Monitor do wielu zastosowan

Listy polecanych monitorów do różnych zastosowań.
Breathless

Re: Monitor do wielu zastosowan

13 grudnia 2014, 17:45 - sob

A to dobry monitor tak w ogole? Poza tym ze ma ocr? Nada sie do moich zastosowan? I jeszcze wazne pytanie czy to ten co mial wiatrak czy ten cx241 nie ma wiatraka?
Awatar użytkownika
max

13 grudnia 2014, 18:02 - sob

To znakomity monitor, może nawet najlepszy w tym rozmiarze i jedyny z OCF, tyle że mały i o niskiej rozdzielczości. To czy się sprawdzi, zależy więc od Twoich zastosowań i wymagań. Ja wolałbym większy, o wyższej rozdzielczości. Cała reszta reprezentuje najwyższy możliwy obecnie standard. Ponieważ Ty jak widać wolisz brak srebrzenia, zatem to świetny wybór, a w zasadzie jedyny możliwy.
Breathless pisze:Witam
Potrzebuje jakiegos dobrego kompromisowego monitora do kilku zastosowań. Monitor bylby uzywany do programowania web, tworzenia elementow graficznych na strony w ps i ai, ogladania filmow i gier. Mam juz. 2 male monitory ten nowy były głównym. Szukam czegos w okolicach 2500,- ale jeśli cos jest warte wiecej to moge dołożyć. Szukam chyba czegos 27 calowego. Wazne zeby nie meczyl wzroku (wiec chyba cos bez migotania) i zeby nie wymagal specjalistycznej kalibracji, bo nie mam urzadzen do tego/nie znam sie.
Duzo juz czytałem o tym i nie mam pojecia co wybrac. Prosze o porade specjalistow. Pozdrawiam.
Wiatrak miał CX240, czyli poprzednik.

PS. Prawie podwoiłeś budżet, a i tak wybrałeś monitor mniejszy niż chciałeś... :shock:
GrzesiekR

13 grudnia 2014, 18:16 - sob

max pisze:Wiatrak miał CX240, czyli poprzednik.
Dlaczego miał? :) MA. I ma się dobrze. I będzie jeszcze miał przez długie lata u każdego posiadacza tegoż monitora :)
Breathless

13 grudnia 2014, 18:48 - sob

No wlasnie max. To forum robi mi metlik w glowie. Juz sam nie wiem co wybrac. Bo faktycznie chcialem co innego a wychidze z czym innym za 2x wieksza kase. Jeszcze to napewno przemysle, bo to troche za duza kasa za monitor ktory nie spelnia w 100% moich oczekiwań ze wzgledu na rozmiar. Boje sie, ze skonczy sie tak ze nic nie kupie...
Breathless

13 grudnia 2014, 20:06 - sob

A z tym monitorem dostane kaptur gratis?
sloma_p

13 grudnia 2014, 20:15 - sob

Nie, kaptury to tylko seria CG i SV Reference...
Breathless

13 grudnia 2014, 21:06 - sob

Na anielskojezycznej stronie z recenzja cx241 przeczytalem, ze wysuwany czujnik w monitorze sluzy tez do tego , aby zachowac kalibracje fabryczna. Tom napisales, ze bez kaliracji sie nie wysunie. To jak to w koncu z tym jest? Chcialbym go uzywac wlasnie zeby nie stracic tej fabrycznej (wydaje mi sie ze bedzie dobra).
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

13 grudnia 2014, 21:18 - sob

Czujnik służy do utrzymania zadanych nastawów. Fabrycznie nie ma żadnych, więc co ma utrzymywać? Proszę o cytat z tego opisu. Ciekaw jestem czy ktoś źle przetłumaczył z japońskiego, czy Pan źle zrozumiał.

Nie ma czegoś takiego jak fabryczna kalibracja. To marketingowy kit zbudowany na pewnym niedopowiedzeniu i powszechnym myleniu kalibracji z linearyzacją. W fabryce przecież nie wiedzą do czego ani w jakich warunkach będzie pracować każda sztuka. Owszem, niektóre monitory są ustawiane w fabryce i badane na ile dobrze się udało ustawić, ale to kompletnie nie jest kalibracja, w kontekście celów użytkownika, tylko kontrola jakości.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Breathless

13 grudnia 2014, 21:28 - sob

Instead, the sensor measures the brightness level and white point and adjusts the monitor’s settings if they vary from the factory calibrated, or user-calibrated, white point values.

Swoja droga to cx240 i cx241 to porownywalne monitory? Czym sie one roznia?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

13 grudnia 2014, 21:35 - sob

Źle napisane. Żadne pomiary porównawcze względem fabrycznych nie są robione. Chyba że mowa o czujniku za matrycą, monitorującym podświetlenie.

