czy taki tryb, o nazwie "sRGB" jest obecny w menu monitora.
Taaaaak, też się zdenerwowałem.
A może najlepiej byłoby oglądać te obrazy testowe w programie, którego używam do obróbki zdjęć?
Czy ta idea mocno Cię zdenerwowała?
Tak czy inaczej, zaczynam od utworzenia katalogu z obrazkami testowymi.
Dziękuję.
uppersilesian

08 czerwca 2013, 21:01 - sob

Dzięki, skinny500, ale jeśli przeczytasz to, co napisał max, to .... sam rozumiesz.
Ostatnio zmieniony 08 czerwca 2013, 21:05 - sob przez uppersilesian, łącznie zmieniany 1 raz.
uppersilesian

08 czerwca 2013, 21:05 - sob

ampartumpur pisze::)

Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Mówiąc o tle miałem na myśli tło na ekranie. Np, otwierając pusty dokument tekstowy. Na białym tle dokumentu tekstowego dobrze to widać. Na innych też widać ale akurat przy takim tle jest wg. mnie to najłatwiej zauważalne.

Gdybym nie odczuwał dyskomfortu też pewnie bym zauważył. Ale na początku myślałem, że to przez zmęczenie wzroku coś źle widzę :D I jak się przypatrzyłem to zobaczyłem o co chodzi.
Nic takiego się nie dzieje, przynajmniej ja nie zauważyłem. Ale wpatrywanie się przez długi czas w pusty biały dokument tekstowy w widoku pełnoekranowym może doprowadzić nie tylko do zmęczenia oczu, ale do szaleństwa. Nie przesadzaj z tym, ampartumpur.
hesus30

08 czerwca 2013, 21:20 - sob

ruku pisze:Tak. Jest swietny jednak ja akurat w swojej sztuce dostalem 23 (a pewnie jest ich wiecej) bad pixele :P I to bez zbytniego sprzetu, liczenie palcem... :>
Ja po 3 przestałem liczyć... Prócz tego plamy na ekranie [widać było po ściemnieniu na minimum].
Wymienili w ramach 10 dni [zakup netowy]...
Co ciekawe NEC by się na mnie wypiął [plamy].
Awatar użytkownika
max

08 czerwca 2013, 21:37 - sob

uppersilesian pisze:Czy ta idea mocno Cię zdenerwowała?
Myślę, że do jutra dojdę do siebie ;) .
Awatar użytkownika
ruku

09 czerwca 2013, 01:14 - ndz

hesus30 pisze:
ruku pisze:Tak. Jest swietny jednak ja akurat w swojej sztuce dostalem 23 (a pewnie jest ich wiecej) bad pixele :P I to bez zbytniego sprzetu, liczenie palcem... :>
Ja po 3 przestałem liczyć... Prócz tego plamy na ekranie [widać było po ściemnieniu na minimum].
Wymienili w ramach 10 dni [zakup netowy]...
Co ciekawe NEC by się na mnie wypiął [plamy].

Co do plam, też były. Na dolnych rogach przy filmach (bleeding?) itd. Wkurzało to niemiłosiernie ale mam nadzieję że w następnej sztuce mi tego oszczędzą. Jeżeli nie to zwrot i dalej bede szukac sztuki odpowiedniej... :/
hesus30

09 czerwca 2013, 09:04 - ndz

ruku pisze:
hesus30 pisze:
Na dolnych rogach przy filmach (bleeding?) itd.
U mnie w ksztalcie podkowy na samym środku, wielkości głowy.
Generalnie to + badpixele = czy mają jakąś kontrolę jakości, czy może do PL celowo trafiają odrzuty, licząc na słabe prawo i niewyrobionego klienta?
Bo jak dla mnie to nie jest zwykła wpadka, to porażka na całej linii frontu.
I jak widzę, nie byłem jedyny.
Drugi egzemplarz się wygrzewa, póki co nie ma wad poprzednika.
Ukłony dla sprzedawcy - wymienił w ramach 10 dni [brałem na firmę, więc nie musieli, kolejny bubel prawny].
NEC oczywiście umył łapska - nierównomierne podświetlenie i plamy nie są objęte gwarancją. Cóż, zawsze zostaje taser...
Awatar użytkownika
max

17 czerwca 2013, 19:30 - pn

ruku pisze:Ja dorzuce jeszcze swoje pytanie na koniec bo mam dylemat

Eizo EV2436W
vs
NEC EA244WMi
http://www.prad.de/new/monitore/test/20 ... mi-bk.html
http://www.prad.de/new/monitore/test/20 ... fs-bk.html
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

17 czerwca 2013, 23:30 - pn

Test na prad.de nie uwzględnia jednego, drobnego niuansu - możliwości sprzętowej kalibracji EA244WMi. Jak wspominałem, oba monitory są fabrycznie b. nędznie zlinearyzowane:

EA244WMi:
Obrazek

EV2436W:
Obrazek

Trąfem NECzka jest fakt, że możemy na tą okoliczność coś zaradzić ;) W przypadku EIZO zostaje tylko proteza w postaci kalibracji programowej.
alex69

18 czerwca 2013, 00:54 - wt

witam wszystkich,
czyli nic się nie zmieniło w klasie domowy-uniwersalny?

pracuje w nocy przy minimalnym świetle
od paru tygodni nosze się z zakupem 24" wyświetlacza
do tej pory moje wybory na rynku wtórnym były skierowane <- samsung 245t, dell 2408WFPb czy dell U2410

czy kwotę, nadal warto przeznaczyć na NEC'a EA244WMi czy Eizo EV2436W?
a możne na tą chwile lepiej kupić używany?
BioComp
Kontakt:

28 lipca 2013, 15:47 - ndz

Czornyj pisze: Mruganie mikrowzorów jest normą nawet w najdroższych monitorach. Spotkałem się bodaj z jednym, który wogóle nie mrugał - no więc był to NEC SpectraView 301, jedyny na rynku monitor z naprawdę 10-o bitową matrycą. Reszta zawsze lekko mrugnie na 1-2 planszach, padlina mruga tak, że oczy bolą patrzeć.
Mój (Samsung 173P) praktycznie w ogóle nie "mruga" na tym teście.

