Gdzie niby jest bujda?

Nie ma tam słowa o stabilizacji:
Nie trzeba nic tłumaczyć bo napisał Pan wystarczająco dokładnie. Zwraca Pan uwagę na nieumiejętność czytania ze zrozumieniem kiedy to właśnie Pan zrozumiał tekst na opak lub celowo zmanipulował definicję napisaną przez BenQ na poparcie swojego punktu widzenia. Przeciętny odbiorca zrozumie to dokładnie tak jak jest napisane dosłownie czyli tak jak przetłumaczył Czornyj.Tom01 pisze: ↑08 kwietnia 2021, 13:24 - czwPanowie, ja wiem, że czytanie ze zrozumieniem to umiejętność zanikająca w naszej cywilizacji, ale na tym forum apeluję do większej wnikliwości niż przelecenie okiem tekstu.
Napisane było "setek" pól stabilizacji a nie "setek pól stabilizacji" oraz "przeciętny odbiorca tak to właśnie odbierze" Sens jest inny, prawda? Komuś dokładniej wytłumaczyć co napisałem?
Czornyj pisze: ↑08 kwietnia 2021, 13:05 - czwBenQ Uniformity Technology offers screen-wide precision from corner to corner with fine-tuned color and brightness on hundreds of sub-regions across the screen
"Technologia równomierności bęku zapewnia precyzję od rogu do rogu na całej powierzchni ekranu poprzez dostrojenie barwy i jaskrawości na setkach pod-obszarów powierzchni ekranu"
W definicji Benq nie ma słowa nt. stabilizacji. Dopuścił się Pan nadinterpretacji.
Żodyn monitor nie ma czegoś takiego jak "stabilizacja nierówności" - żodyn. I nikt o tym wcześniej ani słowem nie wspomniał.
Napisałem to bo nie umiałeś znaleźć czym jest BenQ Uniformity Technology.
Nok pisze: ↑08 kwietnia 2021, 11:27 - czwBenQ Uniformity Technology offers screen-wide precision from corner to corner with fine-tuned color and brightness on hundreds of sub-regions across the screen. This uniformity is created using high precision technology to make sure you see every scene with persistent authenticity and impeccable image fidelity. Źródło
Kyle pisze: ↑08 kwietnia 2021, 09:39 - czwNiektórzy są ortodoksyjnymi przeciwnikami HDMI (Tom pisał, że jest brzydszy/gorszy itp. obraz po HDMI bez subsamplingu niż na DP/DVI przy identycznych parametrach {Tom, tylko nie każ mi tego szukać, ale pisałeś to do mnie na tym forum}. Oczywiście w tej kwestii się z nim nie zgadzam (podobnie jak nie zgadzam się z nim w kwestii szerszego gamutu, że niby niepotrzebny normalnemu człowiekowi)cr5vby pisze: ↑08 kwietnia 2021, 01:08 - czwhttps://fotoblogia.pl/14739,benq-sw270c ... to-mozliweNiestety proces musiałem powtórzyć przez swoją nieuwagę i pośpiech. Zapomniałem, że przecież monitor mogę podłączyć spokojnie przez złącze DisplayPort, które gwarantuje lepszy sygnał.
Jaki lepszy sygnał ? Ładniejsze 0 i 1 ? Zapomniał że ma tylko HDMI 1.4 z 8bit (a nie 2.0) a DP 10bit i większa przepustowość ? Czy coś innego ?![]()
Tom01 pisze: ↑08 kwietnia 2021, 11:09 - czwcr5vby pisze: ↑08 kwietnia 2021, 01:08 - czwCzytając o szerokim gamucie...
https://fotoblogia.pl/14739,benq-sw270c ... to-mozliweNiestety proces musiałem powtórzyć przez swoją nieuwagę i pośpiech. Zapomniałem, że przecież monitor mogę podłączyć spokojnie przez złącze DisplayPort, które gwarantuje lepszy sygnał.
Jaki lepszy sygnał ? Ładniejsze 0 i 1 ? Zapomniał że ma tylko HDMI 1.4 z 8bit (a nie 2.0) a DP 10bit i większa przepustowość ? Czy coś innego ?![]()
Co do "ładniejszych 0 i 1" to typowa ignorancja. Transmisja cyfrowa jest również podatna na zakłócenia. W teletransmisji istnieje taki parametr jak BER, mówiący o jakości sygnału.
W HDMI natomiast chodzi o co innego. To jest interfejs telewizyjny i podłączenie monitora w ten sposób może dawać poważne przekłamania obrazu wynikające z innego pasma, dynamiki, kodowania i próbkowania koloru.
Tom01 pisze: ↑08 kwietnia 2021, 14:09 - czw...Proszę też zauważyć, że nie ma żadnych informacji na temat skuteczności tego mechanizmu. EIZO np podaje przykładowe rozkłady nierówności i normy odchylenia zarówno w dziedzinie jasności jak i koloru. BenQ nic, zero, null. Kolejna więc "zaleta", łatwa do reklamowej manipulacji. Coś jak 3D LUT.![]()
Endriu pisze: ↑08 kwietnia 2021, 20:45 - czwPowiedzcie mi proszę czy monitor już na starcie jest najciemniejszy, tj. przy uruchomieniu np. tej strony: https://www.lightbleedtest.com/ mamy najlepszą czerń czy czerń zejdzie "niżej" po kalibracji?
Piszemy tutaj o serii PA oraz konkurencyjnej CG
Bardzo mnie ten temat ciekawi, jaki profity daje pierwsza kalibracja i co z tą czernią![]()
Wróć do „Kalibracja monitorów”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość