Monitor 24"-27" do 1500 zł
Zostaje jeszcze kwestia rozdzielczości.
Można wyczytać, że 1920×1080 nadaje się dobrze do oglądania filmów, ale do różnego rodzaju prac edycyjnych - zarówno edycja tekstu, arkusz kalkulacyjny, programy do tworzenia muzyki, montażu wideo i obróbki zdjęć zdecydowanie lepsza jest rozdzielczość 1920×1200. Nigdy nie miałem okazji pracować na 1920×1200. Mam za to laptopa z matrycą 15,4 cala i 1920×1080. Przy tej rozdzielczości wielkość fizyczna ekranu jest dla mnie stanowczo za mała. Natomiast na logikę wydawałoby się, że te zaledwie 120 dodatkowych linii nie powinny robić wielkiej różnicy. Dlaczego więc robi - a może nie robi?
Można wyczytać, że 1920×1080 nadaje się dobrze do oglądania filmów, ale do różnego rodzaju prac edycyjnych - zarówno edycja tekstu, arkusz kalkulacyjny, programy do tworzenia muzyki, montażu wideo i obróbki zdjęć zdecydowanie lepsza jest rozdzielczość 1920×1200. Nigdy nie miałem okazji pracować na 1920×1200. Mam za to laptopa z matrycą 15,4 cala i 1920×1080. Przy tej rozdzielczości wielkość fizyczna ekranu jest dla mnie stanowczo za mała. Natomiast na logikę wydawałoby się, że te zaledwie 120 dodatkowych linii nie powinny robić wielkiej różnicy. Dlaczego więc robi - a może nie robi?
- Tom01
- Kontakt:
Każde zwiększenie wysokość ekranu poprawia komfort pracy. Kluczem jest nasza własna percepcja. Postrzegamy większe = wyższe. Wszelkie teksty, strony www, kod, cokolwiek ma układ najczęściej pionowy i im wyższy ekran tym po prostu więcej widać. Na pewno Pan zauważył jak ludzie euforystycznie podchodzą do monitorów 27" i komfortu pracy na takim. A on ma wysokość większą "tylko" o 244 piksele w pionie w stosunku do 24". Natomiast 30" i 400 pikseli więcej to już w ogóle szaleństwo i obłęd w oczach. Różnica 120 pikseli między 23 a 24" jest mniejsza, ale również bardzo odczuwalna.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Osobną sprawą jest częstotliwość PWM regulatora mocy podświetlenia, która do wysokich nie należy ale
http://www.ifotovideo.cz/rubriky/techni ... _6506.html
http://www.eizo.cz/pool/products/spec/EV2455.pdf
Re: Monitor 24"-27" do 1500 zł
Jeśli dobrze kojarzę to ten NEC ma 10bit LUT. Jeśli tak, to jednak lepiej niż kalibracja programowa na 8bit w karcie grafiki.Tom01 pisze:Kalibracja sprzętowa w tej klasie pomaga tyle co umarłemu kadzidło.
Wg zeznań niegdysiejszych świadków winny jest czujnik jasności i jego zbyt duża czułość na ruchy firanką itp. Ponoć wystarczy wyłączyć to to "ulepszenie" i podświetlenie nie wariuje, próbując z zawrotną częstotliwością dopasować się do jasności otoczenia.Tom01 pisze:Natomiast EA244WMi ma paskudną skłonność do widocznego migotania.
Osobną sprawą jest częstotliwość PWM regulatora mocy podświetlenia, która do wysokich nie należy ale
raczej to nie wywołuje.Tom01 pisze:paskudną skłonność do widocznego migotania
Na razie są niepotwierdzone przecieki, że EV2455 i EV2450 ma PWM o częstotliwości 18kHz, a więc jak w modelach profesjonalnych CX/CG. "Stare" EV2436W, EV2336W, EV2736W jeszcze tego nie mają i PWM działa z bardzo niską częstotliwością 200Hz (poniżej 20%), więc jeszcze niższą niż NEC. Jeśli informacja z czeskiej strony byłaby prawdziwa to byłby postęp. Niestety na stronie globalnej nie znalazłem potwierdzenia tej informacji, więc różnie może być...Tom01 pisze:Oba konkurencyjne EIZO z serii EV nie mają takiej przypadłości.
http://www.ifotovideo.cz/rubriky/techni ... _6506.html
http://www.eizo.cz/pool/products/spec/EV2455.pdf
http://www.eizo.com/global/support/db/f ... n_1409.pdfeizo.cz pisze:Ovšem díky frekvenci až 18 kHz se ani tady poblikávání nemůže projevit. Hybridní technologie umožňuje také snížení jasu až na 1 cd/m2.
