Jaki monitor dla amatora grafiki i fotografii.

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
BenyMnemonik

Re: Jaki monitor dla amatora grafiki i fotografii.

12 maja 2013, 12:50 - ndz

MAX zerknij jeszcze tu, choć monitor pewnie znasz http://www.prad.de/new/monitore/test/20 ... teil7.html
Chciałem poczekać i zobaczyć propozycję od CZORNYJ czyli P242W. Jednak monitora nie ma jeszcze nigdzie na świecie. Między czasie przy okazji zmiany monitora pomyślałem nad 27". W sumie rozdzielczość 1920x1200 bardzo mnie zbliża do monitora i nie wszędzie mam możliwość powiększenia tekstu i ikon. Z tego co czytam na 247 calach można spokojnie robić na 70cm odległości, zatem przy powiększonym obszarze "wywalić" się na krześle na metr.

Monitor DELL U2713H spełnia moje najważniejsze kryterium czyli może świecić dość "słabo" +- 50cm/m2 wg Twoich wskazówek co do odczytu wykresu "bez strat kontrastu czyli cały czas obniżając podświetlenie" (to 3 razy lepiej niż mój HP ZR24W +-150cd/m2). Ponadto ma system kompensacji dzięki czemu jest to równomierne wg testu, nie mruga przy niskim ustawieniu podświetlenia na monitorze, kolory (AdobeRGB) bodajże 14bit, 27", kalibrację z menu i dołączony software z którego ja amator co najwyżej skorzystam i kosztuje tylko 2600brutto. Czy jest coś co go dyskwalifikuje dla "amatora" jak ja poza wg mnie debilnym panoramicznym wymiarem ? Chyba, że jest coś podobnego co przeoczyłem w formacie 16:10?

I pytanie do Was specjaliści już na koniec po tym jak się dokształciłem tu :) Skoro projektuję w 10+ bitach bo mam większą przestrzeń kolorów, jest bardziej soczyście i są lepsze gradienty a użytkownik mojej pracy czyli internauta lata po necie na monitorze TN 6bit (99%) to czy jest w ogóle poza komfortem mojej pracy jest sens tak pieścić te bity i je np. "profesjonalnie kalibrować"? Czy "moja" sytuacja tego wymaga i mi pomoże? Piszę o prawdziwych bitach, nie symulowanych, bo z tego co czytam nigdy te kolory się są tak "dobre", a raczej wiarygodne.
Awatar użytkownika
max

13 maja 2013, 09:30 - pn

Hmm. Trudno mi polecić ten monitor, nie widziałem go na żywo.
Jak są sądzę jest to tani odpowiednik przyszłego NECa PA272W. Najprawdopodobniej ta sama matryca. Jednak ten DELL jest (w porównaniu do tego NECa) słabo skalibrowany fabrycznie. Ma układy kompensacji, ale jak wynika z opisu w teście, ze względu na słabą kalibrację w fabryce, niewiele ona daje. W tej cenie najprawdopodobniej nie przykładają się do tego.
Po stronie plusów: szeroki zakres regulacji, brak mrugania, regulacje wysokości. W teorii super, w praktyce trudno powiedzieć. Może być różnie jeśli chodzi o równomierność podświetlenia, jednorodności koloru, mury chrominancji.
NEC P242W będzie z pewnością bardziej przewidywalny i równiejszy. Z tego powodu też sporo droższy. Musisz sam wybrać.

Jeśli nie potrzebujesz szerokiego gamutu może lepiej rozważyć 2713HM (wersję normalnogamutową). http://www.prad.de/new/monitore/test/20 ... 713hm.html
W internecie obowiązuje normalny gamut sRGB.

27" 2560x1440 jest tylko 16:9, niezależnie od producenta.
Przy plamce 0,233mm powinno być możliwe powiększenie textu.

10bitów w tym monitorze nic Ci nie da. Wystarczy 8bit lub 8bit+2FRC. Wykorzystasz tylko 8.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

13 maja 2013, 10:26 - pn

BenyMnemonik pisze:Skoro projektuję w 10+ bitach bo mam większą przestrzeń kolorów
Ilość bitów opisu koloru oznacza mniejsze schodki pomiędzy odcieniami, nie ma wpływu na nasycenia. Zwiększenie dokładności w czasie obróbki daje potencjalnie większe możliwości grzebania, mniejsze skutki uboczne. Natomiast po obróbce i tak konwertuje się do 8 bitów i sRGB. "Nadmiarowość" w czasie obróbki pozwala na lepsze dopasowanie efektu finalnego. Nie przeniesiemy skrajnych wysokich nasyceń, ale możemy przenieść ogólne wrażenie.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
max

