Edit:
Znalezione nie kradzione ( jest jakaś wzmianka o pikselku w PLS, w dziale Pixel Structure & Fonts ).

Drugi raz proszę o zachowanie minimum kultury wypowiedzi. To nie jest forum do wylewania swoich żali, szczególnie w taki sposób. Trzeci raz nie będę ostrzegał.gekon pisze:Czy dystrybutor myśli, że ******* pieniędzmi?
Nie można grzać ekranów 24h. Kiedyś miałem przypadek pożaru w serwisie i problemy z odszkodowaniem bo był włączony sprzęt. Realnie sprzęt grzeje się ok tygodnia, chyba że widać od razu że jest jakiś "nie tego". Wtedy biorę inny. Jeśli nie ma monitorów i trzeba zamawiać nowe, termin potrafi się mocno przedłużyć. Rekordowo, polowałem komuś na idealnego NEC-a nieodróżnialnego od Spectraview i szukałem go kilka miesięcy. Ale się w końcu trafił perfekcyjny.raptor88 pisze:Co do czasu, to mam na myśli ile minie dni od momentu złożenia zamówienia? Tydzień, dwa żeby znaleźć czystego CX240 czy może więcej? Wiadomo że to zależne od trafu w sztukę, bo grzanie 100h to 4 dni. Jak się nie ułoży, to i kilka razy taką pętle trzeba powtórzyć.
Mógłby Pan podać jakieś oficjalne źródło informacji o tym? Wg tego co wiem bezpośrednio od EIZO, dodawanie ColorNavigatora do CX jest zaprzeczeniem idei podziału linii modelowych a przy konsultacjach Japończycy ostro obstawali za takim właśnie rozróżnieniem. Nic mi nie wiadomo żeby EIZO rozdawało oprogramowanie a jak podkreślam to informacja wprost ze źródła. Mowa rzecz jasna o pełnym ColorNavigatorze, nie Elements. ColorNavigator jest przez fabrykę sprzedawany dystrybutorom i to nie tanio, a akcja rozdawania przez dystrybutora musiałaby być niezłą desperacją, bo taki ruch zje całą marżę i jeszcze trochę.MrKing pisze:Kupilem go za £999 i przesylka oraz software do kalibracji ColorNavigator (za darmo w UK od 1 lutego) byly w wyposazeniu standardowym.
P. Marcin już o tym wspominał, ale nie tyle chodzi o montaż matrycy w monitorze co montaż jej samej. W monitorze ciężko spowodować naprężenia bowiem matryca jest montowana z luzem. Kłopotem jest odległość płyty dyfuzora od szyby ciekłych kryształów i samo wygięcie szyby. Powoduje to właśnie taki efekt, a jako że dyfuzor to kalambur poliwęglanu z gąbką a szyba z nematami jest niesamowicie cienka, montaż musi być perfekcyjny. Winę za taki stan rzeczy ponosi głównie dostawca matryc ale i EIZO nie jest bez winy za to, że kontrola jakości je przepuszcza. Marka do czegoś zobowiązuje. EIZO już nie raz w przeszłości zmieniało plany produkcyjne z powodu nie trzymania jakości przez dostawcę paneli.max pisze:PS2. "Wyciekanie czerni" wygląda jakby było spowodowane naprężeniami wywieranymi przez obudowę na matrycę (tylko na krawędzi).
No wlasciwie sam sobie odpowiedziales. Tzn. jesli dobrze zlapiesz wlasciwa ekspozycje to pokazesz mniej wiecej jak jest w rzeczywistosci. Pozostawilem reszte ustawien automatyce i bylem zadowolony z rezultatu wiec przestalem kombinowac. Jesli bym robil na tej samej kombincji czas/przeslona/czulosc to czesc zdjec bylaby prze- lub niedoswietlona gdybym zaczal od parametrow "prawidlowych" dla brightness = 90 cd.Karol1 pisze:MrKing pisze:Priorytet przeslony ja dobrze pamiatam - zeby ostrosc sie nie zmieniala.
wazniejsze jest by iso i migawka sie nie zmieniala a nie ostrosc. BO w takim wypadku mozesz zrobic zdjecie przeswietlone lub niedoswietlone co uwydatni wady monitora.. nawet jezeli z automatu ci aparat ustawia ekspozycje
1) Tez o tym pomyslalem ze moze bedzie ja w PA241 ale niestety SHARPNESS w CX240 nie ma...max pisze:Tekst cd.