CX240 jest lepszy od CX241, tyle że go już nie ma.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Breathless

13 grudnia 2014, 21:41 - sob

Jeszcze jest w niektorych sklepach w internecie. Ale jest duzo lepszy czy tylko troche? W czym konkretnie. Mi sie jedynie nie podoba z tym ze ma wiatrak. A ja nie lubie jak mi cos buczy. Da sie go jakos latwo czyscic lub wmienic jak padnie ?
Awatar użytkownika
max

13 grudnia 2014, 21:46 - sob

Tom01 pisze:Fabrycznie nie ma żadnych, więc co ma utrzymywać?

To co ten monitor wyświetla po wyjęciu z pudła? Okres błękitny w pracach Picasso?
Tom01 pisze: Nie ma czegoś takiego jak fabryczna kalibracja. To marketingowy kit zbudowany na pewnym niedopowiedzeniu i powszechnym myleniu kalibracji z linearyzacją. W fabryce przecież nie wiedzą do czego ani w jakich warunkach będzie pracować każda sztuka. Owszem, niektóre monitory są ustawiane w fabryce i badane na ile dobrze się udało ustawić, ale to kompletnie nie jest kalibracja, w kontekście celów użytkownika, tylko kontrola jakości.
Trochę więcej na ten temat jest tu.
http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=1916&start=0
GrzesiekR

13 grudnia 2014, 22:06 - sob

Breathless pisze:Jeszcze jest w niektorych sklepach w internecie. Ale jest duzo lepszy czy tylko troche? W czym konkretnie. Mi sie jedynie nie podoba z tym ze ma wiatrak. A ja nie lubie jak mi cos buczy. Da sie go jakos latwo czyscic lub wmienic jak padnie ?
Nic nie buczy. Zapewniam Pana. Szczególnie w najnowszej rewizji z 2014 roku, po małej modernizacji, ale i tak firmware, który m.in. steruje szybkością wentylatora, użytkownik może sam zaktualizować. Nie jestem pewien , ale być może we wcześniejszych seriach pracował nieco szybciej i przy tym nieco głośniej, ale wątpię aby można było to określić mianem buczenia. Wymieniać nie można, naruszenie obudowy i samowolna wymiana to koniec gwarancji. Nie jest to moim zdaniem żaden problem tylko rozdmuchana paranoja.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

13 grudnia 2014, 22:27 - sob

Breathless pisze:Jeszcze jest w niektorych sklepach w internecie. Ale jest duzo lepszy czy tylko troche? W czym konkretnie. Mi sie jedynie nie podoba z tym ze ma wiatrak. A ja nie lubie jak mi cos buczy. Da sie go jakos latwo czyscic lub wmienic jak padnie ?
Od CX241 różni się lepszą czernią, zarówno na wprost jak i pod kątem. Ale to jest bezprzedmiotowe, bo nie ma już CX240. To fikcyjne oferty. Wiatrak usłyszałby Pan, jakby przyłożył ucho do obudowy.
max pisze:To co ten monitor wyświetla po wyjęciu z pudła? Okres błękitny w pracach Picasso?
Wyświetla widzimisię matrycy, podświetlenia i przypadkowych regulacji dynamiki i związanej z nią linearyzacji. A w zasadzie kombinację tych widzimisię. Kalibrację robi się indywidualnie, pod profil zastosowań i światło.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
max

13 grudnia 2014, 23:06 - sob

Breathless pisze:Potrzebuje jakiegos dobrego kompromisowego monitora do kilku zastosowań. Monitor bylby uzywany do programowania web, tworzenia elementow graficznych na strony w ps i ai, ogladania filmow i gier. Wazne ... zeby nie wymagal specjalistycznej kalibracji, bo nie mam urzadzen do tego/nie znam sie.
Tom01 pisze:
max pisze:To co ten monitor wyświetla po wyjęciu z pudła? Okres błękitny w pracach Picasso?
Wyświetla widzimisię matrycy, podświetlenia i przypadkowych regulacji dynamiki i związanej z nią linearyzacji. A w zasadzie kombinację tych widzimisię. Kalibrację robi się indywidualnie, pod profil zastosowań i światło.
Regulacja dynamiki i związanej z nią linearyzacji nie jest absolutnie przypadkowa. Wykonana jest dla maksymalnego dla tego monitora kontrastu czyli ok. 800:1, lub inaczej ujmując dla czerni minimalnej (konstrukcyjnej) monitora. Dla każdego z wymienionych przez piszącego zastosowań odpowiedni jest tryb: sRGB, gamma=2.2, temperatura bieli 6500K, jasność bieli ok. 80cd/m2, jasność czerni minimalna (konstrukcyjna). W takie nastawy monitor został wyposażony w fabryce i nadają się do wielu zastosowań w tym programowania web, tworzenia elementów graficznych dla potrzeb stron internetowych, oglądania filmów i gier. Nastawy takie posiada 99% monitorów na świecie, gdyż są to najbardziej typowe nastawy jakie można sobie wyobrazić. Zainteresowany nie wspomina nic o konieczności symulacji wydruku na papirusie chińkim z dynastii Ming z włókien Cyperus papyrus, przy pomocy atramentu z krwi piżmowca, oglądanego w promieniach zachodzącego słońca, na wysokości 40 równoleżnika, w dniu przesilenia letniego. Po co więc go narażać na siłę na dodatkowe koszty?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

13 grudnia 2014, 23:45 - sob

Wystarczy, że zechce wydrukować na normalnym papierze na normalnej drukarce i tyle z tych ustawień fabrycznych. Nie ma przewidywalności bez kalibracji i kwieciste popisy oratorskie tego nie zmienią.