- Tom01
- Kontakt:
Wg zeznań naocznych świadków, w tym moich, winna jest po prostu chińska przetwornica w EA, nie częstotliwość. Co do zasilacza w EV245x nie mam pojęcia jak go rozebrać bez uszkodzenia, ale w chwili gdy to odkryję, zmierzę z jaką częstotliwością pracuje przetwornica. W zasadzie to tylko ciekawostka, bo ile by nie było, żaden model EIZO nie migocze w widoczny sposób.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Ile bit LUT ma EV2450/2455?max pisze:Jeśli dobrze kojarzę to ten NEC ma 10bit LUT. Jeśli tak, to jednak lepiej niż kalibracja programowa na 8bit w karcie grafiki.Tom01 pisze:Kalibracja sprzętowa w tej klasie pomaga tyle co umarłemu kadzidło.
Już widzę tłumy świadków, którzy są wstanie stwierdzić naocznie, że winna jest przetwornica. A co to wogóle jest?Tom01 pisze:Wg zeznań naocznych świadków, w tym moich, winna jest po prostu chińska przetwornica w EA, nie częstotliwość.
- Czornyj
- Kontakt:
Kalibracja sprzętowa w tej klasie pomaga o wiele więcej, niż w przypadku monitorów graficznych które fabrycznie mają bezbłędną liniowość.Tom01 pisze:Kalibracja sprzętowa w tej klasie pomaga tyle co umarłemu kadzidło.
...którą można wyregulować.Tom01 pisze:Natomiast EA244WMi ma paskudną skłonność do widocznego migotania.
-
cz
A jak to można wyregulować mógłbyś napisać coś więcej na ten temat (ea244wmi migotanie obrazu)
- Czornyj
- Kontakt:
Czegoś tu chyba nie rozumiem. Co to znaczy, że taką niepożądaną rzecz jak migotanie użytkownik musi samemu, jakimiś specjalnymi zabiegami wyregulowywać? Przecież to fabryka powinna robić. Chyba nikomu nie zależy aby w domyśle monitor wykazywał migotanie.Czornyj pisze:Można to wyregulować z poziomu menu serwisowego.
- Czornyj
- Kontakt:
Zacznijmy od tego, że większość osób tego migotania nie dostrzega. Pewne osoby są na to bardziej wrażliwe i to zauważają, wydaje mi się że jest to kwestia interferencji pomiędzy częstotliwością PWM a HiFRC, bo nawet te osoby widzą to tylko na pewnych walorach (np. ciemna szarość interfejsu Lightrooma) - a wg. uczonych źródeł nie ma najmniejszego cienia możliwości widoku na iluzoryczną nadzieję minimalnej szansy postrzegania migotania pow. 120-160Hz.
Po zmianie częstotliwości PWM z poziomu menu serwisowego następuje poprawa - nie mam jednak bladego pojęcia dlaczego, z czego wynikają takie a nie inne nastawy fabryczne i co tak naprawdę zmieniam (filmując zjawisko lustrzanką widać tylko, że następuje jakaś zmiana częstotliwości PWM) i dlaczego w ogóle niektórzy to-to postrzegają...
Po zmianie częstotliwości PWM z poziomu menu serwisowego następuje poprawa - nie mam jednak bladego pojęcia dlaczego, z czego wynikają takie a nie inne nastawy fabryczne i co tak naprawdę zmieniam (filmując zjawisko lustrzanką widać tylko, że następuje jakaś zmiana częstotliwości PWM) i dlaczego w ogóle niektórzy to-to postrzegają...
Zmiana częstotliwości działania PWM z menu serwisowego Muszę przyznać, że to ciekawostka. Nie sądziłem, że to w ogóle możliwe.
Po za tym, wytłumaczenie wydaje się być całkiem prawdopodobne, choć przyznać należy, że to producent powinien dobrać taką częstotliwość podświetlenia, aby nie wpadała w interferencje z FRC matrycy.
Jeśli Wybrańcy widzą owe interferencje tylko na pewnych szarościach, a nie widzą na białym tle, to faktycznie potwierdza to jakąś zależność pomiędzy podświetleniem i matrycą.
PS. No chyba, że "miga" sama matryca, czyli moduł FRC, a nie podświetlenie. A nastawy w menu serwisowym dotyczą regulacji częstotliwości FRC matrycy, a nie PWM podświetlenia.
Po za tym, wytłumaczenie wydaje się być całkiem prawdopodobne, choć przyznać należy, że to producent powinien dobrać taką częstotliwość podświetlenia, aby nie wpadała w interferencje z FRC matrycy.
Jeśli Wybrańcy widzą owe interferencje tylko na pewnych szarościach, a nie widzą na białym tle, to faktycznie potwierdza to jakąś zależność pomiędzy podświetleniem i matrycą.
PS. No chyba, że "miga" sama matryca, czyli moduł FRC, a nie podświetlenie. A nastawy w menu serwisowym dotyczą regulacji częstotliwości FRC matrycy, a nie PWM podświetlenia.
- Czornyj
- Kontakt:
To regulacja częstotliwości PWM, a przynajmniej tak jest napisane
a czy zabawa z menu serwisowym nie jest równa utracie gwarancji?
- Czornyj
- Kontakt:
no ale jak to PWM zmieni się w menu serwisowym monitorowi coś się stanie np. zasilanie padnie czy ekran to da się jakoś zrobić reset do ustawień fabrycznych? Bo pewnie nie będą mieli problemu ze sprawdzeniem czy ktoś przy tym grzebał.
A zdradzi ktoś jak wejść do menu serwisowego i zwiększyć częstotliwość PWM. W moim EA244WMi widzę kątem oka lekkie migotanie na szarym obszarze Photoshopa. Jeśli da się PWM zwiększyć to migotanie powinno stać się niezauważalne.
- Czornyj
- Kontakt:
Odświeżę temat ponieważ sprzedałem jakiś czas temu FS2434 i poszukuję teraz coś nowego. Ogólnie byłem bardzo zadowolony z monitora, mimo że pierwszy egzemplarz miał strasznie nierówne podświetlenie ale nie mam zamiaru kupować ponownie tego samego.
Trochę zmieniły się moje wymagania, ponieważ już nie gram tak jak wcześniej, bardziej sporadycznie. Teraz więcej pracuję przed monitorem, oglądam filmy i seriale tak 3-4h dziennie, w weekendy więcej. Rozmiar pozostanie 24" bo i tak planuję zakupić telewizor do oglądania więc nie ma sensu nic większego, a pewnie nie będzie się opłacać jak poprzednio w tym przedziale cenowym.
W tygodniu pracuję po 8h +/- przed monitorem kiepskiej jakości więc przydałby się jakiś porządny sprzęt w domu
Trochę zmieniły się moje wymagania, ponieważ już nie gram tak jak wcześniej, bardziej sporadycznie. Teraz więcej pracuję przed monitorem, oglądam filmy i seriale tak 3-4h dziennie, w weekendy więcej. Rozmiar pozostanie 24" bo i tak planuję zakupić telewizor do oglądania więc nie ma sensu nic większego, a pewnie nie będzie się opłacać jak poprzednio w tym przedziale cenowym.
W tygodniu pracuję po 8h +/- przed monitorem kiepskiej jakości więc przydałby się jakiś porządny sprzęt w domu
Wciąż do 1500 zł? Eizo EV2450, jednak jest to monitor bardzo podobny do Forisa FS2434, więc wątpię, czy opłacało się go sprzedawać, na czym pewnie już coś straciłeś, po czym kupować drugi raz niemal to samo, w dodatku trochę drożej. Czasem lepiej kupić coś raz, a porządnie, monitorów raczej nie zmienia się co pół roku.