13 maja 2013, 11:22 - pn

Mz. do zastosowań graficznych i foto (ale "tani") najlepiej kupić najtańszy monitor profesjonalny, na matrycy 8bitowej, z kompensacją. Będzie najpewniejszy i dający spore możliwości, w tym kalibrację.
Najtańszy 24", 8bit, z kompensacją, ogromnymi możliwościami regulacyjnymi i ergonomią, porządnie skalibrowany fabrycznie do sRGB, 6500K, gamma=2,2, będzie NEC P242W. Niestety lub stety, sRGB.
Jeśli ma być AdobeRGB, reszta jw, to najtańsze są EIZO SX2462W (CCFL), NEC PA241W (CCFL), lub przyszły PA242W (GBr-LED). Są jednak nieco droższe od sRGB.
BenyMnemonik

13 maja 2013, 16:38 - pn

Dziękuję. Skomplikowałem życie tym sobie. Wydaje mi się że wystarczy mi sRGB. W tym układzie dochodzi dużo monitorów, jednak każdy ma coś nie tak, tak jak piszesz z tym profesjonalnym trudno go znaleźć, a wskazywany NEC jeszcze nie istnieje. Patrzyłem na 24-27" np HP 2440W, 2740W i mrugają przy zmniejszaniu jasności, Dell 2713UH jako jeden z tych tanich nie mruga, ma inaczej rozwiązaną regulację podświetleniem led. Jak się nowy NEC nie pojawi do końca tygodnia to zakupię tego della bo najlepiej mi podchodzi a jestem od środy bez drugiego monitora. Chyba że coś by nam doszło przy założeniu sRGB z profesjonalnych 24-27", najlepiej 27".

Pytanie jeszcze o plamkę. 27" ma mniejszą niż 24", czyli "zalecana rozdzielczość" jest większa, czyli tekst i obiekty na monitorze będą mniejsze, a że to panorama i wysokością ona jest bardzo zbliżona do 24" 16:10 to nawet mogą być mniejsze te elementy (tekst i grafika) niż na 24" ?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

13 maja 2013, 16:39 - pn

BenyMnemonik pisze:to nawet mogą być mniejsze te elementy (tekst i grafika) niż na 24" ?
Zdecydowanie mniejsze.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
max

14 maja 2013, 10:03 - wt

Tak. Czcionki systemowe należy powiększyć do 125% lub 150%. Z ikonkami może być różnie. W czasie powiększania czcionek systemowych niektóre się powiększają wraz z paskami i menu, niektóre nie. Możesz zrobić próbę na obecnym monitorze, żebyś nie był zaskoczony.

Jaki monitor? Wszystko już wiesz. Wystarczy podjąć decyzję. ;)

EDIT: A ha. Do 27" 2560x1440 potrzebna jest grafika z DVI duallink lub displayport.
Awatar użytkownika
Tomig

15 sierpnia 2013, 10:57 - czw

Powiem tak mylisz się czytając specyfikację, monitor jest wypasiony na papierze ale nikt nie powiedział,ze kompensacja pracuje na jaskrawości 50 p% i niestety kalibrując zbija dzialanie tej opcji, monitor bardzo się rozjeżdża a regulacja wagami RGB jest bardzo kłopotliwa i krótka, aby wyregulować monitor z sensem trzeba sporo przyciąć jeden kanał i krzywa cierpi niemiłosiernie. Monitor jest skrajnie nierównowmierny a oprogramowanie xrite tak naprawdę jest tylko atrapą colormunki.

Po krótce ten monitor nie ma lotu do montorów profesjonalnych w kwestii zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy, a certyfikaty niestety nie wiele mają wspólnego z póżniejszą stabilnością wyświetlacza, odchyłki są bardzo duże a srebrzenie/niebiesko-zielone nie do zniesienia dla fotografa.
Tomasz Gut
EROReror

28 września 2013, 09:07 - sob

O którym dokładnie monitorze piszesz ?
Bo ja się zacząłem gubić :-)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

28 września 2013, 09:13 - sob

Tomek prawdopodobnie pisze o U2713. Co do kompensacji to ona jest głównie na papierze. Ekran ma plamy uciekające w czerwonkawy lub zielonkawy. Ciekawie wygląda ustawianie konfiguracji wielomonitorowej. Jak się ustawi balans prawego to lewy jest zielony. Jak do lewego to prawy jest czerwony. I na dodatek trzeba czekać z korekcją z 30 minut bo minimum tyle się ekran stabilizuje. Jak się już jakoś ustawi na drugi dzień jest inaczej. I tak do us*anej śmierci. Akutat jestem świeżo po ustawianiu takich trzech. Kara za grzechy.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Wróć do „Monitory różne”