A co do tych 99% tak samo ustawionych monitorów, niech Pan weźmie kilka i postawi obok. Będą inne pomimo pozornie takich samych ustawień.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
max

14 grudnia 2014, 00:12 - ndz

1. Użytkownik nie wspomina nic o konieczności uzyskania zgodności kolorystycznej zdjęć na normalnej drukarce, na normalnym papierze. Konieczna jest wówczas gdy wydruk wykonywany jest w dużej liczbie egzemplarzy, zawiera kolorowe lub czarno białe zdjęcia, lub wykonywany jest dla klienta itp. Co to jest normalna drukarka? Biurowa? Laserowa? Atramentowa? Żadnej z nich indywidualnie skalibrowany monitor wiele nie pomoże, gdyż nie będzie stanowił najsłabszego ogniwa w procesie odwzorowania koloru. Tytułowy użytkownik nie będzie prowadził drukarni. Jeśli kiedyś zmieni profil wykonywanej pracy, będzie potrzebował kalibracji w celu precyzyjnego odwzorowania koloru na konkretnej technice druku, to skalibruje. Po co wydawać pieniądze na wyrost, bez potrzeby. Lepiej przeznaczyć je na lepszy monitor albo pączki i kawę.
2. Potrzebna jest przewidywalność w warunkach, jakie zostały opisane. Monitor takie zapewnia przy kalibracji fabrycznej, w trybie jaki opisałem.
3. Ów monitor, skalibrowany fabrycznie, ustawiony w trybie jaki opisałem, będzie stanowił wzorzec dla 99% z 99% tych monitorów jakie opisałem. To że one, np. Samsung z marketu za 500-2000zł ustawiony na sRGB, będą rozkalibrowane, to nie wina posiadacza CX241 skalibrowanego fabrycznie. On będzie posiadał dokładność wyświetlania wystarczającą dla tego typu wymagań.
Ostatnio zmieniony 14 grudnia 2014, 00:18 - ndz przez max, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

14 grudnia 2014, 00:17 - ndz

Proponuję wziąć sensowny czujnik i sprawdzić podstawowe parametry na fabrycznym monitorze. Zdziwi się Pan. Wmawianie nieświadomym fabrycznej kalibracji jest niewłaściwe. Nic takiego nie ma, nigdy nie było i nigdy nie może być z kilku banalnych powodów. Kwestię czy jest ona potrzebna w jakimś konkretnym przypadku, pozostawiam do rozważenia.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Breathless

14 grudnia 2014, 09:43 - ndz

Ladnie napisane max :) jest dokladnie tak jak piszesz. Nie potrzebuje drukowac. Jeszcze raz napisze, ze chodzi mi tylko o grafike web, programowanie, gry, filmy i aby nie meczyl wzroku, bo bede dlugo przy nim siedzial.
Nie jestem pewien czy kalibracja mi jest do tego potrzebna czy lepiej wziac lepszy monitor. Ale poki co to wyglada na to ze jest tylko 1 monitor, ktory nie srebrzy... Tylko troche za drogi jak na 24 cale, bo nie ukrywam ze przydaloby sie 27. moze sa jeszcze jakies alternatywy? Ten cx241 ma chociaz juz te 8bitow?
Awatar użytkownika
max

14 grudnia 2014, 10:24 - ndz

Breathless pisze:Nie jestem pewien czy kalibracja mi jest do tego potrzebna czy lepiej wziac lepszy monitor. Ale poki co to wyglada na to ze jest tylko 1 monitor, ktory nie srebrzy...
Już o tym było we wskazywanym przeze mnie odnośniku, ale powtórzę:
mastiff.pl pisze:Każdy monitor EIZO ColorEdge CX241 jest kalibrowany fabrycznie do wyświetlania obrazu .... Każdy egzemplarz monitora EIZO CX241 posiada certyfikat fabrycznej kalibracji, który jest dostarczany wraz z urządzeniem.
Breathless pisze:Tylko troche za drogi jak na 24 cale, bo nie ukrywam ze przydaloby sie 27. moze sa jeszcze jakies alternatywy? Ten cx241 ma chociaz juz te 8bitow?
Tak, CX241 ma matrycę 8 bitową.

Nie zapomnij uwzględnić kilku dodatkowych drobiazgów jak:
* najtańszy kalibrator, który nie rozkalibruje fabrycznie skalibrowanego profesjonalnego monitora graficznego: ok. 800zł.
* selekcja monitora, aby był w miarę równy i bez uszkodzonych pikseli, ok. 250zł.

Alternatywy? 27"? Ależ oczywiście. EIZO CX271. Też nie srebrzy i ma 27". Plus dwie gwiazdki jw.

Wróć do „Polecane monitory”