Założyłem całkowicie nowy temat... Widzę jednak, że zupełnie niepotrzebnie, bo tu rozmowa dotyczy dokładnie tych modeli, nad którymi się zastanawiam.
Pytania moje są takie:
Eizo EV2436W vs Nec EA244WMi
1. Mają 8 bit?
2. Jak wygląda sytuacja z input lagiem?
3. Jak z PWM? Nec podobno ma widoczny Eizo rzekomo nie.
4. Który monitor jest po prostu lepszy?

Jeszcze zastanawiam się na DELL U2413. Rzekomo przebija obydwa powyższe, chociaż wciąż szukam o nim informacji.
Awatar użytkownika
Tomig

31 sierpnia 2013, 19:47 - sob

2413 to jest wózek Tesco z silnikiem Ferrari. Można na papierze wiele ująć ale spróbuj to ogarnąć za pomocą kiepawego profilera XRite na bazie munki? Trzymaj się od niego z daleka. Zapytam tak, czy kupiłbyś WSK z silnikiem od hayabusy? Ja raczej bym się osiem razy zastanowił czym zachamuję taką moc. Zadzwoń do Dell i spróbuj zapytać kogoś o serię premier color?
Tomasz Gut
robertus

15 listopada 2013, 08:03 - pt

Zakupiłem Ea244wmi i mogę co nieco o nim napisać, jako że mam również eizo s1921(p-va matryca) , mogę je porównać,
Często są tu podawane linki ze srebrzeniem ips,-które strasznie odstraszają , przytaczane argumenty jak to czerń jest świecąca szara i w ogóle kaszana - jest jedynie minimalnie gorsza, przy bardzo słabym świetle i to przy pracy w windowsie, na grach niema żadnych problemów, rogi w tym monitorze nie świecą, matryca jest bardzo równomiernie podświetlona podobnie jak w eizo, jakość obrazu porównywalna (odczucia subiektywne).
w testach -- http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6 gradient szarości na Eizo jest płynniejszy, na necu widze minimalne skoki. Na rzeźniku wypada lepiej NEC, szczególnie pod kątem nie przebarwia się obraz pozostaje taki sam, w eizo na wprost jest troszkę gorzej, a pod kątem - tragedia. FRAc minimalnie bardziej migota na NEC- ale jest to prawie nie widoczne porównywalnie do EIZO,
Wspomniany PWM - ja nie widzę migotania aparat, kamera tak ;). Praca jest nieporównywalnie wygodniejsza na NECU ale to głównie za sprawą rozmiaru, gry wyglądają o wiele lepiej, obraz ostry, kolorki żywsze, monitor jest szybszy -ale kupiliśmy dwa z bratem takie monitory, on po przesiadce z TN iyamy jest raczej rozczarowany. Ogólnie wrażenia bardzo pozytywne, monitor jest komfortowy, do multimediów dużo lepszy, do pracy(pomijając komfort rozdz.) -zmęczenie oczu itp, jest porównywalnie, miałem też podłączony w sklepie p242W i dla mnie na tyle ile mogłem je przetestować, różnica między tymi monitorami była nie wprost proporcjonalna do ceny 2x wyższej za p242w. Puki co niem bad-pixeli, ekran niema żadnych niepokojących objawów, świeci równiutko nie przebarwia, z jasnością można bardzo komfortowo zjechać i w nocy nie męczy, dobra koniec jak coś pytać.
Załączniki
1.jpg
1.jpg (48.65 KiB) Przejrzano 3903 razy
BioComp
Kontakt:

17 listopada 2013, 00:25 - ndz

Lewa część niebieska a prawa różowa - to tylko kwestia zdjęcia? Czy on tak świeci? Mój Eizo EV2436W mniej więcej tak świecił... Lewa strona na niebiesko, prawa na różowo... Stąd moje pytanie. Co do migania FRAc czy jak mu tam ;), wyżej wspominałem że mój Samsung 173P nie mruga. Zmieniłem kartę z GF 8800 GTS na GF 770 GTX i zaczął mrugać/migać/migotać na D-SUB :>
robertus

17 listopada 2013, 13:23 - ndz

nie monitor bardzo równo świeci niema przebarwień - zdjęcie zrobione tel. mam kartę 660ti, brat ma też ten monitor i u niego jakby mocniej świecił biały (bardziej raził) jest to kwestia wygrzania monitora >? z mojego jestem bardzo zadowolony. Zrobię fotki lustrzanką może pokażą jak świeci, pozdr
robertus

17 listopada 2013, 18:09 - ndz

Witam zrobiłem fotki w nocy aby obalić filmy z internetu na temat świecenia IPS przynajmniej w NEC EA244wmi. monitor ustawiony na 10-15% jasności reszta fabrycznie.
Załączniki
4.jpg
porównanie z EIZOs1921 s-pva
4.jpg (49.49 KiB) Przejrzano 3903 razy
3.jpg
obraz pod kątem.
3.jpg (47.89 KiB) Przejrzano 3903 razy
2.jpg
Wyłączone jakiekolwiek oświetlenie pokoju.
2.jpg (33.8 KiB) Przejrzano 3903 razy
1.jpg
zaświecona żarówka LED 10W
1.jpg (48.13 KiB) Przejrzano 3903 razy

Wróć do „Monitory różne”