To już jest wybór docelowej przestrzeni kolorów klipu. Jeszcze poszukaj w wyświetlaniu, czy jest jakieś profilowanie.
s2433w - do montażu filmów
tak to wygląda w ustawieniach projektu.
pixel format - 32bit nie używam,.
przy 8 bit pokazane ustawienia są niedostępne - załącznik "sony 22"
filmy głównie na YT
pixel format - 32bit nie używam,.
przy 8 bit pokazane ustawienia są niedostępne - załącznik "sony 22"
filmy głównie na YT
- Załączniki
-
- sony4.JPG (153.21 KiB) Przejrzano 2361 razy
-
- sony 2.JPG (140.06 KiB) Przejrzano 2362 razy
Masz sRGB, jak mówiłem. Prawidłowo. Nic nie zmieniaj, bo wpadniesz w maliny.
S2433W kijem nie tykać. Po monitor sRGB na IPS do Biedronki.
S2433W kijem nie tykać. Po monitor sRGB na IPS do Biedronki.
Jeśli chcesz zafundować sobie codzienną porcję puszczania pawi, kup sobie szerokogamutowego S2433W. Do tego wiadro z wodą i Ludwik do mycia monitora. Oczywiście też z Biedronki.
Zainstalowałem Vegas Pro 15. Ten podgląd klipu jest tak kiepski w tym programie, że i tak końcową ocenę trzeba robić w oprofilowanej odtwarzarce (np. MPC-HC).
Z resztą oceńcie sami:
Vegas 15, prawdopodobnie bez zarządzania vs MPC-HC z włączonym profilowaniem kolorów:
Vegas 15, prawdopodobnie bez zarządzania vs MPC-HC z wyłączonym profilowaniem kolorów:
Natomiast takie rzeczy jak ustawienia wyświetlania, czyli nasze zarządzanie barwą/profilowanie, powinno być tutaj (ale nie ma):
coś takiego jak tutaj (Gimp):
... a nie tam gdzie kolega szukał, w ustawieniach projektu.
Z resztą oceńcie sami:
Vegas 15, prawdopodobnie bez zarządzania vs MPC-HC z włączonym profilowaniem kolorów:
Vegas 15, prawdopodobnie bez zarządzania vs MPC-HC z wyłączonym profilowaniem kolorów:
Natomiast takie rzeczy jak ustawienia wyświetlania, czyli nasze zarządzanie barwą/profilowanie, powinno być tutaj (ale nie ma):
coś takiego jak tutaj (Gimp):
... a nie tam gdzie kolega szukał, w ustawieniach projektu.
Wobec tego pozostaje przy obecnym.
moim zdaniem Vegas 15 ma intetrfeja do bani , nie podoba mi się i wole wcześniejsze wersje.
chrzanić to całe zarządzanie kolorem i inne dziadostwa.
Dzięki wielkie za rady przynajmniej nie bedę się użerał z jakimś nowym super monitorem-rezygnuje z jego zakupu.
moim zdaniem Vegas 15 ma intetrfeja do bani , nie podoba mi się i wole wcześniejsze wersje.
chrzanić to całe zarządzanie kolorem i inne dziadostwa.
Dzięki wielkie za rady przynajmniej nie bedę się użerał z jakimś nowym super monitorem-rezygnuje z jego zakupu.
Wróć do „Zastosowania amatorskie”