1) Proponuję jeszcze suwakiem SHARPNESS "pokręcić" na próbę. Teoretycznie powinno być już w ustawieniu optymalnym i nigdy nie proponowałbym, żeby to ruszać, ale może w tym przypadku da to jakiś pozytywny efekt.
2) Skontrolować ustawienie wygładzania czcionek w Windowsach - "ClearType"
3) Sprawdzić ustawienie gammy. Powinno być 2.2
PS. Komórki PLS wyglądają na "normalnie"
PS2. "Wyciekanie czerni" wygląda jakby było spowodowane naprężeniami wywieranymi przez obudowę na matrycę (tylko na krawędzi).
Nie wiem czy to jest ogolna polityka ale na pewno ColorNavigator jest oferowany w nastepujacych firmach:Mógłby Pan podać jakieś oficjalne źródło informacji o tym? Wg tego co wiem bezpośrednio od EIZO, dodawanie ColorNavigatora do CX jest zaprzeczeniem idei podziału linii modelowych a przy konsultacjach Japończycy ostro obstawali za takim właśnie rozróżnieniem. Nic mi nie wiadomo żeby EIZO rozdawało oprogramowanie a jak podkreślam to informacja wprost ze źródła. Mowa rzecz jasna o pełnym ColorNavigatorze, nie Elements. ColorNavigator jest przez fabrykę sprzedawany dystrybutorom i to nie tanio, a akcja rozdawania przez dystrybutora musiałaby być niezłą desperacją, bo taki ruch zje całą marżę i jeszcze trochę.
max pisze:Tekst cd.
1) Proponuję jeszcze suwakiem SHARPNESS "pokręcić" na próbę. Teoretycznie powinno być już w ustawieniu optymalnym i nigdy nie proponowałbym, żeby to ruszać, ale może w tym przypadku da to jakiś pozytywny efekt.
Dziękuję. Trzeba trochę pośledzić...MrKing pisze:Nie wiem czy to jest ogolna polityka ale na pewno ColorNavigator jest oferowany w nastepujacych firmach:
Wszystko w porządku. Tak ma być.MrKing pisze:59Hz
Ha ha. Dobre.MrKing pisze:Dodam jeszcze ze dluzsze patrzenie/czytanie tekstu powodowalo podobne troche wrazenia jak w poczatkowej fazie choroby morskiej. Nie mowie tu ze nalezy CX240 testowac na czczo ale cos z tym egzemplarzem bylo nie tak.
and DUE to stories.MrKing pisze: ANOTHER CX240 HAS BACKLIGHT UNIFORMITY ISSUES
A banuj.Tom01 pisze:Drugi raz proszę o zachowanie minimum kultury wypowiedzi. To nie jest forum do wylewania swoich żali, szczególnie w taki sposób. Trzeci raz nie będę ostrzegał.gekon pisze:Czy dystrybutor myśli, że ******* pieniędzmi?
To jest najbardziej obiektywne forum w polskim Internecie. Prosiłem dwukrotnie o pohamowanie języka. To nie jest miejsce na słownictwo typu "kurwa", "srał". Może Pan pisać co chce, ale niekoniecznie jak chce. Proszę takie zalecenie uwzględnić w następnych postach.gekon pisze:A banuj. Co do jednego można być pewnym. Na pewno nie jest to forum konsumenckie, gdzie można słusznie oczerniać towar, którego dilerzy Eizo maja pełne magazyny (czytaj-zamrożone pieniądze-przepraszam-środki).
„Obraz nie jest tak dobry jak można było by tego oczekiwać. Wręcz przeciwnie, oświetlenie nie jest wcale jednolite.Za tą cenę, niestety nie warto.”MrKing pisze: po niemiecku wiec jakby ktos mogl przetlumaczyc....
http://www.amazon.de/product-reviews/B0 ... ewpoints=1
Wróć do „Krótkie recenzje monitorów”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości