NocnyJastrzab pisze:Ale chyba można dostać jakieś adaptery E14 > E27?
Dzięki masz racje
NocnyJastrzab pisze:Ale chyba można dostać jakieś adaptery E14 > E27?
dziękuje już wszytko wiemmax pisze:Tak, ale przy 2 tys. ciężko o to.
Niestety nie wiem, jaką matrycę ma EA, 6bit+2FRC czy 8bit.
max pisze:NEC EA245WMi, Color Tuned (skalibrowany najlepiej do sRGB).
EIZO CS230.
NocnyJastrzab pisze:Skalibrowany NEC EA245WMi
max pisze:No lepiej, żeby zrobili tak jak Ty chcesz. Później będzie po ptokach.
Mz. sRGB, T=6500K, gamma=2.2, 60-80cd/m2, czerń min., to najlepsza opcja dla Ciebie, tego monitora i labu.
Niekoniecznie zaś najlepsza dla sklepu, bo będą musieli powtórzyć robotę. Najpewniej zrobili kalibrację do gamutu naturalnego monitora i zrobili dla takowego profil.
Ponieważ gamut tego monitora prawie nie różni się od gamutu sRGB, przejście na pełny (nuturalny) gamut nie da Ci żadnych korzyści, wymusi natomiast znaczne podniesienie poziomu profesjonalizmu pracy. Cała kupa wysiłku, praktycznie zero korzyści. Najprawdopodobniej zaś coś poknocisz i będzie jeszcze gorzej niż po kalibracji.max pisze:Ja jestem łoś. Nie znam się na zarządzaniu kolorem. Jak to łoś.
Dla takiego łosia jak ja wymyślono standard sRGB. Jeden, prosty, niezmienny, niedający się popsuć standard. Nawet przez łosia.
Standard dla łosia, czyli dla mnie, jak i innych łosi siedzących przed łosiowymi urządzeniami wyświetlającymi (laptopy, tablety, komórki, all_in_one, phablety, cośtam konwertowalne) zapewnia, że wszystkie łosie, posiadające wyświetlacz zgodny z łosiowym standardem, widzą mniej więcej to samo. Łosiowy standard sRGB jest wszechobecnym i jedynie słusznym standardem w Internecie.
Żeby pracować na poziomie profesjonalnym, z profesjonalnym sprzętem, trzeba być profesjonalistą w tej dziedzinie. A to trudne, bo wymaga nauki, wiedzy, doświadczenia, czasu.
Pytanie, czy w Twoim przypadku nakład pracy, czasu, pieniędzy, nauki, zdobywania doświadczenia itd. jest tego wart. Jeśli zdjęcie ma być poprawnie wyświetlane u Klienta, to znaczy, że będzie wyświetlał go łoś, taki jak ja. A dla łosia przewidziano akapit pierwszy. Może więc nie warto pchać się na siłę w szeroki gamut, AdobeRGB, podświetlenie GB-r LED posiadające silne cechy metameryczne (tzn. biel takiego wyświetlacza, nawet po dość dokładnym skalibrowaniu, może być odbierana jako czerwonawa, żółtawa, zielonawa, niebieskawa). Na dodatek okiełznanie takiego podświetlenia wymaga bardzo zaawansowanej, i przez to drogiej, aparatury i elektroniki wspomagającej: czujniki wbudowane w monitor, kalibratory, precyzyjna elektronika sterująca, dokładne i drogie ustawianie i kalibrowanie sprzętu w fabryce. Proszę zwrócić uwagę, że monitor GB-r LED, bez tej całej otoczki (vide EA304WMi), po krótkim czasie od kalibracji, lub po zmianie mocy podświetlenia, robi co chce. Nade wszystko jednak potrzebuje wiedzy, jak z tym ustrojstwem się obchodzić. A tego taki łoś jak ja nie potrafi.
Dobry monitor sRGB ma podświetlenie, które ze swojej natury, natywnie, posiada parametry bardzo zbliżone do sRGB. Po to go wymyślono. Nawet taki łoś jak ja, gdy wyjmie to ustrojstro z pudła, ustawi sRGB i niczego innego nie popsuje, to będzie widział dość dokładnie to co trzeba.
Może nie warto więc namawiać każdego (w 99% łosia) na kupowanie profesjonalnego sprzętu. Jak widać to często źródło problemów i nieporozumień.
To NIE JEST kalibracja! Kalibracja musi uwzględniać Pana zastosowania, warunki oświetleniowe i Pana specyfikę widzenia. Wersje CT jakie są sprzedawane domyślnie są tylko dodatkowo linearyzowane, poprawione po fabryce. CT sprzedaje sporo sklepów, ale tylko w jednej firmie CT jest objęty normalną, indywidualną kalibracją.mikrus123 pisze:Nie rozumiem.... a co jesli skalibruja tak jak kalibrują kazdego, powiedzieli ze bedzie mnie interesowała tylko jasność
Ustalenie konkretnej jasności zależy od oświetlenia, które właśnie preparujesz. Nie sposób teraz przewidzieć jakie będzie, więc nie wiadomo jaką jasność ustawić. Niemniej jednak coś z zakresu 60-80cd/m2 powinno być OK.max pisze:No lepiej, żeby zrobili tak jak Ty chcesz. Później będzie po ptokach.
Mz. sRGB, T=6500K, gamma=2.2, 60-80cd/m2, czerń min., to najlepsza opcja dla Ciebie, tego monitora i labu.
Niekoniecznie zaś najlepsza dla sklepu, bo będą musieli powtórzyć robotę. Najpewniej zrobili kalibrację do gamutu naturalnego monitora i zrobili dla takowego profil.
Naprawdę nie wiem, po co ludziom utrudniać życie.NEC pisze:Color Gamut
NTSC Coverage/Size 72%
sRGB Coverage/Size 100%
A w Eizo serii EV ta liniowość jest taka dobra?,moim zdaniem całkowita bzdura,to monitory typowo biurowe ,których kalibracja mija się z celem..Nec EA 245WMI ma przynajmniej taką możliwość, żeby skalibrować go sprzętowo,poprawić liniowość ,a Eizo jest oczywiście idealny.. pod każdym względem jak go wyciągniesz z pudełka,serii EV.NocnyJastrzab pisze:tylko głównie poprawa naturalnej liniowości, która w EA jest słaba.
No i właśnie tu się zgodzę z Tom01.NocnyJastrzab pisze: I jak Pan Tomasz słusznie wspomniał, to nie jest pełnowartościowa kalibracja
No to mamy jedną firmę z Szamanem VooDoo.Tom01 pisze:...ale tylko w jednej firmie CT jest objęty normalną, indywidualną kalibracją.
Po wyjęciu z pudełka EV da się pracować, EA dramat:czuk pisze:A w Eizo serii EV ta liniowość jest taka dobra?,moim zdaniem całkowita bzdura,to monitory typowo biurowe
Baju ,baju będę w raju..jak mawiał Sofronow ,mądry zrozumie w dwa w słowa,a inteligentowi i poematu braknie...Tom01 pisze:Po wyjęciu z pudełka EV da się pracować, EA dramat:czuk pisze:A w Eizo serii EV ta liniowość jest taka dobra?,moim zdaniem całkowita bzdura,to monitory typowo biurowe
EIZO:
Wróć do „Zastosowania amatorskie”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość